Sony Vaio, update BIOSu a problém s větráčkem

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
triss
Nováček
Nováček

Sony Vaio, update BIOSu a problém s větráčkem

Příspěvek od triss »

Zdravím,
od dubna mám notebook sony vaio eb1e1e wi, s Win 7. Nejsem úplně počítačově negramotná, ale ani žádný expert :-).
S počítačem nebyl žádný problém až do jednoho krásného dne, kdy jsem instalovala update BIOSu. (Sony má na tomto notebooku vlastní software, který umožňuje především spravování všech aktualizací - což mi přišlo docela užitečné - Vaio center mě jen upozorní, že jsou staženy aktualizace a já je jedním kliknutím povtrdím.. jsem trubka, že jsem se na to nepodívala:/ ).
Po tomto updatu se začal ventilátor u notebooku chovat naprosto odlišně. Dříve se vypínal (nebo tedy alespoň výrazně ztišil) pokud nedocházelo k nějakému zatížení a následně se adekvátně se zatížením spouštěl. Nyní běží neustále na stejné otáčky, které sice nejsou maximální, ale jsou velmi rušivé a například večer v tiché místnosti je veeeelmi nepříjemné s notebookem pracovat. Ještě horší je, že nezáleží na tom, zda je komp napájen ze síte nebo jede na baterku. Větráček jede pořád stejně :(.
Napadlo mě přeinstalovat BIOS zpátky na starou verzi, ale za 1. nevím jak se ta stará verze jmenovala a za 2. ani nevím kde jí sehnat...
Jinak ta současná problémová se jmenuje BIOS - R0300Y8 a v anglickém textu je poznámka: " Improves fan control " takže fáákt dík :D ....

Nějaké rady či postřehy ?
Díky.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Sony Vaio, update BIOSu a problém s větráčkem

Příspěvek od petr_ »

sehnat by se asi dala na stránkách výrobce, a pravděpodobně to bude vyžadovat flash z dosu. Jinak na to opatrně, chybou se dá notebook zcela umrtvit.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Chipoun
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Sony Vaio, update BIOSu a problém s větráčkem

Příspěvek od Chipoun »

Jestli jsi to jeste nedelala. Zkus dat v tom novem biosu load default settings. Treba je tam jen po flashi neco spatne nastavene. Nebo nema sony nejakou aplikaci na konfifuraci vetracku?
INTEL Core 2 Duo E6300, GB 965P-DS4, Sapphire Atlantis ATI Radeon X1950 PRO 256MB, CORSAIR 2x512MB DDR2-800MHz, Seagate HDD 250GB SATAII, Seagate HDD 200GB PATA 100, NEC 3520, SEASONIC S-12 430W
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“