Vtipné a absolutně nejtižsí chlazení PC

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Wyvern
Nováček
Nováček

Vtipné a absolutně nejtižsí chlazení PC

Příspěvek od Wyvern »

Po zoufalých snahách a bádání, jak nejlépe ztišit svůj počítač jsem dospěl k docela vtipnému řešení. Není sice realizovatelné pro každého, ale je to zaručeně to nejtižší možné. :)

Bydlím v rodinném domku a vedle svého pokoje mám nevyužitou místnost - takové skladiště - je tam temno, chlad a dělí ji od mého pokoje asi 30 cm zeď. Nakoupil jsem tedy třímetrové prodlužky, vyvrtal díru, všechny tou dírou protáhl a PC šoupnul vedle. Jediný menší problém byl s mechanikou, protože SATA kabely se dělají nejdelší pouhý metr; ale na to abych mechaniku umístil hned za zeď to stačilo. Molex jsem jednoduše prodloužil připájením kabelu ze starého zdroje. Ideální by byla samozrejmě externí mechanika, ale todle poslouží stejně tak dobře. Chybí mi už jen zapínání, reset a LEDky, ale to nebude už žádný problém. Potom to všechno nějak pěkně zakrytovat, aby ze zdi nečněla černá díra a.. voila! 8)

Kabelů jsem musel protáhnou docela dost: 2x USB, 1x PS/2, 1x VGA (D-Sub), 1x kroucená dvojlinka (RJ-45), 1x anténa na DVB-T, 2x audio coax do zesilovače, 1x SATA, 1x 4-pin Molex, 1x kablík k senzoru na dálkové ovládání TV tuneru... a zbývá jen ten drátek na power, LED, atp...

Přikládám pár ilustračních obrázků.

Obrázek
Obrázek
Delgar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Delgar »

Gratuluju moc pekne reseni ale spis bych se bal toho aby v te vedlejsi mistnosti s PC nebylo i vlhko, a jeste luxusni by bylo jen na mechaniku,tlacitka start a reset udelat takovy micro case aby se to tam jen tak nepovalovalo jinak nadhera skvele reseni :wink:

PS:Co ty lidi dneska nevymyslej
WoiTa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WoiTa »

Zavolej do Receptáře prima nápadů, já si myslim, že by Přemek koukal :-D

Ale jako proč ne. Jak ho zapínáš, pomocí klávesnice?
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No Premek, co jsem slysel naposled, resi ze "maso uz se vehementne hlasi o sva grilovaci prava.."
Jinak tedy neni moc o co stat no.. dira ve zdi a vytahany kabely no.. na pohled z jedne strany zdi hnus.. z druhe strany riziko vlhkosti.. nic vic..
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

mala rada: jestli tam mas vlhko tak se prodavaj ty pytlicky s tema kulickama co Vlhkost pohlcuji ty das dovnitr do skrine a melo by bej po problemu :)
Wyvern
Nováček
Nováček

Příspěvek od Wyvern »

S vlhkem naštěstí nemám žádný problém. Místnost je krásně suchá. Ale ty pytlíčky jsou jinak dobrý nápad!

Maxtor: Musím říct, že JE o co stát. Z mé strany zdi plánuji vyrobit nějaký malý panýlek nebo microcase, jak píše Delgar, a díru samozřejmě zakryju. Navíc mám volnou ruku a case na druhé straně zdi můžu nacpat až k prasknutí řvoucíma větrákama. A ještě je vedle nižší okolní teplota! S prodlužkami na své straně je navíc mnohem pohodlnější měnit umístění periferií.

WoiTa: zapínám normálně přes desku, jen mám delší drátek a vlastní tlačítko.
WoiTa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WoiTa »

Tady pytlíčky silikagelu proti vlhkosti nepomůžou, jelikož počítačem cirkuluje neustále nový vzduch.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

no hlavne bys musel na podobnou mistnost mit pytlik o rozmeru tak 2x1m.. :roll:
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Na Silvestr je trochu brzo. Prisel jsi na ..... nic.
Jde o dost starou vec a existuji lepsi reseni.
Mechaniky se napriklad resi pomoci USB.
Klavesnice a mys bezdrat atd.
Tve reseni je dost "prasacke" a podle vystupu co vidim se nejedna o zadny trhac asfaltu tudiz by sel chladit pasivne a dokonale odhlucnit.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Wyvern
Nováček
Nováček

Příspěvek od Wyvern »

Woyta píše:Jde o dost starou vec a existuji lepsi reseni.
Například jaká lepší řešení? :)
Woyta píše:Tve reseni je dost "prasacke" a podle vystupu co vidim se nejedna o zadny trhac asfaltu tudiz by sel chladit pasivne a dokonale odhlucnit.
Investice do pasivního chlazení by byla řádově větší, než investice do pár šňůr.. a i s pasivním chlazením ti stále hučí třeba disk. Prasácké řešení to zatím je, ve finále to ale myslím může být daleko čistší a elegantnější řešení, než cokoli jiného.

Mimochodem, nenárokuju si žádnej "patent" na nápad. :) Nicméně selskej rozum mi říká, že je docela nesmysl si počítač strčit doslova pod nos a tam se ho snažit co nejvíc utišit, když ho můžu skoro zadarmo šoupnout za zeď a mám vystaráno. Jediné o co přijdu je pocit z pořádně vytuněného PC...
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

a jakou investici velkou máš na mysli?chipset chladíš pasivně i tak a grafika je integrovaná a počítám,že ten procák nebude zase tak výkonný a pasivní chladič by tě vyšel do 800kč
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Wyvern
Nováček
Nováček

Příspěvek od Wyvern »

Blue Storm píše:a jakou investici velkou máš na mysli?chipset chladíš pasivně i tak a grafika je integrovaná a počítám,že ten procák nebude zase tak výkonný a pasivní chladič by tě vyšel do 800kč
Ještě potřebuješ pasivní zdroj (2000-3000) a ohlučnit nějak vrčení disku (box cca 1000). Prodlužky mě vyšli na 340 Kč. Mimochodem grafika je ve stejným chipu jako chipset a topí to fakt fest... a je na ní mini pasivní chladič, na kterej se nedá šáhnout.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Nepotrebujes pasivni zdroj. Na tuhle sastavu staci slabej zdroj a kdyz ma dobrou ucinnost tak ani nehreje.
Staci tam kvalitni fan. Zaroven ti to vyresi i odvod tepleho vzduchu z case.
Co ti brani na chipset hodit puvodni Box chladic CPU? Starsiho Ninju koupis celkem levne a utiseni + chlazeni disku lze tzaky spachat domorobo.
Je lepsi mit PC pod dozorem.

Takhle mas hnusnou diru ve zdi a mechaniku na polici.
Kdyz musi byt PC ve vedlejsi mistnosti uz tak bych se inspiroval takzvanymi zasuvkovymi PC.
Na zdi by byl jen panel s vyvedenymi konektory (VGA, USB, nejeke napajeni, tlacitka start a restart) Mechaniku bych resil pomoci USB a pripojil ji jen kdyz bude potreba (stejne lze pripojovat i disky). Klavesnici + mys bud bezdrat nebo USB varianta.

Jelikoz jsi nijak neupravil chlazeni, dost koketuju s myslenkou presunout tenhle tread na smetiste.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Wyvern
Nováček
Nováček

Příspěvek od Wyvern »

Woyta: Nesmíš to posuzovat moc podle konvenčních měřítek.. efekt na chlazení/hluk to bezesporu má! A pokud někdo řeší podobnej problém a má tuto možnost, tak to sem myslím patří. Ale dělej jak myslíš...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Woyta: myslim si ze presouvat to nemusis, kdyz uz tu mame blbce co reze do case kvuli tomu ze vidi ze se mu tam nevejde freezer tak uz je tu mozny snad vsechno :lol:
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Woyta píše:...
Mám takovej pocit, že tady na fóru jsou lidi, kteří musí být za každou cenu nepříjemní. O to horší to je, když to dělá moderátor, navíc uboze vyhrožující zneužitím pravomocí...

Píše, že to nemá hotový, tak proč kritizuješ díru ve zdi? USB mechanika je taky dost hloupej nápad, když to může řešit přes SATA - stačí jen udělat pěkný kryt a je to
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Konečně se našel někdo, kdo začal pracovat na relativně nejjednodušším a nejúčinnějším způsobu odhlučnění PC. Samozřejmě myšlenka je tady už hodně dlouho a pokaždé, když jsem někde řešil odhlučnění mého stroje, tak se někdo ozval, že je už lepší dát case do vedlejší místnosti, ale zatím jsem neviděl, že by to někdo zrealizoval, takže upřímně gratuluji :D .
Jistě, tvoje provedení není ještě kompletní a úplně doladěné, ale koncepce je to jistě zajímavá a já každému "hardcore" způsobu odhlučnění fandím :) . Věř tomu, že prosadit se tady s nějakým hodně netradičním způsobem odhlučnění nebo chlazení není jednuduchá věc a vždy se najde hodne lidí, kteří s realizací nějakého zajímavého způsobu nikdy nepříjdou, ale v diskuzi jsou pak hodně chytří :wink:.

Já sám to nakonec vidím tak, že skončím podobně. Jelikož budu časem potřebovat silnější stroj, tak moji stále bez problému funkční fanless case si přesunu do brzy nově vzniklé kanceláře a vytvořit novou a lepší bude bohužel z pracovně/časových důvodů asi těžko zrealizovatelné ( u mého řešení šlo hlavně o zábavu, než o čistě účelové řešení)
Takže já se tomuto řešení rozhodně nebráním a pokud se to udělá kvalitně, tak není co řešit. ... Takže díra ve zdi už je, teď už "jen" ten odhlučněnej futrál na mechaniku a tlačítka .... osobně bych to viděl na zabudování přímo do nějakého spešl stolu.... :-D
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Prosadit tady netradicni zpusoby.. :D ..tady neje o zadne prosazeni.. tady jde proste pouze o to, ze dosavadni fota jsou o nicem (za coz si muze z poloviny i sam autor, volbou nazvu threadu)..
Az zacnou nejake upravy, nebo vubec cokoli, muzeme se bavit dal.. zatim jde proste jen o case na stole.. co je na tom svetoborneho.. :)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Srovnej tu diru ve zdi s timhle http://programujte.com/index.php?akce=c ... a-zasuvka- a budes vedet proc nejsem timhle resenim zrovna nadsenej.

Mechanika muze byt jak sata tak USB. Vzhledem k tomu jak casto ji pouzivam tak se klonim k variante USB a mechanika nekde v supliku. Nebo ji muzes zabudovat do zdi.

Na druhe strane zdi to taky neni zrovna idealne vyreseno.

Wyvern
Nováček
Nováček

Příspěvek od Wyvern »

Díky za podporu, pánové :)

Woyta a Maxtor: Uznávám, že prezentace je velice pofidérní, ale mně nešlo o prezentaci řešení, nýbrž o prezentaci nápadu!

A abychom se bavili nějak konstruktivně... padl tu argument "mít počítač pod dohledem", což je podle mě úplná hlupost. Denně se připojuju k desítkám serverům, který jsou někde zavřený a nesedí u nich žádnej hlídač, kterej by na ně nonstop hleděl... Dále SATA vs USB mechanika. Když mám SATA, nebudu kupovat přece USB. Navíc je to dost diskutabilní, asi jako jestli je lepší DVI nebo HDMI. Jinak našel jsem už doma takovou moc pěknou hliníkovou krabičku, která se asi strkala do nějakého racku, takže to do ní zabuduju a znovu se tu pochlubím :razz:

P.S.: Volba názvu threadu je podle mě optimální :D
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“