Poraďte pls s přepínačem USB pro 2 PC

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Poraďte pls s přepínačem USB pro 2 PC

Příspěvek od Jindy »

Ahoj,

potřeboval bych radu někoho, kdo se vyzná v elektronice, potažmo v problematice USB kabelů, konektorů atd.

Jde mi o následující - chtěl bych si vyrobit přepínač USB, který by sloužil tak, že by do něj ze dvou PC šel z každého jeden USB kabel a přepínač by to přepnul do jednoho kabelu, na kterém by byl připojený USB hub. Sloužilo by to k tomu, abych nemusel ten USB hub přepojovat, ale abych jen cvaknul knoflíkem a přepnul ho buď k jednomu, nebo k druhému PC - samozřejmě by nesměl fungovat v obou PC najednou, jen v jednom či druhém.

Jsou u toho nějaká úskalí? Nebo stačí prostě kvalitně přemostit ty čtyři dráty co jsou v USB? Nevim jak je to tam se zemí a četl jsem něco o tom, že je nebezpečí vytvoření smyčky nebo co. Tak nevim.

Tady je takový nákres pro "lepší" ilustraci:

Obrázek

Případně bych se ani nebránil, kdyby se něco takového dalo už hotové koupit. Ale co jsem koukal na tyhle přepínače, tak je to většinou kombinované s VGA a PS2 přepínačem a je to drahé (navíc to nechci a nepotřebuji mít v krabičce, jelikož si to hodlám zabudovat jinam). Nehodlám za tohle dávat víc, jak řekněme 200 Kč, protože pokud si to nějak úspěšně vyrobím, náklady budou nula.

Jinak ten HUB na konci chci mít proto, že tímto chci řešit přepínání myši, klávesnice a USB modemu - jelikož vše je do USB, tak se to také všechno přepne naráz společně s tím hubem, což mi přijde hodně praktické.
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Re: Poraďte pls s přepínačem USB pro 2 PC

Příspěvek od Jája »

Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Díky, to je dobrá cena, ačkoliv mi bylo řečeno, že zrovna Gembird na tohle brát nemám, že je to šmejd. Našel bych si to v Googlu, ale nevěděl jsem, pod čím přesně hledat. Já našel nějaké kombinované drahé přepínače, tohle je lepší.

Každopádně by mě ale celkem zajímalo, jestli bych si, pokud bych se to pokusil vyrobit sám, měl dávat na něco pozor. Možná si to představuju moc jednoduše, nevim. Ale co se týče přepínače pro čtyři dráty, tak nějaké mám, tudíž proto jsem psal, že by mě to stálo 0 Kč.

Ještě si tak říkám, že ta hotová krabička by se mi, když už, možná hodila v provedení 4:2, také na jeden přepínač, jinak bych musel mít dvě a dva přepínače. Ale to asi neexistuje.
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Nějak nechápu proč potřebuješ 4:2 takovej sem neviděl, ale to už je asi lepší koupit nějakej ten switch co je i pro monitor.
S výrobou ti neporadím.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

4:2 by bylo jistější, protože některé věci se vzájemně na jedné USB větvi (řadiči) / hubu nemají rády, alespoň u mě to tak je. Například USB 3G modem je nerad společně s USB digi TV, ta TV mi pak prostě nefunguje, takže proto. A proto mě napadlo 4:2, jelikož to určitě nejsem schopen vyrobit, to už moc spojů.
Jája
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Jája »

Aha, tak to asi opravdu jedině vyrobit/koupit ty 2:1 přepínače dvakrát.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Nedávno ve škole jsme dělali schéma v Eaglu, a tam byl obvod pro LPT switch, což si myslím že pro USB by to klidně mohlo jít přizpůsobit, problém je, že to byl docela starý kus hadru, a myslím že by to šlo i lépe vyřešit. Ale mrknu po něm
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

OK, třeba se mrkni pls, mě by to zajímalo. Bohužel sám neumím navrhovat schémata nebo tišťáky v těchhle programech, umim si tak akorát něco prakticky spájet, to mě docela i baví.

Jinak množstvím káblíků je u LPT extrémní no, 25 tušim, do takovýho switche by toho šlo napojit :) Mám tu starší switch na dva monitory a klávesnici a když koukám dovnitř na ten spínač, tak to bych teda asi určitě nenapájel ;)
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

No, víš v čem bude problém? Že si myslím že ty obvody, které to buď pustí, nebo ne, budou děsně pomalé. Jako myslím že tam budou nějaké tranzistory, které buď budou otevřené, nebo zavřené, a v případě otevření nebudou stíhat, prostě ti to ten signál USB bude deformovat. Ale nevím, možná se pletu, chtělo by to tu někoho zkušenějšího. Já tomu rozumím stejně jako ty :lol:
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

To si nemyslím. Přece nebudou na trh dávat něco, co nefunguje.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

No, já u těchhle přepínačů četl většinou "pro přepínání myši" nebo "pro přepínání klávesnice" a jeden člověk, se kterým jsem to konzultoval v debatě na PCT říkal, že si také není jistý, jestli tím půjde přepínat celý USB Hub. Mohl by tam bejt nějakej háček s právě s rychlostí nebo stabilitou. To asi zjistim až v praxi, prostě asi ten switch za těch 130 koupim, ale zatim ho nutně nepotřebuju, chystám to pro jeden projekt záložního solárního PC a to ještě není zdaleka hotové, takže času dost. Na druhou stranu je tohle USB jedna z věcí, v níž bych rád měl jasno dopředu.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

2Trinom: To bylo na mě? Já myslím že ty obvody které použili pro LPT nemusí stíhat USB, přece jenom USB má mnohem větší propustnost!
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

A nejde tak náhodou jenom o přepínání signálových cest? Protože hádám že se tam signál nebude konvertovat v bůh ví co. Podle mě do bude řešené podobně jako u digi přepínání audio vstupů na zes. Ale na druhou stranu USB má asi jiný signál než LPT.

Někde bych mohl mít plánek na reléové přepínání vstupů pro zes., Myslím že by to šlo na tohle upravit a použít. Byla to poměrně jednoduchá konstrukce s možností přidání DO.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Počkej, to chceš vést signál přes relé? To by bylo trochu slabé aby to seplo relé, a i kdyby tak než se to relé sepne, než se pohne kontakt z rozepnutého stavu do sepnutého a zpět, tak v USB proběhně stovky impulsů, a to samé si myslím je i u tranzistoru, než se sepne a rozepne tak přes USB proběhne možná desítky impulsů. O to tu jde, možná se pletu, nevím...
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Pleteš se(asi) úplně. Je tam řídící obvod(jde to udělat i přes přepínač) který se stará o přepnutí relé. Tzn první relé má seplé 4 kontakty a usb je spojeno s PC1, přepneš na druhé PC, u prvního relé se kontakty rozpojí a spojí se na druhém. Dokonce by šlo udělat automatické přepínání podle toho které PC je zapnuté s tím že pokud by jeli obě přepínalo by se manuálně. Celé by to šlo vyřešit i elektronicky s pomocí vhodného int. obvodu, bylo by to určitě i levnější ale s tím bude muset pomoci určitě elektrotechnik protože na to už nemám znalosti.
Jindy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jindy »

Bylo by fajn, kdyby to bylo automatické a přeplo se to podle toho, ze kterého PC/USB portu by šel do toho relé proud, těch 5V co USB má. Uvažoval jsem právě o tom, jak minimalizovat množství čudlíků - přepínat ten čudlík a ještě zapínat PC jsou dva úkony, ideální by byl jen jeden.

Uvažuju taky o udělání nějakého třípolohového vypínače se stavy PC1on-vypnuto-PC2on, takže by nebylo možné zapnout ty počítače omylem naráz. A to má docela dobrej důvod...no abych to trochu vysvětlil - ty PC totiž budou v jedné case, to druhé PC chci nízkoodběrovou miniATX desku s Atomem, tuhle.
A kdyby běžely oba naráz, asi by se to upeklo a jelikož ještě řešim přepínání monitorů, tak to by se taky ze*ralo. Možná tak zapnout naráz jen při extrémní situaci, kdy bych potřeboval rychle přenést nějaký soubory mezi oběma PC, ale to stejně můžu vyřešit přepojením disku, takže taková situace nenastane.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

No tak to udělat jednoduše tím vypínačem jak píšeš. Ale bude to hrozně složité :roll: .
Možný problém vidím v tom že to asi bude chtít externí napájení pro relé. V podstatě jak jsi psal vypínač 1PC-off-2PC by jen přepínal napětí do relé. Asi bych to řešil stejně, je to extrémně jednoduché a nemá se na tom co pos*at.

http://www.ezk.cz/rele_finder_pro_ss_napeti.htm

Stačí ti 4 kusy F3451-12(hned to první), ale přepínalo by se to ne 1PC-off-2PC ale 1PC-2PC. V tom bych problém neviděl, pak by to chtělo 12V zdroj. Ten bude stačit jednoduchý relé nebudou mít velký odběr.
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

nejsem elektrikář a nevyznám se v tom...
Ale vymyslel jsem uplně jednoduchy schéma který by podle mě melo 100% fungovat
Obrázek
Stačilo by nějak vyřešit tu rozdvojku a pak akorat rozpojit kabel obyčejnym vypínačem kterej by byl pouze o rozpojeni a spojeni kabelu.
Takže bud by byl rozpojenej 1. kabel a 2. spojenej nebo naopak.
Idealni by bylo pak nejak tyhle 2 vypinače spojit v jeden kterej by přepínal mezi tema 2 možnostma.
Co na to říkají profíci :?: :wink:
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

LetisVT
Taky možnost, ale podle mě je lepší to s relé protože na tohle by jsi potřeboval složitý přepínač.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Schéma

Taky si to budu dělat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“