Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Příspěvek od python.p »

CyberDeath píše: stř 28. led 2026, 09:12 Drive sem si myslel ze vi napsal Microsoft aby všechny od linuxu odradil :-)

Jinak ještě samozřejmě jako první "htop, btop, fastfetch, lm_sensors, wireles-tools, net_tools...."
souhlas a souhlas, i když na desktopu teď jedu coolercontrold a je to super.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Jey píše: stř 28. led 2026, 20:30 Neslibovali, že veškeré dotazy na cookies už konečně přesunou do nastavení prohlížeče? :)
Tohle neni na MS, ale bude to znit divne, tohle je na EU ... Kdysi to byl navrh pred lety a vyhrala bohuzel jina loby, ale ted to ma i realnou moznost, ze to snad i projde :-)
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

python.p = coolercontrold je super... Jedine co sem dodnes nevyřešil je spolehlive zobrazení aktuální spotřeby cpu ve watech v cli....
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
nou
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nou »

python.p píše: stř 28. led 2026, 19:39 ćekal jsem to :D Ale holt nejsem tak starej abych měl najetý naprosto nelogický posouvání v textu pomocí "hjkl" :) Ale chápu, ty ortodoxní.
Toto je klávesnica ADM3A na ktorom bol Vi napísaný. Keď sa na ňu pozrieš tak je to 100% logické. :P
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Jo to bude přesně ono. Ergonomie se za 50let změnila a vivinula. Ví zůstal zasekly v 70 letech :-D
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

nou píše: čtv 29. led 2026, 10:11
python.p píše: stř 28. led 2026, 19:39 ćekal jsem to :D Ale holt nejsem tak starej abych měl najetý naprosto nelogický posouvání v textu pomocí "hjkl" :) Ale chápu, ty ortodoxní.
Toto je klávesnica ADM3A na ktorom bol Vi napísaný. Keď sa na ňu pozrieš tak je to 100% logické. :P
Ja to vím, tu historii trochu znám - zajímám se. :)

Ale doba trochu pokročila a máme naštěstí jiné editory. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

CyberDeath píše: čtv 29. led 2026, 09:37 python.p = coolercontrold je super... Jedine co sem dodnes nevyřešil je spolehlive zobrazení aktuální spotřeby cpu ve watech v cli....
Jop tak tohle jsem neřešil, pro mě asi nepodstatný údaj.

CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Jo tak když sem řešil undervolt a lazeni stability tak sem kvuli tomu musel nahodit windows... Na další disk... Takže by semi hodilo ale vše co sem našel na netu but nefunguje pokud není v zařízení i baterka nebo ukazuje kraviny :-)
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Hele Windows je fajn, Linux taky.. pro veškeré patřičné účely. Ten btop děkuji. //Přidám historku :-)

V 2001'-03' jsem napsal někomu se zvučným jménem larry page, kontakt jsem vytáhnul z jejich mailové konference, že je nahovno ten jejich umělý ukazatel pagerank, že se akorát všude pře-prodává, jedna metrika je jakoby důležitá a lidi dělají weby jen "made for search engines" nebo odkazové farmy a vytvářejí děsný obsahový balast, který následně zahlcuje výsledky vyhledávačů, jen kvůli jedné metrice, která je viditelná. Když dalších parametrů je několik a nikde se nezobrazují, tak proč právě tohle upřednostňovat, když nejdůležitější je kvalitní obsah, zvlášť když škála 1-10 je celkem "ne příliš vypovídající".

Dočkal jsem se i odpovědi, že jeho zrušení fakt neplánují :-) kdo odepsal nevím. Ale kde je ta doba.. No, možná jestli to byl fake, nebo někdo jiný, a ať to poslal kdokoliv, možná si tu jejich odpoveď - zprávu přečetl někdo další (odpoveď)... nevím, pak se to natolik zhoršilo, že udělali pravý opak (a pagerank zrušili). Dneska už se člověk nedopíše nikam. Ale nakrknuli mě.

Zaregistroval jsem si totiž ten email, na který mi odpověděli u google. JménoPříjmení@google.com, ukradla mi ho parta nácků okolo Rajcherta (musel jsem pod hrozbami násilím zrušit vlastní schránku) a předala ji mému jmenovci, nějaký bezejmenný režisér.. který sotva něco režíroval.... a který si tam jen přeposílá maily z pragoart (doménový koš). No tak asi tak. :-) Taky jsem tehdy zkoušel podporu a nereagovali pozitivně, prý nemožnost doložit, vytvořeno přes školní síť, zrušeno. (nemám ip .logy) To ještě neměli ani cz centrálu.

Každopádně.. tahle chyba... kterou jsem dosud neviděl se mi objevila při rekompilaci jádra kernelu. Netušíte jak se jí zbavit? Je to original kernel správná totožná verze.
sh ./arch/x86/boot/install.sh 4.4.218.x86_64.1 arch/x86/boot/bzImage \
System.map "/boot"
Warning: LBA32 addressing assumed
Fatal: Can't put the boot sector on logical partition 0x0012
arch/x86/boot/Makefile:192: recipe for target 'install' failed
make[1]: *** [install] Error 1
arch/x86/Makefile:297: recipe for target 'install' failed
make: *** [install] Error 2
A nejhorší je, že jsem předtím zkompiloval vše pokaždé ok.
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

Can't put the boot sector on logical partition
Tak tohle by se fakt nelibilo ani microsoftimu OS...
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Obrázek

Obrázek
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Pardon moje blbost. Jedna (starší )verze kernelu chtěla grub, novější lilo (to neumím nakonfigurovat). Grub zrovna chyběl. // Snažím se nějak nacpat novější kernel (ten chce lilo), nebo starší s vecpaným ovladačem síťovky. Experty na to nemám. Nechci tu prudit v obecném tématu... založil bych si, ale tady asi není o čem. Tak se zeptám.. existuje ještě nějaké cz fórum o linuxu apod., nebo už je to všechno mrtvé, stejně jako všichni kdo nepřešli, a co nejsou ve firemním segmentu.. ? :-)
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Kernelu je snad jedno jaký máš zavaděč a bootloaderu by mělo být jedno jaký máš kernel...

Co to distro používá? Dracut, initramfs nebo mkinitcpio?
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Vzhledem k tomu že je to myslím Debian 8 tak to určitě používá initramfs.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Přesně tak (initramfs). No dělám něco, čemu ne uplně rozumím, no spíš sotva a jen trochu. Plácám přes jedno jádro nekompatibilní kernel nebo tak něco. Přes to lilo tam nedostanu 4.10, uname -r ukázalo 4.4.218, i když vše až na ten jeden krok proběhlo a // pořád to cpu do obecného tématu o linuxu pardon. Nějaké linux fórum asi není.. nemyslím tak "živé" jako czfree. Taky mám pocit, že tímhle se asi nechá ten nas přímo umrtvit, nebo se pletu :-) ale stejným způsobem by tam mělo jít nahrát vše zpátky.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

CyberDeath píše: pát 30. led 2026, 20:26 Vzhledem k tomu že je to myslím Debian 8 tak to určitě používá initramfs.
Já už se v tom asi začínám ztrácet.

@Jey: To se porád pokoušíš modifikovat ten ReadyNAS aby ti tam šla ta dobastlená síťovka?
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

Proste on pouziva tak old Debian... kdy ted doplaci na to, ze nedelal Upgrady... a zrovna u Debianu uz nejaktualnejsi verze ma vzdy zastaralejsi baliky/SW protoze se oznacuje jako za SuperStable Distro.

Aktualni Debian je 13 a to je Trixie tusim.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

kdy ted doplaci na to, ze nedelal Upgrady
Jeyuv ReadyNAS OS je upraveny debian (tusim 8) a posledni ofiko verze (leden 2024, predtim kveten 2023) udelala jen to, ze odstrihla 'obchod' s aplikacema. Funguje samba a jakz takz Active Directory, zbytek tak nejak nahodne.
Ja to taky na jednom ARMu jeste jedu, ale nic vic od toho nechci. Mozna ten teaming sitovek bych mel rozchodit.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Přesně tak, je to poslední, resp. předposlední verze 6.9.9-10, poslední verze odstřihla více věcí, včetně app store, ale nechá se to obejít a funguje, zůstat u předposlední verze, i jádro je stejné. Je to nějaká distribuce zvaná SysLinuxOS, ten má neustálý další vývoj, a je open source, ale ReadyNAS OS je na ní postavený jako derivát Debian (8). S tím se váže spusta zábavy a problémů. Síťovka chodí 2,5gbit, ale 5gbit bez novějšího kernelu nedám.. (lilo), stejně to není možné a kompatibilní. Uvažoval jsem to nějak zprovoznit a nahrát na desktop PC aka domácí server; ale výrobce s tím počítal. ;-( Na Virtualbox to nahrát jde (a pěkně chodí). :-) Pochopitelně se tam neprotuneluje (a neotestuje) potřebný (USB) hardware. Disky vezme i z (host) OS.

Upgrady nejsou nijak možné bez rozbití ReadyNAS OS a jeho GUI, na které se váží jednotlivé aplikace. Já bych tam tu .. aspoň 4.10 nahrál, kdybych věděl jak. Znovu: nejde o čistý Debian.
// jsou k tomu uvolněné nějaké gpl source zdrojáky poslední verze, jak přesně co upravit nevím

Je to zábavný starý OS i na testy. Jde zapnout asi 12 typů protokolů přístupu (sdílení) všetně DLNA. Nechtěl jsem vás tady tím zatěžovat, proto jsem se dotazoval na "živé Linux" fórum.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Jey píše: včera, , 15:40Na Virtualbox to nahrát jde (a pěkně chodí). :-) Pochopitelně se tam neprotuneluje (a neotestuje) potřebný (USB) hardware. Disky vezme i z (host) OS.
USB passthrough pod VirtualBoxem i KVM/QEMU normálně jede... co přesně ti nejde?
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“