No ale co chces kupovat do budoucna? 6090 uz lepsi nebude, minimalne stejna nebo horsi, protoze pokroky ve vyrobnim procesu uz holt nejsou dostatecne k vyraznemu zvysovani vykonu, takze tentokrat to nvidia kompenzuje zvetsenim velikosti jadra a jeho spotreby, ale to ma tvrdy limit a neda se to delat do nekonecna. Takze si pockas, az grafika nizsiho tieru (treba 80 misto 90) bude mit vyrazne vyssi vykon nez 4090, ale pri podobne spotrebe? No, pak je otazka, co nakonec vznikne jako 6080.DOC_ZENITH píše: ↑pát 22. lis 2024, 21:44 Jsem celkem rád že jsem tehdy vzal 4090 na launchday je to docela pěkný GPU. Tahle generace je skip, 5090 doma nebude a všechno ostatní je downgrade, takže sorry, ne.
NVIDIA Blackwell - Info a spekulace
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Sobo
- Středně pokročilý
Re: NVIDIA Blackwell - Info a spekulace
Ma nejaky smysl u zdroje pro takove GPU trvat na ATX 3.1? Co jsem slysel, tak ten 12V-2×6 standard je vlastne uplne stejny kabel, ale rozdil je realne v tech konektorech na strane PSU a GPU, ze spolu nejak lepe komunikuji nebo co. Ma to smysl resit, nebo radeji vzit ATX 3.0 PSU, ale treba 1200-1300W pro jistotu?
Naposledy upravil(a) Sobo dne pát 22. lis 2024, 23:09, celkem upraveno 1 x.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Mluvit o drogách a tahat tady procenta a nějaký výkony karet co nejsou na trhu, símtě...
Já nic o domnělém výkonu neříkal. Jen jsem řekl, že pokud nebude 20 nebo spíš 25% nad RTX 3080, tak je to pro mě nezajímavé. To je vše. Přeber si to jak chceš.
Sobo: Konektor je stejnej, za mě osobně netřeba si nad tím lámat hlavu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Nijak spolu nekomunikujou, jedinej rozdíl je že ten 12-pin pro GPU má ty sense pony kratší, pro větší šanci že když bude napůl vytaženej tak se odpojej jako první ty a ne 12V piny, tzn menší šance že shoří.Sobo píše: ↑pát 22. lis 2024, 22:39 Ma nejaky smysl u zdroje pro takove GPU trvat na ATX 3.1? Co jsem slysel, tak ten 12V-2×6 standard je vlastne uplne stejny kabel, ale rozdil je realne v tech konektorech na strane PSU a GPU, ze spolu nejak lepe komunikuji nebo co. Ma to smysl resit, nebo radeji vzit ATX 3.0 PSU, ale treba 1200-1300W pro jistotu?
No ale co chces kupovat do budoucna? 6090 uz lepsi nebude, minimalne stejna nebo horsi, protoze pokroky ve vyrobnim procesu uz holt nejsou dostatecne k vyraznemu zvysovani vykonu, takze tentokrat to nvidia kompenzuje zvetsenim velikosti jadra a jeho spotreby, ale to ma tvrdy limit a neda se to delat do nekonecna. Takze si pockas, az grafika nizsiho tieru (treba 80 misto 90) bude mit vyrazne vyssi vykon nez 4090, ale pri podobne spotrebe? No, pak je otazka, co nakonec vznikne jako 6080.DOC_ZENITH píše: ↑pát 22. lis 2024, 21:44 Jsem celkem rád že jsem tehdy vzal 4090 na launchday je to docela pěkný GPU. Tahle generace je skip, 5090 doma nebude a všechno ostatní je downgrade, takže sorry, ne.
K GPU, mě je to celkem jedno, jak jde čas tam mě moderní hry zajímaj mémě a méně, dnes je to tuna srágor na UE5, vše vypadá podobně, vše s TAA mazanicí, běží to mizerně, vypadá to nic moc a těch pár unikátních good věcí většinou nebejvá to co je nejvíce GPU heavy. Tzn s 4090 se určitě bude dát dobře přežít do 6000 řady a pak se uvidí co dál.
- fmx rider
- Začátečník
-
Co se týče ATX 3.1 vs ATX 3.0, tak potřebné info tady https://hwbusters.com/quick-tips/should ... d-to-know/
- Sobo
- Středně pokročilý
Diky, asi tam proste jebnu tohle a budu totalne safe, at uz je spotreba jakakoliv: https://www.alza.cz/fsp-fortron-hydro-p ... 625674.htm
Tedka jsem se zasmal, kdyz jsem otevrel stranku pro RTX 4090 u Alzy:
Co jsem se prubezne koukal, tak tam stale meli jeste velmi nedavno nekolik ruznych modelu v poctu 5+ks u kazdeho. A najednou mrtvo? To prisel nejaky kill order z nvidie, nebo co? Nedava mi to moc smysl, kdyz je teprve listopad. Porad se to mohlo prodavat treba do nejakych sestav na vanoce (nekdo treba nevi, ze 5090 je za rohem).
Jaky je duvod? Chce si snad NV pojistit prodeje 5090? Pokud to bude obrovska 600W svine vyzadujici velky vetrany case a 1200+W zdroje, tak se da ocekavat, ze to uz bude pres caru i pro urcitou skupinu high-end buyeru, jenze 5080 uz zase bude osekana na kost, tak by si jinak rekli "5090 uz neutahnu a 5080 je shit, tak bych radeji vzal 4090" -> ejhle, zadne 4090 uz neexistujou, smolik...
Zatim me nenapada, co jineho by za tim mohlo byt a proc by jinak NV chtela 4090 totalne vymazat z trhu.
Tedka jsem se zasmal, kdyz jsem otevrel stranku pro RTX 4090 u Alzy:
Co jsem se prubezne koukal, tak tam stale meli jeste velmi nedavno nekolik ruznych modelu v poctu 5+ks u kazdeho. A najednou mrtvo? To prisel nejaky kill order z nvidie, nebo co? Nedava mi to moc smysl, kdyz je teprve listopad. Porad se to mohlo prodavat treba do nejakych sestav na vanoce (nekdo treba nevi, ze 5090 je za rohem).
Jaky je duvod? Chce si snad NV pojistit prodeje 5090? Pokud to bude obrovska 600W svine vyzadujici velky vetrany case a 1200+W zdroje, tak se da ocekavat, ze to uz bude pres caru i pro urcitou skupinu high-end buyeru, jenze 5080 uz zase bude osekana na kost, tak by si jinak rekli "5090 uz neutahnu a 5080 je shit, tak bych radeji vzal 4090" -> ejhle, zadne 4090 uz neexistujou, smolik...
Zatim me nenapada, co jineho by za tim mohlo byt a proc by jinak NV chtela 4090 totalne vymazat z trhu.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
4090 bude nepříjemná karta která by kazila pověst 5080, dále je to karta zabírající výrobní linky co je drahá na výrobu v porovnání s mainstream 256-bit čipy. A v neposlední řadě je to 24GB karta. 24GB karty jsme tu měli od Titanu RTX a spousta computě věcí s touhle kapacitou počítá, ne s 16GB, tzn opět, přítomnost téhle karty bude srážet reputaci 5080. Blackwell bude krom 5090 zajímavej až pokud mid-gen refresh dostane ty pamětí s větši kapacitou. Do té doby ne. Je to něco jako byla 1080TI po vydání 2080.
To poslední co NV chce je aby po vydání 5080 lidi chodili do krámu pro 4090.
To poslední co NV chce je aby po vydání 5080 lidi chodili do krámu pro 4090.
- marek16
- Začátečník
No podle nějakýho leaku na twitteru je možný, že přijde ještě před vánocema. Sice to koliduje s tím oznámením na CES 25, ale nedokážu si představit, proč by si nvidia nechala ujít nejvíc lukrativní měsíc prodeje před vánocema, pokud už může prodávat novou generaci. (pokud se jim teda povedlo dost zavčasu udělat nový masky a vyřešit ten bug i u consumer čipů).
Quis custodiet ipsos custodes?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Lukrativní čim? Myslíš že ti lidi co sháněj 5090 si koupěj něco jinýho když tu do vánoc nebude? Tohle je starej úhlel pohledu z doby funkčního trhu a konkurence.
A nezapomínat že stále platí že čím více herních GPU prodaj tím menší zisky protože jde méně GPU do profi karet na kterejch se rejžuje 3x-20x tolik.
A nezapomínat že stále platí že čím více herních GPU prodaj tím menší zisky protože jde méně GPU do profi karet na kterejch se rejžuje 3x-20x tolik.
- JohnXXL
- Mírně pokročilý
Podle mě, kdo bude chtít 5090 si jí koupí ať teď na ,,vánoce" nebo za pár měsíců pokud to NVidia nestihne letos prodávat...
MB: Asus ROG Strix Z690-A D4 CPU: i7-13700K @P5.6/E4.5GHz Cooling: Water block RAM: 128GB Crucial DDR4 3200MHz@3600MHz CL18 Čerpadlo: EKWB D5 Vario Motor + Alphacool D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 2x WD Purple 8TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
VGA: EVGA RTX 3080TI FTW3 Ultra EK Vector FTW3 HDD: FireCuda 530 2TB + 970 EVO 1TB, 2x WD Purple 8TB Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI G274QPF + EIZO FlexScan EV2460BK
- iambenny
- Začátečník
- NVIDIA bude využívat paměť GDDR7 od Samsungu výhradně pro desktopové grafické karty řady RTX 50.
- Samsung je první společností, která úspěšně dokončila validační proces GDDR7 pamětí pro NVIDIA.
- NVIDIA zatím zvažuje i další dodavatele (SK Hynix, Micron) pro mobilní GPU, ale pro desktopové grafické karty zůstává prioritou Samsung.
https://videocardz.com/newz/nvidia-repo ... -50-series
- Samsung je první společností, která úspěšně dokončila validační proces GDDR7 pamětí pro NVIDIA.
- NVIDIA zatím zvažuje i další dodavatele (SK Hynix, Micron) pro mobilní GPU, ale pro desktopové grafické karty zůstává prioritou Samsung.
https://videocardz.com/newz/nvidia-repo ... -50-series
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Většina lidí co si kupuje 5090 jsou dospělí a radost si prostě udělají tak jako tak a je jedno jestli to je na vánoce a nebo na velikonoce.
SOBO: Ohledně doprodejů 4090 mi to teď celkem zatopilo... teda ve spojení s distributorem co tvrdil, že jich má X skladem a měl tam jen jednu...
SOBO: Ohledně doprodejů 4090 mi to teď celkem zatopilo... teda ve spojení s distributorem co tvrdil, že jich má X skladem a měl tam jen jednu...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Ripper6
- Začátečník
-
Jinak dobra, dekuji za odpovedi u te elektriny, moje obava byla asi zbytecna, ale presto me to nedalo se nezeptat
Chapu ze se tu nekdo ptal, jak to souvisi, ale kdyz vidime jak postupne hazi cisla 600w, neni divu.
Spis ted je tu dalsi vec a to je cena. Vyhral Trump a pry to bude znatelne vse drazsi.
Takze ocekava se cena RTX 5090 treba 80 000czk?
Skoda chtelo by to nekde preorder 5090
po vítězství staronového starého presidenta, se výrobci mohou přetrhnout. Ten před volbami vyhrožoval zavedením vysokých dovozních cel, kdy zdaleka není jisté, že to postihne jen produkty z Číny. Navíc kdysi už tarify zavedl, část z nich zrušil dosluhující president, a je tak prakticky jisté, že budu znovu zavedeny. A mluví se o desítkách %, což by se velmi negativně odrazilo v cenách produktů na US trhu. Právě do tamních skladů se tak snaží výrobci předzásobit. A pokud se vám zdá, že v Evropě jsou věci kolem PC nějak hůře dostupné než v USA, tak to není zdání.
Všichni se snaží dostat do druhé poloviny ledna, kdy v USA proběhne předání moci, co nejvíce zboží na tamní trh. Pokud totiž budou zavedeny tarify, což je prakticky jisté, rázem by mnohé dovážené produkty byly výrazně dražší. Předzásobení se tak umožní onu cenu zvýšit postupně a současně je to příležitost vydělat, kdy samozřejmě bude zdražovat i to zboží, které bylo dodáno ještě před zavedením těch tarifů.
Chapu ze se tu nekdo ptal, jak to souvisi, ale kdyz vidime jak postupne hazi cisla 600w, neni divu.
Spis ted je tu dalsi vec a to je cena. Vyhral Trump a pry to bude znatelne vse drazsi.
Takze ocekava se cena RTX 5090 treba 80 000czk?
Skoda chtelo by to nekde preorder 5090
po vítězství staronového starého presidenta, se výrobci mohou přetrhnout. Ten před volbami vyhrožoval zavedením vysokých dovozních cel, kdy zdaleka není jisté, že to postihne jen produkty z Číny. Navíc kdysi už tarify zavedl, část z nich zrušil dosluhující president, a je tak prakticky jisté, že budu znovu zavedeny. A mluví se o desítkách %, což by se velmi negativně odrazilo v cenách produktů na US trhu. Právě do tamních skladů se tak snaží výrobci předzásobit. A pokud se vám zdá, že v Evropě jsou věci kolem PC nějak hůře dostupné než v USA, tak to není zdání.
Všichni se snaží dostat do druhé poloviny ledna, kdy v USA proběhne předání moci, co nejvíce zboží na tamní trh. Pokud totiž budou zavedeny tarify, což je prakticky jisté, rázem by mnohé dovážené produkty byly výrazně dražší. Předzásobení se tak umožní onu cenu zvýšit postupně a současně je to příležitost vydělat, kdy samozřejmě bude zdražovat i to zboží, které bylo dodáno ještě před zavedením těch tarifů.
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 64GB 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)