Kalibrace baterie - prosim pomoc

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
o.cabal
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Kalibrace baterie - prosim pomoc

Příspěvek od o.cabal »

Zdravicko mam acer 1652wlmi kterej uz ma neco odkroucenou ale z toho co bezel tak 85% procent casu byl na siti takze baterie se nepouzivala.

Zacal mit takovej problem - i pri 100% baterie to pise jenom neco pres 40 minut zbyva a pak se sam vypne. Jenomze kdyz sem tyhle pojistky proti uplnymu vybiti vypnul (automaticka hibernace, spanek) tak vydrzi cca hodinu a 40 minut pri prehravani filmu pak chcipne. Tak jsem ho uplne vybil pak znova nabyl do plna a takhle to parkrat udelal ale zadna zmena. Tak sem zacal hledat na netu jak by slo resetovat cip v baterce aby to ukazovalo vic. Tak sem stahnul par programku ale zadnej to nedokazal az ten posledni - nazev si nepamatuju je to tak 3/4 roku zpet co jsem tohle delal. Cip v baterce se opravdu vyresetoval ale nejak specialne protoze pri pripojeny baterce to ve windowsech vytizi nejakej proces (opet nevim jakej je to fakt dlouho) na 100% a s pocitacem se neda skoro pracovat. Spravce baterie ci jak se to menuje ve windows mi zacal ukazovat ze se baterie nabiji - je nabita z 0.0001procenta a pak desitek tisic hodin schazi k nabiti, po odpojeni nabijecky furt to samy (zbyva nesmyslnej pocet hodin a procenta nabiti)... kdyz sem notas vybil (uplne dokud nechcipnul) a pak ho pichnul na nabijecku a nezapinal ho tak i po celym dni stale sviti nabijeni a neukoncuje se. Pocitac byl vicemene stejne furt doma na stole tak sem baterku povystrcil aby nebyla zapojena ale aby stale plnila funkci opernyho bodu v rohu - jinak se notas klimbal a od ty doby jede jenom na sit bez problemu.

Nyni by se mi notas hodil na diagnostiku do auta ale ja se bojim to pripojit pres adapter do cigaretovy zasuvky(koupil jsem uni nabijecku do auta funguje ok) a zaroven pak pres ten doagnostickej kabel zpet do auta aby se tam netloukly nejaky bludny proudy nebo co ja vim a neznicilo to treba prinejlepsim usb radic :(

Nenapada vas co by stim slo udelat - nejakej fungujici programek na znovunastaveni baterie pro acery nebo tak neco??

diky moc
i3 6100 (zatím box, mám ninja 4) + GB B150M-D3H DDR3 + 2x4GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz 1,35V + ati 5770 (+accelero) + adata XPG SX900 + 3x 1TB
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Kalibrace baterie - prosim pomoc

Příspěvek od Zivan »

Baterku zahodit a koupit novou
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

rofl, jaky "bludny" proudy"?! zaprve - to te ve fyzice na stredni skole neucili, ze prave jednim ze zpusobu jak eliminovat nebezpeci plynouci z rozdilu potencialu v pripade, kdy jsou elektricky propojena zarizeni napajena z ruznych napajecich mist, je pripojit je vsechna na jeden potencial? no, a co je asi tak notebook pripojenej do palubni site auta? a zadruhe - predpokladam, ze budes pouzivat zakladni VAG (jelikoz VAS komunikuje s bookem pres BT) a tedy dost dobre nechapu, jak by dle specifikace LIN popr.CAN sbernice mohlo k nejakym "bludnym proudum" vubec dojit.. zkratka resis <> (no offence).

standartne se baterie kalibruje nekolikerym nabitim do plna vybitim do vypnuti booka. pokud to nefunguje, baterii bud pouzivej dal s tim, ze v napajecim profilu deaktivujes automaticky vypnuti pri urcitym nizkym stavu baterie nebo kup novou.

//EDIT

jeste doplneni - nevim, ze by existoval nejaky soft, ktery by dokazal prepsat nebo vymazat informace z EEPROM ulozene v elektronice baterie. zaprve se nejedna o nic jednoducheho a zadruhe to muze byt velmi nebezpecne (hrozi i vybuch baterie). co vim, existuji pouze specialni hardwarove testery, ktere toto umi.
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Záleží na řídícím chipu, který je v baterii použitý. Některé umí i přístup přes SM bus, ale těch je málo a navíc bývají zabezpečené. Většinou je třeba baterii rozloupnout a připojit se buď na vnitřní sběrnici, nebo vypájet eepro a programovat ji zvlášť. Každopádně člověk musí vědět co dělá.
K výbuchu by asi dojít nemělo ani při fatální chybě, ty baterie bývají jištěné většinou čtyřnásobně - fyzická tlaková pojistka, hw elektronická ochrana, nezávislá na řídícím procesoru (snímá napětí na článcích a proud) a v případě jakéhokoliv problému odpálí pojistku (řídící elktronika obsahuje takové zvláštní speciální tavné pojistky, které lze dalším drátem řízeně zničit), pak vlastní řídící MCU baterie (sem se zasahuje při přepisu kapacity) a pak termistor spojený s nabíječkou - v případě problémů se baterie nejdříve silně ohřeje - nabíjecí obvod v notebooku by ji měl odpojit. Každopádně není dobré to pokoušet. Jinak OT: levné baterie v replice mají často jen jednu z ochran, takže jsou opravdu nebezpečnější.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
o.cabal
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od o.cabal »

no jak vidis tak to existuje a tak nejak posahane to fungovalo :lol:

mne jde o to aby ten menic z 12V na 17V (ten bude spinanej) nejak nerusil komunikaci vagu je to uni nabijecka asi za 250 zadna kvalita :oops:
i3 6100 (zatím box, mám ninja 4) + GB B150M-D3H DDR3 + 2x4GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz 1,35V + ati 5770 (+accelero) + adata XPG SX900 + 3x 1TB
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

prave ze neexistuje :wink: a proto to fungovalo "tak posahane".
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
o.cabal
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od o.cabal »

jenom doplnim info:

koukal jsem se poradne co to dela nebo nedela a je zde presne takovy problem:

nominalni kapacita 65000, aktualni cca 7000 a roste (nabiji se) a plna kapacita je 898000 a opotrebeni 0%!!! takze se nabije na maximalne na 2% (zkousel jsem to ted pres noc) a pak to sice po odpojeni hlasi kritickej stav baterie ale vydrzi v poho.. jo a taky mi to misto napeti baterie pise 2mV jenom :lol:

a ted sem ho nechal vybit do vypnuti a furt nabiji a nabiji a neukoncuje :oops: (je vyplej a furt sviti led)
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Hodnoty v tom gas gauge jsou úplně rozhozený. Na to by ani kalibrace nestačila.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
KOFis
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od KOFis »

myslim ze sis vyrobil male perpetum mobile :-D
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“