intel NUC12 Enthusiasist - pády
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- malli
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
intel NUC12 Enthusiasist - pády
Ahoj,
prosím o radu, kde hledat problém.
intel NUC 12 Enthusiasist (NUC12SNKi72)
i7-12700H
64 GB RAM
intel ARC A770M 16 GB + intel Iris Xe 128 MB
SSD 2 TB
Windows 11 PRO (licence v PC)
Je to zhruba toto... https://www.alza.cz/intel-nuc-12-enthus ... 597147.htm
Koupeno použité, takže neumím posoudit, jestli ty problémy byly už předtím nebo ne
Trápí mě časté nepředvídatelné pády systému. Velmi často se objeví při spuštění nějaké hry, ale také při spuštění videa, někdy i jen při prohlížení webu.
"Your device ran into a problem" a restart.
Někdy to spadne pár minut po startu, někdy to běží celé hodiny, hry běží bez problémů. Prostě naprosto nahodilé pády.
Vypozoroval jsem, že po startu mívá systém problém synchronizovat datum a čas. Na úvodní obrazovce prostě svítí čas vypnutí systému, po přihlášení nejde čas ručně synchronizovat (server nedostupný) a trvá í několik desítek minut, než se čas povede (alespoň ručně) synchronizovat. Vše ostatní ale běží, internet je dostupný.
Celkově je problém s ovladači přímo pro tohle zařízení. Win11 je sice načte, ale některé hry nefungují. Na stránkách intelu ovladače přímo pro tenhle model nejsou, našel jsem je až na stránkách ASUSu, přestože tohle zařízení od ASUSu není. BIOS aktualizován na poslední dostupnou verzi - beze změn.
Díval jsem se do logu, chyb jsou tam desítky, objeví se tam kritická chyba - KernelPower. Může být na vině napájecí zdroj? Je to originál přímo k zařízení. Ale jak by zdroj působil problémy se synchronizací času?
Díky za tipy. Případně kdyby byl někdo ochoten se v tom (za odměnu) povrtat, klidně zařízení pošlu.
prosím o radu, kde hledat problém.
intel NUC 12 Enthusiasist (NUC12SNKi72)
i7-12700H
64 GB RAM
intel ARC A770M 16 GB + intel Iris Xe 128 MB
SSD 2 TB
Windows 11 PRO (licence v PC)
Je to zhruba toto... https://www.alza.cz/intel-nuc-12-enthus ... 597147.htm
Koupeno použité, takže neumím posoudit, jestli ty problémy byly už předtím nebo ne
Trápí mě časté nepředvídatelné pády systému. Velmi často se objeví při spuštění nějaké hry, ale také při spuštění videa, někdy i jen při prohlížení webu.
"Your device ran into a problem" a restart.
Někdy to spadne pár minut po startu, někdy to běží celé hodiny, hry běží bez problémů. Prostě naprosto nahodilé pády.
Vypozoroval jsem, že po startu mívá systém problém synchronizovat datum a čas. Na úvodní obrazovce prostě svítí čas vypnutí systému, po přihlášení nejde čas ručně synchronizovat (server nedostupný) a trvá í několik desítek minut, než se čas povede (alespoň ručně) synchronizovat. Vše ostatní ale běží, internet je dostupný.
Celkově je problém s ovladači přímo pro tohle zařízení. Win11 je sice načte, ale některé hry nefungují. Na stránkách intelu ovladače přímo pro tenhle model nejsou, našel jsem je až na stránkách ASUSu, přestože tohle zařízení od ASUSu není. BIOS aktualizován na poslední dostupnou verzi - beze změn.
Díval jsem se do logu, chyb jsou tam desítky, objeví se tam kritická chyba - KernelPower. Může být na vině napájecí zdroj? Je to originál přímo k zařízení. Ale jak by zdroj působil problémy se synchronizací času?
Díky za tipy. Případně kdyby byl někdo ochoten se v tom (za odměnu) povrtat, klidně zařízení pošlu.
- malli
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: intel NUC12 Enthusiasist - pády
Nikdo žádný nápad, kde začít hledat chybu? Nebo někdo ochotný, kdo by se v tom (za odměnu) povrtal?
- malli
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to vypadá buď na vadný NVMe disk nebo nějakou nekompatibilitu s řadičem?? S novým diskem to běží bez problémů.
Takže dotaz... jak opravdu poctivě otestovat disk, zda vykazuje nějaké chyby. S.M.A.R.T je samozřejmě 100 %, žádné chyby ani náznakem.
Díky
Takže dotaz... jak opravdu poctivě otestovat disk, zda vykazuje nějaké chyby. S.M.A.R.T je samozřejmě 100 %, žádné chyby ani náznakem.
Díky
- DANTEMUSTDIE
- Nováček

Zdravím! Můžeš zkusit rozject H2testw - je to appka která ti zaplní celý disk 1GB souborama a potom je všechny pootevírá, aby otestoval zda jdou číst.
Bere to důkladně a projede to komplet celý disk.
Jen počítej s tím, že vše co tam máš už tam mít nebudeš
Be safe my friend, and don't you dare go hollow.
- malli
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tip. Zkusil jsem, výsledek bez chyb.
Jen krátký popis toho, jak se to na starém disku chovalo:
Spouštím Operu, 100x bez problémů
Najedou spuštění Opery způsobilo pád systému. A pak už (téměř) pokaždé
Operu jsem přeinstaloval a zase fungovala bez problémů
(Jako kdyby se pokazil nějaký sektor a po přeinstalování se soubory dostaly fyzicky jinam, kde už problém nebyl)
Podobně se chovala i jedna z naistalovaných her
Ale výše uvedený test zápisů a čtení to teda nijak nepotvrzuje.
(Jako kdyby se pokazil nějaký sektor a po přeinstalování se soubory dostaly fyzicky jinam, kde už problém nebyl)
- DANTEMUSTDIE
- Nováček

To je mrcha, hele z toho soudím že to nebude tvým diskem, ještě jednu kontrolu můžeš udělat pokud bys měl ještě druhý SSD nebo HDD a něm ti fungovalo vše bez problémů.malli píše: ↑dnes, , 09:08 Díky za tip. Zkusil jsem, výsledek bez chyb.
Každopádně takhle to za mě spíše vypadá na problém s RAMkama, zkusil bych zkontrolovat jestli je máš správně připevněný do MB, tak aby cvakly a potom můžeš zkusit rozject MemTest86 na USB flashce připojenou do PC, to ti zase projede RAMky a vyhodí cokoliv by s nima bylo špatně.
Taky by mě zajímalo jaký máš zdroj? Jestli náhodou nestíhá tvůj build (střela do temna)?
A s tím KernelPower logem co jsi psal, když vejdeš do Event Vieweru, tak si ten log můžeš rozkliknout a v tabulce General by tam měla být kolonka "BugCheckCode" a k ní přiřazený value, vidíš tam něco?
Přidal jsem screen jak to vypadá v Event Vieweru
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Be safe my friend, and don't you dare go hollow.
- zsdx
- Začátečník

-
Takze dalsi testovani NUCky je zbytecne, ne?malli píše:S novým diskem to běží bez problémů.
Puvodni disk mohl mit problem s generaci PCI-e. Ten test jsi ted delal v jinem PC?