Motorola Defy/Defy+

Mobilní telefony, PDA a MDA zařízení.

Moderátor: CageJ

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Motorola Defy/Defy+

Příspěvek od Thellwin »

Téma pro tenhle telefon tu ještě není, tak ho založím, i když dalších majitelů tu asi moc nebude :)

Sepíšu nějaké své první dojmy, ale berte s rezervou, protože nemám srovnání s žádným modernějším smartphonem, ani s jiným mobilním OS, kromě Windows Mobile.

Původně vyšel s Androidem 2.1, já jsem kopoval u Vodafonu a dostal jsem ho už s verzí 2.2, takže zatím nemám potřebu nahrávat nic jiného. Kdo se v tom ještě trochu orientuje, tak fotomodul byl BAYER s červenou čočkou (další verze je SOC se zelenou, BAYER by měl dělat kvalitnější fotky trochu a po nahrání nějakého neoficiálního FW by snad měla být i možnost nahrávat video v 720p, nevím, zatím jsem to neřešil, kromě zjištění té verze).

Co se mi opravdu líbí jsou rozměry, držel jsem v ruce SG2, HTC Desire S a možná pár dalších a Defy má rozhodně sympatické rozměry, neplýtvá se tu místem kvůli spodním tlačítkům. Display 3.7" mi přijde tak akorát při tom rozlišení, "čtyřka" už by na mě byla asi moc velká, tohle je hezky do ruky a jednou rukou se to dá celkem v pohodě i ovládat. Na vzhled jsem nikdy moc nekoukal, ale Defy se mi líbí, není to nic výstředního. Ačkoliv by měl být telefon odolnější, tak jsem si pořídil fólii i pouzdro, jistota je jistota. I s pouzdrem to v kapse není moc znát.

Výdrž zatím moc komentovat nebudu, po prvním nabití to do cca 50 % jelo v poho (cca necelý den, kdy jsem si s tím dost hrál) a pak se najednou dost rychle vybil, možná si to musí sednout, teď jsem po více než 24 hodinách na 78 % s tím, že jsem toho moc nedělal, nějaký ten internet a chvíle zkoumání co to umí.

Foťák průměrnej, určitě lepší než v TD2, na momentky to stačí.

Android mi zatím docela sedl, trochu jsem se bál marketplacu, ale teď ho naopak vidím jako přednost, v podstatě na cokoliv si vzpomenu, na to tam najdu nějakou aplikaci, her taky plno, ani jsem ještě neměl čas to moc procházet. Rychlost telefonu je parádní, s předchozími WM na TD2 se to nedá srovnávat.

Kdyby měl někdo nějaký dotaz, tak se klidně ptejte, ale já myslím, že už asi neobjevím nic nového, co někdo nepopsal předtím :)
Goldnoob team proud member!
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Re: Motorola Defy/Defy+

Příspěvek od Thellwin »

Pár poznámek po více než dvou týdnech používání :)

Zatím jsem zůstal na default ROMce, sice už jsem byl jen krůček od toho, abych začal flashovat CM7, ale nakonec jsem si to zatím rozmyslel a budu fungovat na Froyo.

Původně jsem přemýšlel o tom, že počkám na Defyplus, kvůli 1 GHz CPU a větší baterce. Nic z toho ale v podstatě není nutné (o 720p video mi fakt nejde). Hrál jsem si s přetaktováním CPU a i Defy se nechá přemluvit na 1.2 GHz, ale jen jsem v tom projel nějakej test, dlouhodoby by to asi baterie moc ráda neměla. Na přetaktování existuje super prográmek SetVsel, který umí měnit o voltáž, takže nakonec jsem skončil na původních taktech 300/600/800 s nastavením omezení na Vsel2 (600 MHz pokud se baterka dostane pod určité procento) se sníženou voltáží a doufám, že se to kladně projeví na výdrži.

Výdrž je zatím takový rozporuplná, někdy mám pocit, že telefon drží při zhruba stejném používání déle a jinde jde do háje rychleji, třeba si to ještě sedne, nicméně, sundaval jsem ho včera ráno z nabíječky, hrál jsem nějaké hry, skoro celý den visel na Wi-Fi plus jsem to trochu šteloval a teď mám 66 % ... to nené zlé.

Velkým kladem je určitě 2 GB vnitřní paměti, původně jsem tenhle parametr nebral moc v potaz, ale postupem času ho oceňuji čím dál tím víc, když občas vidím, jak někteří lidé s jinými telefony na netu brečí, že tahle a tahle aplikace nejde přesunout na kartu. Tohle mě zatím opravdu netrápí a to už jsem tam nahrál opravdu balík všeho možného :)

Zklamal mě výběr offline navigací, hlavně absence TomToma, na který jsem byl zvyklý. Sice jsem četl hlášky, že TT bude i na Android, ale kdoví kdy a jestli ... zatím testuju Ndrive, ale ještě jsem nikam nejel, takže opravdový test ještě nebyl.
Alex22
Nováček
Nováček

Příspěvek od Alex22 »

Taky uvažuji o Defy(+). Pokud vím, tak Defy nemá CZ interface. Jak je to ale s podporou češtiny (psaní CZ znaků, zobrazování v e-mailech, zobrazování v aplikacích,...). Zajímala by mne taky citlivost jak GSM, tak i Wifi a zejména GPS (za jak dlouho se zafixuje, jak je přesná - ideální by bylo přiložit alespoň několikakilometrový tracklog). Předem díky.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Co se tyce navigace tak velmi slusna je Sygic, prijde mi o mnohem prehlednejsi a lepe ovladatelna nez treba Navigon.

IGO nevim jestli se dela pro Androida - to byla moje nejoblibenejsi pod Win mobile

Tom toma jsem v lasce nikdy nemel.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Alex22 píše:Taky uvažuji o Defy(+). Pokud vím, tak Defy nemá CZ interface. Jak je to ale s podporou češtiny (psaní CZ znaků, zobrazování v e-mailech, zobrazování v aplikacích,...). Zajímala by mne taky citlivost jak GSM, tak i Wifi a zejména GPS (za jak dlouho se zafixuje, jak je přesná - ideální by bylo přiložit alespoň několikakilometrový tracklog). Předem díky.
Uf, teď jsem si ivědomil, že jsem češtinu zatím vůbec neřešil, takže nevím, ale pokud jsme s ní někde pracoval, tak jsem určitě žádný problém nezaznamenal, toho bych si všiml. Nějaké počeštění se tuším udělat dá, ale pro mě zbytečnost, takže jsem to nezkoumal. Můžu se na to cíleně kouknout, ale myslím, že než to otestuju, tak najdeš odpověď jinde.

Signál mi přišel vždycky v pohodě, žádné výpadky, Wi-Fi bych hodnotil výborně, příjem je kvalitní, všude tam, kde jsem se připojil s NB jsem se zatím připojil i s Defy.

GPS - první fix, co jsem dělal po vybalení z krabice byl opravdu rychlý, řekl bych tak 20 vteřin, o tom si starý TD2 mohl nechat zdát. Jinak dost záleží na počasí, když je hezky, tak je fix kolikrát za pár vteřin, když je zataženo, trvá to déle. Výpadky jsem nezaznamenal. Přesnost neumím posoudit, GPS Status hlásí třeba kolem 20 stop jak kdy, nepoužívám to na Caching a jinak to stačí.

Navigace - TomTom není, to už jsem psal, já jsem se rozhodl pro Ndrive, Zatím jsem testoval jen asi 40 km v autě na trase Ústí nad Labem -> kus za Most a v pohodě celou dobu, akorát to ovládání mi proti TT přijde celkem neintuitivní. iGO na Android je :)
RiCK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RiCK »

Tiež uvažujem o Defy, Milestone 2 alebo potom nejaký Optimus Black/2X. Nieje tých 512MB. RAM málo ? Zariadenie sa chystám využívať naplno, takže naraz spustená hudba, web, Skype na pozadí atď. atď. bude bežné :)
To isté má odrádza aj u Optimus 2X, ktorý môžem mať za skvelú cenu, len tá RAMka je kus poddimenzovaná, podľa mňa ...
Hromy Hněvu podřimují na Severu. Podobny dubu, jehož větve jsou plny hnoje, a hnízd nářků, a pláče, snášených na Zemi které spalují Noc i Den a vyvrhují stáda škorpionů a vypouštějí síru smíchanou s Jedem. To jsou Hromy, které jsou okamžitě připraveny rozeřvat se stovkami mohutných Katastrof a statisíců Pohrom, po kterých nezůstane nic a nikdo zde nic nepozná. Jedna skála porodí tisíce, právě když Srdce Člověka dosáhne jeho Myšlenek.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Já na Optimu Black mívám puštěný QIP, Skype, hudbu a buď prohlížeč nebo hru a nevšiml jsem si, že by se to nějak výrazně zpomalilo. Je pravda, že po stisknutí tlačítka Home to trvalo o malinko déle, než se to dostalo na výchozí plochu, ale nijak výrazné a někdy ani nezaznamenatelné. :wink:
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Zatím jsem nenarazil na situaci, že bych pocítil nedostatek RAM.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Tak už funguju na CM7 ... 9.10. vyšla stable verze, ale byl mi doporučen poslední nightly build, takže jedu na nightly z 15.10. (Ginger 2.3.7) ... zatím vše funguje, tak uvidím časem, rychlost je určitě lepší, ale tak není se co divit, když v základu je to přetaktované na 1 GHz :)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Na CM7 jede kolega a je dost spokojenej, Ma to vykonejsi a baterka vydrzi dele.
Ma nejaky programek ze si nastavi pri jakych akcich ma mit cpu takovy a takovy kmitocet. Ma to nastaveno tusim 300/600/900/1000
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

V základu má CM v nastavení 300/600/1000 ... ty hodnoty se tuším dají měnit přes recovery menu, takže to budu ještě zkoumat :)
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Jo mozna misto tech 900 mel jen 1000, to uz si presne nepamatuji.
kazdopadne je to fajn tohle :-)
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Klidně mohl mít ty čtyři hodnoty, nechci tu plácat blbosti, ale mám za to, že Froyo podporuje 3 hodnoty a v Ginger (CM) už se dají nastavit čtyři. Dokud jsem jel na origo Froyo, tak jsem měl 300/600/800.
pinsoft
Nováček
Nováček

Příspěvek od pinsoft »

Česky psát neumí, já to vyřešil instalací české klávesnice, v marketu se dá najít.Defy používam od března, koupená v něměcku a max.spokojenost. Když to srovnám s Desire,Galaxy nebo s kouskama
se srovnatelnou cenou např. Wildfire, tak Defy je prostě někde jinde.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Můžeš dát link na tu klávesnici? V CM7 po instalaci je klávesnice, která umí české znaky ... ale rád se kouknu na alternativu :)
pinsoft
Nováček
Nováček

Příspěvek od pinsoft »

Dej si do vyhledávače latinime2h.apk, používám to s better keyboard a paráda, i slovník českých slov s napovídáním a diaktritikou mi funguje.Mám tam pořád orig.firmware, Motoblur rád používám, takže
sem to jen rootnul a CM7 apod. nemám potřebu instalovat.
Squad
Nováček
Nováček

Příspěvek od Squad »

Ja by som chcel firmware + verziu androidu s motoblur z motoroly defy + ... je to možné ? :)
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Mělo by to být možné - http://www.youtube.com/watch?v=g9KVrzx8lgY ... + na XDA určitě něco v tomto směru bude. Ale osobně bych nainstaloval CM, nějakou z posledních nightly, získáš Ginger 2.3.7 místo ofiko 2.3.4 z Defy+ a také jsem četl, že po nahození ROM z Defy+ na Defy zůstane takt CPU stejně na 800 MHz a musel by jsi případně dotaktovávat přes nějakou third party aplikaci. 720p video Defy+ nativně stejně neumí a žádný jiný bonus mě v souvislosti s Defy+ ROM na Defy nenapadá ... pokud ti tedy nejde vyloženě o Motoblur :)
Squad
Nováček
Nováček

Příspěvek od Squad »

Tak teda vďaka za radu :) pouvažujem čo s tým :) ... ale ten motoblur sa mi náhodou aj pozdáva, obyčajný android mi príde taký "holý" :D jedine by ešte bolo dobré ak by sa dalo do CM dať motoblur ... čo nieje asi možné ? Ako mne sa ani nejedná že aký má takt procesor .. lebo vlastne v defy a defy+ sú použité tie isté procesory pričom na defy je podtaktovaný :), ale aj tak sa pohrávam s tou myšlienkou :D ... ináč vidno nejaký rozdiel ked je procesor nataktovaný na 1GHz ? :)
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Rozdíl určitě vidět je, na origo Froyo to bylo sakra znát, když jsem si s tím chvíli hrál na 1 GHz, co se týče CM7, tak tam nemám porovnání s taktem na 800 MHz a jaký vliv má ROM samotná, ale na 1GHz je to ještě svižnější než původní Froyo.

Já jsem tedy žádní velké výhody u Bluru neviděl, CM má defaultně ADW launcher a jsem s ním spokojenej :)
Odpovědět

Zpět na „Mobilní telefony a PDA/MDA“