Sestava + dotaz ohledně windows XP

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
freezer02
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Sestava + dotaz ohledně windows XP

Příspěvek od freezer02 »

Konečně nastal čas hodit starýho compa do šrotu a pořídit nového :D

Vybral jsem tyhle komponenty (potřebuji se vejít do 15 000kč):

core 2 duo e8400
Základní deska ASUS P5K - P35/ICH9, PCIe x16, DDR2 1066, SATA II, sc775
leadtek geforce 8800GT
A-Data DIMM 4096MB DDR II 800MHz
fortron blue storm 500W

je to dobrá sestava? co byste na tom případěn změnili (aby to ale nebylo cenově moc rozdílné) sestavu budu využívat převážně na hry...

jinak mám dotaz...místní prodejce mi řekl, že u takové sestavy negarantuje kompatibilitu se systémem windows XP (zkrátka, že nepůjdou nainstalovat, jedině Visty) ale to se mi vůbec nezdá, to přeci musí jít ne? nebo je na tom snad něco pravdy? :D
Naposledy upravil(a) freezer02 dne úte 27. kvě 2008, 15:04, celkem upraveno 2 x.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava + dotaz ohledně windows XP

Příspěvek od X-COM »

[quote="freezer02"][/quote]
CPU: Pokud budeš taktovat stačí E2180, pokud ne, stačí E7200.
Deska: OK
Grafárna: OK
RAM: OK
Zdroj: Postačí 400W i s velkou rezervou
Windows: XP pochopitelně půjdou nainstalovat
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
freezer02
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freezer02 »

X-COM píše:
freezer02 píše:
CPU: Pokud budeš taktovat stačí E2180, pokud ne, stačí E7200.
Deska: OK
Grafárna: OK
RAM: OK
Zdroj: Postačí 400W i s velkou rezervou
Windows: XP pochopitelně půjdou nainstalovat
dík, ale proč navrhuješ tak slabej procesor E2180? Myslel jsem, že silnej procák je základ...a ten E7200 ani nevim, že existuje :-) Procesor asi měnit už nebudu, myslím že E8400 je dobrá volba...

spíš mě zajímala ta deska a ramky jestli jsou ok...s těmahle komponentama bývají občas problémy a osobně se v nich moc nevyznám, tak nevim jestli by třeba nebylo lepší koupit ramky na 1066MHz nebo třeba jinou značku s lepším časováním?

zdroj si tedy ještě rozmyslím, pokud říkáš že stačí 400W...

a jinak s těma Xp bych byl rád kdyby přispěl ještě někdo, abych měl jistotu :) Do Vist se mi vůbec nechce :-)
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

freezer02 píše: dík, ale proč navrhuješ tak slabej procesor E2180? Myslel jsem, že silnej procák je základ...a ten E7200 ani nevim, že existuje :-) Procesor asi měnit už nebudu, myslím že E8400 je dobrá volba...

spíš mě zajímala ta deska a ramky jestli jsou ok...s těmahle komponentama bývají občas problémy a osobně se v nich moc nevyznám, tak nevim jestli by třeba nebylo lepší koupit ramky na 1066MHz nebo třeba jinou značku s lepším časováním?

zdroj si tedy ještě rozmyslím, pokud říkáš že stačí 400W...

a jinak s těma Xp bych byl rád kdyby přispěl ještě někdo, abych měl jistotu :) Do Vist se mi vůbec nechce :-)
Postavil jsem hromadu počítačů a vím, o čem mluvím.

Pokud budeš procesor taktovat, dostaneš E2180 v pohodě na 3GHz (pokud nebudeš mít nehoráznou smůlu). Takový procesor grafickou kartu nebude ani trochu omezovat.
E8400 jsou vyhozené peníze, dostaneš jen mizivých pár procent navíc, radši pořiď grafárnu 8800GTS 512MB

Deska je to dobrá (i když mně je sympatičtější Gigabyte - třeba P35-DS3).

RAM: Pokud vezmeš E2180, vůbec nepotřebuješ RAM s vyšší frekvencí, prootže základní FSB je dostatečně nízká, že se to vždy roznásobí do rozumné hodnoty (900MHz). Nižší latence jsou k ničemu, za mohutný příplatek to je zase jen mizivé procento výkonu navíc. 800MHz paměti většinou na frekvence kolem 1000MHz (900MHz téměř jistě) dostaneš.

Dělal jsem počítače takovéhoto typu s XP, tak to mám ověřené. Neexistuje jediný důvod, proč by to jít nemělo.

Nicméně nechápu, proč trváš na Win XP. Nemají DX10, neumí využít 4GB RAM a víc
Visty v současnosti už plně fungují a není třeba se jich bát.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

freezer02 píše:byl rád kdyby přispěl ještě někdo
Naprostí súhlas s X-COM -em.

PS: nabudúce do Sestavy do 20.000,-
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

freezer02 píše:a jinak s těma Xp bych byl rád kdyby přispěl ještě někdo, abych měl jistotu :) Do Vist se mi vůbec nechce :-)
dej tam visty.....viz vyse. obyc XP neumi vyuzit vic nez cca 3,2GB RAM....a s DX10 je to taky pravda

co maj vsichni furt proti vistam? :? (myslim nejaky racionalni argumenty, ne neco ala vista suxx)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

srna píše:co maj vsichni furt proti vistam? :? (myslim nejaky racionalni argumenty, ne neco ala vista suxx)
Je to zcela jednoduché. Ti, kteří proti nim něco mají, se dělí na tři skupiny.
1) Ti, co je v životě neviděli. Jen před rokem slyšeli, že jsou špatné. Pak takové informace šíří dál a mezi těmi, co je v životě neviděli, stále tato fáma koluje jako HOAX.
2) Ti, co je viděli před rokem, ale kvůli špatné podpoře ovladačů a větší neodladěnosti je zavrhli. Nestydím se za to, že do té skupiny jsem až do letošního ledna patřil také.
3) Ti, co nejsou schopní si na nový systém zvyknout.

A přesvědčit někoho o opaku je možné jen tak, že si je nyní vyzkouší. Kdyby si jeden zákazník v lednu Visty neporučil, asi bych se jich ještě pořád bál, jelikož internet je plný lidí první a druhé skupiny.

Ovšem dnes se jedná o dobře vyladěný systém, na kterém funguje naprostá většina programů (holt některý freeware ne).
DAVEmon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DAVEmon »

mohu-li podotknout tak i za 4) lidi nechápou, že Visty nejsou stavěný pro Pentium 4 procesory, 1 GB RAM a GeForce 5900 nebo Radeon 9800
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

DAVEmon píše:mohu-li podotknout tak i za 4) lidi nechápou, že Visty nejsou stavěný pro Pentium 4 procesory, 1 GB RAM a GeForce 5900 nebo Radeon 9800
Ano, sypu si popel na hlavu, že jsem na tuto skupinu zapomněl.
Sice bych se bál takhle taxativně vyjmenovávat, ale obecně argument, že Visty jsou nevhodné pro starší počítače je známka nižší inteligence - kdo by kupoval na několik let (4+) starý počítač nový operační systém...

Konec OT.
DAVEmon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DAVEmon »

X-COM píše:
DAVEmon píše:mohu-li podotknout tak i za 4) lidi nechápou, že Visty nejsou stavěný pro Pentium 4 procesory, 1 GB RAM a GeForce 5900 nebo Radeon 9800
Ano, sypu si popel na hlavu, že jsem na tuto skupinu zapomněl.
Sice bych se bál takhle taxativně vyjmenovávat, ale obecně argument, že Visty jsou nevhodné pro starší počítače je známka nižší inteligence - kdo by kupoval na několik let (4+) starý počítač nový operační systém...

Konec OT.
i takový lidé se najdou
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“