Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
Rustdesk stále ofiko nepodprouje wayland login screen. Nic to nepodporuje, jediný co v některejch distribhucích funguje je nomachine. Ta ale nemá relay servery (resp alespoň ta free to use bez accountu ne) takže to je vhodný někde na LAN, ale ne na vzdálenou správu.
- CyberDeath
- Začátečník

KDE a gnome sice jedou na waylandu ale lze je prepnout na xorg.
Se vzdalenym pristupem na wayland machine a login kupodivu nemam zkusenosti , but jdu přes SSH nebo je ten stroj auto nalogovan a pak ty veci i na waylandu funguji.
BTW uz rok a pul jedu na waylandu
(chvili hyprland, pak sem zkusil hromadu dalsich jako qtile , sway, labwc a nakonec zakotvil uz vic jak rok u River)
Se vzdalenym pristupem na wayland machine a login kupodivu nemam zkusenosti , but jdu přes SSH nebo je ten stroj auto nalogovan a pak ty veci i na waylandu funguji.
BTW uz rok a pul jedu na waylandu
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
- Jey
- Středně pokročilý

Tak ta zkratka na login screenu pro vyvolání CLI je CTRL+ALT+F1 (nebo funguje i CTRL+ALT+jiná funkční klávesa), tam se normálně přihlásím jako user s root přístupem (CLI). Nicméně jak opravit GUI login netuším. Nějaké obecné rady tipy triky jsem vyzkoušel, restartovat, přeinstalovat lightdm, nepomohlo. Podle řádku v hlavičce CLI, je tam pořád Linux Mint 22.1 Xia, což je buď chyba aktualizace, nebo jen nesmysl, protože jsem provedl právě aktualizaci 22.1 => 22.3, která mi byla nabídnuta a doporučena ve správci balíčků. Tak jdu přeinstalovat.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- zsdx
- Začátečník

-
A zacni hezky nahore od F1Natural píše:Nepoužívám, ale ctrl+alt+ pomackej celou klávesniciJey píše:na tom login screenu (GUI) Mint vyvolat a nějakou klávesovou zkratkou spustit CLI (jako to jde třeba během instalace win Shift+F10 apod.)?Určitě to jde.
- nou
- Začátečník

-
Rozbehať remote desktop sa na wayland sa dá. Čo ale je problém je remote login. Toto mi funguje jedine na klasickom Ubuntu. Totiž aby fungoval remote login na Wayland tak tam musí spolu pracovať desktop shell, login demon a session manager. A pokiaľ viem tak jediný kto to má dohromady integrované je Ubuntu.
- Jey
- Středně pokročilý

Se zeptám, jak máte třeba u známých, vyřešené download centrum na dedicated Linux machine? Jsem dokonce i rozchodil utorrent server, přeposílání linku před Firefox plugin(magnet, torrent) z hlavního PC, což je super. Odtamtud jde o přístup na web rozhraní utorrentu. A pak si říkám, že by se hodilo to samé i pro obyčejné downloadovani.. s možností vybrat stahovat do hlavního PC nebo odeslání linku serveru. Jako alternativy doporučovali tixati(?) a transmission(ten je předinstalovaný). Bude toto umět + patřičný Firefox plugin, nebo jiný program, třeba to tixati? Jak máte tohle porešené?
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tohle by mě zajímalo a nějaký kloudný easy řešení jsem nenašel.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- Dithius
- Pokročilý

Doci ty mas hlavne nVidii ze???? Nvidia GPU ma moduly daleko lepe zainteresovane s ORG. a Ty nVidii asi chces kvuli Cuda a vypoctum? tam se bojim ze muze byt s Waylandem issue.DOC_ZENITH píše: ↑úte 10. úno 2026, 13:39 Já mam právě obavu z budoucnosti, funkční setup s X11 mam teď ale co za pár let že. Aby můj úprk pryč z windows neskončil katastrofou. Kor poté co jsem rozjel všechny ty kraviny kolem jako alternativní playery, všechny různý wine/protony, sambu s funkčníma uživatelskejma právama (OMG to byl boj) síťový mounty a tak. User friendly my ass.
Největší pain je nyní stav GPU driverů a asi i do budoucna bude. Rád bych klon kde jeden display jede 4K120 a druhej 1080p60 a to jaksi... nejde a na win to jde. Z tohodle pitomýho důvodu remotuju přes sunshine z win na linux místo naopak, protože jedině na win můžu korektně připojit ty obrazovky. O ňáké securitě se stejně nedá mluvit, protože aby sunshine vzalo aktivní session tak jsem stejně musel použít autologin kterej po bootu po půl minutě logne usera a pak je tam skript kterej spustí sunshine v oné session a ihned session lockne. To je security jak hovado a tenhle prostup funguje i na waylandu ale uuuuuh. To je horší security jak na win98.
Jey - Ne, SSHčkem se nemůžeš lognout do GUI nebo se podívat do aktivní session. SSH je defakto remote terminál only. Ostatně ale SSH neni řešení i kdyby to přes něj šlo protože tyhle softy ti umožněj se připojit k random kompu na druhý straně světa co je za NATem, bez otevřenejch portů a tak. SSH naopak potřebuje přímo viditelnej stroj.
Pokud mas rad Xorg... teda maz moznost byt na Xorg tak se asi snaz jet na Xorg s XFCE customizovanem + nVidia.
Drivery mi s AMD prave prijdou Easy... ale to je na mem Workstation... ale mam Company Laptop Intel s nvidii Quadro T1200 a muzu ti rict ze to je pain... zkompilovat nVidia Modul drivery a mam GNOME protoze inTune Portal musi mit KDE a nebo GNOME........ a musim rict ze katastrofalni MATRIX of Hell....
Jestli budu mit sanci tak pristi laptop bude Ryzen 7 s Radeonem 780M nebo 12 jadrovej Ryzen s 890 a budu cajk......
Ale nVidii na Linuxu jako v Desktop podobe nechci.. do servru je to OK tam Desktop nepotrebujes... protoze servr.
Ale jako Wayland+nVidia+Korpo sracky microsoftu na Linuxu je konec.
Ale Wayland neni dle me takova vyhra jak se rika... ze Ligweight rotokol.... me se zda ze Xorg je porad svym spusobem kompatibility vice safe.
Jedine co Wayland umi lepe je Fractual scaling ale kterej na 4K na 32" stejne neresis tam mas 200% a myslim ze to je ok.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- Jey
- Středně pokročilý

Tak ten uTorrent (server pro ubuntu) jsem po spoustě záseků nakonec rozchodil, funguje to se startem systému (jako systémová služba) tedy i bez přihlášení usera. Web rozhraní se zároveň nechá ovládat ze všech pc. Což je luxus. Linky (po síti přes ip+login/heslo) přeposílá plugin ve firefoxu (existuje i chrome). Kdyby uměl i obyčejné downloady, tak je pohoda. Ten Transmission už je předinstalovaný (v Linux Mint), tak to půjdu vyzkoušet taky, snad existuje i Transmission NT (nevím rozdíly ani účel verze). Nebo ten tixati (ale nutno nainstalovat).
// u magnet/torrent linku buď kliknu levým a jde to do programu v tom pc, nebo pravým a kliknu "add to utorrent" a pak se přepošle po síti a server si stahuje + záměrně omezenou rychlostí
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Udelejte si skript, který vám stáhne schránku přes ssh a wget. Můžete si to dát na lištu nebo nějaký keybind. Taky jde mouseover se zkratkou, ale to už je vyšší dívčí, clipboard je easy. Na torrenty stačí imo nastavit hlídanou složku v klientovi, klidně na PC.
- Jey
- Středně pokročilý

DOC: Tak to zaseknuté přihlašování aka známý problém "login loop" jsem vyřešil, tohle bylo finální funkční řešení:
https://askubuntu.com/questions/223501/ ... oop#223634
předcházely tomu nějaké hrátky s mdm a startx (což nevím ani jedno co je, postupoval jsem podle how-to-guide)
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=261704
ale co jsem tak pochopil, tak jsem opravil lightdm a .Xauthority, namísto použití mdm, startx, které ani nezabralo
Natural: schránku nebo stránku? Jde o přeposlání linků z hlavního PC (nebo z jakékoliv jiné stanice v síti), kde je windows na server PC, kde je zase ten linux. Ten utorrent má už rozhraní s loginem a heslem a přidání 'downloadu' po síti funguje. Taky je k tomu plugin do firefoxu, který to obsluhuje, takže žádné extra těžké vymýšlení. Akorát byl trochu problém rozjet utorrent server (alpha) na linuxu, snad nějaké libssl knihovny doinstalovat, správně nakonfigurovat službu.
Takže by si člověk musel vytvořit i nějaký plugin pro prohlížeč (na win stanici), který by tohle obstarával a nějakým způsobem přeposílal download linky, tomu server pc (linux).
předcházely tomu nějaké hrátky s mdm a startx (což nevím ani jedno co je, postupoval jsem podle how-to-guide)
ale co jsem tak pochopil, tak jsem opravil lightdm a .Xauthority, namísto použití mdm, startx, které ani nezabralo
Natural: schránku nebo stránku? Jde o přeposlání linků z hlavního PC (nebo z jakékoliv jiné stanice v síti), kde je windows na server PC, kde je zase ten linux. Ten utorrent má už rozhraní s loginem a heslem a přidání 'downloadu' po síti funguje. Taky je k tomu plugin do firefoxu, který to obsluhuje, takže žádné extra těžké vymýšlení. Akorát byl trochu problém rozjet utorrent server (alpha) na linuxu, snad nějaké libssl knihovny doinstalovat, správně nakonfigurovat službu.
Takže by si člověk musel vytvořit i nějaký plugin pro prohlížeč (na win stanici), který by tohle obstarával a nějakým způsobem přeposílal download linky, tomu server pc (linux).
- CyberDeath
- Začátečník

Na torrent je lepší qbittorent remote (android app) a qbittorent-nox jako server na Linuxu - závislosti které v systému chybí jsou většinou jen libtorrent knihovnaJey píše: ↑úte 10. úno 2026, 18:36 Se zeptám, jak máte třeba u známých, vyřešené download centrum na dedicated Linux machine? Jsem dokonce i rozchodil utorrent server, přeposílání linku před Firefox plugin(magnet, torrent) z hlavního PC, což je super. Odtamtud jde o přístup na web rozhraní utorrentu. A pak si říkám, že by se hodilo to samé i pro obyčejné downloadovani.. s možností vybrat stahovat do hlavního PC nebo odeslání linku serveru. Jako alternativy doporučovali tixati(?) a transmission(ten je předinstalovaný). Bude toto umět + patřičný Firefox plugin, nebo jiný program, třeba to tixati? Jak máte tohle porešené?
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Normální schránku, ctrl+c. Je to jednoduché a funkční. Stejně jako si třeba uděláš skript na restart serveru nebo změnu nějaké služby, změnu dns, apt update, wol... Prostě na cokoli si vzpomeneš. Můžeš si klidně nechat zaslat zpátky echo a udělat si log změn nebo aktuální nastavení, co je taky fajn věc. Ale já to mám opravdu jako headless, takže žádný monitor (bez GPU), GUI nic, jen ssh. Jakékoli GUI je za mě naprostá tragédie co úplně dokurvi systém. Nastavení všeho trvá dlouho a to ještě nemluvím o update nebo upgrade, kde je pak vše úplně jinak a půlka věci se špatně zobrazuje nebo shazuje služby. CLI (klep klep) na tohle trpí minimálně.Jey píše: ↑úte 10. úno 2026, 19:42 schránku nebo stránku? Jde o přeposlání linků z hlavního PC (nebo z jakékoliv jiné stanice v síti), kde je windows na server PC, kde je zase ten linux. Ten utorrent má už rozhraní s loginem a heslem a přidání 'downloadu' po síti funguje. Taky je k tomu plugin do firefoxu, který to obsluhuje, takže žádné extra těžké vymýšlení. Akorát byl trochu problém rozjet utorrent server (alpha) na linuxu, snad nějaké libssl knihovny doinstalovat, správně nakonfigurovat službu.
Kdyby zítra krachl ms, tak budu mít desktop Mac. Uživatelsky (99% času u PC) je to opravdu příšerný. Nechápu, jak může někdo říct, že Linux nahradí Windows
To je asi jak koupit důchodci televizi s ovladačem bez čísel. Sice to může fungovat stejně, ale UX je naprosto katastrofa.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je právě to. Nechci jen torrenty, platím si nějaký uložiště a líbilo by se mi prostě s mobilu / notesu / PC, jen kliknout a sosat rovnou na NASku.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Díky za tip, na mintu se mi tohle zatim nestalo, ale Nobura a Zorin šly do kolenou okamžitě jak jsem nainstaloval nomachine nebo rustdesk.Jey píše: ↑úte 10. úno 2026, 19:42 DOC: Tak to zaseknuté přihlašování aka známý problém "login loop" jsem vyřešil, tohle bylo finální funkční řešení:
Já mám co hlavně přijde pod ruku. Na Linuxu jsem Nvidii odmítnul použít protože problémů bylo všude 100x více, čehož je ostatně plnej internet. Z mé vlastní zkušenosti třeba se mi stávalo že pousta proton knihoven co normálně fungovala tak na NV ne, pak také, když se nabootoval Mint a logla se waylad session tak framerate celé plochy / svižnost systému byla občas katastrofická. Goto záleželo i na připojeném monitoru. O to více funny bylo zjištění, že když Nvidii nechám jen jako druhou GPu a výstupy připojim přes Radeona, tak 90% problémů zmizí i když necham renderovat přes Nvidii, tzn většina těch NV versus wayland problémů je na popud display enginu / outputů u NV, ne 3D jádra. Proto na linuxu používám na výstupy integrovanou GPU v 9800X3D.Dithius píše: ↑úte 10. úno 2026, 19:03
Doci ty mas hlavne nVidii ze???? Nvidia GPU ma moduly daleko lepe zainteresovane s ORG. a Ty nVidii asi chces kvuli Cuda a vypoctum? tam se bojim ze muze byt s Waylandem issue.
Pokud mas rad Xorg... teda maz moznost byt na Xorg tak se asi snaz jet na Xorg s XFCE customizovanem + nVidia.
Drivery mi s AMD prave prijdou Easy... ale to je na mem Workstation... ale mam Company Laptop Intel s nvidii Quadro T1200 a muzu ti rict ze to je pain... zkompilovat nVidia Modul drivery a mam GNOME protoze inTune Portal musi mit KDE a nebo GNOME........ a musim rict ze katastrofalni MATRIX of Hell....
Jestli budu mit sanci tak pristi laptop bude Ryzen 7 s Radeonem 780M nebo 12 jadrovej Ryzen s 890 a budu cajk......
Ale nVidii na Linuxu jako v Desktop podobe nechci.. do servru je to OK tam Desktop nepotrebujes... protoze servr.
Ale jako Wayland+nVidia+Korpo sracky microsoftu na Linuxu je konec.
Ale Wayland neni dle me takova vyhra jak se rika... ze Ligweight rotokol.... me se zda ze Xorg je porad svym spusobem kompatibility vice safe.
Jedine co Wayland umi lepe je Fractual scaling ale kterej na 4K na 32" stejne neresis tam mas 200% a myslim ze to je ok.
Ostatně ale, 90% času mam nvidii přes proxmox hozenou do win, do linuxu nikdy jako primary, jen vzácně jako sekundární pro cudu. Kdybych potřeboval používat něco od MS tak bych si to radši rozjel ve virtuálu a nezasíral si tim OS kterej je nainstalovanej aby člověk naopak neměl bordel od MS duh.
Když už mluvíme o výstupech, to je další velkej problém linuxu obecně. Už jsem mluvil o tom že nejde klonovat obraz stejně efektivně jak na win, ale ono je to mnohem horší. Žádnej GPU vendor nemá tradiční control panel kde by si člověk mohl změnit rozlišení, typ výstupu, barvy, atd. Jediné co jde měnit je rozlišení a refresh raqte, nuo jo, ale co když ti grafika defaultuje omylem do RGB ale ty potřebuješ YBCR? Limited versus full range? Kolika bitové barvy? Atd. V Linuxu pokud si to nesedne a default co monitor posílá dle EDID neni to co ti vyhovuje tak megaprůser, věci nejdou prakticky změnit, nikde se nedá nic ovládat, člověk musí editovat EDID ručně a pod věci. HDMI je taky vždy min o generaqci pozadu oproti tomu co tvé GPU podporuje, protože je to licensovanej standard anemůžou to plně implmentovat, atd, jsem zvědavej co tady vymyslí Gabecube, jestli přijdou s ňákym svym workaroundem a nebo při připojení 4K 120hz+ obrazovky člověk bude mít 8-bit 4:2:0 barvy a čau.
Jo ještě, další problém waylandu - když se na jeho session člověk připojí přes sunshine tak blbne kurzor. Mění se random nebo se spožděnim a člověk často kouká na špatnej kurzor. Další deal breaker.
Jo a to jsem ještě nezačal mljuvit o audiu, pipewire a latence a latence měnící se dle CPU loadu a uuuuh. Pokud je něco na linuxu extrémně bad, tak je to audio. Čistej playbakcuž celkem fajn ale jakmile má člověk nahrávat nebo mixovat nebo cokoliv, prostě jakákoliv situace co používá inputy a outputy najedou, eh, good luck. Vyberte si mezi praskáním nebo megalatencema.
Obecně, linux tak ja dnes je je dobrej pro 2 skupiny lidí. Za prvné tu co v něm už přes dekádu žije, zná z hlavy tunu užitečnejch věcí co řešej přímo z terminálu a obecně je jim fuk jak strašně je vše komplikované a ledasky nestabilní a easy se to rozbije. Pak je tu druhá skupina a to jsou naprostá BFU, takoví ti lidé co ani nevědi co je to OS, a jediné co je zajímá je jestli půjde pustit video, browser, a maximum co zkus je možná nainstalovat steam. Průser maji ti co chtěji něco více ale zároveň nejsou tak kovaní jak skupina 1, ala úpoweruseři z windows, pro ty je linux celkem peklo. Blbé nasdílení souborů přes sambu? Vítej v terminálu a ještě pak budeš měnit configy ručně. Jo a list samba userů je jinej než list systémovejch userů a dávej si sakra bacha ať některé jména nejsou identická. Mountnout si korektně další disk aby to zapisovalo OK a tak? Vítej v FStabu. Zapoměl jsi si tam dát -nofail c ož neni default? Ok tak když tam ten disk nebude tak už nenabootuješ. To samé platí i pro síťové disky.
+ To jak se vše musí mountovat do složek na disku, ugh, protože když ten mount nevyjde tak ta složka na tom disku reálně existuje a SW si ani nevšimne že mount nevyšel a začne zapisovat do ní, čímž se data lejou na systémovej disk, kde když dojde totálně místo tak zase.... nenabootuješ. Aaaaah! No, byla to sranda když jsem to rozcházel, trvalo mi to přes měsíc a pak jsem se přesvědčil že každej upgrade v budoucnu to může killnout.
- Jey
- Středně pokročilý

DOC: Takhle, mě se ten "login loop" podařilo opravit (ssh). Ale pak jsem stejně musel reinstall (Mint). Protože jsem spouštěl Firefox a "firefox již běží, prosím ukončete jeho předchozí relaci", aniž by existoval běžící proces. Firefox se nenechal opravit, zkoušel jsem dle návodu opravit práva složek cache a profile, nepomohlo. Pak ještě reinstall samotného Firefoxu. Nechtěl jsem už ani zkoumat, co dalšího se ještě rozbilo, tak jsem dal ten reinstall (OS). Po něm první aktualizaci 22.1 => 22.3 a vše v pořádku.
Tady je návod na utorrent server na linuxu + plugin v prohlížeči na PC s windows. Přistupuje se tam pak po síti přes url http://your-server-ip:8080/gui/ Nevím jak to vypadá v mobilu, asi nic moc, není to přímo navržené pro mobil, ale v prohlížeči určitě funguje přiblížení (zoom). Linky přeposílá "uTorrent for Firefox (Chrome)" nebo "uTorrent Connector" - ten myslím nefunguje. (Vyplní se tam ip adresa utorrent serveru, login+heslo (stejné))
https://tecadmin.net/install-utorrent-o ... e_vignette - instalace uTorrent
https://www.google.com/search?q=linux+a ... +autostart - přidání služby
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... r-firefox/ - firefox/chrome plugin
Bohužel na samotné downloady evidentně nefunguje žádný torrentovač (již prozkoumán uTorrent, Tixati, Transmission (NT je to samé)). Ten skript, co popisoval Natural.. jsem už určitě někdy/někde viděl a měl i funkční, ale dneska už si na to netroufám (časové důvody). Ideální by bylo přes nějaký plugin do prohlížeče (FF), kde by se ty download linky odesílaly jen volitelně (přes kontextové menu).
Pak jednoduchý dotaz... (server) pro samostatný HDD, úložiště WD RED, je lepší použít BTFRS (který používá NAS synology i netgear) nebo radši EXT4? Klient je windows, samba 3.
Tady je návod na utorrent server na linuxu + plugin v prohlížeči na PC s windows. Přistupuje se tam pak po síti přes url http://your-server-ip:8080/gui/ Nevím jak to vypadá v mobilu, asi nic moc, není to přímo navržené pro mobil, ale v prohlížeči určitě funguje přiblížení (zoom). Linky přeposílá "uTorrent for Firefox (Chrome)" nebo "uTorrent Connector" - ten myslím nefunguje. (Vyplní se tam ip adresa utorrent serveru, login+heslo (stejné))
https://tecadmin.net/install-utorrent-o ... e_vignette - instalace uTorrent
https://www.google.com/search?q=linux+a ... +autostart - přidání služby
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... r-firefox/ - firefox/chrome plugin
Bohužel na samotné downloady evidentně nefunguje žádný torrentovač (již prozkoumán uTorrent, Tixati, Transmission (NT je to samé)). Ten skript, co popisoval Natural.. jsem už určitě někdy/někde viděl a měl i funkční, ale dneska už si na to netroufám (časové důvody). Ideální by bylo přes nějaký plugin do prohlížeče (FF), kde by se ty download linky odesílaly jen volitelně (přes kontextové menu).
Pak jednoduchý dotaz... (server) pro samostatný HDD, úložiště WD RED, je lepší použít BTFRS (který používá NAS synology i netgear) nebo radši EXT4? Klient je windows, samba 3.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Já mám na NASu bežící GUI a v něm jdownloader. K NASu se připojím přes VNC a tam je automaticky sdílený cliboard a JD tím pádem automaticky zachytává odkazy kopírované z hlavního PC. Pak akorát spustím stahování a hotovo. Není to příliš elegantní, ale účel splní.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Takhle to dělám do teď, připojím se na hlavní PC (taky s JD), a tam vložím ten odkaz. Chtěl jsem právě elegantnější řešení.
NASka je zatím v řešení.
NASka je zatím v řešení.
- Jey
- Středně pokročilý

Hm, to je polovičaté řešení. Ale asi v nouzi funguje. Jestli má webové rozhraní, tak tam by přece mělo jít přistupovat ze všech PC v síti (jestli chápu správně). Mám pocit, že někde byl na netu návod, jak na jednom pc.. s windows pomocí čehosi (plugin do prohlížeče), se uploadovaly požadované download linky (odkazy) někam na internet (do souboru).. nebo podobně.. a odtamtud si je přes cron .. ten soubor stahoval.. linux. A pak prováděl na základě tohoto wget, tedy asi to řešení co popisuje natural. Návod samozřejmě nemůžu mmtálně najít.
Možná v tom byl i dropbox, nebo čím se synchronizoval ten soubor s download linky (z windows pc) na net. Linux pak cron, stahoval, parsoval a wgetoval.
Viděl jsem to funkční, kdysi.. (Ale najděte na netu něco po 10 letech, natož po 20). Provozovat IT školu nebo tam učit, tak to tam zadám žákům, jako takové malé mozkové cvičení.
Čím míň workaroundů tím líp.
EDIT: no, vlastně proč to uploadovat a tahat přes internet, když by mělo stačit ukládat ten soubor lokálně na LAN
Možná v tom byl i dropbox, nebo čím se synchronizoval ten soubor s download linky (z windows pc) na net. Linux pak cron, stahoval, parsoval a wgetoval.
EDIT: no, vlastně proč to uploadovat a tahat přes internet, když by mělo stačit ukládat ten soubor lokálně na LAN
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Na jdownloader jsou pluginy do prohlížeče i na android. Teda před deseti lety určitě byly
Pokud stahujete cokoli za paywallem, pak ale musíte s linkem přibalit i cookies a to znamená vcelku velkou zranitelnost, teda spíš díru jak do prde... Určitě bez vlastní VPN z venku přes nějaký cloud nedoporučuju. Nebo otevřít anonymní prohlížeč, který nemá přístup ke cookies a ihned je maže, a dělat to přes něj.
Pokud stahujete cokoli za paywallem, pak ale musíte s linkem přibalit i cookies a to znamená vcelku velkou zranitelnost, teda spíš díru jak do prde... Určitě bez vlastní VPN z venku přes nějaký cloud nedoporučuju. Nebo otevřít anonymní prohlížeč, který nemá přístup ke cookies a ihned je maže, a dělat to přes něj.