Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Příspěvek od Jey »

VirtualBox, a samozrejme pak restart Mintu. Nejaky default IDE3 radic. Manazer GUI Disks predinstalovany default v Mintu. Ty disky se tam objevi a funguji (po standartnich ukonech).

Aha, v tom "mnt" jsem je nejdriv nenasel, ty slozky. Tak diky, vytvorim si tam nejake symlinky. Porad to hazelo (predtim) nejake problemy s nedostatkem mista na disku (pri pouziti /media/... cesty), asi zpusobene tou virtualizaci, ted uz je vse ok. Pouzivam takove ty bezne veci, jako slozka /home/user/ a sdileni samba pro win.

Jako to GUI navic je vyhoda; CLI bezne pouzivam. Vetsinu casu tam nejsem prihlaseny a jinak => RDP.
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Ten /mnt byl jenom příklad. Můžeš si tam klidně i na rootu vytvořit jakoukoli složku a do ní to přimountovat. Musíš si najít označení disku v /dev a pak si to přimoutuješ. Samozřejmě složka musí předem existovat:

Kód: Vybrat vše

sudo mkdir -p /disk1
sudo mount /dev/sdb1 /disk1
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

CyberDeath: No musím říct, že s tím se zachovaným /home byl ten přechod na EndeavourOS opravdu easy a do 15 minut přechod dokončen i s doinstalováním aplikací. Tak uvidíme :) :thumbsup:

Co mi ale vadilo už i na Arch instalaci s defaultním KDE, jsou nějaké zbytečné aplikace typu QT Assistant a jeho závislosti. Holt budu muset vyhodit zas ručně.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Posledni test na cb.de win11 vs cachyOS.Na geforce je problem s RT a s padanim.Radeon je OK.Vykon se mi zda ve vetsine her celkem dobrej na geforce.Jeste by mohli opravit ty hry kde to ma polovicni vykon proti win11 a to padani a bude to pouzitelny i na geforce.
https://www.computerbase.de/artikel/bet ... -q1.96102/
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

NV teď vydala 595.45.04 BETA driver s podporou VK_EXT_descriptor_heap extensiony, která by měla NV pomoct s propadem výkonu pod Proton-VKD3D

Všespásné to není ale pomoct to může.

Mě už je to stejně šumák, s Win jsem zařízl i NV :P
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

mr.qeg píše: sob 7. bře 2026, 14:09 CyberDeath: No musím říct, že s tím se zachovaným /home byl ten přechod na EndeavourOS opravdu easy a do 15 minut přechod dokončen i s doinstalováním aplikací. Tak uvidíme :) :thumbsup:

Co mi ale vadilo už i na Arch instalaci s defaultním KDE, jsou nějaké zbytečné aplikace typu QT Assistant a jeho závislosti. Holt budu muset vyhodit zas ručně.
JJ jak jsem řikal , neni tak složitý jak se zdá a rooling ma spoustu výhod :-)
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Nějaký tip, proč se sekne na černé obrazovce ještě před startem Ubuntu spuštěné (24.04) jako livecd na VirtualBoxu? Co tam změnit v nastavení (VM)?

Sekne se to pokaždé i při instalaci (zaseknutý čas, nereaguje). Systémové prostředky 2x tolik RAM, tj 2GB, GPU 128GB, CPU asi 2 jádra. Disk dynamicky alokovaný prostor.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

:? GPU 128GB?

Jaký OS je na hostovi? Ostatní VMs jedou OK? Pokud to je na Linux hostu, pod KVM/QEMU to dělá to samé?
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

128MB VMSVGA, takové to všechno na default, přímá komunikace s HW výchozí, rozhraní paravirtualizace výchozí, PAE, NESTED obojí vypnuté (výchozí).

Host W10 OS, jede na tom všechno (ostatní OS), ale už je k dispozici nová verze (aktualizace, tak ji asi vyzkouším, snad nějak všechny VM nezboří). Dneska to vyzkouším updatovat.

Možná během "instalace" Ubuntu nezapínat volbu "stáhnout vlastní ovladač amd/nvidia gpu" a tu druhou +- podobnou volbu? Nevím. Ani livecd se nerozjede/sekne. Instalace skončí někde na kopírování souborů, tak si říkám, ještě zkusit virtuální pevný disk, s "pevně alokovanou velikostí" (?), tohle často pomohlo namísto "dynamicky alokované velikosti". We'll see.

Taky zkusím Ubuntu 25.10, mám ještě starý image Ubuntu 24.04.4 LTS. Teď jsem to dal ráno instalovat, a seklo se to ještě dřív. Asi by to mohlo být způsobené tím virtuálním diskem.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

2gb ram je nejspíš málo...
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Díky zkusím obojí, tohle a pevně zvolenou velikost virtuálního disku. S tou dynamickou měl problémy i Mint. Ram byl 1gb, jako default preset VirtualBoxu pro Ubuntu 64bit, myslel jsem že ten dvojnásobek bude stačit. Zkusím tedy víc.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Live jede z ram, podle mě se to prostě do 2gb nevejde, je tam hromada sw. Minimum pro Ubuntu je každopádně oficiálně už delší dobu 4gb. Virtualbox nejspíš počítá s ubuntu server, který běží na 1gb bezproblemu.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Natural: velikeré díky. Opravdu to bylo tím, Ubuntu, dokonce i ten Mint, následně i Kubuntu, tedy linuxy s GUI měly všechny podmínku/potřebu více paměti RAM (4GB+). Na typu disku (virtualbox) nezáleží. Je jedno, jestli je napevno přidělený vyhrazený prostor pro disk, nebo dynamicky alokovaný podle potřeba místa. // přesně tak šlo mi o instalaci celého OS

Obrázek
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Muze mi tu nekdo pomoct?Zkousim nainstalovat bazzite xeon2696v3 + cinska deska https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... 1802vCGGzL
Uz jsem jednou instaloval bazzite s xeonem 1680v2 + MSI deska a tam vse probehlo bez problemu.Ted po vytvoreni USB flash bootu pomoci Rufus se instalace proste nespusti.Jenom to problikne a zasekne se to na tomhle
https://freeimage.host/i/qEi29us
Nake napady?
Naposledy upravil(a) HEAD dne ned 15. bře 2026, 19:36, celkem upraveno 1 x.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Instalační flash disk udělej přes balenaEtcher. Mně tohle udělal Rufus u Bazzite a Fedory taky, nevím proč
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Nebo Ventoy. Tam narveš iso filů kolik chceš a flashku můžeš dál používat i na ostatní soubory. Plus to umí boot i z vhd filu, což se hodí třeba na portable windows.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Dik pomohlo to.Ale jsem docela rozcarovanej.Chova se to nak divne.Predtim pred kazdou hrou byla na steamu shader compilace a hry byli neuveritelne plynule.Ted se mi nic nekompiluje a treba v KCD1 je to desnej stutterfest.Ale kdyz jsem to hral pred mesicem, tak to bylo doslova 100% bez stutteringu.
Jedina vec, ktera je jina je mesa 26.Predtim to jelo na 25.3.
Je to tak steam ukazuje 0 i kdyz jsem nekolikrat spusil KCD1.Jde to nak forcnout aby se zapla shader compilace?
https://freeimage.host/i/qG2JN0N

Edit zkusim jeste jednou preinstalovat bazzite a kdyz to nezabere zkusim cachyOS.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“