Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Příspěvek od Jey »

CyberDeath píše: úte 15. zář 2026, 18:00 Nevím od koho máš fiber... Ale zkus změnit porty na kterých komunikuješ, O2 je známý omezování rychlosti "neznámých" udp připojení.
Jo, můžu to zkusit, asi to nejspíš způsobuje ten ping jitter. Ještě jsem si uvědomil, že nevím jestli je O2 internet (100GB na měsíc) rychlostně neomezený oběma směry, ale naměřil jsem opravdu 600-700mbit/300-500mbit (down/up). Můžu zkusit požádat providera (FIBER) o navýšení uploadu na vyzkoušení, jestli to ještě něco udělá. Ta rychlost poměrně dost kolísá. Zkoušel jsem to s přímou viditelností na rychlý 5G vysílač. Porty používám poměrně vysoké (Wireguard default 51820 a okolo). Asi z toho už víc nevymáčknu.

Teď třeba naměřeno (Wireguard tunel mezi Mobil-PC) 190mbit/80mbit, z čehož první odpovídá limitu uploadu FIBER, a druhé nevím, je to upload z mobilu, ping při tom vyletěl na nahoru.

Ale nebudu si jen stěžovat, funguje to (tunel) docela obstojně. Jasně, někde v Praze v autě (ruší okolní zástavba), v koloně-zácpě (spousta mobilních zařízení), padají spojení (konexe), ale to je tím, že používám foobar2000 na hudební streaming, ale třeba winamp (boužel jen desktopový) uměl precachovat celé hudební soubory a pak je přehrávat z paměti RAM. MP3 jo ok. Jenže u FLAC by to stejně nedávalo smysl (příliš velké soubory až 30-50MB).
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

Jo přes mobil tak to může být tím mobilním připojením... To z toho asi víc nedostaneš.... Tam už hraje roli i ten ping no.

Ale jinak na hudbu.... Není na Flac lepší tidal?. Ja k němu utekl od deezer HiFi už před pár lety tenkrát ještě jen za cca 1500,- na rok. Pořád je levný i když teď zase zdražil.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 2x8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> ZimaOS
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Nechci to pořád míchat do tématu o výběru linuxové distribuce, tak ode mně poslední příspěvek (s omluvou) a ponechávám prostor k další diskusi.

Internetové streaming služby boužel procházejí cenzurou a nejsou tam dostupné prvotiny, dema, nahrávky, které člověk jinak sehnal a měl na cd, ať už vylisovaných, nebo některé kapely si cd vypalovaly a lepily na ně oficiální cover, i tak vypadaly tehdy distribuce. Něco z toho mám, o něco jsem přišel (české kapely například). Taky jsem si asi dvakrát omylem vymazal jejich zálohy v NASu. :-( Taky jsem spoustu cd vyházel (zrušil jsem cd přehrávač mechaniku; horlivost protože mám přece zálohy), rozpůjčoval, nevrátily se.. Uvažoval jsem, jestli nějak nejde fyzicky opravovat poškrábané cd nosiče (třeba nějakým precizním strojem zbroušením cd nosiče). Příkladem zvrhlosti může být třeba "This is a new hit" od Mansona, tam bývalo "s-hit". Nebo třeba Fatboy, "InInIn heaven", tam bylo "f-ucking". A o rapových skladbách a jejich cenzuře, nebo nepublikování v těchto službách toho je víc než dost, ať už šlo o problém s texty, nebo třeba okopírované samply, atd. Pokud něco nezcenzurovali pomocí AI teď, tak kdo ví kdy v budoucnu. Takže se držím toho co mám a streamuju si na dálku, když nejsem právě u zařízení.

Těch streaming služeb je mraky, nikde není všechno, člověk by musel platit deezer, spotify, tidal, a stejně nemá co chce, ale co mu právě nacpou. Platit a podporovat to, sry ne díky.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“