intel NUC12 Enthusiasist - pády

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
malli
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

intel NUC12 Enthusiasist - pády

Příspěvek od malli »

Ahoj,

prosím o radu, kde hledat problém.

intel NUC 12 Enthusiasist (NUC12SNKi72)
i7-12700H
64 GB RAM
intel ARC A770M 16 GB + intel Iris Xe 128 MB
SSD 2 TB
Windows 11 PRO (licence v PC)

Je to zhruba toto... https://www.alza.cz/intel-nuc-12-enthus ... 597147.htm
Koupeno použité, takže neumím posoudit, jestli ty problémy byly už předtím nebo ne

Trápí mě časté nepředvídatelné pády systému. Velmi často se objeví při spuštění nějaké hry, ale také při spuštění videa, někdy i jen při prohlížení webu.
"Your device ran into a problem" a restart.

Někdy to spadne pár minut po startu, někdy to běží celé hodiny, hry běží bez problémů. Prostě naprosto nahodilé pády.
Vypozoroval jsem, že po startu mívá systém problém synchronizovat datum a čas. Na úvodní obrazovce prostě svítí čas vypnutí systému, po přihlášení nejde čas ručně synchronizovat (server nedostupný) a trvá í několik desítek minut, než se čas povede (alespoň ručně) synchronizovat. Vše ostatní ale běží, internet je dostupný.

Celkově je problém s ovladači přímo pro tohle zařízení. Win11 je sice načte, ale některé hry nefungují. Na stránkách intelu ovladače přímo pro tenhle model nejsou, našel jsem je až na stránkách ASUSu, přestože tohle zařízení od ASUSu není. BIOS aktualizován na poslední dostupnou verzi - beze změn.

Díval jsem se do logu, chyb jsou tam desítky, objeví se tam kritická chyba - KernelPower. Může být na vině napájecí zdroj? Je to originál přímo k zařízení. Ale jak by zdroj působil problémy se synchronizací času?

Díky za tipy. Případně kdyby byl někdo ochoten se v tom (za odměnu) povrtat, klidně zařízení pošlu.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“