ext hdd není v TentoPC, v Správci ano

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
audis
Začátečník
Začátečník

ext hdd není v TentoPC, v Správci ano

Příspěvek od audis »

zdravím, poprosím o radu
mám externí hdd Seagate Freeagent (usb, esata, http://www.pcworld.com/product/29826/se ... drive.html ), W7 64 bit.

hdd se mi nedaří používat přes esata kabel. V Tento počítač se vubec nezobrazuje. V Správci zařízení je, "toto zařízení pracuje správně", "ovladač tohoto zařízení je aktuální". V systray ikonka BEZPEČNĚ ODEBRAT je v seznamu.

Přes USB funguje normálně.

Historie:
při prvním přípojení před měsícem si počítač sám začal hledat ovladače a zahlásil nějakou chybu a že se nezadařilo. neměl sem tehdy čas, nějak sem to pozrušil a vystornoval a použil rychle usb.

Disk je přes esata připojen přes přibližně toto
Obrázek a tato záslepka je připojena do sata portů na desce.

Dnes jsem opět chtěl připojit přes esata, zvuky windows ohlásí že se něco připojilo nebo tak něco, ale výsledek viz modrý odstavec. V Správci jsem ho odinstalil, trvalo to snad 15 minut, nakonec si pc vyžádal restart. Po restartu opět zvuky něco zahlásily, žádná instalace samočinně neproběhla (nebylo nic vidět) a výsledek je jako v modrém odstavci. Při pokusu v systray BEZPEČNĚ ODEBRAT "toto zařízení je momentálně používáno. Zavřete... ".

Co s tím aby fungoval přes esata? děkuji za rady.

Dříve s WinXp sp3 32 bit přes esata fungoval normálně. Jestli bylo potřeba něco doinstalovat, už si nepamatuju. Používal se tak, že nejdřív připojit esata, pak zapojit napájení, disk se zapnul a načetl i za běhu pc. pro vypnutí jsem preventivně počkal pár minut nepoužívání a tlačítkem na disku ho vypnul. S systray v BEZEPČNĚ ODEBRAT se nezobrazoval. jakýkoliv jiný postup byl nefunkční pro bezpečné zapnutí a vypnutí.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ext hdd není v TentoPC, v Správci ano

Příspěvek od Exp »

Jak se ukazuje ve správě disků? (Start -> spustit -> cmd -> diskmgmt)
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

načtení toho okna trvalo několik minut. Během toho načítání se objevila jeho ikona v TentoPC. Ale při pokliku "není přístupný".

Ve SPRÁVĚ DISKŮ je, "primární oddíl, raw, v pořádku, "
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

RAW je problém, znamená to, že z nějakého důvodu není OS schopný rozpoznat typ FS. Bez zazálohování dat na tomto disku bych se do ničeho nepouštěl, protože všechny operace s FS jsou dost riskantní co se týče ztráty dat.
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

ok, chápu, už jsem něco googlil k raw. připojím přes usb, zazálohuju a disk naformátuju na ntfs. Formát stačí rychlý, nebo raději pořádný? pokud pořádný, ozvu se zítra, bude to trvat hodiny.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Stačí quick, dlouhý nemá smysl. Zkus ho schválně naformátovat připojený přes esata z diskmgmt.
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

ve SPRÁVA DISKŮ, když je přes usb, píše "ntfs, v pořádku, primární. ". legrační:-)

edit:
ok, jdu zálohovat a formátovat. ozvu se. děkuji!!
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Možná i flashnout nějaký nový firmware, jak se popisuje zde:
http://blog.noegruts.com/2007/12/seagat ... blems.html
ovšem pro 500GB variantu.

Taky se tam popisuje, že je to choulostivé na použitý eSATA kabel.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

když nepomuže formát disku, vyzkouším děkuji. koukal jsme na stránku seagatu a žádný firmware tam nevidím. Freeagent Pro 750 GB usb esata. http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?l ... ee0a0aRCRD
Nagant
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Nagant »

Nějaký link je v tom článku, ukazuje na download ze stránek Seagatu.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

našel jsem ho http://support.seagate.com/rightnow/dow ... pdate1.zip ale nedokážu z toho linku vyselektovat a vynajít, z jaké kategorie to bere a ev. najít pro sebe nebo aspon, že pro "mě nic není k dispozici". . najít něco na seagate je docela porod. znám i z jindy.
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

pokus o formátování ve SPRÁVA DISKŮ v W7, disk připojen skrz esata. navoleno: ntfs, alokační 4096, rychlé: "Operace formátování se nezdařila".

co ted?
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

zvoleno jako výše, ale formátování normální (nikoliv rychlé), snad to běží (píše "formátování") ale zatím to neukazuje žádný progresbar průběhu. uvidím za pár minut, jestli poběží dál nebo vyhodí hlášku.
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

už se objevil progresbar s procenty (2 %). takže formátování jede. snad to v pořádku dojede. (do rána:-(
-HoNY-
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -HoNY- »

V jakém režimu běží SATA, v IDE nebo AHCI? Jakou čipovou sadu má základní deska?
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

formátování nepomohlo, stejný jako na začátku. ve správci disků raw, "není přístupný " v TentoPC.

hony:
gigabyte ga-ma780g ud3h http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3004#ov
z biosu:
Sata type: AHCI
Sata port4/5: As sata type

jak z toho udělat ntfs, resp aby to fungovalo jako dříve?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Ještě mě napadá zkusit formátovat v prostředí WinRE či WinPE. Nevím ale, jestli systém disk přes esata uvidí - bylo by tam možná potřeba dát driver přes možnost "load driver" - takže driver připravit na flashku

Postup by pak byl následující:

Ve WinPE (nabootovat instalační médium, zvolit instalaci systému a na obrazovce, kde se vytváří a formátují oddíly stisknout kombinaci kláves shift+f10, naskočí konzole) pomocí řádkových příkazů disk naformátovat ručně.

Tedy:

1) diskpart
2) list disk
3) select disk 2 //tady je třeba samozřejmě vybrat disk, který chceme formátovat
4) list partition //pokud není žádná, přeskočit na bod 7
5) delete partition 1
6) list partition //neměla by už být žádná
7) create partition primary
8 ) format fs=ntfs quick
9) assign
10) exit
11) exit

Je potřeba dát velký pozor na to, aby byl nastaven disk, se kterým chceš skutečně pracovat. Ideálně všechny ostatní disky odpojit, aby se nestala katastrofa :)

Pokud to proběhlo bez chyb, tak po refreshnutí obrazovky by mělo instalační rozhraní ukazovat disk jako NTFS s přiděleným písmenkem.
audis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od audis »

děkuji za radu, ale to bylo na mě trochu komplikované.

PROBLÉM VYŘEŠEN:

takže: v biosu bylo doposavad nastaveno, že sata porty (PORT 4/5) na které je připojena záslepka a esata , jsou AS SATA TYPE.

po přepnutí na NATIVE IDE si po startu počítače operační system najde ovladače a disk jede normálně. obdobně se chová obyčejný interní sata wh caviar black. Přitom systémový disk jede satově (AHCI).

nechápu. jsem ochuzen o sw odebrání dísků za běhu pc, no co se dá dělat. přežiju, je to jen na zálohování.
Ale štve mě, kam jsme to dopravali po 10 letech masového používání počítačů, kdy počítač má možnost mít každý vidlák, ktetý ví akorát kde se to zapíná.

DĚKUJI VŠEM ZA SNAHU.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“