i5 3570k -> i7 5930k - Upgradovat kvůli hrám?

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: i5 3570k -> i7 5930k - Upgradovat kvůli hrám?

Příspěvek od Stratos »

UncleCz píše:.......................
ja bch na to sel uplne jinak.

Pokud chces 6 jadro tak bych se poohlizel po vyprodejich i7 3930K/4930K co se toho ted lidi zbavuji... Protoze to koupis za dobry penize a muzes si nechat stavajici pameti.. Kdyz dobre prodas stavajici desku + CPU tak nebude priplatek ani nejak dramaticky. i7 3930K se bezne z druhe ruky prodava za 8tis nekdy i mene... a Desku sezenes za 3-4 tisice bud nakou lepsi z druhe ruky nebo muzes koupit novou viz treba MSI X79 PLUS ktera stoji lehce pres 4 tisice..

Do predrazeny platformy jako nyni 2011-V3 je bych rozhodne nesel.. ne ted hned...
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ja bych se momentalne na takovej upgrade pro hry uplne vyprdnul
smysl to ma jen pro specializovanej soft

pro hry to zacne mit smysl az tak za pul/rok az se rozhejbou zalezitosti okolo API
a do ty doby muze klesnout treba o 10-20% cena platformy
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

mno neviem či niečo okrem ram ozaj klesne a 15% je skorej niečo o zmene kurzu koruny alebo eura takže to môže ísť aj hore
moja doska stojí rovnako ako pred 3 rokmi
ramky vzhľadom na to koľko poskočili smerom hore tiež(DDR3) a pritom jeden čas stáli polovicu toho čo teraz :|
a cpu takisto nijak nezmenilo cenu v priemere
to proste nieje nijak masová záležitosť , už i7 47xx nemá nijak extra predaje
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Takhle, existujou hry kde bude mít ta 6 jádrová I7 kor pokud budou oba na +- stejnym OC navrch hodně. Jako příklad uvedu Crysis 3 kde když je vše na maximum včetně fyzicky tak na té louce a tunou trávy jsem s I5 byl CPU limited zhruba na 47fps, kdežto jádrová I7 s HT tam měla 105 fps oba na 4,4Ghz protože ta hra dovede škálovat až na 13 threadů a jsou situace kdy z toho fakt těží.

Ale obecně... v drtivý většině her si zahraješ naprosto fajn s I5 a upgrade by jsi nepocejtil. Nějvíc ta I7 bude bodovat kdyby jsi třeba nahrával, streamoval, dělal videa a pod. Výhody samo sebou ta I7 má i další. Do budoucna má více jader = bude silněljsí, její náskok se bude zvedat a bude také více a více relevantní. Dále desky maj podporu pro 2x tolik ram, obecně všechny LGA2011 I7 maj VT-D kdyby jsi si začal hrát s virtualizací, platforma má 40PCI-E linek z CPU místo 16 takže multiGPU či tuna řadičů či něco takového je zde rovněž možné, je to prostě high end pro high end věci.

Navíc v případě LGA2011 by jsi ani nemusel shánět nový ramky, pokud by jsi neměl na quad můžeš dokoupit nebo sen a to vykašlat, protože oproti dualu je tam posun výkonu prakticky nulovej. Stará LGA2011 teď ňákou chvíli bude dobrej deal protože fajnšmekři budou přecházet na Haswell-E, a prodávat své staré 6 jádra, takže se budou dát desky sehnat levně (ty podle mě i nové nestojí až tak moc dnes), a hlavně CPU jako uvidíš 6 jádra pod 10K a to prostě už stojí za to když se koukneš kolik stojí nová 4790K a to je defakto technikcy jen top mainstream. Navíc kdybych měl sedět u 6 jader, tak si 4930K nebo i 3930K vážim více jak 5820K protože výkon na takt kor v hrách defakto plichta a staré má více PEG linek. 5930K je fajn ale cena neni fajn, prostě neodpovídá, stejneé spec jako 4930K ale je drašší... to fakt WTF.

Já mam teď 4930K, horší kousek co dá jen 4,4Ghz na vzduchu, ale furt je to citelěn silnější CPU než co jsem měl 3820K na 5,125Ghz, prostě je.

V budoucnu postavim ňákou tunojádrovou mašinu na Intelu, možná bude mít i více CPU, ale počkam si až Intel zprovozní TSX. To že tutlal jeho zabugovanost tim mě celkem nasral a bet něj už CPU kupovat nebudu protože až se to v budoucnu začne používat budou CPU bez toho všechny stejně jalový, a současný Haswelly to maj všechny nefunkční, včetně 14-18 jádrovejch Xeonů. Takže aži se to Intel laskavě rozhodně zprovoznit, uvidí ode mě (nebo AMD pokud nabídne alternativu o čemž ale dost pochybuji) tučnej upgrade, do té doby ne. Aspoň se do té doby odladí platforma a budou k dispozici rychlejší a levnější DDR4.
flanker píše:co Avermedia?

CPU fakt ne, do desky by jsi dal nejméně 6500Kč, za RAMKy to stejné, CPU okolo 17 tisíc. V hrách je často i horší, jednak latence cache a také až moc vláken, dky ta hra přeskakuje mezi vlákny a to nedělá procesorům dobře ohledně výkonu.

Avery mam dva.

Game broadcaster HD, ta nemá HW akceleraci a má 2 vstupy, HDMI a VGA. Na obouch zaznamenává 1920x1080 30fps 1600x1200 30fps. 1280x720 60fps 1024x768 60fps. Samo sebou bere i jiná rozlišení prostě jsem jen napsal max framerate. Při těch 720p má i překvapivě malej inpu-lag takže dokonce můžeš hrát přes zychytávačku třeba z konzole místo rovnou do monitoru.
Tohle jsem si oblíbil a používám, klvalita parádní, protože je taková jako usi člověk nastaví v OBS nebo jinym softu, soft Averu nepoužívám ten fakt suxx. A pak mam tu horší kartu...

Avermedia live gamer HD. Ano tuto kterou všude reklamy vyzdvihujou, má průchozí HDMI in-out. a ještě aduio jack in-out. Refresh vs rozlišení má stejnej. Výhodou je že dovede zpracovat 1080p 60 signál a nahrávat jej jako 720p 60 když nechcete 1080p 30. Ale nevýhody jsou děsivý. HW enkodér useless, kvalita je prostě strašná, je to defakto na max kvalitu horší kvalita jak youtube. Kompresní artefakty, ztráta kvality barev, všechno. To samé audio, to audio in, no, sound blaster PRO ISA nahrával 10x lépe jak tohle. Já nevim jestli to udělali schválně aby to lidi nepoužívali pri ripování filmů ale fakt suxx. OBS umí zachytávat přes ní bez HW enkodéru, to už je použítelnější ale při určitejch barvách jako prudké přechody červený je tam mnohem menší ostrost obrazu. Obě karty by měly nahrávat YBCR 4:2:2, ale mě to skoro příjde jako kdyby takhle nahrávala 4:2:0, prostě je tam citelnej rozdíl, na jedné jde tenké 1 pixelové červené písmo přečíst v pohodě a zbytek obrazu je křišťálově ostrej, na druhé ně.

HW enkodéry jsou drahá věc, soft už má i podporu akclerace přes GPU jak u NV tak u AMD, je to ale vždy stejné prostě sindrom shadowplay, ala kvalita kterou by CPU vtěsnal do 10Mbit je s shadowplay 100Mbit a to si prostě nemůžeš dovolit protože streamuješ ala potřebuješ narvat co nejvyšší kvalitu na co nejmenší bitrate.

I profi 8K 48fps kamely třeba nahrávaj na takové spešl karty co jsou na bázi SLC SSD a to do nich pumpuješ protože na žádnou real-time kompresi neni moc čas. Real-time HW enkodéry jsou, ale jsou to drahé hračky, jeden sem viděl, byl v něm 8x Cell od IBM, tzn tuna XDR pamětí, stál statisíce a to bylo zařízení na kvalitní real-time h264 enkóding. Že si koupíme kartičku za 3000 a nebo to pustíme přes GPU je dnes bohužel stále jen vlhkej sen. Prostě je mnohem lepší mít silnej CPU a nebo slabší separé PC.

Moje stará I5-760 @ 3,7Ghz si vede docela dobře když jen enkóduje a stremuje. Samo sebou 24C opteron je 10x lepší, ale i slabá I5 dovede oproti těm rádoby HW enkodérům zázraky, minimálně 5x efektivnější. Takže si vezmi ňákou desku za 1000, 4GB ram, miniaturní disk, nejlevnější zamčenou I5 s boxem, grafika netřeba, levnou zvukovku do USB co má optickej in aby jsi měl beztrátový audio, zachytávačku bez HW enkodéru a jedeš. Podle mě ideální setup na nahrávání. Na 1 stroji potřebuješ minimálně přetočenou 6 jádrovou I7, nebo něco bestiálního jako je ten můj 24C opteron, jinak se nehneš (nebo to bude humáš typu 720p 30fps + mizerná komprese) a to paradoxně vyjde dráž než separé PC na nahrávání.

Separé nahrávací PC se prostě hodí, můžeš nahrávat cokoliv, můžu nahrávat z retro kompů, dam do nich Voodoo5 s DVI, tam HDMI redukci, a jedem. To samý nahrávání z konzolí. Koupě té první zachytávačky, to jsem nikdy nelitoval, ta HW akcelerovaná, to byla chyba, to je shit, ale kdo to mohl vědět, všude na ní pěly ódy že.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pon 1. zář 2014, 12:56, celkem upraveno 1 x.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Prozatim a dle vyjadreni Intelu se virtualizace (direct I/O - SR-IOV s linkama napojenyma primo na CPU, tedy neni bez nedovolenych uprav mozna kontrola ACS = separace slotu) tyka bude tykat min. Xeon E5 a vyssich, jak tomu bylo v minulost a blizke budoucnosti bude. Ackoliv netrpi takovym nedostatkem linek (avsak stale je problem s izolaci) a jeho bottleneck prvopohledem nelezi v pomalem DMI, stale je to cele postavene na chipsetu s nedotazenou implementaci ACS, kterym trpi uplne vsechny Intel PCH chipsety. Pridanim nekolika SATA6 portu a dalsi hovadin se jen prohloubil uz tak dost velky problem s DMI.

Specialne spolu jsme se bavili o AES a take jsem psal, ze vyber toho myho FX (berme to jako cistou pravdu, nikoliv co je lepsi/horsi a kdo kope za koho), ktery se nevyplati spotrebou a vykon. Prave proto, ze tyhle funkce a plne funkcni AMD-Vi bez problemy s PCIe 2.0, jehoz soucasti je ACS, poridim za dobre penize. Jak jsem psal, jsem to jedno promile, kterymu se to vyplatilo a tez jsem zklaman z s2011-3. Cekam, co prinesou Xeony E5, jejich funkce a inovace stale nejsou dostupne.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Xeon I5 do LGA2011 je fyzicky stejnej CPU jak normální I7. Chipsety také, je to stejnej křemík jen má méně SW omezení. Takže pokud jsi měl potíže tam očekávaj je i u Xeonu. Nevim jak je to s chipsetem u toho ultra-high endu ala Xeonů E7 co maj i jinou patici. Ale kdyby to takhle suxxovalo a na AMD to fungovalo tak by snad takhle neztráceli podíl na trhu... Já jsem nikdy driect IO neprovozoval takže fakt nevim.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

To jsou zde na foru neustale probirane WD Green, Purple a Red take, presto mluvime o trech HDD odlisnych vlastnosti, ktere z nich udelal firmware. Core i7 take nepodporuje ECC RAM, ale fyzicky stejny Xeon E5 ano a proto veskere vlastnosti vychazi z microcode Intelu. A neni, protoze plne funkcni Xeony E5 s chipsety C600 maji jina zapojeni a jsou plne proverene pouzivanim. Soucasna generace Core i7-39/49xx s chipsety X79 neni plne funkcni, kdezto Xeony s C600 ano. Tak to cleni Intel a nova generace v3 na faktech nic nemeni. Jsou to velke penize a tecou do kapes Intelu.

Intel celou situaci detailne popsal v uverejnene specifikaci se schematy zapojeni. Proto se nese svetem rozcarovani, ktere znamena, ze se bude cekat na Xeony a co nakonec Intel predvede v profesionalnim segmentu. Ostatne TSX-NI neni takovy problem, i kdyz to nastve a mel to byt trhak, jako prave neschopnost konecne opravit PCIe. Zmen se prilis nedockalo ani AES-NI a uvidime s cim se vytasi finalni varianta Xeonu E5 a vyssich.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já nevim co se týče AES-NI tak to debatu jsme měli proto že jsem měl určitej atypickej coin mining SW kterej funogval právě na bázi AES-NI a na Intelu mi běžel rychleji a efektivněji, proto se tehdy rozjela ta debata protože ty jsi od někud vytahnul potíže na které jsem v životě nenarazil.

Ale back to topic kterej... je tu stejně offtopic, eghm, takže, vezmu si desku, beru jako že nemam zabugovanj bios a tak, je to třeba x79 deska, osadim do ní I7 a ačkoliv se reportuje jako VT-D tak mi directIO fungovat nebude ? Když do té samé desky vrazim Xeona, podporuje to, tak fungovat bude nebo je limit v samotné X79? Naopak, když použiju desku s ňákym tim Cxxxx chipsetem do dávaj do serveru, což je fyzicky stejné jak X79 jen to má jiné SW locky, a vrazim tam tu I7 tak tam directIO pujde nebo to nutně musim kombinovat s Xeonem? A proč toto celý vlastně? Já jsem doteď bral, že mam VT-X = mam základní podpru HW virtualizace, ochranu paměti, atd. to znam, používám Vmware.

Potom jsem si ale myslel, že pokud mam VT-D mam plnou včetně directIO, k čemu VT-D pokud nemam funkční directIO? To je skoro lež na to by šly reklamovat produkty ala maj ve specifikacích VT-D a nefunguje na nich directIO.
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

TU SA RIESIA XEONY ?

DRZTE SA TEMY !
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“