DOC_ZENITH píše: ↑včera, , 17:00
Víš co, já to teď mam jakžtakž rozjetý heh, ale děsim se momentu, někdy v budoucnu, kdy do toho budu muset šahat, třeba s příchoem ZEN6 kde se bude muset nahodit novej kernel kvůli kompatibilitě, uff, to bude zlo.
A nahodit nové kernel kvůli zen 6 to mi chceš říct že jedeš 2 roky na stejné verzi kernelu? Wtf kernel updatuji 2x týdne a většinou bootuji do rc verze příštího release... Teď jedu na 6.19 rc8 myslím. Na nasu mám 6.18.9 a záložní myslim lts 6.12.70
Edit: to snad ani lts verze distribuci nejedou na stejném jádru 2 roky... Ale přicházejí fixy a sem tam i upgrade na vyšší verzi jádra pokud se dostane do lts.... Nehledě na to že jet na lts verzi kernelu je s moderním hw kravina... Ten vývoj tam kde Brutus dopředu. Například na 6.12 snad nejsou ještě ani rtw88 (in kernel Realtek wifi drivery) zatímco už se chysta rtw89 pro wifi 7 Realteky. Které jsem teď třeba testoval v dkms režimu Bo mám doma nachystanou relate RTL8912au wifi7 pr9 notas... Ale ještě to nebylo 100% takže zatím zůstávám u mt7921au s wifi6e.
A s kernelem 7 se chystá integrace rustu a přepis věcí v kernelu pod rust.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
killerek píše: ↑včera, , 20:43
Ehmm ... bavi se o Proxu .. fakt by me zajimalo k cemu mu tam bude driver na wifi
Ja to myslel všeobecně... A ty wifi drivery zmínil jako příklad.
Proxmot je trochu větší specifikun ale týká se jej to taky. Pokud jedeš na staré verzi a držíš věci "zpět" z důvodu že tomu nerozumíš tak ti to ve vysledku přinese jen problémy.
Ale je fakt že se věci vyvíjí a sem tam se dropne podpora pro něco protože je to nahrazeno něčím jiným.. To pak držet něco ve starší verzi je pochopitelné ale nedělá se to na úrovni hlavního systému ale interně v dalším virtualu/ dockeru a podobne...
I proxmox aktualizuje kernel bo ví proč - aktuálně v poslední verzi používá 6.17... Takže nevidím problém
Jen Teda nevím jak je to s vGPU Nvidia... Na podzim na 6.17 ještě nefungovala
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
Už jsem řekl proč, protože cokoliv novějšího jak 6.11.11-2 u mě znamená ztrátu výkonu, konkrétně herního, resp memory/cache latency sensitive výkonu, což jsou hlavně hry, v jinejch aktivitách se to prakticky neprojeví. Konkrétně já používám 6.8.12-17-pve kernel, protože jsem je všechny benchmarkoval a tenhle podal nejlepší výkon. Ty co byly před nim i po něm lehce horší. Bohužel po 6.11.11-2 to pak šlo dolu o větší skok. FFXIV heavensward 1024x768 high:
Tzn o něco se to pak zlepšilo ale stále chybí cca 10% výkonu.
Btw na proxmoxu se kernely rozhodně neměněj jak ponožky, člověk to obvykle dělá ručně a měl by k tomu mít důvod. To je serverovej virtualizér, to je něco co třeba klidně půl roku neotočíš, natož každej tejden měnit kernel LOL. Realteky mě neberou, v jednom kompu je AQC113 a v druhym Intel X710. Tzn uvidíme do bucna, až budu mít náladu tak za pár měsíců zase nový zkusim, ale opravdu hodně mě to začne zajímat až s příchodem ZEN6. Rust mě nezajímá, je okolo něj akorát zbytečný drama. Memory leaky mě nestrašej a spousta oněch "rewritů" do rustu pak funguje hůře. Tzn nic s čim bych spěchal.
S tim že se win nedaj udržet heh, já jsem živej důkaz toho že daji. Můj OS je nyní 16 let nereinstalovanej. Svou pouť začal jako win7 RC v roce 2010. V r 2015 jsem tam dal SP1, v r 2020 jsem kvůli přechodu na ZEN3 upgradoval na win10 1903, a pak v roce 2022 jsem nainstaloval 21H2 (ne 22H2) na kterym je dodnes a už navždy bude, vše co přišlo poté už je jen horší. Ten systém šel přes tolik platforem že to ani nejde spočítat, začal na Nehalemu, dnes je na ZEN5, a v půlce cesty chvíli běžel na 4-procesorovym Haswellu E7. Jak jsem toho docílil? Žádnej bloatware ever (bloatware jsou třeba i různé tooly od výrobců MB či GPU), drivery vždy čistý nahrávaný přes device manager, ne přes instalátory, bez bordelu kolem a před každou pochybnou instalací backup a obecně pravidelné backupy a image OS. Když se něco podělá, obnovíš backup a jedeš dál. Ostatně stejnou strategii nyní razim na Linuxu a už mě párkát zachránila, třeba když Mint nepřežil vlastní upgrade, a po obnově to na podruhé proběhlo ok...
Naopak linux se ti vesele zesere. Starej SW, zbytky, něco jako korektní odinstalace tam prakticky neexistuje, pokud "sudo apt remove xxxx" nezabere tak good luck, nebo něco někde nechá tak good luck. Zbytky starejch dependencí, bordel všude. Alespoň tak to vidim já. Legacy svět a zpětná kompatibilita na linuxu je oproti windows světu trága. Ostatně vim co u nás v práci nastalo za chaos a jakej to byl boj když skončil CentOS a muselo se to stávající rozchodit na Ruckym, uff. Ostatně zpětná kompatibilita je ten důvod proč win dodnes maj velek podíl, ač se to MS snaží zničit jak to jenom jde. Chvíli jsem si třeba hrál s různými protony a dostal jsem to do stavu že lidé na forech říkali reinstall. A nejsem sám, killne se to easy.
Tipuji, že Havlimu to přestalo při změně HW bootovat protože primární systémová partition se nedala mountnout. Buďto problém s driverem pro storage, nebo kernel neznal chipset, nebo byl její mount napsanej na konkrétní HW, konkrétní ID disklu, které při připojení na jinej board či controller může prodělat změnu. Už se mi to taky stalo, ale úspěšně se mi povedlo to ID změnit na to korektní a pak už to bootovalo. Ostatně, vázat kritické mounty na ID a ne na "SDA, SDB, SDC a pod" je ten správnej postup, mam v práci kolegu linuxáka co to nedělal a už několikrát si smazal disk co nechtěl, protože měl na flashce naskriptovanej autoinstalátor OS a tve, jednu zapoměl v USB vedle jinej disk což total změnilo pořadí disků a zformátovalo mu to špatnej disk, a podruhé jen stačilo aby to USB dal do jiného USB portu, co bylo na jiném controlleru na boardu, opět se změnilo pořadí disků a tentokrát to naformátovalo samo sebe, ala erasnulo mu to tu jeho instalační fhlasku a byl klid heh.
Linux má taky neblahou vlastnost že když nezná CPU nebo chipset, nechce se mu moc fungovat. Win ti nabootujou na všem pokud to jen jde, pokud alespoň trochu rozuměj ACPI toho boardu tak je jim jedno že jejich kernel je o dekádu starší než CPU kde běžej. U linuxu jakmile máš starší kernel než HW kde chceš bootovat, tak prakticky bez šance. Proto nabootovat někde OS z jiného kompu může bejt problém.
Natural píše: ↑včera, , 13:41
Windows sice jdou směrem kam slunce nesvítí, ale uživatelsky nic lepšího není a nebude, pokud nebereš v potaz Mac OS. Jestli chceš mít Linux, nemůžeš se pokoušet z něj udělat Windows. To je slepá ulička.
Zapřísáhlej odpůrce jsem byl, zkoušel jsem a stále zkouším linux, ale MacBook Air, prostě zapnu a používám, ono to funguje. Terminál tam je, breh.sh taky, takže to prostě chodí a seje. Nějaký problémy se najdou - třeba to nastavení rozlišení tam je schovaný pod 3 zakšrtávatkama, předtím ti musíš stačit malé, normální, velké.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Ponechani konfiguraku při odinstlaci je by designe....
Se můžeš vrátit zpět bez toho abys vše nastavoval znova.
Každá distribuce má pomocný příkaz na odstranění všeho, jeho funkčnost je ale závislá na tom jak dobře je package manažer napsaný. Na debian/Ubuntu Na které stojí třeba ten proxmox je na to "--purge" ale apt je vcelku shit a stejně něco zůstane. Pacman a jeho - Rns funguje daleko lépe.
PS k problému s výkonem na proxmoxu nejspíš bude souviset s tím jak se měnil sheduler v jádru... Sice už nějakou dobu debianbuntu nesleduji ale někde sem zahlédl něco o tom že v rámci pseudo "stability" se drží nějakého starého hovna při kompilaci jejich jader a degraduje to vykon na těch nových.
Možná by stálo zato si zkomplikovat jádro sám dle "zen" kernelu na debian se o to stará Liquorix ale budeš pro proxmox muset přidat ještě zfs patches a další dle toho co na něm využíváš (oproti standartnimu Debian kernelu).
Btw na server softu se Ty aktualizace nedelsj tak často a jestli ruční aktualizaci myslíš něco jako "sudo apt install linux-kernel-6.17" tak to jen vcelku normální postup u long stable distribuci... Právě z důvodu co jsem zmiňoval občasného dropu support necoho Co usoudi linus jako zastarale a dropnou podporu... Aby se toto někomu nenatlacilo a nerozbilo něco co mu na tom závisí... Ve výsledku to bývá problém u jednotek procent stroju ale taková je politika debianu
díky starému softu ma svou stabilitu. Ovšem rozdíl mezi "zivjejsimi" distribucemi není moc velký a problémy díky starému softu většinou až na naprosté výjimky jako velké farmservery převyšuje případně problemy see stabilitu u jiných zivjejsich distribuci.
A ohledne strachu z upgrade - to je právě problém který na roling distribucich neexistuje. Když přecházíš mezi verzemi jednotlivých "aplikací" ktere jsou od sebe vzdálený 2 roky tak se vždy něco rozbije. A ať se hoši snaží jak chtějí asi sem v životě nezažil hladký přechod. Na Debianu je nejlepší větev ve výsledku asi sid
Od té doby co má všude rolingdistro sem s tím neměl problém
Super je v tomto třeba opensuse tumbleweed který ma I několik verzí stable/testing/unstable Ovšem zypper a yast je jejich největší minus to i apt je zlatý proti nim - možná můj odpor vychází z historie, teď to už není takova hrůza ale s. Rpm distribucemi sem měl vždy nejvíce problémů.
OK, zavalil jsi mě pojmy a distribucemi co mi nic neříkaj ,ale obávám se že mi na 99% nepomůžou rozchodit klon obrazu na 2 různé obrazovky taaakže se uvidímě za cca rok až přijde ZEN6.
CyberDeath: já nevím, jestli tu jenom netrolíš, protože s package managery apt a pacman mám úplně opačné zkušenosti, než ty. Ale možná ten EndeavourOS vyzkouším, když ho tu tak vychvaluješ, při nejhorším se zas vrátím k osvědčenému
mr.qeg píše: ↑dnes, , 11:32
CyberDeath: já nevím, jestli tu jenom netrolíš, protože s package managery apt a pacman mám úplně opačné zkušenosti, než ty. Ale možná ten EndeavourOS vyzkouším, když ho tu tak vychvaluješ, při nejhorším se zas vrátím k osvědčenému
Jako sou to jen me zkušenosti... Někdo jiný má jiný přístup a může mu vyhovovat něco jiného. Ve výsledku nepoužívám přímo pacman ale pacman wrapper "yay" I z toho důvodu ze používám nějaké věci z aur... A v kombinaci "yay -Syu --devel" mi to lépe pomáhá udržovat verze softu co kompikuji.
Jako on apt není špatný... Historicky je to první "použitelný" package manager který neměl problém se závislostma a uměl řešit dobře i konflikty atd.... Ale ten přístup se za 20let moc nezměnil a třeba příkaz --purge je moc soft oproti pacmanovskemu -Rns.
Jako pacman má taky své minus jako občasný db lock a nemožnost aktualizovat... Ale třeba konkrétně EndeavourOS má script eos-update který vyvolává aktualizaci a například vždy kontroluje db lock a pokud je pozitivní tak jej fixne.
Ve výsledku je v tom asi krása Linuxu v tom že každý si najde cestu která mu vyhovuje protože naprosto pro vše existuje několik možnost jak je uchopit a použít....
Jediné co se za roky nezměnilo pro Linux je Nvidia FuckOff. Bo se dodnes nenaučili napsat ovladace a Linux "ignorují".
DOC_ZENITH píše: ↑dnes, , 11:24
OK, zavalil jsi mě pojmy a distribucemi co mi nic neříkaj ,ale obávám se že mi na 99% nepomůžou rozchodit klon obrazu na 2 různé obrazovky taaakže se uvidímě za cca rok až přijde ZEN6.
Jos těma zmenama barev mas pravdu... Kdysi sem to řešil a vím že na xorg to byla porodní bolest přepisu několika configuraki ručně a restart xserveru.
Ale teď mě neber za slovo ale mám takový pocit že sem viděl na kde na wayladnu že to maj v konfiguracnim menu... = mrknu odpoledne jestli je to pravda... Možná to nebylo v kde ale někde sem na to na 100% narazil jak sem něco testoval... K HDR tam netuším nemám žádný kompatibilní monitor na test.
Btw ale bylo to 100% na amd nebo Intelu.. S nvidii to určitě nebude fungovat.
A jinak k windows taky sem měl jeden takový systém udržoval jsem jej snad 8let z win7 upgrade asi po půl roce na win10 a nakonec na první dvě verze win11.. Prošla několika xeonama, amd, n5095 atd.. Gpu quadra, amd, Intel i desktop Nvidia.... Ale nakonec sem stejně udělal reinstall protože pár věcí v systému zaclo blbnout jako mikroshuttering pri hraní že sem musel udělat reinstall Bo semi to nepodařilo vyřešit.
Naposledy upravil(a) CyberDeath dne sob 14. úno 2026, 12:14, celkem upraveno 1 x.
Jo k audiu to byl vždy pain. Pulse bylo hrůza... Pipwire to hodně zlepšilo = pokud je pouzivan WirePlumber.
Na low latency by měl být Jack jka zmiňuje nou.
Ale pipwire bylo napsáno jako náhrada za Pulse i Jack
Ale pokud se ti to podaří rozchodit a vyžaduje nulový imputlag.. Tak je stále nejlepší žádný audioserver a jet čistě přes alsu...ale má to samozřejmě své vlastní dostzasadni omezení.
DOC_ZENITH píše: ↑dnes, , 12:10
Já mam všechny 3 vendory, preferuji aby to fungovalo na AMD.
Tak na kde to nebylo kde má sice možnost frekvece , rozsah RGB jen jako omezeny/plny , profil barev jako ICC nebo vestaveny , presnost barev jako plny nebo efektivni a jedine co jde zmenit konkretne je 8 a 10 bitu. Tak to muselo byt nekde jinde .. ale nevzpomenu si kde ....
Urcite se mi to stalo v minulosti, ale uz dost dlouho ne a asi to bude i tim, ze ty defaul MS programy vetsinou odinstalovavam Zase sem to spise jednou nebyl schopen presvedcit, ze to bude otvirat MS Office, kdyz byl v systemu i LibreOffice
PS tak cca po 2 letech sem teď instaloval kubuntu -> (virtual bo pod archem semi nedaří zkompilovat openwrt) ... no a první věc co mě nakrkla "sudo apt install firefox" a tvl ono to taha hovno ze snapu .. paneboze