Hladis píše: ↑sob 24. kvě 2025, 21:12
Raikkonen píše: ↑sob 24. kvě 2025, 18:42
pokud je to jen na esports a nenáročné, tak klidně. Pokud ale bude hrát i něco z těch větších her současných..........
Jaky e-sports ? E-sport je uzkoprofilovka, to vubec nema cenu resit. Nemyslis spis proste online multiplayer hrani jako takovy ? Dale ty "nenarocny" hry jsou drtiva vetsina her co vychazi, ktery drtiva vetsina lidi i hraje a ktery patri mezi nevydelecnejsi. A co jsou ty "vetsi" hry, na ktery je potreba nabouchany stroj a co jsou ty "mensi" ? Jaka je nejaka oficialni definice co je ta "velka" hra, protoze treba Baldurs Gate 3, GOTy AAA "obri" hra, ktera se dodnes stale drzi v zebricku nejhranejsich her (aktualne na 10 miste), Elden Ring, Sims 4, Civ5-6, TES5, KCD2.........to jsou jako nejaky maly indie hry nebo jak ? To nejsou ty "vetsi" hry ?
...
Kdyz vytahnu AAA hru z zebricku letos prodavanych her AC:S, tak rozdil v tyhle novy AAA hre na Ultra s, nebo bez, RT je mezi 16GB a 8GB RTX 4060Ti presne uzasne zavratnych 0fps.
https://www.techpowerup.com/review/assa ... ark/5.html Proc by mel nejaky bezny hrac kupovat daleko drazsi 16GB verzi, kdyz mu to v tom co hraje realne prinese jen jiny cislo velikosti VRAM v GPU-Z. 8GB VRAM tu bude jeste dlouho, deal with it.
U těch "esports" her jsem asi udělal větší oslí můstek, než jsem chtěl, protože jsem předtím psal i o monitorech. Ale snad to ostatní pochopili, že jde často o celkem hw nenáročné kompetitivní hry jedoucí ve vysokých fps, na něž právě ty 240Hz+ FullHD monitory míří (kde jinde asi najdou pořádné využití, že a ostatně některé jsou vyloženě jako esports označené), myslel jsem typově na Counter Strike.
Online jako celek obecně jsem ale nemyslel, protože některé jsou hw náročnější (alespoň v době uvedení jako třeba GTA, některé CoD), jiné třeba heavy cpu (mám dojem, že něco tu o MMORPG v minulosti psal DOC), některé zase hodně propojují single a multi, přitom mají aktuální vizuál, ale zároveň nepatří mezi nejnáročnější (Forza). Prostě tohle je tak strašně různorodá skupina, přes x žánrů a hw náročnosti, že to jako celek nemá smysl uchopovat. Možná by to částečně šlo definovat i typem monetizace, u klasických zaplatíš jen na začátku, maximálně navíc nepovinné DLC, zatímco u online je často různé předplatné, pay-to-win apod. Právě ty "velké" hry mají většinou úvodní plnou cenovku nebo se od počátku neválejí ve velkých slevách (jasně, zase to není 100%, viz ty různé propadáky apod.).
Osobně bych jako ty "velké" a opak "nenáročných" označil takové, u kterých to je na vizuálu na první pohled vidět, že se hw (a taky konzole, když je to multiplatformní) nefláká. Sice je to do jisté míry dost subjektivní, ale v každé generaci konzolí je vidět ten skok ve vizuálu oproti předchozí a přitom ty hry v té generaci je vidět, že něco spojuje. V poslední době jsou to v podstatě 3D akce s mixem dalších žánrů, další spíš už delší dobu tak náročné nejsou. Ostatně je to vidět na testech, že to ani moc nemá smysl, takže co jsme za poslední dekádu tak více viděli, možná Forzu a nějaký Dirt? Stejně tak strategie, adventury atd.
K té nesmyslné přirážce jsem tu taky psal. Naštěstí je už u 5060 Ti jen 50 USD, což je úplně stejné, jako to bylo kdysi u Pascalu, takže OK.