Na tohle se těžko reaguje aniž bych místo o HW sklouznul do politiky. Já jsem třeba 50 řadu komplet skipnul protože proti Adě (mam 4090tku od launchdaye) defakto nabízela jen problémy a 5090 byla jen o to rychlejší o co byla žravější, no brainer. Jenže byli lidi co takhle už skipnuli Adu protože ta adoptovala mining ceny a tudiž jim přišla drahá a pak ze zoufalství skončili s mainstream Blacwellem ala výkonem a VRAM co mohli mít už roky dozadu. A víš co, kašlu na to, jestli se následující půlrok nic nezmění tak jí prodám. Takový prachy za 4+ roky starou kartu po záruce když už stejně skoro nehraju? OK, sem s tim.Ripper6 píše: ↑úte 29. zář 2026, 23:23 "nováčci a mladí? 99% z nich je naprosto useless" - a maji na to dnes slusne kvalifikacni IT skoly? Protoze kde se to maji naucit? To resim i s kolegou, rikal ze neumel driv delat servis mobilu, nastoupil po skole do firmy, normalne ho to naucili a podobne IT
"btw RTX 5090 jsem mel preorder a naskladnena byla za 73 000czk, jenze tu dobu jsem byl dlouho v zahranici a nemel signal, takze jsem nastesti ani nemel jak prodlouzit ulozni dobu v CR"
Co se těch nováčků týče tak škola mi přijde naprosto irelevantní. Buďto o to ten člověk má zájem a má do toho zápal, ala věnuje se tomu skoro celej volnej čas a vesměs se stane expertem už sám o sobě a ňáká škola je tak max pozlátko na povrchu a nebo prostě ne. A když je odpověď ne tak je ten člověk useless bez ohledu na školu. Nikdo nechce a nepotřebuje někoho kdo možná zpoloviny umí jednu věc co nastudoval ale jinak ho to nezajímá, nemá obecnej přehled a znalosti v oboru a chce si jen sednout ňák ten den odkroutit a padla.
Třeba já když jsem v 19nácti nastupoval do CZC (buď mu země lehká) tak jsem day 1 byl hend nejlepší technik co se HW týče jakého kdy měli, protože jsem se tim už dekádu před tim fanaticky zabejval. Tim ale nechci bejt žádnym vzorem protože to defakto byla má jediná cesta, já se nedovedu moc učit, já se učim pouze praxí a tim že s něčim aktivně dělám a ještě mě to musí bavit. Když k tomu mam odpor tak věc nepochytim ani s pistolí u hlavy.
Takoví lidé stále existují, a pozdnáš to hned, ale je to tak 1 z 10. Co ale těch zbylejch 90% co s nima, jsou naprosto useless. Spousta z nich nedává ani základní věci typu malou násobilku, u poloviny jsem měl problém co se týče násobení a dělení 10ti?!? WTF vždyť tohle nepodělá 7mi letý dítě? Co je to za existence tohle. To jsou takový ti typický odchovanci z Tiktoku, neustále mobil v ruce, hlava prázdná, skill žádnej, attention-span nulovej, zájem žádnej, ale má školu co tatínek ňák zaplatil tak si myslí že k něčemu je. Tohle fakt směřuje do záhuby. V Americe je třeba 30% maldejch lidí prakticky negramotnejch ač maj vystudované školy. Totální bizár tohle.
Btw tohle krásně reflektuje třeba herní trh a totální propad talentu co se týče grafiky/optimalizací a často i designu, ala týmy jsou masivní vše stojí stamiliony a bla bla pak nedovedou udělat vlasy nebo mrak bez ditheringu, shimmeru, ghostingu na každym kroku a vypadá to kolikrát hůře jak před 15 lety. Hlavně že jsi aplikoval global illumination, cool, noisemaker s boiling artefakty v každym tmavym koutě, gratuluji. Odvětví co defakto vybudovali ti fanatici je dnes plné právě těch neschopných věčných studentů kteří navíc ssebou tahnou různé SJW válks a problémy co dále vyštípou pryč ty co maj talent.
A co se HW týče, tak na tom mě nejvíc sere ta bezmoc. Ukázalo se že jsme už naprosto bezmocní a postradatelní. To že věci půjdou do hajzlu si mezi sebou usmyslelo pár velkejch korporací a všichni, celej svět defakto, včetně celejch států prostě utřou. Oněm korporacím navíc sypou peníze určité investiční fondy kde samotní investoři ani nevědi do čeho investují, prostě to maj jako součást ňákého potrfolia a dokud číslo jde nahoru je vše v pořádku ne? Absolutní detachement od reality, od reálnejch lidí, navíc masivní kartely všude, odvětví kde už mnoho let sotva byla konkurence nebo nebyla a byl tam jen mírovej duopol teď otevřeně spolupracují a místo toho aby státy okamžitě zasáhly tak se to nechává bejt? Haló? Totální selhání systému a obávám se že jsme v hajzlu. Tohle obyvytelstvo nemá na ňákej pořádnej převrat sílu/koule a dopadne to točenim se na místě, skuhránim, brekem a časem lidi pojdou hlady nebo je semelou mlýnky na maso různejch válek protože lidi jsou levnější jak zbraně nebo drony/roboti a a různí diktátoři /despoti tuhle slabost uviděj a využijou. Tak.