MSI K9N Neo V3 (AM2, nF560)

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

ElCondor
Začátečník
Začátečník

MSI K9N Neo V3 (AM2, nF560)

Příspěvek od ElCondor »

Kvalitní elektrosoučástky v low-endu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Procesory AM2 / AM2+
až 8GB DDR2 RAM

nForce 560 chipset
4x SATA, RAID 1, 0, 0+1, 5, JBOD
1x IDE
1x PCIe 16x slot
2x PCIe 1x slot
3x PCI

LAN 10/100/1000 Fast Ethernet - Realtek - RTL8111B (samostatný chip, NE nv ethernet)
Audio 7+1 - Realtek ALC888

Externí konektory:
2x PS2
1x serial
1x paralel
4x USB
1x LAN
8x audio jack

Interní konektory:
1x CPU fan
2x SYS fan
3x USB header (6 USB)
SPDIF-out
...

Deska je skutečně cenový low-end. Dnes je její cena +/- 1600,-Kč a vytrvale klesá. Je vybavena pouze kvalitními japonskými kondenzátory s pevným dielektrikem a zalitými cívkami. Pasiv na chipsetu je horký, ale není vařicí. Prst se na něm udržet dá. Osobně je mi toto jednochipové řešení velmi sympatické. Patice CPU a pamětí jsou blízko u sebe. Při použití většího chladiče (v mém případě AC Freezer 64 Pro PWM) jsou první dva DDR2 sloty nepřístupné. Moduly do těchto dvou slotů je proto třeba osadit před instalací chladiče CPU. Obsazené mám bez problémů všechny 4 DDR2 sloty (4x1GB).
Zvuk je kvalitní a čistý i na velkém kvalitním stereu (Genius SP-HF2000X). 1+2 konektory pro ventilátory jsou více než dostačující. Deska mě velmi mile překvapila. Zvláště v porovnání s "konkurenci" jako Gigabyte MA69G-S3H s AMD690G chipsetem, který je extrémně vařicí a jenom dotyk mě stál okamžitě puchýř a kvalitou provedení není nic moc.

Deská má také některé nedostatky o kterých je třeba vědět před koupí. Pokud člověk použije dlouhou dvouslotovou grafiku typu 8800GTX, přikryje si SATA porty. Nicméně dvojslotové grafické karty typu ASUS EN8600GT nebo ASUS EAH2600Pro/XT se vejdou bez problémů a ničemu nestíní. Jednoslotové grafiky pak nejsou problém vůbec.

Druhým "nedostatkem" je BIOS. Deska je nevhodná na klasické taktování. BIOS totiž neobsahuje (nebo jsem to zatím nenašel) nastavení násobiče HT a tento tedy nelze patřičně snížit na 3x nebo 4x. Nicméně AMD vydalo několik procesorů Black-edition s odemčeným násobičem, a s těmito CPU by taktování na této desce nemělo být problém.

Pokud nehodláte taktovat ani nepoužíváte grafické obludy, deska je velmi dobrá a jsem s ní maximálně spokojen. Určitě doporučuji.
bedro
Nováček
Nováček

Příspěvek od bedro »

Tak mi běží dva dny a vpodstatě musím se vším souhlasit.První sloty na RAM s jiným než box chladičem nepřístupný.Na SATA porty nic moc a na baterku nebo jumper-/ clear cmos /bez vytažení grafiky prakticky nemožné,ale zas jak často je ,,to"potřeba.
Co mě hodně překvapilo je teplota chipsetu,na nvidii ,,úžasně "chladná,chladič je vlažný.
Jelikož nehodlám taktovat,tak věřím,že budu naprosto spokojen.
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

bedro píše:První sloty na RAM s jiným než box chladičem nepřístupný..
No jak jsem uvedl, AC Freezer Pro PWM se vejde bez problémů i když využiješ všechny čtyři DDR2 sloty. Problém je spíše s velkými větráky klasického typu. Já jsem byl ale stejně s freezerem nespokojen, takže jsem to vyřešil jinak. Box chladič od AMD není tak hrozný. Buď můžeš vyměnit větrák na boxu za tichou 80-tku. A Nebo si kup klasický 80x80 chladič, tenhle mám teď já:

Foxconn NBT-CMAM22B-C.

http://www.bgslevi.cz/produkt_detail.php?id=43190

Obrázek

Stojí pár korun. Navíc jsem na něj dal Arctic Cooling AF8025PWM 4pin ventilátor, místo toho co tam byl, a mám supertichý chladič za +/- 200,-kč.

http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0BU0CICOQ

Obrázek
Naposledy upravil(a) ElCondor dne sob 1. pro 2007, 07:35, celkem upraveno 1 x.
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Nejsme slepý, ty obrázky příště zmenši. Trochu bych ubral v tom chválení zvukovky a repráků...
Jinak hezkej review. :wink:
Jen další blázen, v bláznivém království.
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

Raoul Duke píše:Nejsme slepý, ty obrázky příště zmenši. Trochu bych ubral v tom chválení zvukovky a repráků...
Jinak hezkej review. :wink:
OK. Obrázky jsem pohledal menší. Ale musel jsem linkovat prodejce, takže můžou být brzo nefunkční (jakmile se přestane prodávat).

Co se týče těch repráků, tak za tím si stojím. Nic lepšího než Genius SP-HF 2000X v ceně okoli 1100,-kč neseženeš. Povedly se tak, že skoro patří do vyšší třídy než kam jsou zařazovány.

Obrázek

Mám je doma a jsou skutečně vynikající. Na těchle reprácích poznáš kdejakou nedokonalost zvukovky. A zvuk je krásně čistý, zvukovka je tedy bezvadná. Minimálně u mojeho kusu. Na špatný zvuk jsem dost háklivý a čekal jsem, že budu muset koupit i externí zvukovku. Nicméně vyzkoušel jsem, a byl jsem velmi mile překvapen. Podle mě je tahle deska za 1600,- výborná volba (pokud člověk ví o problémech) :wink:
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

ElCondor píše:Nic lepšího než Genius SP-HF 2000X v ceně okoli 1100,-kč neseženeš.
V téhle cenové hladině jsou super, s tím souhlasím. Nicméně tahle cenová hladina nemá nic společného s velkým stereem - toť můj názor a už dost OT.

Jak píšeš o tom násobiči HT, tak mě napadlo že podobnej problém jsem mě na jedný starý MSI desce, ještě se socketem 939. Tahle položka, spolu s lepší děličkou pamětí, přibyla s novým biosem.
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

Raoul Duke píše:
ElCondor píše:Nic lepšího než Genius SP-HF 2000X v ceně okoli 1100,-kč neseženeš.
V téhle cenové hladině jsou super, s tím souhlasím. Nicméně tahle cenová hladina nemá nic společného s velkým stereem - toť můj názor a už dost OT.
Já myslel, že mluvíme o větších PC reprácích, ne profi stereu, které si rozhodně nebudu kupovat v PC obchodě :-D

Ta dělička myslím není ani v nejnovějším BIOSu. Mám verzi 2.1. Nejnovější je 2.3 a MSI tuhle opravu neuvádí. Flashovat BIOS nehodlám. Deska funguje skvěle. Navíc bych k tomu potřeboval FreeDOS a nemám disketovou mechaniku :-D
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

ElCondor píše:...a nemám disketovou mechaniku :-D
Jo tenhle přežitek už sem taky vyhodil... jinak se to dá řešit přes boot DVD. Ale pokud netaktuješ, tak stejně není důvod s tím něco dělat...
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

ElCondor píše:Flashovat BIOS nehodlám. Deska funguje skvěle. Navíc bych k tomu potřeboval FreeDOS a nemám disketovou mechaniku :-D
Proc bys potreboval disketovou mechaniku?

Muzes pouzit utiltku primo od MSI. Samo ti to vyhleda a flashne nejnovejsi bios pro tvoji desku. Staci jen koukat a mackat OK..

http://global.msi.com.tw/index.php?func ... ate_series

Delal jsem to na brachovym PC a fungovalo to bez problemu. Bylo to na desce o jednu generaci starsi, ale proste MSI. Potom staci provest clear cmos a znovu nastavit novy bios a je to..
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

Palec123 píše: Proc bys potreboval disketovou mechaniku?
Muzes pouzit utiltku primo od MSI. Samo ti to vyhleda a flashne nejnovejsi bios pro tvoji desku. Staci jen koukat a mackat OK..
Delal jsem to na brachovym PC a fungovalo to bez problemu. Bylo to na desce o jednu generaci starsi, ale proste MSI. Potom staci provest clear cmos a znovu nastavit novy bios a je to..
No jo. Ale to bych musel mít Windows :wink: ... Windows nevedu, a mimo to DOS/FreeDOS je na flash BIOSu nejlepší volba. Pokud se BIOS neumí flashnout sám, jak to má Gigabyte nebo ASUS.
ladarozan
Nováček
Nováček

Příspěvek od ladarozan »

Flešnout se dá i z prostředí Windows pomocí Live Update přímo ze stránek výrobce. Jde tam o korekci teplotního údaje v poslední verzi. Zvuk je tedy nejlepší, co jsem v počítačích zažil, nicméně je trábel z jeho plnou funkčností při užití televizní DVB karty , která má analog tuner a zvuk jde po PCI sběrnici. Můj případ je ještě horší, mám k tomu videokartu Radeon 2400 a ta obsahuje rovněž jakési zvukové zařízení a pokud je povolené, tak zvuk nejde vůbec. Že je tu průšvih, dokazuje značné množství verzí zvukového ovladače za poslední rok.
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

ladarozan píše:Flešnout se dá i z prostředí Windows pomocí Live Update přímo ze stránek výrobce. Jde tam o korekci teplotního údaje v poslední verzi. .
Jak říkám, nepoužívám Windows, takže flash přes FreeDOS je jediná možnost.
Můj případ je ještě horší, mám k tomu videokartu Radeon 2400 a ta obsahuje rovněž jakési zvukové zařízení a pokud je povolené, tak zvuk nejde vůbec.
No to je jasné. Radeony HD 2x00 mají integrovanou zvukovku, asi kvůli HD videu nebo co. Naprostá zbytečnost. Standardně mám NVidii 8600GT, ale když jsem testoval ATI HD2600Pro, tak jsem také měl 2 zvukovky. Jednu na základní desce a druhou na kartě ATI. Stačilo dát Realtek ALC888 jako výchozí zařízení, a všechno fungovalo jak má. Žádnou ATI zvukovku jsem zakazovat nemusel. Takže tady to bude spíše problém za který můžou samotné Windows a nebo ovladač karty.
ladarozan
Nováček
Nováček

Příspěvek od ladarozan »

Tak jsem hledal a hledal, až jsem narazil na jeden ovladač, se kterým tedy ten zvuk sedí a nemusím nic zakazovat. Nicméně stále je tu jakýsi problém. Nejde třeba Skype, který je asi zmaten s novou možností přiřazení portů zvukovky funkcím. Je to vlastně novinka označovat zdířky karty "modrá vzadu", "růžová vzadu", atd. a přiřazovat zdroje jako mikrofon programově těmto vstupům. Takže stále mi nejde AM zvuk tuneru FM a zvuk analogové TV. Kvůli tomu, že je propojení realizováno pomocí sběrnice PCI.
Athlon 64x2 4000+, K9N Neo V2, Nvidia 8500 GT, Raid0 SataII,2GB ram, DVB-T HVR-1100, DVB-S SkyStar 2, DVB-T2 USB Digivox
ElCondor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ElCondor »

ladarozan píše:Tak jsem hledal a hledal, až jsem narazil na jeden ovladač, se kterým tedy ten zvuk sedí a nemusím nic zakazovat. Nicméně stále je tu jakýsi problém. Nejde třeba Skype, který je asi zmaten s novou možností přiřazení portů zvukovky funkcím. Je to vlastně novinka označovat zdířky karty "modrá vzadu", "růžová vzadu", atd. a přiřazovat zdroje jako mikrofon programově těmto vstupům. Takže stále mi nejde AM zvuk tuneru FM a zvuk analogové TV. Kvůli tomu, že je propojení realizováno pomocí sběrnice PCI.
Já bych rád poradil, jenže mě všechno funguje 100% bez problémů.... :? Takže skutečně nevím, kde je zakopán pes.
ladarozan
Nováček
Nováček

Příspěvek od ladarozan »

Tak jsem trochu pokročil a AM zvuky už jdou. Musel jsem zakázat ve správci zařízení ten zvuk v Atině a celkem jsem s tím spokojen. A Skypovi jsem dal USB telefon a je to ....
Athlon 64x2 4000+, K9N Neo V2, Nvidia 8500 GT, Raid0 SataII,2GB ram, DVB-T HVR-1100, DVB-S SkyStar 2, DVB-T2 USB Digivox
ladarozan
Nováček
Nováček

Signalizované teploty, co vy na to?

Příspěvek od ladarozan »

Zatím poslední Bios nepřekonal zcela hlášenou chybu v zobrazení teplot čidel na desce. Stále mi ukazují jádra nesmyslnou teplotu 5 až 8 °C. Je tu ještě jedna věc, větrák na procesoru nastavený na nižší otáčky po probuzení ze sleep módu toto nastavení ztratí a jede naplno až do příštího restartu.
anti.77
Začátečník
Začátečník

Re: MSI K9N NEO V3 - kvalitní elektrosoučástky v low-endu

Příspěvek od anti.77 »

[
Druhým "nedostatkem" je BIOS. Deska je nevhodná na klasické taktování. BIOS totiž neobsahuje (nebo jsem to zatím nenašel) nastavení násobiče HT a tento tedy nelze patřičně snížit na 3x nebo 4x. Nicméně AMD vydalo několik procesorů Black-edition s odemčeným násobičem, a s těmito CPU by taktování na této desce nemělo být problém.

Pokud nehodláte taktovat ani nepoužíváte grafické obludy, deska je velmi dobrá a jsem s ní maximálně spokojen. Určitě doporučuji.[/quote]

Mám podobnou desku a Ht je tam značeno jinak!!!!!Totiž MCP55 !!!!!mísdto 3,4,5 atp je tam frekvence 400,600,800,1000!!!!!Já jí mam hozenou na 600 t.j. jako jinade 3 !!!!!! MSI to myslím má takto i jinde než na mojí K9N Sli
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
makak
Nováček
Nováček

Příspěvek od makak »

mam tuto dosku prosim vas kde najdem alebo ako spravim aby to kopirovalo rychlo predsa mam sata2 WD 400gb sata dvd napalovacku aaaaaa 700 mb film z D na C kopci asi 3 minuty prosim nejake rady
de_ny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od de_ny »

makak píše:mam tuto dosku prosim vas kde najdem alebo ako spravim aby to kopirovalo rychlo predsa mam sata2 WD 400gb sata dvd napalovacku aaaaaa 700 mb film z D na C kopci asi 3 minuty prosim nejake rady
ved to je normalne nie? :-D
toma
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

MSI K9N Neo V3 a CoreCenter

Příspěvek od toma »

. .rad by som zistil ktora verzia CC je idealna na tuto dosku bo original na CD u doske ide ale najnovsi CC aj Dual CC stiahnuty priamo od MSI mi nejde spustit. . s podobnym problemom som sa stretol z predoslou doskou . . .
Problem je v tom ze mi ukazuje na CPU o cca 10C mensiu hodnotu ako v biose ale na chipsete je to zhruba rovnaka hodnota ako v biose. . . . :?

Rad by som preto zistil ktora verzia CC alebo idealne DCC bude v mojom pripade najlepsia :?:
Gigabyte EP45, COREQ 9650@3600Mhz, Xigmatek Hammer, 8GBram, Sapphire 7770, SBXFi platinum, 2+1 homework audio, HDD+HDD+HDD=900GB, IBM21" , Dvdrw , Xigmatek Tower
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“