Rozvržení a prodění vzduchu u vodní sestavy

Chlazení PC pomocí vody - vodní systémy, bloky, hadice, nádoby, kompresory, atd.

Moderátor: morke

Odpovědět
Xeox
Nováček
Nováček

Rozvržení a prodění vzduchu u vodní sestavy

Příspěvek od Xeox »

Dobrý den, v oboru vodního chlazení nejsem moc znalý, vlastním jen takovou malou parodii k chlazeni procesoru. Chápu, že na moje otázky tu už určitě je spousta odpovědí, ale jsme časově vytížen, a nemám moc času pročítat stará témata.

K věci, hodlám si upravit mojí skřin a poté jí osadit kvalitním vodním systémem.
Přikládám malej obrázek ktery jsem tet narychlo načrtl.

Obrázek

radiatory (červena)
ventilatory (modra)
hadice (zelena)
černa (nějaky display k ovladani rychlosti otacek ventilatoru)
šeda zdroj
oranžova pumpa

zbytek myslím jde lehce poznat.

Moje otazky:
1. nejsou 2 radiatory moc? chci v radu pul roku uchladit pretaktovanou sestavu v hodnote 30-40k, a nevim kolik je jeden radiator schopen uchladit

2.proudeni vzduchu - selskej rozum mi řika že počet ventilatoru ktere směřují ze skříně by se měl rovnat ventilatorum směřujicim do skřině. (fialove šipky) Ale zas se mi nechce tahat teply vzduch z předniho radiatoru do skříně.

V zadu by jeste vedle desky co jsem měřil, by byl prostor pro 2 ventilatory(mam bigtower skřin)
ale porad si nejsem jistej zda by to nebyl problem přece jenom ten tah směrem ven (hnede sipky) by byl o dost větší, byl by to problem?

Ventilatory v bočnicich nepřipadaji v uvahu, mam snima jine plany

3.množství vody - zas muj selskej rozum mi řika že čim větší množství vody v oběhu, tim vic se voda stihne uchladit, ale zas na druhou stranu tim pomaleji ta voda bude proudit a tim pomaleji se bude predavat teplo do vody. jde nejak spočítat kolik je idelani množstvi vody v oběhu? nebo jak by to spravně mělo byt? Jde mi taky o to že bych v systemu chtěl mit expansku ani ne z duvodu funkčnosti, ale prostě se ve skřini dobře vyjima. Jak tedy na to?

Děkuji předem za odpovědi, a omlouvám se za chybějící diakriticku.
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozvržení a prodění vzduchu u vodní sestavy

Příspěvek od MaWa »

1) žádný obrázek nevidím.
2) nepíšeš, jakou máš sestavu.
3) nepíšeš, jakou máš case.

Obecně, buď chceš ve skříni udělat přetlak (positive pressure) a pak máš víc fanů dovnitř než ven. Nevýhoda je ta, že se tím komponenty o trochu hůře chladí, nebo se chladí stejně ale při vyšší hlučnosti výhoda je ta, že pokud máš u těch fanů prachové filtry, tak se ti dovnitř žádný prach nedostane. Nebo chceš udělat podtlak (negative pressure), takže máš víc fanů ven než dovnitř. Obecně tím jde chladit počítač tišeji, ale nevýhoda je nasávání prachu všemi otvory skříně dovnitř.
Nemá smysl mít stejně fanů dovnitř jako ven, protože tím akorát nakombinuješ nevýhody obou těchto řešení.

Množství vody v okruhu nemá na chlazení vliv, teda pokud nebudeš chladit pasivně. Pak to nějaký minimální vliv má.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Xeox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Xeox »

obrázek http://www.2i.cz/4f496b4192
case: THERMALKATE ARMOR VA8003BWS samozřejme značne upravena, všechno co tam překaži pujde ven.

sestavu budu celou menit behem pul roku.

ale kdyz budu tahat vzduch jen ven, tak dojde k podtlaku a tudiz k snizeni vykonu ventilatoru ne?
MaWa
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaWa »

Pokud budeš měnit celou sestavu tak bych uvažoval vyměnit i case, protože do této se bez velkých úprav nevejde radiátor žádný. Obecně jeden dobrý 360 mm radiátor zvládne jakýkoliv CPU a jednu grafiku uchladit neslyšitelně.
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
Xeox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Xeox »

Tak tu skřín čekají velké upravy, zdroj dolu, deska nahoru, mista pro disky a mechaniky pujdou pryc. Podle toho co jsem měřil tak by se nahoru po upravě klidně vešel 460x140 radiator.
Odpovědět

Zpět na „Voda“