Ne zadne prenaseni.Cista instalace.Ted po preinstalovani uz to nacita shadery.Ale zkusil jsem to zatim jen v Rise of the tomb raider.Jeste to zkusim v KCD1.
Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Linux fakt nema chybu.V rise of the tomb raider jsem si v pohode zapnul FSR4 na 6800XT a vse funguje uplne bez problemu.4K Quality.Sice na obrazku moc rozdil neni, ale v pohybu je to obrovskej rozdil.A zas az tak prisernej rozdil ve vykonu tam neni na 6800XT.Treba u nvidie v tehle scene zere DLSS 4.5 preset L kolem 60% vykonu.
https://cdn.knightlab.com/libs/juxtapos ... 6f42328d7d
- Jey
- Středně pokročilý

Už jsem rozjel i ten wireguard na Mint, jednoduše jako službu, spouští se automaticky a propojuje obě sítě, po drobných úpravách configu + nějaký tray applet (co switchuje profily). Rychlost do 25MB/s což odpovídá 200mbit, asi nějaky srandista tu uváděl 200MB /joker.
A zbývá poslední otravná záležitost, pokud je na Mint lokálně přihlášený user, což někdy bývá, tak se nejde přihlásit přes RDP, po úspěšném ověření přihlašovacích údajů přes x.org se session ukončí.
Potřeboval bych, aby to bylo jako na win, že se přihlášením přes RDP ukončí místní relace a připojí ta vzdálená. Jak toho docílit? Zkoušel jsem Google AI a nic.
A zbývá poslední otravná záležitost, pokud je na Mint lokálně přihlášený user, což někdy bývá, tak se nejde přihlásit přes RDP, po úspěšném ověření přihlašovacích údajů přes x.org se session ukončí.
Potřeboval bych, aby to bylo jako na win, že se přihlášením přes RDP ukončí místní relace a připojí ta vzdálená. Jak toho docílit? Zkoušel jsem Google AI a nic.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- CyberDeath
- Začátečník

Nějaké vnc 
Parsec funguje dobře pokud jedeš pod X a ne waylandem.
Parsec funguje dobře pokud jedeš pod X a ne waylandem.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
- Jey
- Středně pokročilý

No, znám, to jsem tušil. Jo, je tam xrdp, umí to asi víc věcí, ale používám jen xorg, protože to je kompatibilní s win rdp a hlavně klientem. Tohle je dost dobře opruz. Pokud se člověk zapomene odhlásit a zůstane tam session, tak už se do systému na dálku i přes úspěšné přihlášení nedostane.
Samozřejmě jsem zkoušel nějaké obechcávání pomocí zprovoznění SSH server, pak jde kickovat uživatele, ale podařilo se mi zatím jen ukončit si vlastní SSH připojení (session) a dál jsem to už nezkoumal. Fungovat to asi možná bude, ale ne podle AI guide nebo diskuse.
EDIT: teď jsem našel nějaký návod zkusit pro xrdp x11vnc session manager, co chci je "login takeover" nebo "local user takeover", což by mělo být ono. Otázka je jestli se tam připojím z Win pomocí RDP (mstsc.exe). Pokud je to jen session manager tak snad (2do: vyzkoušet).
x11vnc rdp windows
https://hatchjs.com/xrdp-allow-multiple-sessions/
EDIT2: možná bude jednodušší vytvořit si třeba jen další 3 local usery, a na ty se případně přihlásit (některý snad klapne).
Samozřejmě jsem zkoušel nějaké obechcávání pomocí zprovoznění SSH server, pak jde kickovat uživatele, ale podařilo se mi zatím jen ukončit si vlastní SSH připojení (session) a dál jsem to už nezkoumal. Fungovat to asi možná bude, ale ne podle AI guide nebo diskuse.
EDIT: teď jsem našel nějaký návod zkusit pro xrdp x11vnc session manager, co chci je "login takeover" nebo "local user takeover", což by mělo být ono. Otázka je jestli se tam připojím z Win pomocí RDP (mstsc.exe). Pokud je to jen session manager tak snad (2do: vyzkoušet).
x11vnc rdp windows
Kód: Vybrat vše
To connect to a Linux desktop from Windows using
x11vnc with RDP capabilities, install xrdp and x11vnc on Linux, configure them to share the active display :0 session, and connect via Windows Remote Desktop Connection (mstsc). This allows viewing the physical screen, whereas standard xrdp creates new sessions.
EDIT2: možná bude jednodušší vytvořit si třeba jen další 3 local usery, a na ty se případně přihlásit (některý snad klapne).
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- mr.qeg
- Začátečník

-
Jey: ten wireguard je opravdu tricky, jak tu zmiňují předřečníci. Osobně na něm jedu zhruba 3 roky naprosto bez problémů z Linuxu, Androidu i iOS, až jsem asi úplně poprvé se zkusil připojit z Windows a nechtělo mě to connectnout. Jen jsem nainstaloval wireguard-client a importnul conf. No víc jsem to nezkoumal, protože to pro mě nebylo důležité, spíš jsem jen chtěl zkusit ze zvědavosti 
- Jey
- Středně pokročilý

Jo, je super.. jen nevím proč jsem na maximumu těch 200mbit. (cpu nevytížené, server linux, client android). Neověřené zdroje na netu uvádí prý až 1gbit podle rychlosti připojení. A zřejmě CPU a podpory funkcí. Ale server mám 5700G a client má moderní Snapdragon výkonem lehce nad 3700X (to je jen o 20% slabší procesor než ten desktop/server).
Hlavní bylo nainstalovat server na linux, problémy byly jen na windows. Podařilo se mi zprovoznit to routování, tzn. vidím celou "domácí" síť stejně jako z toho serveru.
Možná by to na win šlo takto opravit, dělal jsem tam nějakou změnu v configu (.ini) a přidávaly se nějaké příkazy, nechodilo to samo o sobě, kdyžtak to sem pak postnu.
Jo s těmi .conf(igy) je pak jednodušší práce. // windows je celý rozbitý.. tam se musí pořád dokola (s každým restartem) opravovat nasdílení připojení (proroutování) = pathetic
Hlavní bylo nainstalovat server na linux, problémy byly jen na windows. Podařilo se mi zprovoznit to routování, tzn. vidím celou "domácí" síť stejně jako z toho serveru.
Možná by to na win šlo takto opravit, dělal jsem tam nějakou změnu v configu (.ini) a přidávaly se nějaké příkazy, nechodilo to samo o sobě, kdyžtak to sem pak postnu.
Jo s těmi .conf(igy) je pak jednodušší práce. // windows je celý rozbitý.. tam se musí pořád dokola (s každým restartem) opravovat nasdílení připojení (proroutování) = pathetic
- TomasX
- Začátečník

-
na windows (jako domácí server) jsem wireguard nastavil přes tohle a všechno drží bez problémů (mám tam ICS nikoli NAT)
vidím i vše v domácí síti co potřebuji
https://github.com/micahmo/WgServerforW ... et-sharing
- Jey
- Středně pokročilý

Pěkný, k tomuhle se jen dostat dřív. Ale zase je to další program, atd. Ale možná to pak ještě vyzkouším na sekundárním server/desktop pc (genmachine). Už jsem přešel na Linux Mint, tam to jde bez problémů. Ve win "nedrželo" to ICS, muselo se znovu odsdílet, nasdílet s každým restartem, atd. Powershell zase nemá práva. Tak předpokládám, že to vyřešila tahle linka:
Zkoušel jsi na nějakém solidním připojení, jakých dosahuješ rychlostí, s jakým cpu (server, client)? Jen tak pro zajímavost a pro porovnání. Děkuji.
// Taky nepoužívám u VPN NAT, je to nějaká forma bridge, jestli tomu správně rozumím. A pro ostatní, na linuxu jsem pro funkční bridge musel přidat 2 řádky:
// EDIT: No snad je to bridge (nebo NAT?), protože VPN má 10.0.0.x rozsah server+client a propojuje dvě 192.168.1.x sítě // enp0s3 nahradit názvem rozhraní
server.conf (editováno)
client.conf (beze změny)
The Internet Connection Sharing service startup mode is changed from Manual to Automatic.
The value of the EnableRebootPersistConnection regstry value in HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedAccess is set to 1 (it is created if not found).
// Taky nepoužívám u VPN NAT, je to nějaká forma bridge, jestli tomu správně rozumím. A pro ostatní, na linuxu jsem pro funkční bridge musel přidat 2 řádky:
// EDIT: No snad je to bridge (nebo NAT?), protože VPN má 10.0.0.x rozsah server+client a propojuje dvě 192.168.1.x sítě // enp0s3 nahradit názvem rozhraní
server.conf (editováno)
[Interface]
...
PostUp = iptables -A FORWARD -i %i -j ACCEPT; iptables -t nat -A POSTROUTING -o enp0s3 -j MASQUERADE
PostDown = iptables -D FORWARD -i %i -j ACCEPT; iptables -t nat -D POSTROUTING -o enp0s3 -j MASQUERADE
[Peer]
...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Linux nedávno přidal (od Kernelu 6.19) podporu pro všechny GCN karty (nyní i GCN1) do toho dobrýho AMDGPU driveru, tzn i na najestrších GCN kartách nyníi funguje Vulkan, proton, vše. Otestoval jsem to a tve takhle dobře ta 7970tka nikdy nejela. I když framerate nebyl světabornej (odpovídající HW) tak frame-pacing parádní. Fakt klobouk dolu. Starý Radeony díky těmhle driverům nyní provozujou windows hry emulovaný přes linux lépe než jak ty karty choděj ve windows nativně heh.HEAD píše: ↑pon 16. bře 2026, 21:57 Linux fakt nema chybu.V rise of the tomb raider jsem si v pohode zapnul FSR4 na 6800XT a vse funguje uplne bez problemu.4K Quality.Sice na obrazku moc rozdil neni, ale v pohybu je to obrovskej rozdil.A zas az tak prisernej rozdil ve vykonu tam neni na 6800XT.Treba u nvidie v tehle scene zere DLSS 4.5 preset L kolem 60% vykonu.
- Dithius
- Pokročilý

Najit levnou Vega Frontier edition s 16 GB HBM dat na ni tekutej kov. odladit prez program LACL:
https://github.com/ilya-zlobintsev/LACT
odemknout v grubu vsechny parametry.
a mam levnou GPU s VRAM rezervou na Steam macine,ale ano za cenu provoznich nedostatku VEGY.
Lol:
https://www.ebay.com/itm/168166717169?_ ... w&LH_BIN=1
https://github.com/ilya-zlobintsev/LACT
odemknout v grubu vsechny parametry.
a mam levnou GPU s VRAM rezervou na Steam macine,ale ano za cenu provoznich nedostatku VEGY.
Lol:
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Sorry, ne, platit za tohle eh... ne. Too old, too slow, too weak, a z poledu Linuxu ty karty nejsou o tolik lepší jak Polaris, ostatně, už jsme to probírali zde:
viewtopic.php?t=257255&start=660
7nm Vega je jiná story, ta totiž umí ty DP4A instrukce a tudiž na ní jde rozject FSR4. Původní Vega ale ne.
viewtopic.php?t=257255&start=660
7nm Vega je jiná story, ta totiž umí ty DP4A instrukce a tudiž na ní jde rozject FSR4. Původní Vega ale ne.
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Za tyhle peníze se nechá koupit třeba RX 6700/XT a ten odvede mnohem lepší službu v každém směru.Dithius píše: ↑úte 7. dub 2026, 20:04 a mam levnou GPU s VRAM rezervou na Steam macine,ale ano za cenu provoznich nedostatku VEGY.
Lol:
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů