Co budete potřebovat:
- stabilní internet s minimálně 25Mb/s upload na straně hosta
- stabilní internet s minimálně 25Mb/s download na straně klienta
- Wireguard VPN server a veřejnou IP adresu
- HDMI virtuální display
- herní PC s podporou WakeOnLAN
- Na routeru (Ubiquiti, Mikrotik, OpenWrt based, atd.), či serveru je potřeba spustit Wireguard VPN server a vygenerovat si veřejný klíč pro klienta, s kterým se budete do VPN připojovat
- Do grafické karty je potřeba připojit adapter pro virtuální display
- V systému a BIOS na základní desce je potřeba povolit funkci WakeOnLAN
- Na herni PC je potřeba nainstalovat Sunshine
- Na straně klienta je potřeba nainstalovat Wireguard VPN klienta a vložit do něj vygenerovaný klíč
- Nainstalovat Moonlight
Přes mobil s neomezeným tarifem připojeným na 5G sít si vytvořím hotspot pro MacBook Air, který slouží jako hloupé zobrazovadlo se skvělou výdrží. Připojím se přes VPN do stejné sítě ve které mám PC a přes WakeOnLAN si ho vzdáleně spustím. Poté se přes Moonlight připojím na plochu a užiju si chvíli hraní.
Co se týče datové náročnosti, tak pro hraní v rozlišení 1920x1200 to je cca do 15GB za hodinu, pro rozlišení 2560×1600 to jde přes 20GB. Pro dobrý herní zážitek hodně záleží na tom mít dobré internetové připojení na obou stranách. Já to mám na straně hosta připojený přes optiku a ping mi vychází cca 8ms a jitter 1-2ms. Co se týče připojení přes hotspot, je pro rozlišení 1920x1200 potřeba mít přes Speedtest download minimálně 30Mb/s a ping do 40ms. Geografická vzdálenost samozřejmě hraje roli, když jde provoz přes X routeru, tak se to v nějakých jednotkách ms může projevit. Ale co se týče Evropy, tak někde si budete říkat, že ty datagramy snad posílají přes poštovní holubi a jinde zajásáte.
Pro koho to není:
Nezahrajete si přes toto řešení nějaké online FPS hry, někdy se prostě nějaký lag projeví.