Jaký HeatPipe na CPU? s939

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Delarge
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Delarge »

Ty ceny jsou velice rozdílný a v USA asi nejvyšší.Mě trochu zaráží na www.cssc.de ta specifikace 4800+ , u AC Freezera64 je uvedeno do5000+
Na specifikace se vykašli, ty jsou zbytečný, třeba Tt Big Typhoon má ve specifikacích up to Athlon XP3400+ a je to jeden z nejúčinnějších chladičů dneška...

2Stoobi: Název threadu taky není zrovna moc o tom, jak udělat pasivní chladič na NF4ultra chipset :)
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Teď tak nějak váhám nad Aerocool - HT 101, co myslíte? Dal by se provozovat pasivně?

Asi takhle...
Obrázek

Co myslíte?
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Stoobi, jak myslíš to slovo "pasivně" - jako ve fanless case nebo v case s aktivní cirkulací vzduchu (záleží kolik má ta case fanů in/out, jak výkonných, taky záleží, kde jsou umístěný), jednoduše řečeno ti to nikdo 100% nezaručí, jedině to v praxi vyzkoušet přímo v té konkrétní case. Ale jedno vím určitě - ve fanless case to neuchladí 100% (nějaký lepší cpu)
Naposledy upravil(a) VlasTik dne čtv 1. zář 2005, 23:09, celkem upraveno 1 x.
Oldboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oldboy »

Stoobi píše:Teď tak nějak váhám nad Aerocool - HT 101, co myslíte? Dal by se provozovat pasivně?

Co myslíte?
Proboha, ty nečteš recenze na pctuning.cz :-D ta poslední - a docela tam propadl....
RECENZE
E6550 (500x7) & FX-57 & XP1600+ & Pentium III 600
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

Stooby, tak to napis rovnou ze ma ten chladic bejt peknej :wink: Myslim ze by nemusel bejt Tt Fanless, kdyz ho nasvitit zespoda a zhora, spatnej.

Ja sem teda chvii chladil timhle, a jak rad jsem se koukal dovnitr :-D ale chladilo to napytel...

Obrázek
Obrázek
AlesShi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AlesShi »

Gr8 Vivec píše:
Stoobi píše:Proč bych ho tam nenacpal? chipset je u tý desky zrovna na místě, kde vychází grafika, takže když se prořízne prostředek, tak to tam sedne, jen se uvidí, jak se tam vejde heatpipe na grafice...
já neřikám že ho tam nedáš jenom mě zajímá JAK, hlavně mi de o přidělání k desce, sem zvědavej jak bude vypadat rozřízlej freezer :)
to Kadas: jenže XP120 stojí 2k a novej zalman bych si tip kolem 1500 a víc
XP120 jsc 1550,-
http://www.jsc-computers.cz/product_inf ... ts_id=1469
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

presne tak :-)...
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

no jo no :oops:
jinak pěknej box na NB :)
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Notak samozřejmě, že tu recenzi jsem četl, ale ten AeroCool můžu mít levněji a je bez těch krytů docela pěknej....tak samozřejmě, že mi jde i o vzhled, když už mám pěknou desku, tak to přeci neuzemním nějakým shit chladičem.

Původně jsem teda chtěl toho Sonica, jenže na NB bude freezer a Sonic by se tam už nevešel, proto hledám nějaký skladnější řešení...uvažoval jsem i o XP-120, ale tak nějak pořád nevím...ale ten aeroCool mě zaujal... :oops:

//Tak jsem si prošel ještě nějaký diskuze tady, ještě jednou v klidu přečetl nějaký recenze a asi půjdu do XP-120. Jen by mě zajimaly teploty při fanless použití? Jak je na tom? Všude v testech je s fanem, ale rád bych ho měl jen fanless.... :oops:
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Stoobi píše:Notak samozřejmě, že tu recenzi jsem četl, ale ten AeroCool můžu mít levněji a je bez těch krytů docela pěknej....tak samozřejmě, že mi jde i o vzhled, když už mám pěknou desku, tak to přeci neuzemním nějakým shit chladičem.

Původně jsem teda chtěl toho Sonica, jenže na NB bude freezer a Sonic by se tam už nevešel, proto hledám nějaký skladnější řešení...uvažoval jsem i o XP-120, ale tak nějak pořád nevím...ale ten aeroCool mě zaujal... :oops:

//Tak jsem si prošel ještě nějaký diskuze tady, ještě jednou v klidu přečetl nějaký recenze a asi půjdu do XP-120. Jen by mě zajimaly teploty při fanless použití? Jak je na tom? Všude v testech je s fanem, ale rád bych ho měl jen fanless.... :oops:
Aneb proč koupit něco kvalitního, když si můžeš koupit podprůměrnou věc, že? :-)
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Notak napsal jsem to v editu, že půjdu do XP-120...ty jí máš, ne? Nemohl bys udělat nějaký foto bez chladiče a popř. ho i otestovat fanless? :oops:
Wiruss
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wiruss »

Stoobi píše:Notak napsal jsem to v editu, že půjdu do XP-120...ty jí máš, ne? Nemohl bys udělat nějaký foto bez chladiče a popř. ho i otestovat fanless? :oops:
Když se podíváš vejš, nebo do fora o Zalmanovi tak tam vidíš jak jsem to testil :-) Ale není to konstruované pro bezvětrák s tejně jako nic z toho co jsi chtěl koupit...
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Stoobi, rád bych ti pomohl, ale potřeboval bych vědět, jak to myslíš s tím "pasivně" a "fanless" - asi úplně při celé fanless case nemyslíš, protože to musí být přeci každému jasné, že se zcela pasivně, žádný takovýhle typ chladiče, neuchladí (na dnešních CPU). Takže asi určitě máš v case i nějaké fany, tak to alespoň stručně popiš, nebo dej foto, abych si to mohl lépe představit. Jak jsem říkal, tak záleží na konkrétní case, když to nějakýmu frantovi půjde, tak tobě to třeba nemusí šlapat. Alespoň když to někdo bude testovat, tak aby taky věděl při jakých podmínkách - záleží kolik má ta case fanů in/out, jak výkonných, kde jsou umístěný, to všechno musíš uvést, aby test byl co nejvěrohodnější :)

Jinak takový můj názor: Nevím přesně z jakého důvodu to chceš mít bez fanu, jestli z estetických důvodů nebo aby to bylo tišší, ale pokud ti jde hlavně o hlučnost, tak si nemyslím, že provozovat to bez fanu je lepší řešení než s fanem. Ono ten chladič je udělaný tak, že nejlépe funguje s fanem, který žene vzduch skrz ty žebra, přesně mířeným airflowem a když je to přesně mířený, tak ten fan nemusí běžet tak rychle a nahlas, než když máš hromadu fanů okolo na case, kteréma, kdyby jsi chtěl vytvořit takový airfow, jako ten jeden přesně mířený fan, tak by to byl hukot daleko větší, a nebylo by to tak efektivní, protože pak máš vlastně ten airflow zbytečně v celé case. Nevím, jestli jste mě pochopili, ale prostě lepší jeden pomalý přesně mířený fan na pasivu a jeden pomalý ve zdroji (120, out) + jeden třeba vypínatelný (out, zadní) při zajištění dostatečného pasivního nasávání vzduchu do case (vepředu), něž žádný fan na pasivu a 4-5 celkem hlučných fanů na case (výsledek chlazení CPU bude stejně horší, než u první varianty a bude to i hlučnější, ale zas to bude třeba pro někoho hezčí :) ) .......ale jen můj názor, nebijte mě za to :)
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

jj, to co říkáš je samozřejmě pravda, to já zase nejsem taková lama, airflow mám snad vyřešený poměrně slušně, respektive snad bude...:)

Mám Chiefa, vepředu 2x80mm fan s TC (nevím, jak to výsledku bude, možná tam bude 1x120). A vzadu je jedna 120 regulovaná deskou, řekněme na 1000ot., která není slyšet. Grafiku jsem včera předělal na pasivní chlazení, protože ten malej řvoun se nedal poslouchat. No a na NB místo 40mm fanu bude rozřezanej ACfreEzer, čili taky pasiv. Ale jde mi jak o ticho, který mám v podstatě už teď s Boxem, kterej se toší asi 900ot./min, takže pohoda, ale zrovna vzhlednej není a myslím, že jeho nahrazení XP-120 na fanless by mohlo být použitelný a ještě tišší. Jo a ve zdroji pomaloběžná 120...taky není v podstatě slyšet... :wink:

Dá se říci, že celý chlazení mám vymyšlený až právě na chladič CPU, airflow bude zajištěný, ale jak vyplývá z textu výše, nebude to až tak hodně, prostě pomaloběžný fany...proto nevím, jestli by na tohle byl lepší ten AeroCool nebo XP120. Je jasný, že je XP120 lepší, ale při použití s fanem, mě jde o to, že když si představím case, kde jsou prostě in a out fany, čili je tam airflow zepředu dozadu. Teď na CPU posadím chladič, kterej je kostruovanej pro airflow zeshora, tedy směrem na CPU a ne zepředu dozadu. Na rozdíl od toho, když tam posadím věž od AeroCoolu, která má žebra krásně podle průtoku a ještě je to měď, tak bych při pasivním rpovozu čekal větší výkon. O to mi jde a to teď řeším. A to neberu v úvahu cenu, kde XP120 je někde kolem 1500 a AeroCool do 1k... :wink:
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

myslis ze se ti vleze xp120 a freezer ? imho ne :)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Cujo...vsechno jde kdyz se chce..akorat musis bejt hoodne sikovnej..a to myslim Stoobi je :) ale jinak mas pravdu...nevleze...i kdyz po trose odpilovanyho matrose...kdo vi :wink:
Stoobi
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stoobi »

Cujo píše:myslis ze se ti vleze xp120 a freezer ? imho ne :)
No nejsem si tím úplně jistej. Ale podle mě by se vejít mohl, sice těsně, ale mohl...ale právě mi jde spíš o to, co jsem psal o post výše, jestli by nebyl na takový použití vhodnější AeroCool, ale asi mi nezbyde nic jiného, než to prostě a jednoduše zkusit... :o Podle mě by to mohlo jít dobře, protože ten AeroCool má žebra poměrně daleko od sebe a jsou nasměrovaný dobře v ohledu k airflow, z toho vycházím. Freezera budu mít snad v úterý, takže ho říznu a pak se uvidí, kolik místa zbyde/nezbyde... :wink:
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

pro upresneni sem prdnu odkaz na fotku
http://forum.hardware.no/index.php?act= ... id=4569297
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

No než tu sračku od Aerocoolu bych tam dal druhýho Freezera. :D
CPU: Core i7-920 Deska: Gigabyte GA-EX58-UD4 - Intel X58, VGA: GigaByte 9800GTX+ (GV-N98XPZL-1GH) 1GB, RAM:Kingston DIMM 6144MB DDR III 1333MHz,HDD:2xHitachi 500Gb SATA2, Case: Tt M9, AC Freezer Extreme, 2*120Tt
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Stoobi, asi ti je to jasný, ale jen k tomu airflowu - obecně platí, že kolik vzduchu se ti z case vyfoukne ven, tolik musí do case zase přicházet, takže hlavně dát bacha na tohle a mít to nějak vyvážený (počet fanů, velikost, výkon), ale určitě se dá vzduch přivádět do case i pasivně nějakým vhodným velkým otvorem, při menší cirkulaci vzduchu. Nechápu, když má někdo 4 out fany a jeden in bez dalšího přísunu vzduchu, to pak nedává smysl :) (nic proti tobě, ani to tak nemáš - myslím to obecně)

V tvém případě si myslím, že ti to nepůjde "pasivně", uvidíš. Nemám nic proti velkému Smithovi, ale jak tvrdí, že mu to jde pasivně, tak ale právě má na case 7 fanů (včetně dvou na bočnici) a to v tvém případě asi nehrozí :). Nechci tě do toho nutit Stoobi, ale kdyby jsi dal fan přímo na pasiv, tak to bude celkově tišší (ono ti stejně nic jinýho nezbyde s těma pomalejma fanama na case :wink: ). Ono je velký rozdíl tam mít fan a nemít, třeba můj starej vějířek :) má pasivně asi 50°C (1x80mm ve zdroji, 5V), ale když na to cvičně něčím opravdu zlehka foukám, tak má asi 30°C, takže fan není zase tak jednoduše postradatelnej.

Pokud ti jde i o estetickou stránku chlazení, tak by bylo asi dobrý mít to všechno stejně barevný, ne mít grafiku hliníkovou a CPU měděný, ale samozřejmě, aby to taky hlavně dostatečně chladilo. Pro mě je vzhled taky celkem důležitej - já třeba dal JEN za povrchovou úpravu mého new 100% fanless pasive homemade chlazení :wink: 7000Kč (magor co? ale jsem maximálně happy :D )
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“