Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..

Příspěvek od python.p »

No právě, to je to, jak tohle všechno pořešit.

Nicméně mám tam login a heslo jen na ten "download" server, takže v případě utečení by si někdo sosl nějaký data... :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

DOC_ZENITH píše: včera, , 10:43 ...

Já mám co hlavně přijde pod ruku. Na Linuxu jsem Nvidii odmítnul použít protože problémů bylo všude 100x více, čehož je ostatně plnej internet. Z mé vlastní zkušenosti třeba se mi stávalo že pousta proton knihoven co normálně fungovala tak na NV ne, pak také, když se nabootoval Mint a logla se waylad session tak framerate celé plochy / svižnost systému byla občas katastrofická. Goto záleželo i na připojeném monitoru. O to více funny bylo zjištění, že když Nvidii nechám jen jako druhou GPu a výstupy připojim přes Radeona, tak 90% problémů zmizí i když necham renderovat přes Nvidii, tzn většina těch NV versus wayland problémů je na popud display enginu / outputů u NV, ne 3D jádra. Proto na linuxu používám na výstupy integrovanou GPU v 9800X3D.

Ostatně ale, 90% času mam nvidii přes proxmox hozenou do win, do linuxu nikdy jako primary, jen vzácně jako sekundární pro cudu. Kdybych potřeboval používat něco od MS tak bych si to radši rozjel ve virtuálu a nezasíral si tim OS kterej je nainstalovanej aby člověk naopak neměl bordel od MS duh.

Když už mluvíme o výstupech, to je další velkej problém linuxu obecně. Už jsem mluvil o tom že nejde klonovat obraz stejně efektivně jak na win, ale ono je to mnohem horší. Žádnej GPU vendor nemá tradiční control panel kde by si člověk mohl změnit rozlišení, typ výstupu, barvy, atd. Jediné co jde měnit je rozlišení a refresh raqte, nuo jo, ale co když ti grafika defaultuje omylem do RGB ale ty potřebuješ YBCR? Limited versus full range? Kolika bitové barvy? Atd. V Linuxu pokud si to nesedne a default co monitor posílá dle EDID neni to co ti vyhovuje tak megaprůser, věci nejdou prakticky změnit, nikde se nedá nic ovládat, člověk musí editovat EDID ručně a pod věci. HDMI je taky vždy min o generaqci pozadu oproti tomu co tvé GPU podporuje, protože je to licensovanej standard anemůžou to plně implmentovat, atd, jsem zvědavej co tady vymyslí Gabecube, jestli přijdou s ňákym svym workaroundem a nebo při připojení 4K 120hz+ obrazovky člověk bude mít 8-bit 4:2:0 barvy a čau.

Jo ještě, další problém waylandu - když se na jeho session člověk připojí přes sunshine tak blbne kurzor. Mění se random nebo se spožděnim a člověk často kouká na špatnej kurzor. Další deal breaker.

Jo a to jsem ještě nezačal mljuvit o audiu, pipewire a latence a latence měnící se dle CPU loadu a uuuuh. Pokud je něco na linuxu extrémně bad, tak je to audio. Čistej playbakcuž celkem fajn ale jakmile má člověk nahrávat nebo mixovat nebo cokoliv, prostě jakákoliv situace co používá inputy a outputy najedou, eh, good luck. Vyberte si mezi praskáním nebo megalatencema.

Obecně, linux tak ja dnes je je dobrej pro 2 skupiny lidí. Za prvné tu co v něm už přes dekádu žije, zná z hlavy tunu užitečnejch věcí co řešej přímo z terminálu a obecně je jim fuk jak strašně je vše komplikované a ledasky nestabilní a easy se to rozbije. Pak je tu druhá skupina a to jsou naprostá BFU, takoví ti lidé co ani nevědi co je to OS, a jediné co je zajímá je jestli půjde pustit video, browser, a maximum co zkus je možná nainstalovat steam. Průser maji ti co chtěji něco více ale zároveň nejsou tak kovaní jak skupina 1, ala úpoweruseři z windows, pro ty je linux celkem peklo. Blbé nasdílení souborů přes sambu? Vítej v terminálu a ještě pak budeš měnit configy ručně. Jo a list samba userů je jinej než list systémovejch userů a dávej si sakra bacha ať některé jména nejsou identická. Mountnout si korektně další disk aby to zapisovalo OK a tak? Vítej v FStabu. Zapoměl jsi si tam dát -nofail c ož neni default? Ok tak když tam ten disk nebude tak už nenabootuješ. To samé platí i pro síťové disky.

+ To jak se vše musí mountovat do složek na disku, ugh, protože když ten mount nevyjde tak ta složka na tom disku reálně existuje a SW si ani nevšimne že mount nevyšel a začne zapisovat do ní, čímž se data lejou na systémovej disk, kde když dojde totálně místo tak zase.... nenabootuješ. Aaaaah! No, byla to sranda když jsem to rozcházel, trvalo mi to přes měsíc a pak jsem se přesvědčil že každej upgrade v budoucnu to může killnout.
Tak nějak podobně jsi popsal moje pocity a dojmy, co jsem taky absolvoval už hned, jak jsem viděl první verzi Win11, kde bych asi ty indické omalovánky, bugy a pomalost možná i přežil, ale sere mě to šmírování, nucení služeb, které nechci a čím dál větší směřování k placení Windows, jako služby. Takže jsem se cestou Linuxu vydal už v roce 2021.

Začátky nebyly tak bolestivé, jelikož Linux pracovně nebo školně alespoň na serverech přes ssh používám cca od roku 2010, ale problémy také byly. Nakonec jsem vše rozchodil, nové hry nehraju, výkon GPU mě už taky moc netankuje, o to pro mě jednodušší a teď už mi ty jejich faily typu fstab apod ani nepříjdou. Naopak mi dnes připadá rozchodit čistý Linux se SW jen, co potřebuju a tedy base instalací + posléze nějaké DE, jednodušší a rychlejší jak debloating a instalace programů ve Win10 či 11.

Problémy, co jsem já řešil. Onedrive nějak rozjet, to se povedlo přes rclone, ale poslední 2 roky už stejně jedu jen vlastní nextcloud. Další fail byly filesystémy. Btrfs je nestabilní joke a ext4, aby jsi tam neměl méně využitelného místa, než na NTFS, taky musíš "správně" naformátovat + ještě vypnout extra alokaci pro roota i na datovém disku. Aka je supr koupit si disk a smět z něj využít jen max 85-90% či ještě méně, pokud to necháš na defaultu :-D

No a co mě s*re dodnes je to RDP, co sice nějak funguje, ale také ji musím jet přes XWayland nebo X11 DE Session, abych ji měl přes všechny 3 monitory. Ale co jsem nevyřešil, jsou naprosto otřesné fonty v nějaké Windows RDP vzdálené ploše. To když potřebuji pracovat dýl, tak raději pořád použiju portable Win, co jsem si udělal na staré Intel SSD v rámečku.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ono taky když mountuješ NTF volume tak to musíš mountnout jako "big writes" a "async" jinak budou zápisy ukrutně slow (tak 200MB/s), on ten můj "wall of text" by byl 4x delší kdybych měl jít do různejch dalších detailů, ten systém prostě neni ani na míle blízko něčemu co je user-friendly, je perfektní na běh ňáké služby někde na seerveru, ale audio a video jsou prostě stále dost weak. Jsem zvědavej jak valve bude rozjíždět třeba různé dolby standardy TVE, nebo tam prostě nebudou? Spíš varianta B. HDR je taky teď, v r 2026 zatim v kompletních základech implementace a ona implementace je... tadá... wayland only. Ono taky jak dělat HDR když pořádně nefunguje ani HDMI.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“