PRIME X670-PRO Wifi, P WiFi - (AM5, X670E)

Socket AM5 pro procesory Ryzen.

Moderátor: Eddward

flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: PRIME X670-PRO Wifi, P WiFi - (AM5, X670E)

Příspěvek od flanker »

Zajímavá deska za aktuálně zajímavou cenu, navíc s možností CSM správy
Obrázek

CZC:https://www.czc.cz/asus-prime-x670-p-cs ... 14/produkt
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Mám jí doma od launchday a v práci jsem jich nasadil asi 30 a zatim 0 mrtvol, dobrej board dlouhodobě.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

dneska se mě nepodařilo zapnout pc a to velmi zvláštně - počítač asi týden střídavě jel a spal, pak 4 dny od pátku spal a dneska jsme ho probudil ze spánku a windows chtěli update, tak jsem kliknul na restartovat a aktualizovat a odešel jsem, říkal jsme si že až se vrátím, bude hotovo, jenže ouha - došel jsem k pc a monitor byl oranžovej (sleep), pohnu myší a nic (samotné pc jelo, led svítili, větráky točili) tak jsem ho restartoval přes power button (reset na bedně nemám) a v tom "One long beep, two short beeps", což je podle manuálu "no memory detected", LED na qled panelu desky blikla červeně jen při bootu a okamžitě zhasla, jiná led nikde jinde není a nic nesvítilo

tak jsem to celé rozhodil, vyndal jednu ram na kterou kvůli noctua chladiči dosáhnu jen velmi blbě (a na druhou vůbec), nacpal ji zpátky a po zapnutí to velmi dlouho bootovalo a blikal power button, (podle manuálu: Power LED flashes quickly after power on, flashing 4 times per second (no memory or memory error)) a nakonec POSTnul s chybou "posted in safe mode maybe because of system instability or power button held in to force shutdown", a F1 to configur bios, vlezl jsem teda do něj, odklikal standard EXPO2 profil co tam byl předtím a uložil to, následně už to bootnulo bez problému, ale bojím se dalšího shutdownu a rebootu.

Nějaké tušení, co se mohlo stát? bios verze 0809 (2022),config HW se nijak neměnilo, ani periferie.
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Buďto jsi měl bordel ve slotu a nebo se někde dělá studeňák. Vlez do biosu a za chodu zkus na paměť sahnout a trochu s ní opatrně zahejbat, pokud systém vytuhle či chcípne tak je tam někde studeňák, na RAM nebo slot, to vyzkoušíš easy že do něj dáš tu druhou RAM co jede ok.

Pokud se to nepotvrdí, tak to byl jen absolutně failnutej memory training, ala vítej u AMD na AM5, občas se to prostě stane. Já mam dlouhej retrain cca jednou za měsíc (to jak ti to dlouho blikalo, to byl velkej retrain) a jednou za cca půlrok to prostě failne a nepostne.

Bios tam klidně dej novej, zmenšuje to šanci na špatnej retrain a samotné retrainy jsou méně časté. Určitej progress tam byl, ale stále to neni 100%.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

ach jo, dneska podobnej průběh, ale příčina jiná - blika usb klávesnice v flashback bios USB portu, bliká flashback bios button a to je přičina problému, někdo v asusu ušetřil 2 centy na desce za 7000 a to veliké tlačítko (bílo černá s kulatou šipkou) co měli dříve nahradili nějakym super srancem, kterej je tak pidi, že ani nejde zmačknout a má očividně nějaký HW problém (možná oxidace - trvale zmačknuté)
https://www.reddit.com/r/ASUS/comments/ ... d_pc_wont/
https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-mo ... V-NNeXP0aQ
https://rog-forum.asus.com/t5/gaming-mo ... linJWGwZKg

workaround:
Right when you turn your power supply on you need to push the power button on the case immediately. This doesn't let the mobo enter BIOS update mode.
ale co řešení? někdo nějaký nápad? https://forums.tomshardware.com/threads ... g.3837036/ výměna MB se mne moc nechce, záruka je ještě ještě 13 měsíců (celkem 36 měsíců u alzy) do 5.1.2026
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Řešení je odletovat ho heh. Ono se dá zmáčkout i tim že se vychílí do boku, viděl jsem pár sestav kde tomu tak bylo že kolidovalo s plechem IOshieldu a ten jej trochu talčil do boku a tim se stisknulo. Tak jen zkontroluj jestli tomu tak není, jestli má fakt plnou volnost, pokud má tak sry no. Buďto RMA nebo jít bastlit a přijít o záruku.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

IO shield jsem vyhodil celej, protoze nelicoval s pulkou usb a nedalo se do nich pohodlne zasouvat veci, takze ted uz mu nic neprekazi, nezda se na pohled nijak ohnute, ale pri zmacknuti je takovej trochu divnej - neni citit *click* , ten je citit pri zmacknuti tak trochu pod uhlem ze strany... tak asi zkusim vyresit reklamaci no, treba se bude dat s alzou nejak rozumne domluvit...
Naposledy upravil(a) Alfajk dne ned 15. pro 2024, 13:53, celkem upraveno 1 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já sám IOshieldy nepoužívám, ale stav kdy neseděl typicky bejval znamením něčeho zlého. U AM4 jsem se s tim párkát setkal a bylo to tim že CPU chladič měl tak pevné uchycení že jeho "páka" ohejbala celej board.
Odpovědět

Zpět na „Socket AM5“