Herní PC - 30 - 35.000 CZK | 9600x a RX7800XT vs RTX4070

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
tsp
Nováček
Nováček

Herní PC - 30 - 35.000 CZK | 9600x a RX7800XT vs RTX4070

Příspěvek od tsp »

Dobrý den po snad 7 nebo 8 letech bych chtel nove PC at si taky na stara kolena muzu zahrat nejake hry a ukazat detem :)

originalne jsem chtel neco kolem 20-25k CZK, ale vidim, ze se doba posunula - tak jsem trosku prihodil a ted jsem na ca 35k CZK vcetne Windows 11

nekolik poznamek k vyberu:
- hlavni otazka je graficka karta - puvodne jsem inklinoval k AMD protoze ma 16GB pameti, ale NVIDI 4070 DLSS je mozna vetsi deal breaker ? tady fakt nevim - nebo pockat na 5070 ale to je zas nekolik mesicu a to bych mohl cekat donekonecna
- CPU bych teoreticky chtel 9700x, ale to jsou dalsi 3000 navic, to se mi zda zbytecne + co jsem pochopil tak AM5 vydrazi dalsi 2 roky tak sa da upgradovat (nikdy jsem neupgradoval, tak pocitam, ze ani ted ne a vydrzi to dalsi 5-7 let :D)
- vzhled skrine je mi jedno, nechci zadne RGB - pokud mozno jednoduchy design, levny a s tim, ze dobre funguje - rozmerove by to snad melo vyjit - je sice hnusna ale levna a velka
- cooler jsem chtel Arctic Freeze, ale ten nemaji ted skladem tak jsem vybral neco jineho +/- stejna cena - vzhledem k tomu, ze bych chtel 9600x tak pocitam, ze uchlazeni nebude zadny problem ? ani pri pretaktovani ?

vybral jsem zatim tohle:
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... C6D697E5D5

9600x - amd or nvidia gpu.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) tsp dne úte 14. led 2025, 10:36, celkem upraveno 1 x.
iambenny
Začátečník
Začátečník

Re: Herní PC - 30 - 35.000 CZK | 9600x a RX7800XT vs RTX4070

Příspěvek od iambenny »

- Nefunguje ti odkaz na košík
- Místo 9600X vem 7700 tray z Mironetu
- Už v únoru by měla být 5070, dostupnost konkrtních modelů je ale otázka, stejně tak se čeká na uvedení modelů (a hlavně ceny) od AMD, ty možná už tenhle měsíc
- Chladič bych bral Peerless Assassin 120 SE, 40-45EUR z Amazonu.de, za 3 dny ho máš doma s dopravou zdarma. Lepší CPU fan než oba jmenovaní za přijatelný příplatek. A možná bude i na Mironetu.
- RAM OK, jestli jsou EXPO a pro jistotu i v QVL desky

Jen v krátkosti za mě.. Case, PSU a MB je otázka, asi bych to volil jinak. Třeba u toho zdroje bych si připlatil pár stovek alespoň na XPG CORE REACTOR II VE 750W.

Chce to udělat ten stabilní základ a zbytek věcí už doladit podle rozpočtu.

A Windows 11 nebo W10 Pro s upgradem koupíš i tady na fóru nebo Aukru za nižší jednotky stovek. Jestli tam máš za několik tisíc W11 z Alzy, tak je to zbytečnost. :)
tsp
Nováček
Nováček

Příspěvek od tsp »

ahoj diky, link jsem upravil (ted snad srapvne)

PC si sklada nebudu (to jsem delal naposledy tak 25 let zpatky) - proto jsem to vybral vse od Alzy at mi to i poskladaji

ty windows jsou dobra poznamka, ale nevim kdyz to poskladaji jsou schopni to i nejak otestovat, ze sestava je OK nebo tam musi by windowsy ?

ad procesor, uz jsem tuhle poznamku nekde videl, ale "preferoval" jsem tu 9600x s tim, ze je novejsi, min topi ? a ve hrach to vychazi +/- stejne ?
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Pokud to chceš nejen poskládat, ale i odladit, tak mě můžeš napsat a mrkneme na to. :)

případně se podepisuju pod to co píše iambenny. Zdroj bych doporučil určitě jiný, MB je ok. A case bych asi taky viděl nějakou lepčí.

AMD Ryzen 7700 je fest nedoceněný CPU a ty peníze je prostě super.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
tsp
Nováček
Nováček

Příspěvek od tsp »

dekuji vsem za tipy - chtel jsem cekat na Rtx 5070, ale nekonec jsem se na to tento tyden vykaslal (nejake leaky o performance i kdyz nevim zda prave me moc nepresvedcily + kdo vi jaka bude dostupnost a ceny na zacatku prodeje) a vzla jsem Rtx 4070 Ti Super

Procesor AMD Ryzen 7700

jedine co jeste nevim a nemam objednane, je chladic s ti, ze jsem pochpil/dostal info ze stockovy wraith prism by mel byt dostatecny - v nekterych recenzich to tak je, ale tady nevim - uplne me nadchnul ten tip na Peerless Assassin 120 SE a co me uplne odrovnalo je THERMALRIGHT Phantom Spirit 120 SE , ale pocitam, ze oba jsou totalni overkill na Ryzen 7700 ? jeste k tomu, kdyz mam chladic k procesoru ? druhy chladic co me zaujal za podobnou cenu je Fortis 5 duo - ma horsi chlazeni jak Thermalright typy, ale je naprosto tichy a o moc lepsi chlazeni nez prism wraith

tak ci tak dekuji a tesim se po 10 letech na novy mega comp :-D

edited: ted jsem si vsimnul, ze jsem si mohl koupit TRAY procesor .... a koupit extra chladic ... a i s temi overkilly nahore by to vyslo levneji, nez balicek s procesorem :o :(
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

7700 z Mironetu nemá chladič, takže nemusíš řešit stock chladič, jinde ten CPU nemá smysl kupovat. :)

Rovnou bych k tomu od nich vzal ten Peerless Assassin 120 SE za 1 050 Kč a máš klid.

Edit: Jo, udělal jsi blbě, jestli jsi ten CPU koupil jinde. Ideální vrátit ve 14 denní lhůtě ASAP. :) Hlavně jsem ti to psal už nahoře... zbytečný připlácet za krabičku u Alzy 2 tisíce a větrák, co hodíš do skříně. :-D
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Máš to tam napsaný... chjo.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Boomhaur
Nováček
Nováček

Příspěvek od Boomhaur »

Jak je v Alze d odváděním sestavy?
Testujou to nějak?
Také si chci po asi dvaceti letech nechat složit nove PC a upřímně to na Alze nemůžu dát vše dokupy. Procesory drahé a chladiče horší výběr. Navíc win11 se dá stáhnout a na aukru kopuit licenci za pár stovek...
Ještě bych se rád optal místních kapacit co sestavujou...je možnost to u Vás vyfakturovat na firmu?
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Vyfakturovat není problém, ale nejsem plátce DPH. :) Za mě teda.

tsp
Nováček
Nováček

Příspěvek od tsp »

kuci ano vse jsem mel napsane, ale v zapalu toho nadseni a cteni recenzi vseho mozneho a kombinovani jsem na to zapomnel :( a neuvedoil jsem si to, ted uz mam objednany tray od mironetu (meli nebo mozna jeste maji dalsi 5% slevu o weekendu) a budu vracet procak na Alze a chladic jsem objednal z datacomp.sk , protoze Mironet nema skladem a maji tam na netu napsano, ze maji skladem nejenom Pearless Assasin 120 (42 EUR) ale i Phantom Spirit 120 (44 EUR) a na zaklade recenzi jsem vzal Phantom Spirit 120 (i kdyz to bude totalni overkill na 7700 procesor)

s tim e-shopem z SK nemam zkusenost, ale maji jak kamene prodejny, tak dobre hodnoceni a na tyto chladice i dobre ceny (tak jak a snad to opravdu skladem meli ...)

takze ve finale beru +/- vse co psal uz originalne iambenny a potvrdil python.p - jen me to teda trvalo a je to krapet komplikovanejsi (3 e-shopy a jeste vracet)
iambenny
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od iambenny »

Phantom Spirit 120 je výborný stejně jako Assasin, ty rozdíly jsou drobné.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“