Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- Jey
- Středně pokročilý

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
havli: (Viz poslední odstavec předchozího příspěvku).
Krteq: já jsem zkoušel už třeba ten TrueNAS a fajn všechno, pak jsem zkusil apt-get něco a byla tam hláška že půlku věcí nepodporuje, apod. jinde bych musel strávit x krát víc času vše otestovat sladit, tady .. we''ll see. Jinak jasně nějaké ubuntu(server)/mint(desktop) třeba tak. Udivilo mě jen to číslování verzí linuxu takže 4.1<4.4<4.10<4.20 hmm ok chápu.
Krteq: já jsem zkoušel už třeba ten TrueNAS a fajn všechno, pak jsem zkusil apt-get něco a byla tam hláška že půlku věcí nepodporuje, apod. jinde bych musel strávit x krát víc času vše otestovat sladit, tady .. we''ll see. Jinak jasně nějaké ubuntu(server)/mint(desktop) třeba tak. Udivilo mě jen to číslování verzí linuxu takže 4.1<4.4<4.10<4.20 hmm ok chápu.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Mr.Nigga
- Středně pokročilý

Na to verzování nesmíš koukat pohledem desetiných čísel, ale z pohledu MAJOR.MINOR.PATCH
Někteří vývojáři to dělají smysluplně a místo třeba 4.6 to označí jako 4.06, ale moc jich takových není
Někteří vývojáři to dělají smysluplně a místo třeba 4.6 to označí jako 4.06, ale moc jich takových není
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
- CyberDeath
- Začátečník

Tak kdyby byl nějaký problém tak bych to samozřejmě hledal
Zas nadruhou stranu už potřtí vtvářim RAID 1 na dvou 5TB discich , poprve my vypadl proud , podruhe pro mňe nepochopiteného důvodu (vytvřal jsem přimo na /dev/sdx) po rebootu prostě nikde nic.
Tak do třetice tak jak sem zvyklý na partition s ofsetem 100Mb .... :_D
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
- Jey
- Středně pokročilý

Buď rád.. já jsem si opět potvrdil, jak dobé je mít data rozdělena na nepostradatelná, něco mezi a postradatelná. A podle toho je mít 3x zálohované, popřípadě 2x nebo vůbec (odstupňováno). U těch 3 míst je jedno z toho cloud, kterému opravdu moc nevěřím, a ani jako placené službě.
Po reinstalaci NAS OS se nepochopitelně hodil primarni 1tb disk do RAID 1 a po připojení datového (asi 15tb standardního balastu, který jsem prozaický odpojil), se začal mirrorovat na ten sekundární datový a zbytek zřejmě přepsal nulama. Zkoušel jsem jen vyjet filelist (Hetman partition recovery), ale ani ten jsem z toho už nedostal. Všechno deleted, unrecoverable, zřejmě vše přepsáno. Co naplat 1gbit+ připojení, tak tedy znovu, nechť (o)žije torrent.
Po reinstalaci NAS OS se nepochopitelně hodil primarni 1tb disk do RAID 1 a po připojení datového (asi 15tb standardního balastu, který jsem prozaický odpojil), se začal mirrorovat na ten sekundární datový a zbytek zřejmě přepsal nulama. Zkoušel jsem jen vyjet filelist (Hetman partition recovery), ale ani ten jsem z toho už nedostal. Všechno deleted, unrecoverable, zřejmě vše přepsáno. Co naplat 1gbit+ připojení, tak tedy znovu, nechť (o)žije torrent.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- nou
- Začátečník

-
RAID je odporúčané robiť na oddiel a nie RAW block device. Zaprvé aj windows majú v obľube také raw disky samé prepísať ako nenaformátované. Za druhé pri výmene disku nemusí mať náhradný presne rovnakú veľkosť a takže je lepšie tam mať trocha menšiu partíciu.
- Jey
- Středně pokročilý

Jj, díky že jsi mi to vysvětlil
, pokaždé se poučím
nicméně jsou redundantní data a ostatní a podle toho se vyplatí ne/mít adekvátní level zálohy. Takové bylo poselství uvedené zprávy. To je jako nedávno někde zmíněný editor vi, který pry navrhoval úchylný masochista vs třeba relativně intuitivní přátelský nano. Každý si vybere, co jeho jest..
- CyberDeath
- Začátečník

Ja vím... To co píšeš ale na netu ve všech navodech píšou vždy postupy přímo na raw disk... Tak sem chtěl zkusit proč a co je na tom super když mám dva na bit stejně velké disky...
Nic je to nahovno... S partition samozřejmě vše ok... A i po rebootu pokračuje v buildu
Ano vi vs nano sem na tom stejně.Vi úplně nesnáším
Ale taky nemám rád bash nebo zsh a všude cpu fish....(i na router
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
- killerek
- Začátečník

-
Ja zas nejak nemusim nano. Ve vi uz sem osvojil komba vcetne rozdilneho chovani pro paste u RHEL clonu vs Debian. Ikdyz u vetsich editaci si radeji upravy pripravim v notepadu, pak puvodni soubor smazu, znova vytvorim prazdny a pastnu pripravu 
- mr.qeg
- Začátečník

-
vi/vim, ale když se naučíš, tak pochopíš, že je dělaný na maximální efektivitu a tak, abys co nejméně sundával prsty z klávesnice. Ale já už taky poslední roky raději otvírám nano 
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
vi/vim je docela peklo. Teda peklo pro člověka co zná nějaký GUI a CL zná jen z úplných počátků.
nano je proti tomu o dost lepší.
fish je must have věc, to je podle mě to nej co je. fish + mc jsou věci co jdou vždy první.
nano je proti tomu o dost lepší.
fish je must have věc, to je podle mě to nej co je. fish + mc jsou věci co jdou vždy první.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- CyberDeath
- Začátečník

Drive sem si myslel ze vi napsal Microsoft aby všechny od linuxu odradil 
Jinak ještě samozřejmě jako první "htop, btop, fastfetch, lm_sensors, wireles-tools, net_tools...."
Jinak ještě samozřejmě jako první "htop, btop, fastfetch, lm_sensors, wireles-tools, net_tools...."
- Krteq
- Čestný člen

-
- Jey
- Středně pokročilý

Já uvěřím, že se s vi nechá i relativně efektivně pracovat, ale ne já a ne tady.. většinou drobnosti s tím editnu, (typicky nějaká hodnota), ale jakmile se někde překlepnu, tak už je to jen (lord of) destrukce a nucené close+open. Když jsem poznal nano, bylo to asi něco jako notepad++. 
Jsem si chtěl rozjet ten TrueNAS na VirtualBoxu, postupoval jsem podle návodu... nastavení VM, pořadí bootování, IDE cd, SATA hdd, speciální os EFI, a pokaždé to naboojue do černožlutého (Uefi Interactive) Shell: a to je konec. Myslel jsem, že nějak zapnu nebo vyvolám GUI, předpokládám jen(?) přes web rozhraní, ale v síti nic nového neběží, příkazy žádné veškeré nefungují. A podle všeho je to bootloader od Virtualboxu, ne CLI Truenas. Je tam nějaká mapping table FS0, FS1, BLK5, BLK1, BLK2, BLK4 a startup.nsh skript, který odpočítá 5s a nic dalšího neproběhne..
Jsem si chtěl rozjet ten TrueNAS na VirtualBoxu, postupoval jsem podle návodu... nastavení VM, pořadí bootování, IDE cd, SATA hdd, speciální os EFI, a pokaždé to naboojue do černožlutého (Uefi Interactive) Shell: a to je konec. Myslel jsem, že nějak zapnu nebo vyvolám GUI, předpokládám jen(?) přes web rozhraní, ale v síti nic nového neběží, příkazy žádné veškeré nefungují. A podle všeho je to bootloader od Virtualboxu, ne CLI Truenas. Je tam nějaká mapping table FS0, FS1, BLK5, BLK1, BLK2, BLK4 a startup.nsh skript, který odpočítá 5s a nic dalšího neproběhne..
- Krteq
- Čestný člen

-
Nevím, na jaký návod jsi koukal, ale TrueNAS nepodporuje boot z .iso na UEFI na hypervisorechJey píše: ↑stř 28. led 2026, 10:42Jsem si chtěl rozjet ten TrueNAS na VirtualBoxu, postupoval jsem podle návodu... nastavení VM, pořadí bootování, IDE cd, SATA hdd, speciální os EFI, a pokaždé to naboojue do černožlutého (Uefi Interactive) Shell: a to je konec. Myslel jsem, že nějak zapnu nebo vyvolám GUI, předpokládám jen(?) přes web rozhraní, ale v síti nic nového neběží, příkazy žádné veškeré nefungují. A podle všeho je to bootloader od Virtualboxu, ne CLI Truenas. Je tam nějaká mapping table FS0, FS1, BLK5, BLK1, BLK2, BLK4 a startup.nsh skript, který odpočítá 5s a nic dalšího neproběhne..
https://www.truenas.com/docs/scale/gett ... al-machine
EFI nastavuješ až v průběhu instalace
//rychlý test:

- Dithius
- Pokročilý

Burn Heretic!

CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- Jey
- Středně pokročilý

Krteq: jo díky, bylo to přesně tím. Návod byl jedno YT video, kde zaškrtávali volbu "Povolit EFI (Pouze speciální OS)", což jsem musel právě vypnout. Už jsem nainstaloval a nabootoval.
Ještě se chystám vyzkoušet openmediavault, taky vypadá zajímavě.
Ještě se chystám vyzkoušet openmediavault, taky vypadá zajímavě.
- CyberDeath
- Začátečník

Dithius : BTW I když jej nesnáším vždy jsem jej měl v systému... Už nevím kde to bylo ale kdysi pomě nějaký konfigurak vyžadoval vi.
Ovšem už nemám, v archu došlo ke změně male ví bylo odstraneno místo něj je metapackage a další dva balíky velkého vim Cca 40mb... Takže už nemam s tímto byl kompletně odstraněn že všech mých systémů
Ovšem už nemám, v archu došlo ke změně male ví bylo odstraneno místo něj je metapackage a další dva balíky velkého vim Cca 40mb... Takže už nemam s tímto byl kompletně odstraněn že všech mých systémů
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ćekal jsem to
Naštěstí máme možnost volby a tak i macOS je použitelnější s fishem hnedka o něco více.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- Jey
- Středně pokročilý

Tak ortodoxní ten by se asi naučil i s Temple OS, tam by si vše potřebné naprogramoval a vyřešil. Funguje ve Virtualboxu. A zabírá jen pár mega ramky.
A je biblický kanon-ikální OS.
Mě z pohledu BFU, ok.. otravného BFU, přijde nejlepší ten Linux Mint. Chová se to jako systém, funkční většina věcí, popřípadě přes CLI jde přidávat. Oproti tomu Windows jsou omalovánky, indické, podstatné je rozbité, a všude tam je každou chvíli nějaký otravný popup. Neslibovali, že veškeré dotazy na cookies už konečně přesunou do nastavení prohlížeče?
Že se veškeré nastavení bezpečnosti a sledování vybere někde jednou a už to přestane otravovat a podobně i další...? A že bude youtube (na)vždycky bez reklam / vtip ?
Kde jsou ty časy, kdy hrál člověk COD4 po netu s nějakým megaracer na alteriwnet a nestaral se jestli je to nějaký kim nebo jestli mu přes to někdo nehackne celé pc. / vtip2 
- mr.qeg
- Začátečník

-
Ono jsou ještě daleko pofidernější editory, než vi. Tŕeba "e" na Idrisu, kde je to taky jediný editor a nic jiného tam nedostaneš. A piš v tom skript na vytáhnutí dat přes COM port.