Gamers nexus taky skoro nic nenaměřil
koukal jsem na dalsi recenze a vetsina naměřila herní výkon do 5% rozdíl
někdo mohl mít lepší kousky, s kombinací metodiky (AMD v testovací metodice psala, aby zen4 byl testovan na pomalejsich pametech)
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
Gamers nexus taky skoro nic nenaměřil
přesně, je to CPU co je dobře navržené pro určitý typ úloh a v těch exceluje, ale není to takový ten univerzální procesor s dobrým a vybalncovaným výkonem pro všechno jako třeba ZEN3/4. AMD se hodně zaměřila na paralelizaci a propustnost a nikoliv ultimátní sigle-thread výkon (v tomto ohledu je to takový Bulldozer II) Vlastně by se ani neměl jmenovat ZEN, protože právě tu vybalancovanost nenabízí....DOC_ZENITH píše: ↑pát 9. srp 2024, 00:58 Vypadá to že AMD prostě navrhlo dobrej server CPU, ale konzumní úlohy mu moc nesednou. Ono i to jejich IPC co deklarovali nemusí bejt lež, stačí tam započítat tyhle úlohy + AVX512 a v průměru to vyjde na mnohem větší uplift než v hrách, bohužel pro nás. Ale Epycy na těhle chipletech budou boží.
Vetsinou se po vydani nove arch. tweakuje, takze team resi uzka hrdla a vylepsuje co se nepovedlo. Naopak ocekavam zlepseni, rikal to i Mike Clark pri interview, ze do zenu 5 neaplikovali uplne vse co meli v planu. Tenhle launch byl nesmyslnej fail diky nastavenemu tdp.del42sa píše: ↑pát 9. srp 2024, 07:12 V tomto ohledu bude Zen6 něco jako Steamroller II, marginálně vylepšená předchozí architektura s potenciálně lepším interconnectem (stacking) a větší cache, frekvence už asi budou jen stagnovat a budou se přidávat jádra a protože další generace budou vycházet ze základů ZEN5, tak nějaká zasadní změna přijde až dojde opět k rebootu architektury a to je hodně vzdálená budoucnost
Takový recenze máš skoro všude. Dělám to takhle už roky Dřív jsem testoval default + optimized. Bylo to moc časově náročný, tak jsem nechal jen optimized. Naopak jsem měl vždy pozitivní feedback na to, že ukazuju alespoň trochu odladěnej výkon a ne jen default. Za mě je důležitý to, že je transparence v tom, jak to bylo testovanýmichalos píše: ↑pát 9. srp 2024, 09:58 Jak bych to chtel? Tak jako nezlob se na me, ale odjakziva se vse testuje v zakladu preci? Jak auta, tak kompy atd...To, ze pridas OC nebo PBO je dobry bonus.
Z tvoji recenze se tedy nedovim vykon CPU out of the box, nevim, jakou ma spotrebu, teploty (pac tim PBO je to extremne ovlivnene...).
Nebo se pletu?
nikoliv, porovnej si přímo 7700 s 9700x. Mají sice podobnou spotřebu v praxi v řádě jendotek wattů, ale 9700X má v CPU testech výrazně vyšší výkon (cca 10-12% průměr).Zároveň v praxi Ryzen 7 7700 v těžké zátěži boostuje stále o 100 MHz více než Ryzen 7 9700X, ve střední zátěži pak je rozdíl 50-75 MHz ve prospěch 7700.Pajka píše: ↑pát 9. srp 2024, 07:05 jak psal zenith
zen4 na 65W se chova dost podobne jako zen5 na 65W, jedinej HWU na to poukazal (vysledky konzultoval i s AMD a jsou v pradku) mozna meli i horsi kousek
koukni na recenze 7700 vs 7700X a herni rozdily uvidis minimalni
amd vetsinu opila rohlikem o energeticke efektivite, ale malo kdo zkousel herni testy s 125W
je skoda ze novinarina neni vic kriticka
Tak on tam ma hlavne extreme kvalitni 14700K to je nakej platinum ultra kus.5.9Ghz all core da mozna 0.5% kusu 14700k.A u 7800X3d zase pameti 6000mhz cl32 coz je spis podprumer.PBO u zen4 3D nedela absolutne nic.Jedine dve veci, ktere nejakym zpusobem zvysujou vykon u 7800x3d je curve optimizer a pak casovani Ram(pripaddne jeste FCLK clock).Sobo píše: ↑pát 9. srp 2024, 10:51 Me v Elkimove recenzi nejvic prekvapuje, ze u odladenych systemu 14700K ve hrach v podstate na hlavu porazi 7800X3D, akorat teda s vyjimkou dvou Blizzard her starych jak Metuzalem, coz je opak toho, co by si clovek myslel na zaklade recenzi od mainstream techtuberu. Imho je to dano jednak tim, ze Intel historicky mel vzdycky lepsi potencial pro ladeni nez AMD, kde se toho proste moc vymyslet neda, ale taky pouzivani RT vsude tam, kde to hra umi. Lidi si mysli, ze zapnuti RT zabije GPU a pro testovani CPU neni vhodne - to je ale dle mych zkusenosti uplne mimo. Treba v Jedi Survivor jsem mel ve 4K DLSS kolem 120 FPS a 99% GPU usage, po zapnuti RT ale najednou ve vesnici na Kobolu 70 FPS a GPU jelo na 70%. I ve 4K brutalni CPU bottleneck, a to se mi potvrdilo v ruznych hrach - RT velice citelne zvysuje naroky na CPU a imo je spatne testovat bez nej. No a prave tady se lame chleba a AMD X3D tu proste zase tak dobre nefunguje. Tezko rict, jestli pocitani BVH struktury je prilis narocne na pamet, nez aby s tim V-cache mohla neco udelat, nebo bude pricina jeste jinde.
Kazdopadne diky Michalovi, ze pouzil pro me rozhodne zajimavejsi a realnejsi metodiku, diky ktere jsem se docetl zase neco noveho oproti X ruznym recenzim, kde je porad to same (testy v bios defaulty a ve hrach ciste rasterizace).
A stejne to potvrzuje, ze i s PBO je Zen 5 na hry proste meh. Tady realne hrozi, ze i Zen 5X3D prohraje proti Arrow Lake, uvidime.
Eh, co? 14700K byla na 59/59/55/55/55/55/55/55.HEAD píše: ↑pát 9. srp 2024, 11:48Tak on tam ma hlavne extreme kvalitni 14700K to je nakej platinum ultra kus.5.9Ghz all core da mozna 0.5% kusu 14700k.A u 7800X3d zase pameti 6000mhz cl32 coz je spis podprumer.PBO u zen4 3D nedela absolutne nic.Jedine dve veci, ktere nejakym zpusobem zvysujou vykon u 7800x3d je curve optimizer a pak casovani Ram(pripaddne jeste FCLK clock).Sobo píše: ↑pát 9. srp 2024, 10:51 Me v Elkimove recenzi nejvic prekvapuje, ze u odladenych systemu 14700K ve hrach v podstate na hlavu porazi 7800X3D, akorat teda s vyjimkou dvou Blizzard her starych jak Metuzalem, coz je opak toho, co by si clovek myslel na zaklade recenzi od mainstream techtuberu. Imho je to dano jednak tim, ze Intel historicky mel vzdycky lepsi potencial pro ladeni nez AMD, kde se toho proste moc vymyslet neda, ale taky pouzivani RT vsude tam, kde to hra umi. Lidi si mysli, ze zapnuti RT zabije GPU a pro testovani CPU neni vhodne - to je ale dle mych zkusenosti uplne mimo. Treba v Jedi Survivor jsem mel ve 4K DLSS kolem 120 FPS a 99% GPU usage, po zapnuti RT ale najednou ve vesnici na Kobolu 70 FPS a GPU jelo na 70%. I ve 4K brutalni CPU bottleneck, a to se mi potvrdilo v ruznych hrach - RT velice citelne zvysuje naroky na CPU a imo je spatne testovat bez nej. No a prave tady se lame chleba a AMD X3D tu proste zase tak dobre nefunguje. Tezko rict, jestli pocitani BVH struktury je prilis narocne na pamet, nez aby s tim V-cache mohla neco udelat, nebo bude pricina jeste jinde.
Kazdopadne diky Michalovi, ze pouzil pro me rozhodne zajimavejsi a realnejsi metodiku, diky ktere jsem se docetl zase neco noveho oproti X ruznym recenzim, kde je porad to same (testy v bios defaulty a ve hrach ciste rasterizace).
A stejne to potvrzuje, ze i s PBO je Zen 5 na hry proste meh. Tady realne hrozi, ze i Zen 5X3D prohraje proti Arrow Lake, uvidime.
Ale jo tohle je uz dlouho zname, ze intel ziska vic z OC.Na druhou stranu prumernej 14700K bude mit +-stejnej vykon jako 7800X3d.Samozrejme ti to bude i ve hrach pak zrat dvojnasobek nebo i vic proti 7800X3d(ten zere kolem 40-50w ve hrach)
Kód: Vybrat vše
Intely měly nastavená jádra procesoru dle jejich možnosti s ohledem na efektivitu křivky napětí a frekvence, přičemž při vytížení dvou jader byla nastavena vyšší frekvence než u vytížení třech a více.