To Blue Storm: Omolouvám se, napsal jsem to blbě. Máte pravdu se Ssnakem, že 16GB kity existují, ale těch pár modelů, co jsou na trhu obvykle jedou na 1.65V ne 1.5V, stojí o tisícovku víc než 1333/1600MHz a nejsem si jistý, jestli by šly při osazení všech čtyř slotů tak podvoltovat, jak psal Ssnake.
To havli:
1, Poměr cena výkon je u Xeonu takový, že si ho na domácí čmárání opravdu pořizovat nebudu. Kromě toho samotný Xeon nic neřeší, ideálně potřebuješ i adekvátní desku, paměti, grafiku a to se s tvým doporučením dostáváme do takových čísel, že naprosto nechápu, proč ti tak děsně vadí moje investice do vodního bloku na pamětech a dvou dní ladění ve svém volném čase

. Ani v práci můj workstation notebook nemá Xeon ale "obyčejnou" Core i7 SB s nějakou slabou Quadrou a bez ECC. Funguje spolehlivě a to je to, co se při práci počítá, Nálepka Wokstation ti bezproblémový chod a hlavně podporu všech potřebných funkcí v konkrétní aplikaci nezaruči a kdo ví co potřebuje, tak si to mnohem levněji poskládá/nechá poskládat sám.
2, ECC se hodí na CAM a CAE, které nedělám, ale ani tam to není bezpodmínečně nutné. U CAD nemají význam, protože výpočet grafiky není nutné řešit se zaručenou konzistencí dat. Naopak to zbytečně brzdí.
3, Já jsem už na začátku psal, že vodou chladím celý komp, nejen IB. Ne proto, že ho chci hrát do extrémů, při OC jsem poměrně konzervativní, ale chci mít co nejlepší provozní vlastnosti pro dlouhodobý běh bez dozoru, především v nočních hodinách. Kdybych chtěl srovnatelné vzduchové chlazení, pak jeho pořizovací cena bude srovnatelná s vodníkem a natolik proprietální, že s každým upgradem (např. grafiky) budu muset kupovat i podstatnou část chlazení znovu. Tato zkušenost už mě stála tolik, že jsem se k vodníkovi ráději vrátil.
4, S pečenou pamětí, které se vrátí studený spoj nejspíš ani nenastartuju počítač. Kdyby se jí při pečení poškodily paměťové buňky, tak by se tato skutečnost již projevila v memtestu. S vodním chlazením se přehřívat nebude a na zvýšené napětí by mohl umřít tak jako tak. Přesto, pokud by byly paměti v budoucnu tak nestabilní, aby způsobily poškození ukládaného souboru, pak by s největší pravděpodobností počítač bez pádu nevydržel ani do prvního uložení. Pokud ano, pak se první předchozí uložený stav přejmenuje na *.BAK a teprve pak se ukládá nový soubor, takže se vracíš maximálně hodinku zpět. Navíc v práci máme každodenní rozdílové zálohy a pokud bych nedokázal otevřít ani bak, tak se můžu vrátit o den, dva zpět. A už jsem musel hodněkrát dělat spoustu věcí znovu, ale prakticky vždy to bylo kvůli impoortu dat nebo proto, že Cad při náročném úkolu přestal odpovídat systému, a bylo rychlejší jej zhodit, a nakreslit znovu a obejít ten problematický úkon, než čekat až zase začne reagovat. Stačí ti takové vysvětlení?
5, Každé takové klišé, jako: "Patriot je jedna z nejhorších značek" o tobě něco vypovídá. Mě je úplně jedno, jaký je Patriot výrobce, protože musí držet záruku stejně jako každý jiný a jeden den memtestu mi za jistotu, že jsem nekoupil vadný šmejd stojí. Každý prodejce počítačů ti za to naučtuje pětikilo a říká tomu zahořeni

. Zatím se mi testování pamětí vždycky vyplatilo, reklamoval jsem už i "lepší" značky nejen pamětí, což mě už docela vyléčilo z "připlácení za kvalitu".
Změřil jsem toho (a vylepil i tady na fóru) už dost na to, abych si dokázal udělat vlastní názor, co pro mě má a nemá smysl a hlavně cenu řešit. A trochu neskromně si troufnu tvrdit, že cadu a vodníkům rozumím víc než ty. Můžeš mě, zkusit přesvědčit o opaku, ale prosím trochu relevantnějšími argumenty, než že nerozumím HW, protože kupuju tvou neoblíbenou značku, protože si dovoluju pracovat na normálním počítači (přestože plně vyhovuje specifikacím Autodesku pro provoz Cadu) nebo, že dokonce coby člen fóra PCT ve svém volném čase taktuju