Který CPU?

Vše kolem srovnání a rad s nákupem procesorů.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

JackCz
Začátečník
Začátečník

Který CPU?

Příspěvek od JackCz »

Ahoj, už několik dnů řeším jaký cpu vzít pro desku ASUS M5A97 R2.0 + Crucial 4GB DDR3 1600Mhz, rozhoduji se mezi FX 6300 / FX 8300 / FX 8350 atd.. :D je jich prostě hodně, chci se zeptat, jestli je nějaký velmi znatelný rozdíl mezi těmito procesory, když jej budu využívat tak 60 - 70% na hry, 25% internet a 5% video popř. film + hudba, taktovat bych chtěl, tak na 4,5 bych to chtěl dotáhnout no, ale teď právě nevím, který ten procesor, už jsem měl vybraný ten FX 6300 ale pak jsem právě narazil na ty FX 8xxx a mám tu další dilema :D do Intelu jít nechci, samozřejmě že na to hodím i nějaký ten chladič, ten taky zatím vybírám, ale momentálně je pro mě na nejvyšší prioritě ten procesor, mohli by jste se prosím vyjádřit, který je v této cenové kategorii (3 - 4k, čím méně, tím lépe :D).
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Re: Který CPU?

Příspěvek od oneb1t »

vem fx-8xxx nejlevnejsi co senezes
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

velmi děkuji za rady a rychlou odpověď, beru tedy 8300, můžeme lock :)
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Realisticky se podivej na vlastnosti AMD FX, prodej Asus M5A97 R2 a utikej pro Core i5. FX nejsou spatne CPU, to proste neni pravda, ale bohuzel se drtive vetsine jejich vlastnosti nevyplati a nedokazi je vyuzit. Pisu to i proto, ze chladit a napajet OC FX-83xx neni zadna sranda a chce to skrin, zdroj a spickove chlazeni, ktere vetsina lidi nema.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

do intelu se mi nechce jít, zatím zastávám AMD, za pět let se možná ale vše změní :D
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

ještě takový dotaz navíc, dá se na téhle desce s FX 8300 udělat nějaký ten střední OC (4,5GHz max.) ??
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

jo da :)
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

super :)
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Jestli chceš mít doma kvalitní kamna a vysoký účty za elektřinu, tak běž koupit FX, Spring to napsal dokonale :-D
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

tak elektřinu neplatím, ale o tu 100 - 200 ročně, což tolik nevadí, navíc si myslím, že tak za 2 roky bude skoro každá hra (krom těch starých že :D ) už pro více jader a využiji to osmijádro, navíc na stahování tu mám vyřazený NB s jakýmsi starým intelem, což bude na stahování akorát :D a žere v idle kolem 20 - 30W
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Hele čtyřjádrový veřejně dostupný procesory tu máme už 9 let, pořád je ale 70% produkce software a her na 1-2 vlákna, 20% dává ty 4 a sotva 10% využije octacore, nemysli si že se na tom něco v budoucnu rychle změní.

Pořád hraje a hrát bude roli výkon na jedno jádro a ten je prostě u intelu o 50% vyšší, jinými slovy ty hry, který jedou na 4 vlákna ti pojedou na intelu o 50% líp jak na osmi jádrovém FX a ty hry, které využijí všech osm jader, pojedou na FX při nejlepší stejně jako na i5 a pořád hůře než na i7..
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

no toho jsem si vědom, ale stejně chci zkusit tu cestu přes AMD :D, jak jsem se díval na youtube tak např. Crysis 3 na fx 8300 jede kolem 70-80fps při akčních scénách, ale ten procesor samozřejmě není plně na hry, jako upráva fotek tu moc nebude, ale pár těch videí tu určitě budu renderovat a u toho se 8jádro hodí atd..
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Někdo je prostě masochista, kup si k tomu bičík, roubík a kožený pouta :-D
JackCz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JackCz »

ok, ty fetišisto :D
stefan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stefan »

PKBO píše:Hele čtyřjádrový veřejně dostupný procesory tu máme už 9 let, pořád je ale 70% produkce software a her na 1-2 vlákna, 20% dává ty 4 a sotva 10% využije octacore, nemysli si že se na tom něco v budoucnu rychle změní.
Áno, vlastne už dávnejšie mám podozrenie, že tie AMD procesory sú proste nadčasové a že tvorcovia softwaru nepochopili kadiaľ má ísť "hlavný" prúd. :D :-D
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Predevsim jsi se stal dalsi, z nekonecne rady, obeti obecneho omylu, protoze AMD Piledriver FX neni 8 jadrovy CPU, ale 4 moduly s 8 jadry sdilejici prostredky. Svuj velky vyznam to ma pouze pro nekoho (napr.: sifrovani) a druhy, mnohem zavaznejsi problem (v % meritku) schopnost systemu Windows s touto architekturou efektivne pracovat, proto existuji neoficialni patche, ktere se snazi situaci resit. Ty oficialni napr.: Cluster Multi Threading KB259246 od Microsoftu pro Windows 7 zdaleka nedosahuje takove efktivity, jako ostatni systemy Linux nebo *BSD.

- AMD je vysoce vykonne v okamziku, kdy SW a OS umi dokonale vyuzivat jeho prednosti
- AMD je vysoce vykonne v sifrovani, kdyz nebyl SW napsan na Intel AES-NI (jedna sdilena sada na vsechna jadra), proto tolik oblibeny Truecrypt dosahuje efektivnejsiho vykonu na Intel Core/Xeon. Diky podpore hashu, sad a sirce klicu apod. zustava vyhodnejsi AMD
- AMD podporuje AMD-Vi (ekvivalent VT-d) se vsim vsudy (vcetne separatnich linek) vyjma PCIe hot-plug. SR-IOV a ACS nejsou v 1socket variante Intel vubec implementovany.
... vycet dalsich vysoce cenenych vlastnosti, proc se opravdu AMD FX-8350 vyplati jako velmi levna alternativa oproti LGA2011/-3, vypisovat nebudu. Bohuzel, ani jedna vyhoda se netyka tveho pouziti a budes mit vysoku spotrebu, teploty, chlazeni a mizerny vykon v jednovlaknovych aplikacich, kterych je bohuzel vetsina, ackoliv se mohou tvarit jako multheadingove. Jen velmi malo strihoveho OS (nemylim-li se, tak pouze Vegas 12 Pro) vyuziva AMD FX naplno, zbytek profituje z CPU Intel.

Neni zadouci nekomu branit v jeho vlastni ceste, ale dukladne bych si rozmyslel, jestli to stoji za to.

stefan: S tvym lacinym pokusem o humor nemohu souhlasit a pokud neco vis o tvorbe SW, pak bys mel vedet, ze vetsina software je spatna predevsim z ekonomickych duvodu, nebot se nevyplati prepisovat pomnicky historie - kostlivce, ktere tam jsou a znamenalo by to kompletne novy vyvoj a praci, kterou nikdo nezaplati. To se netyka jen SW jako Autocad, ale take operacnich systemu. Ve sve podstate byl Bulldozer opravdu revolucni a dobre pouzitelny, bohuzel, nikoliv jako herni/multimedialni stroj.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ale kecy fxko je normalne 8 int jadro to ze ma jen 4 fpu jednotky ve vetsine pripadu nema nejak zasadni vliv na vykon

Obrázek

s nastupem novejch API se to dost dorovna i pro hry
HafanPetr
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od HafanPetr »

FX 8300 je naprosto ideální volba. A radím všem vykašlat se na místní Intel-fans, kteří tady neustále dokola někomu doporučují i5, i7, na kterých žádný rozdíl ve hře ani nepoznáš. Jsou to jen zbytečně vyhozené peníze. Místo předraženého Intelu si raději kup lepší grafiku.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Heh, prej předražený intel...

Nezlob se na mě, ale fungl nová i3=3500 Kč, fungl nová deska = 1300 kč, fungl novej box = zadarmo a bude to fungovat.

Teď to porovnej s FX za 3500-4500, deskou za 2500 protože s levnější to bude throtlovat na kaskádu a přičti chladič protože ten box na to vážně nestačí.

Pak si projeď google a zjistíš že v 70% her bude ta dvoujádrová předražená jebka jak ty říkáš silnější.

Mě je úpřímně jedno, jestli mám NV, AMD, Intel - v poměru cena / výkon v herním světe to ale s AMD vážně dobrý poměr neni (u CPU)
Zamčeno

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“