Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Příspěvek od Krteq »

CyberDeath píše: úte 16. pro 2025, 16:41Cachy OS je strašný Bloatware :-D , ale jejich kernel není špatnej. Ale jednoduše jej dostaneš do jakekoliv jiné Arch distribuce.
Hmm, co přesně je na CachyOS bloatwarem?
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Btw jako ubuntu -> nainstaluje strašně moc věci které jsou 90% lidem k ničemu. A výběr vhodných výchozích aplikací také není ideální (v jiných verzích než standartní kde/gnome)
A vzhled některých prostředí je otřesný a daleko od použitelnosti bez hodně rekonfigurace :-D ... jidne dostaneš lepší zážitek a těch pár dobŕych včecí (kernel) z cachyos si můžes doinstalovat v jakekoliv jine arch distribuci ve kterých dostaneš čistíš nezabalastěný začátek .
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 3.8L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 4TB P3 Plus + 2TB NV2, 5G M2 LAN
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Par mych nazoru.

bazzite neni az tak second distro jak si myslite -> 1) neni to Arch ale Fedora based a mit predisntalovany veskery Game-Related a Firmware related + Gametunet RedHat Based system neni uplne easy.

Fedoru dotanit musite ale pokud zacinate na Bazzite stim ze zacnete s tim, ze na nem budete hrat, tak to muze byt pro zacatecnika bumpy road.

CachyOS teda jako neni vubec bload/zbytecny.... ma dost uzpusobeny Kernel. Muzete si to overit na Frametimes a micro Shutteringu kdy proste co vam pojede na baseline Protonu uvidite spyke. Protoze napriklad muzete mit tuneny Kernel na Ryzen 9000 a nepotrebne kernel featury mit vypnute, nebo dokonce vubec nekompilovane. nebo naopak zkompilovany MonoKernel bez modulu (toto nejde u nvidie -> ta ma blob v podobe Kernel modulu).

SteamOS je sice Arch Based ale je pozadu schvalne.

Ja si troufam tvrdit ze jsem decentne pokrocily, ale nekomu kdo se pta na Jaky Linux bych asi Arch nedoporucil. A to protoze jsem ho dojebal a to zpusobem kdy jsem delal baseline operace a na Fedore se mi toto nestalo.

Arch je opravdu Elitiest ale CachyOS jde dal u kernelu a easy to use. AVG Framerate bude mit s Archem podobny ale shuttering nebo 0.1% low budou vice Smooth pokud zvolite spravny kernel tuneny na vas HW.

Ale kdyz vezmete v potaz opravdu zakladni dotaz uzivatele, tak bych se drzel nejakych basic Dister.
Samozrejme muze zkusit Arch ale pak musi taky ocekavat ze bude sem tam hledat a debugovat.

Co ale Archi nemuzu uprit, stejne jako Gentoo je proste vysoce kvalitni ArchWiki kde se dozvite jako Admin/Developer velmi podstatne veci.

Jinak o danem kernelu z CachyOS:

https://wiki.cachyos.org/features/kernel/

P.S... Fuc* on ma ZFS by default vkompilovany do kernelu?! Tak to je fakt dobre. ZFS je sice OpenSource ale pokud se nemylim tak je to FS nalezici nativne FreeBSD a ne Linuxu.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Na CachyOS jedu cca. rok a půl a nevšiml jsem si že by se s instalací krom Kernel Manageru, Package Isntalleru, Cachy Browseru (už deprecated), Btop+, LibreOffice, OBS a herních klientů instaloval i nějaký bloat.

Jinak je to pro mě "daily driver" a Win bootuju jen když si s kámošema chceme dát nějaký mulťák s ochranami, jinak takřka vůbec.
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Já jsem třeba do vydání Debianu 13 někdy ze srpna jel na Archu asi 7 měsíců. Bez problémů, jen zpočátku byl lehce boj se starým dual-bootem s Windows, abych to měl vše v jednom EFI oddílu. Nastavování je tam zpočátku víc, než clean debianu, ale to uděláš jednou. Jen mi zkrátka vůbec oproti aptu nevyhovoval pacman. Plus obecně rolling distro. Každý den pomalu updatama stahovat stovky MB v updatech. Takže jsem se v srpnu vrátil zas zpět.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Nebyt v korporatu ktery umoznuje skrze Microsoft Intune portal .rpm a Azure tanentu, tak pouzivam VOID...
Ale smolik.

Microsoft prolezl vsude. Korporaty, ceska televize. managment si nedovede ani predstavit ze klientni a technici muzou bez licenci fungovat daleko lepe na Linuxu.
Musim na WorkStation+Laptopu mit Defender pro linux + MS Edge jako default browser + Micrrosoft identity broaker + Intune portal.

Takze jako prostredi musim pouzivat KDE nebo Gnome, jinak neprobiha komunikace Spehovatek MS s Linuxem.

takze vsem DWM/Left-WM/Hyprland userum zavidim.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Upřímně korporátní Edge s pracovním účtem mi celkem i vyhovuje. Že si to šmíruje práci je mi asi ukradené. No škoda, že je ten Edge doma naprosto nepoužitelný, když s Firefoxem to jde taky čím dál víc do kopru.

Nad tím Voidem taky občas uvažuju, případně ještě o otci všeho Slackware. Ale zase se mi nechce jebat s kompilací všeho, když je tam málo balíčků. Flatpakům jsem zatím moc na chuť nepřišel.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

No já cachyos zkoušel když sem před rokem a půl přecházel na Wm (už rok river) a sorry byla to poměrně hrůza hyprland byl nejvíce vycnivajici děs :-D.... To i m4lw je ligt :-D a ten design :blee: . Ale zase mi pomohl pochopit konfiguraky hyprlandu.

Ale chaotic-aur je super = par věci z tama používám a také jedu na Linux-cachyos-rc 90% času.. Sem tam se utnou a něco nejde jako třeba teď s první verzí 6.19rc kdy občas zůstane wiset při přechodu z loginu ( běžící na sway) do river.

Jako úplnému bfu arch nedoporucim... Ale pokud je člověk stridmy už při instalaci a v systému nemá nic zbytečného, není moc co se rozbít :-). Ano díky tomu že jedu na testing repo tak se občas posere yay protože pacman se aktualizuje dřív nez lidi z endeavouros rekompiluji.. Ale tak na to sem si udělal script který mi v take situaci rekompiluje yay (otázka pár minut).

Ve výsledku jsem mnohem spokojenější než s debian/Ubuntu na kterých sem před 20lety začínal. K rpm based distribucim mam odpor z minulosti i když opensuse tumbleweed taky nejde zle.

Void je super... Ale spousta věcí není ve zdrojích které používám a musí se kompilovat :-(... Pro mne ne.
I když v archu mám take něco z auru ale věci co z tama používám tak nějak fungují samy, a yay si je aktualizuje.

Flatpack a ostatní = chápu ideu za tímto a důvod ale osobně je nemám rád a vše nativně vždy.... Když už někam musím dát Ubuntu tak jejich snap a vsecek ten bordel je první věc co odstraňují po instalaci.

PS : V práci taky musím Windows, ne proto že by mě do toho nekdo nutil ale některé věci pro Linux neexistují a nikdy asi nebudou (příklad solidworks a epdm = Btw starší epdm nejedou ani na win11)

Dithius: jaká spehovatka b ms edge nejedou mimo kde a gonome? Týkající se účtu = jen mě to zajímá no Edge používám ve wm kvůli synchronizaci mezi pc, primárně Firefox ale občas ten edge zapnu.

Debian = jo já vím rock stable = ale když potřebuješ freature co byla přidána loni used v... :-D hlavní důvod útěku a arch je stabilnější a funkcnejsi než Debian sid který jsem používal v minulosti a těch rozbitých systémů co sem zažil.... Přestalo mě to bavit.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 3.8L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 4TB P3 Plus + 2TB NV2, 5G M2 LAN
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Pokud se někdo ptá jaký linux, tak je odpověď Ubuntu, nebo teda Mint. Nic jiného bych nedoporučoval a to i s vědomím toho bloatware... dnešní HW má po kokot výkonu, tak se nějaký ten bloat ztratí, telemetry - njn. Nicméně pro začátek a osahání je to good, pak už si mužou vybrat svoje.

Nicméně Linux a hry, má tady někdo odzkoušenou nějakou distro? Já s poslední Fedorou a RTX 3080 mám stutter, že to je nehratelný a už nevím z které do které...

Mě Windows a vše okolo dohnalo do kouta... kdy jsem z nouze koupil MacBook Air s M1 a 16GB RAM, terminál tam je, fish tam je, brew funguje, takže se to dá a nemusím nic řešit. Předtím jsem měl ThinkPad X280 s Tumbleweeedem, ale jen 8GB RAM a to je dneska děsně, ale děsně málo.

T14 co jsem si koupil, má totálně otřesný panel, na tom se fakt nedá dělat. I když výkon AMD, 24GB RAM a baterka je super, ale ...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Jestli ti vyhovuje Fedora, tak můžeš zkusit Bazzite, který je na ní založený
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Asi to tak vypadá, páč to chci nejdřív zkusit na Lenovo Legion Go, jako náhrada za W11 který na tom handhledu jsou na hovno (někde jsem na to viděl build). Ve finále mi stačí Chrome, Discord, steam a je to.

Pak jsem zjistil, že mám doma všude na notesech různý distra, různý balíčkovací systémy a vždy musím přemýšlet, jestli dnf, apt-get, zypper. :D

Díky
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

python.p píše: stř 17. pro 2025, 09:37 Pokud se někdo ptá jaký linux, tak je odpověď Ubuntu, nebo teda Mint. Nic jiného bych nedoporučoval a to i s vědomím toho bloatware... dnešní HW má po kokot výkonu, tak se nějaký ten bloat ztratí, telemetry - njn. Nicméně pro začátek a osahání je to good, pak už si mužou vybrat svoje.

Nicméně Linux a hry, má tady někdo odzkoušenou nějakou distro? Já s poslední Fedorou a RTX 3080 mám stutter, že to je nehratelný a už nevím z které do které...

Mě Windows a vše okolo dohnalo do kouta... kdy jsem z nouze koupil MacBook Air s M1 a 16GB RAM, terminál tam je, fish tam je, brew funguje, takže se to dá a nemusím nic řešit. Předtím jsem měl ThinkPad X280 s Tumbleweeedem, ale jen 8GB RAM a to je dneska děsně, ale děsně málo.

T14 co jsem si koupil, má totálně otřesný panel, na tom se fakt nedá dělat. I když výkon AMD, 24GB RAM a baterka je super, ale ...
Mluvil jsem o tom.
1) nvidia ma porad Blob neotevrenej a potrebuje modul na sve Grafiky... proto potrebujes bud vyladenej Kernel z CachyOS nebo vyladene disto v podobe Bazzite.
2) Fedora je Fajn ale je to Baseline distro z ktereho ostatni "vetve" vychazi. A ne Rocky/Rhel neni baseline Fedory.
3) Doporucit Ubuntu je HERETISM!

A pokud mas Linux s preddefinovanym desktopem a vecma a nevyinstalujes to z cli tak Fedora, ubuntu, SUSE a pod budou Blaoded a budou zrat vse jak Widle.
Fedora z CLI a DWM ma 900 MB memory usage s 128GB RAM a vyplym SWAP.....

A Co jsi popsal s MAC je presne to co delaji Depp focused exekutori a programatori... nechcou resit co nemusi a chou OoBE (Out of the box Experience) a to je proste cilova skupina na kterou Apple miri a ktera se necha rada locknout ve svem Environmentu :D
python.p píše: stř 17. pro 2025, 10:28 Asi to tak vypadá, páč to chci nejdřív zkusit na Lenovo Legion Go, jako náhrada za W11 který na tom handhledu jsou na hovno (někde jsem na to viděl build). Ve finále mi stačí Chrome, Discord, steam a je to.

Pak jsem zjistil, že mám doma všude na notesech různý distra, různý balíčkovací systémy a vždy musím přemýšlet, jestli dnf, apt-get, zypper. :D

Díky
na SUSE muzes zypperem nainstalovat dnf a pak nechat dnfkem resit vse a samotnym dnf odinstalovat zypper.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Ještě locknutej nejsem, ale asi už jsem dost starej na to abych den nebo víkend ladil vše co potřebuji a chci aby nějak fungoval. Jop, po novém roce asi budu řešit novej foun a iPhone je v hledáčku, né že ne. Já jsem zase skrblík, takže platit za všechno se mi nechce, takže stejně hledám a lovím na brew.sh :)

Jj, to vím, ale to není to poselství - to je o tom, že sám v tom mám bordel a chci to nějak sjednotit. Jedna věc na Linuxu mě ještě hodně baví, zatím se ještě píše tak nějak dokumentace, takže člověk když něco dělá tak si to může předem nastudovat / naučit / zjistit. :)

Ale asi prubnu ten Bazzite přes svátky. Vypadá to, že by to mohlo plnit přesně to co chci.

CyberDeath
Začátečník
Začátečník

btw k Bazzite : ne bezduvodně postavil steam svuj os na Archu :-)
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Já proti Archu nic nemám, ba naopak, chápu to. :) Ale nechce se mi s tím drbat. :D

Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

CyberDeath píše: stř 17. pro 2025, 11:36 btw k Bazzite : ne bezduvodně postavil steam svuj os na Archu :-)
Tam je to kvuli ArchWiki... Kdy Steam vyvojari maji vysoce kvalitni podrobnou dokumentaci. jak jsem uvedl. Jediny kdo tomu by mohl konkurovat co se WikiPage tyce a dokumentace je Gentoo..... A na Gentoo asi Steam delat SteamOS nebude....

Ale i o tom ze ma Arch mouchy svetsi to, ze Steam drzi Steam OS s Offsetem co se Package/SW tyce.

Ale nedivim se ze sahl po Archi. Kdyby se vyskytl bug tak Arch Useri jako komunita asi budou nejvice hars k tem kdo bug splodi a hned se to hotfixne. Kdyz pak Steam da Ofset na repa arche tak defakto udelal Rolling Stable Arch release a muze se vice developersky zamerit na to co jej zajima a to je Proton, Steam APP, a PtonDroid (Waydroid twist).

Hlave to me zajima. SteamDeck s moznosti hrat mobilni androidi hry na steam decku je drsne.
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Máš pravdu, že SteamOS ten "Arch stable" může simulovat. Možná tomu někdy dám šanci až se zas budu doma nudit.

Nevíte někdo, jde tam udělat takovou tu clean-install, kdy si hodíš jen base systém bez GUI a případně, co potřebuješ sám ručně?
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

S arch linuxem jasně... Můžeš si nainstalovat jen buildroot a stavět od nuly ale je to drbacka... Jak sem psal endeavour os (I když někdy jen cli install bez jakých kolov balíku navíc). A jedeš... Tu největší bodlinu z prd.... Si vytáhneš a normálně fungujes.

Co se týče steam os... Tak ne... Je to "hotový" obraz systému kde pokud chceš klasický pc musíš se drbat s podporou jiného hw v některých případech i přes chroot abys to vůbec rozjel. A pak ručně zestihlovat odstranovanim věci... Ale moc věcí navíc tam není... Krom steamu a protonu a "light" kde.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

v Grubu kdyz butujes z ISO na flashce tak jsi v nabidce... mas moznost install nebo install s verify image.

A tam mas dalsi options. trebas tusim CTRL+<neco>

To ti otevre radek, kde ve spravnem miste musis dat "text_install"

Dalsi moznost je ze si das LIVE ISO Bootd drive a otevres terminal.

Kdyz mas otevreny terminal, tak se SUDO muzes vymazat cely disk pod rootem jako
wipefs /dev/nvme0.... --all

A pak zacnez z terminalu vytvaret partitions nebo raid, pripojovat soubory, kopcit, mountovat, generovat fstab, vygenerovat grub a pod.

Tento pristup muzes na GPTcku placenem konzultovat s 5.2kou v extended thinking a Wiki a mzues udelat trebas Fedora install Arch way
Nebo na YT jsou navody, trebas:

https://www.youtube.com/watch?v=uqsVb3lvtBg

Vlastne kdyz mas Live Bootable iso tak muzes jakykoliv linux vyinstalizovat z Flash disku na tvuj lokalni storage a pak zmenis root pokud mas vse pripravene a muzes jet bomby z CLI a pak doinstalovat vybrane DE.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Pro zacatecniky je tu jedno distro, co bych za sebe doporucil, kdo je linuxova panna, AnduinOS. Co muze nekoho trochu odpuzovat , ze je to od sikmookych.

https://distrowatch.com/table.php?distribution=anduin

Mazaci sahnou po Arch a herni volba jasne BAzzite, zatim.

Win11 je takova katastrofa, ze chapu ten masivni exodus na linux.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“