W11: Jak z něj udělat desktopový systém

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 11.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Amarask
Nováček
Nováček

W11: Jak z něj udělat desktopový systém

Příspěvek od Amarask »

Zdravím všechny,
dlouho jsem odkládal nevyhnutelné, ale nejspíš budu nucený přejít na Win 11, protože i kdybych si zařídil ty aktualizace Win 10 s Microsoft účet (jakože ho nemám a používám lokální účet), tak mě to za rok bude čekat znovu, takže když jsem si koupil po 10 letech nové PC, tak to (as) nyní spojím rovnou i s novými Windows.
  • Existuje nějaký manuál doporučených postupů, jak povypínat a poodinstalovávat ty sračičky, které člověk nepoužívá a akorát to zatěžuje systém? Takové ty Cortany, Telemetry, XBOXy, One Drivy apod
  • I v názvu topicu jsem se inspiroval projektem https://www.dasm.cz/clanek/jak-z-window ... ovy-system, kde odstranění těchto serepetiček řešil scriptík na dvě kliknutí, ale na Win 11 nevím, jestli bude něco takového fungovat, resp autor uvádí, že nebude, ale třeba v nějaké omezené verzi? Neřešil někdo?
  • Nemám to právě na Win 11 vyzkoušeno, ale abych se třeba vyhnul půldennímu reinstalování win tam a zpátky, tak jestli třeba někdo nezkoušel nebo by byla jistota si aktivovat raději znovu Win 10 a neaktualizace os řešit lepším antivirem? :-D V práci na firemních počítačích jsme nuceni mít Win 11(a s omezenými možnostmi nastavení) a jejich užívání mě irituje každý den, proto řeším, co se s nimi dá vymyslet. Takové ty úpravy lišty a průzkumníka jako je Explorer Patcher znám a používám, ty jsou super, byť občas mají nějakou nefunkční anomálii.
Díky všem za nějaké postřehy, určitě je tu spousta lidí, co nepoužívá Win 11 jen tak v defaultním nastavení :)

Jirka
Naposledy upravil(a) Amarask dne pát 7. lis 2025, 22:14, celkem upraveno 1 x.
4930K@4,4 , D14, Asus P9X79 Deluxe, 4x8GB 2400Mhz/CL10 DDR3 Corsair Dominator, MSI GTX 970 Gaming in retirement
MiniPC: Aoostar GEM12 Pro Max 8845HS 75W, 64GB DDR5 5600/CL40, Oculink in progress
marek16
Začátečník
Začátečník

Re: W11: Jak z něj udělat desktopový systém

Příspěvek od marek16 »

bohužel, ten skript od disassemblera fungoval docela dobře, ale má na GH celej post o tom, jak ho windows, naprosto neschopný si aspoň základním způsobem udržet konfiguraci a furt se nerozbíjet, nasraly tak, že zmigroval všechny stanice na linux. https://github.com/Disassembler0/Win10- ... tup-Script
Osobně ho doteď používám, ale s každou novou verzí win se tam toho víc rozbije a musíš vědět co určitě nezapínat, jinak to rozjebává "open with dialog" a hromadu dalších věcí.

Pak jsem našel toto, ale zatím jsem nezkoumal. https://github.com/Raphire/Win11Debloat

PAk tu někdo psal o nějaké Win utilitě, která dělá něco podobnýho, ale nevzpomenu si jak se jmenuje.

Zásadní problém těchhle věcí je, že to pustíš, pak nainstaluješ 40 softů co potřebuješ k práci, a nakonec zjistíš že 3 věci prostě nejdou a nejde to opravit, takže si můžeš dát reinstal znova. Bez pročtení těch skriptů bych to už po zkušenostech ani nechtěl pouštět.
Mě osobně už win nasraly tak, že sem se začal seriózně dívat po linuxu, ale zatím jsem neobjevil distro, který by actually vidělo designéra, UXáka, a nebylo hnusný jak prdel (třeba windowsí task manager je geniální, linux se, co jsem viděl, vůbec nechytá).

Ale ocením když někdo postne něco, co funguje dobře, protože k práci a hraní win potřebuju. :roll:
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K

Quis custodiet ipsos custodes?
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Nejlehčí způsob je stáhnout iso odsud https://endeavouros.com/ dat jej na flešku nabootovat z něj
Spustit instalator a nahradit celý sysémový disk tímto systémem :-D :-D :-D

Ulity na vypínaní telemetrie atd jsou .. ale nejsou bezbolestné a vždy odstřelí něco co se MS rozhodne že nutně v budoucnu potřebuješ třeba pro vytvoření nového úču nebo připojení na NAS atd .. a dá ti to hezky vědět nefunkčním prvkem po aktualizaci .

As 1.5 roku zpět jsem musel přeinstalovat systém dceři bo po major aktualizaci už nenabootoval.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Amarask
Nováček
Nováček

Příspěvek od Amarask »

Super, díky za info!! Je fajn vědět, že nějaké nástroje existují :thumbsup:
Já asi ještě Win 11 vydržím a po alternativních OS se podívám až podle toho, jak bude vypadat Win 12 :-D
4930K@4,4 , D14, Asus P9X79 Deluxe, 4x8GB 2400Mhz/CL10 DDR3 Corsair Dominator, MSI GTX 970 Gaming in retirement
MiniPC: Aoostar GEM12 Pro Max 8845HS 75W, 64GB DDR5 5600/CL40, Oculink in progress
Odpovědět

Zpět na „Windows 11“