Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda má někdo zkušenost s tímto problémem.
Včera jsem chtěl zkopírovat několik souborů z externího disku (H) na jiný disk v PC. Zjistil jsem ale, že disk H neumožňuje kopírování ani mazání souborů – všechny byly označené jako Read-only.
Ve vlastnostech jsem zkusil možnost „Read-only“ vypnout, ale po potvrzení se nastavení hned vrátilo zpět.
Našel jsem na internetu doporučení použít CMD a příkaz diskpart. Po zadání příkazu list disk jsem viděl pouze označení disků 1–4 a jejich velikost, takže jsem jen odhadl, že disk 3 a disk 4 odpovídají mým externím diskům H a J.
Pravděpodobně jsem ale vybral špatný disk a zadal tyto příkazy:
select disk 3
attributes disk clear readonly
Po tomto kroku se disk J začal chovat jinak – ve Windows už neukazuje využité místo, nelze ho otevřít a ve Správci disků se nyní zobrazuje jako RAW.
Podle informací, které jsem našel, by data měla být stále na disku, ale systém k nim neumí přistoupit.
Zkoušel jsem použít program TestDisk pro obnovu dat – momentálně probíhá analýza (velmi pomalu, např. „Analyse cylinder 2098/121596: 01%“ za 16 hodin).
Rád bych poprosil o radu:
Dá se disk převést zpět na NTFS bez ztráty dat?
Je možné urychlit analýzu v TestDisku, nebo doporučujete jiný nástroj?
Předem moc děkuji za jakoukoli pomoc či zkušenosti.
Externí disk se změnil na RAW po pokusu o odstranění Read-only atributu
- RE_Claire
- Nováček

-
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Externí disk se změnil na RAW po pokusu o odstranění Read-only atributu
To je jednoduché, disk naformátuj a data obnov ze zálohy. Otázka pár kliknutí a pár minut.
Pokud zálohu nemáš, tak gratuluji, naučil ses zálohovat.
Disk není partyšna, ani naopak. Pokud ti na datech doopravdy záleží, dej to do ruky někomu kdo tuší co a jak a jak se věci mají.
PS: pro příště se nerejpej v něčem, čemu nerozumíš, kde máš data a tak podobně. Může to být opraveno na pár kliknutí, ale taky ne, podle tvého popisu tak nějak nevím co jsi vlastně posral.
Pokud zálohu nemáš, tak gratuluji, naučil ses zálohovat.
Disk není partyšna, ani naopak. Pokud ti na datech doopravdy záleží, dej to do ruky někomu kdo tuší co a jak a jak se věci mají.
PS: pro příště se nerejpej v něčem, čemu nerozumíš, kde máš data a tak podobně. Může to být opraveno na pár kliknutí, ale taky ne, podle tvého popisu tak nějak nevím co jsi vlastně posral.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- CyberDeath
- Začátečník

Haha
... pravděpodobně dle přikazu zadaného jsi prostě smazal celou partition ... gratuluji
Nerypej do věci kterým nerozumíš hlavně když se to týka dat a nemáš zálohu
... pro přiště si pořiď NAS a zalohuj , zalohuj , zalohuj
... opravdu to stojí za to než řešit tyto problémy , a hlavně můžeš o data přijít i chybou jinou než vlastní 
Druhá věc je že se ti data nemusí obnovit , protože dle chování které jsi pospal neni standartní , a pravďepobně byl souborový systém (néli celý disk) těsně před smrtí.
Připrav si druhý disk s dostatkem mista pro tvé data. Sežeň si soft "Active File Recovery" ... nech disk hloubkově oskenovat a zkopiruj nalezene data na nový disk.
PS hlavně nyni do disku nijak nezasahuj a nekopiruj nebo si snížíš množství dat které by se daly vykopirovat. I takto neobnoviš 100% !
EDIT: Ano hloubková analýza i zde bude trvat dlouho 500GB disk cca 4-8h dle rychlosti disku , má i fast detekci ale ta funguje jen v připadě nalezení neporušené MFT tabulky.
A přečti si návod k danemu programu , po analýze najde soubory které jdou obnovit ze 100% ale i častečně obnovitelné , aby si poznal co je co -> ji%z si to nepamatuji z hlavy od té doby co mám NAS a zalohy na 2místech nemusel jsem řešit
.
Nerypej do věci kterým nerozumíš hlavně když se to týka dat a nemáš zálohu
Druhá věc je že se ti data nemusí obnovit , protože dle chování které jsi pospal neni standartní , a pravďepobně byl souborový systém (néli celý disk) těsně před smrtí.
Připrav si druhý disk s dostatkem mista pro tvé data. Sežeň si soft "Active File Recovery" ... nech disk hloubkově oskenovat a zkopiruj nalezene data na nový disk.
PS hlavně nyni do disku nijak nezasahuj a nekopiruj nebo si snížíš množství dat které by se daly vykopirovat. I takto neobnoviš 100% !
EDIT: Ano hloubková analýza i zde bude trvat dlouho 500GB disk cca 4-8h dle rychlosti disku , má i fast detekci ale ta funguje jen v připadě nalezení neporušené MFT tabulky.
A přečti si návod k danemu programu , po analýze najde soubory které jdou obnovit ze 100% ale i častečně obnovitelné , aby si poznal co je co -> ji%z si to nepamatuji z hlavy od té doby co mám NAS a zalohy na 2místech nemusel jsem řešit
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
- Shaquille
- Středně pokročilý

-
zkus toto video. pokud necemu nerozumis, tak to radeji nech byt a spoj se s nekym, kdo vi co dela...
https://youtu.be/lExa6KUo_FE
https://youtu.be/lExa6KUo_FE
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Chjo, ani jsi nespecifikoval jakej je to exterák a jaké máš vlastně disky. Pokud se disk přepne do read only tak u SSDček je to failure stav. Pokud SSD detekujou kritické množství mrtvejch sektorů na NAND které už nemůžou nahradit/přemapovat, přepnou se do read-only modu aby člověk mohl ještě naposledy zálohovat co tam ještě zbejvá a pak to vyhodil. Takovejhle disk nejde zachránit a další provoz či pokusy o zápisy většinou končej tragicky.