Vzdálené hraní her

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
martin333
Nováček
Nováček

Vzdálené hraní her

Příspěvek od martin333 »

Před lety jsem našel řešení pro vzdálené hraní her, které se mi osvědčilo.Jedná se o řešení pro lidi, kteří musí služebně cestovat a zároveň by si rádi užili výkon svého vymazleného stroje.

Co budete potřebovat:
  • stabilní internet s minimálně 25Mb/s upload na straně hosta
  • stabilní internet s minimálně 25Mb/s download na straně klienta
  • Wireguard VPN server a veřejnou IP adresu
  • HDMI virtuální display
  • herní PC s podporou WakeOnLAN
Postup pro host část:
  • Na routeru (Ubiquiti, Mikrotik, OpenWrt based, atd.), či serveru je potřeba spustit Wireguard VPN server a vygenerovat si veřejný klíč pro klienta, s kterým se budete do VPN připojovat
  • Do grafické karty je potřeba připojit adapter pro virtuální display
  • V systému a BIOS na základní desce je potřeba povolit funkci WakeOnLAN
  • Na herni PC je potřeba nainstalovat Sunshine
Postup pro klientskou část:
  • Na straně klienta je potřeba nainstalovat Wireguard VPN klienta a vložit do něj vygenerovaný klíč
Jak to používat:
Přes mobil s neomezeným tarifem připojeným na 5G sít si vytvořím hotspot pro MacBook Air, který slouží jako hloupé zobrazovadlo se skvělou výdrží. Připojím se přes VPN do stejné sítě ve které mám PC a přes WakeOnLAN si ho vzdáleně spustím. Poté se přes Moonlight připojím na plochu a užiju si chvíli hraní.

Co se týče datové náročnosti, tak pro hraní v rozlišení 1920x1200 to je cca do 15GB za hodinu, pro rozlišení 2560×1600 to jde přes 20GB. Pro dobrý herní zážitek hodně záleží na tom mít dobré internetové připojení na obou stranách. Já to mám na straně hosta připojený přes optiku a ping mi vychází cca 8ms a jitter 1-2ms. Co se týče připojení přes hotspot, je pro rozlišení 1920x1200 potřeba mít přes Speedtest download minimálně 30Mb/s a ping do 40ms. Geografická vzdálenost samozřejmě hraje roli, když jde provoz přes X routeru, tak se to v nějakých jednotkách ms může projevit. Ale co se týče Evropy, tak někde si budete říkat, že ty datagramy snad posílají přes poštovní holubi a jinde zajásáte.

Pro koho to není:
Nezahrajete si přes toto řešení nějaké online FPS hry, někdy se prostě nějaký lag projeví.
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Re: Vzdálené hraní her

Příspěvek od Sasakr »

Anebo budu mít nainstalovaný Steam.

Obrázek
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
martin333
Nováček
Nováček

Příspěvek od martin333 »

Ano, Steam Remote play bude pro většinu lidí řešení. Spolu s GeForce Now mají základ v Sunshine. Ale pro ty, co zvládnou s routerem víc, než z jeho štítku opsat heslo se s vlastním řešením dostanou na lepší výsledek.
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mafian277198 »

Mě by spíš zajímalo, jestli dneska existuje jednoduchá (třebas kvůli dalším BFU hráčům na multiplayer) free VPN (např. jako ZeroTier), přes kterou by to rozumně jelo... už nemam tolik času, abych to furt zkoušel...
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Nebo parsec. Funguje lépe jak steam a přes internet. (ovšem moonlight a sunshine topuje kvalitou prenosu)

A na zapnuti pc nemusí být ani podpora wake on LAN. Da se koupit gadget na ES32 desce který dělá vzdálený vypínač :-), popřípadě si jej postavit sám :-) dá to víc práce ale výsledek je super a máte lepší pocit ze své pc nezapinate přes čínský server :-D
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tam musí ten inputlag být obrovskej ne? Mě stačí zapnout framegen někde a už to citím a nedá se to hrát.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Spíš podle internetu, když sem to zkoušel po LAN, tak to skoro nebylo znát.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Tak LAN a "z venku" bude prostě vždy jiný no. :) Na nějaký single hry by to asi mohlo být ok, pokud by tam nebyl obrovskej input.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Latence se propise dvakrát, tzn pokud máš stejnyho providera a krátkou trasu, tak máš cca 5ms na optice případně 2ms přes lan a to fakt nepoznáš. Můžeš hrát klidně fps online. Jinej provider ti udělá třeba 15ms a nějakej jitter a to už je minimálně pro mě špatný.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

To s těmi ms máš změřený třeba pomocí OSLLTT nebo tak něco? Nebo se bavíme jen o "pingu"?

Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Nevím co chceš měřit. Řídí to TCP, takže se normálně podíváš do wiresharku, za jak dlouho ti přijde ack. Ale segmentovaný ping se samozřejmě dá taky použít, jen se často cestou oreze a je to UDP.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

No nějak mi nejde do hlavy, jak bych mohl nepozorovat input lag, "přes půlku světa" když mě kolikrát vadí i přes Steam na LAN...

Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Tak přes půlku světa by to snad nikdo nepraktikoval, to skoro nejde ani u serverů online her (proto jich bejvá vícero na vícero místech) :lol: , jasný joke...

Ale imho mít PC doma a třebas když čék jezdí na montáže, možná, že by šlo uvažovat nad streamem, než s sebou tahat herní NTB (a nebo dokonce stolní PC s periferiemi v krabici, jak to dělám já :D ).
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Jako já to určitě zkusím, jen to bude spíš na nějaký RTS nebo něco takovýho. :)

CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Přes "kvalitní" LAN se to dá uplně v pohodě i na notebooku s Wifi -> ale je potřeba kvalitní wifi aspoň Intel AX210 , mediatek i realtek maj vetší imputlag a nejsou moc použitelné , mediateku (mam vyzkouseno vic cipu i mt7925) navíc padá propustnost , parsec si stim sice poradí a zhorší kvalitu při dropu ale sunshine/moonlight ne a začne se sekat.

Steam streamovani nepoužívám od té doby co se stalo neskutečně komplikované zobrazení plochy -> jejich "focus na aktivní okno" je nepoužitelný (nemám hry jen na steamu ale i epicu a gogu)

A ano jak někdo psal framegen je v tomto připadě zcela nepoužitelný (ne že by byl použitelný jinak) ale v tomto připadě se to stane naprosto brutální. Bez framegenu ... sunsinhe/moonlight se lan/wifi drží kolem 5-7ms ... parsec ale skáče i k 25ms. - i když za to možná může i to že na notebooku mam linux běžíci na waylandu a parsec jede přes xwayland což mu přidá taky nějaké ms.
Ale přes internet moonlight/sunsihine daj hodně práce nastavit a přes net ma parsec lepší odezvu -> ale nepamatuji si přesně čísla už je to přes pul roku co sem to takto naposled použil.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“