Podivnej problém s PC, nevím si rady :(

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Podivnej problém s PC, nevím si rady :(

Příspěvek od grimcz »

:sad: Ahoj,

mám doma takovej podivnej problém s PC (teď už dokonce se dvěma) a přestože nějaký zkušenosti s PC mám, na tohle jsem krátkej, proto se zkouším ptát tady. Celá věc je pro mě podivná a přijde mi, že mám snad zlý skřítky v domě, o to víc, když se problém před pár dny rozšířil z jednoho PC na další.

Jedná se o následující problém:

Cca před rokem se přestěhovala přítelkyně ke mě, i s jejím PC. PC se od tý doby začalo chovat hodně podivně a to v tom smyslu, že tak každý třetí start PC trvá mnohem dýl, než normálně a to kvůli tomu, že PC nejprve hodně dlouho zatuhne hned na začátku bootování (těsně před detekcí pamětí) a pak ještě při loadování Win 7. Normálně PC naběhne tak za 1 - 1,5 minuty, ale když to takhle zatuhne, tak to trvá tak 2x dýl. Napadlo mě, že to může být vadnou pamětí. Nechal jsem přes noc běžet memtest, ale žádnou chybu to nenašlo. Zkoušel jsem vyměnit pamětový moduly, taky nepomohlo. Zkoušel jsem je dát do jinejch slotů, bez efektu. Zkoušel jsem update BIOSu na poslední verzi , taky nepomohlo. Zkoušel jsem měnit nastavení BIOSu, taky nepomohlo. Ze zoufalosti jsem zkusil i koupit novou baterku do zakladní desky, samozřejmě taky nepomohlo. Formát disku a čerstvá instalace OS taky nepomohla... Takže jsem z toho naprostej blázen... Vůbec netuším, proč se to děje.. Přijde mi to jako nějaká porucha základní desky??

No a nejlepší na tom je, že přesně tenhle problém se před pár dny objevil i na mym PC. Takže jsem z toho tak trochu zoufalej.. V mym PC mam SSD disk, a všechny výkonový testy jsou v pořádku, i samotná práce v systému je naprosto bez problémů. Problém je akorát se do toho systému občas dostat : ) Na mym PC trvá start PC cca 10-15 sekund. Ale opět, cca každý třetí start mi to zatuhne cca na 15 sekund těsně po zapnutí PC (před detekcí pamětí) a pak na zhruba samej čas při loadování Win 7 (loading bar se protáčí a nic se neděje)

Na mym PC jsem zkoušel:
- update BIOsu základní desky i SSD disku
- uvedení SSD disku do původního stavu skrze Samsung Magician
- formát a čistá instalace Win7

Přijde mi, že to je vadou na základní desce, ale jaká je pravděpodobnost, že by se ten samej problém objevil na dvou odlišných PC... ? Nebo snad mam špatný zásuvky s elektřinou, ,nebo já nevim :?

Pokud jste někdo někdy měl podobný projevy na PC, uvítám Vaše rady a zkušenosti..protože tohle mi hlava vůbec nebere :(

Díky,
Karel
morke
Moderátor
Moderátor

Re: Podivnej problém s PC, nevím si rady :(

Příspěvek od morke »

Máte oba natrvalo zapojené PC v síti? První věc je přeměřit zásuvky.
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Jojo, oba dva používáme APC přepěťovou ochranu a na noc ji nevypínáme, takže proud jde do PC stále.
Myslíš, že to může mít nějak vliv? Zásuvky přeměřím prosímtě čím? O elektrice vím prd. Díky

Edit: teď mě ještě napadlo, že zásuvka (alespoň u mě) by vlastně být přeměřená měla, protože jsem ji nedávno nechal dodělávat a dělník ji předemnou přeměřoval a říkal, že je vše ok.

Každopádně nic čistě systémovýho to nebude, když to ovlivňuje i samotný bootování, ne? (např. stejnej antivir nebo jiný stejný aplikace). Tzn musí to být hardwarová věc. Ale - jaká je pravděpodobnost, že odejde stejnej kus hardware na dvou různých PC a ještě s naprosto stejnejma, a takhle podivnejma a náhodnejma projevama

... Kdyby to aspoň dělalo pokaždý, tak se to dá nějak smysluplně testovat, ale když to udělá cca každej 3 - 5 start, tak je to na zbláznění :/
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Když vidím že používáte přepěťovou ochranu, tak je možná problém s tím. Můžeš zkusit bez toho.
Jinak zásuvky přeměříš normálně multimetrem... :oops:
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Natural píše:Když vidím že používáte přepěťovou ochranu, tak je možná problém s tím. Můžeš zkusit bez toho.
Jinak zásuvky přeměříš normálně multimetrem... :oops:
Když se ke mě před rokem přítelkyně přestěhovala, tak jsme ještě tu přepěťovku ještě neměli, takže tou by to teoreticky taky být nemělo. Ale zkusím to schválně bez ní.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Pokud máš oba PC vč monitorů a kdovíčeho ještě zapojeny přes jednu zásuvku, bude to celý problém.
Fidor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fidor »

Ještě mě napadá, ikdyž to asi je blbost, ale zkontrolovat BIOS/UEFI jak je nastavený bootování, jestli třeba nezkouší nejdřív bootovat síťovka, pokud máš PC připojené do sítě kabelem... Každopádně to by asi dělalo při každém zapnutí a né při každém třetím :(
AMD Ryzen 5 5600x; NH-D15S; Gainward GTX 1080 Phoenix GLH 8Gb; 32Gb DDR4 (3600Mhz CL16); ASUS TUF Gaming B550-Plus, Kingston A2000 M.2 - 1TB, Fractal Design Tesla R2 500W; Fractal Design Define S; Samsung C27FG73 (144hz); Leopold FC750R PD (Cherry Mx RED); Logitech G pro X superlight (800 DPI); iFi ZEN DAC V2; Edifier R1280DB; Sennheiser HD560S + Antlion ModMic 4.0. - PS4 slim 2TB -.
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Natural píše:Pokud máš oba PC vč monitorů a kdovíčeho ještě zapojeny přes jednu zásuvku, bude to celý problém.
na tohle téma jsem toho shodou okolností četl nedávno poměrně dost, a nemyslím si, že tohle je problém. Navíc to mám takhle už asi 20 let a nikdy žádný problém z tohohle plynoucí nebyl.

A jenom pro vyjasnění - jedno PC je na jednu samostatnou zásuvku (druhý PC je na jinou zásuvku)
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Fidor píše:Ještě mě napadá, ikdyž to asi je blbost, ale zkontrolovat BIOS/UEFI jak je nastavený bootování, jestli třeba nezkouší nejdřív bootovat síťovka, pokud máš PC připojené do sítě kabelem... Každopádně to by asi dělalo při každém zapnutí a né při každém třetím :(
nastavení bootovaní v BIOSu byla jedna z prvních věcí, na kterou jsem koukal. Tim to bohužel není :( Navíc jsem nastavení BIOSu předtím nijak neměnil, takže nebyl důvod aby byl s bootováním nějaký problém.

Jinak co je ještě zajímavý je, že mám pocit, že tenhle problém se nikdy neděje, pokud restartuju PC ze systému. Děje se to pouze pokud zapínám PC (studený start).
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Ono když PC restartuješ, kondenzátory ve zdroji se nestihnou vybít, takže jako by zdroj jel pořád "naplno". S nějakým menším poklesem napětí se zdroj normálně dokáže vypořádat, pokud ho ale spustíš, tedy ho pořádně zatížíš a je "vybitý", může mu trvat delší chvíli, než se "nabije" a proto se zdrží start systému, než deska dostane správnou "elektřinu".
To, že máš PC ve dvou zásuvkách ještě neznamená, že nejsou napojeny na stejný jistič nebo (záleží na "odbornosti dělníka") přímo z té zásuvky do druhé, tedy může i tak dojít k jistému zvlnění vlivem elektromagnetického záření, které při správném načasování může způsobit pokles napětí nebo napěťový ráz(rozumějme mini-blesk) na svorkách (v zásuvce). Tohle už jsem zažil v několika bytech, ikdyž to většinou schytaly jen pojistky na zařízeních.
Proto si prosím pořiď nebo puč multimetr a změř si, jaké napětí tam skutečně je. Jestli znáš někoho s osciloskopem, tak s ním uvidíš přímo průběh...
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Ty dvě zásuvky jsou každá na jinym jističi. Ale určitě někde seženu multimetr a proměřím to, ideálně i ten osciloskop, nebo spíš najmu elektrikáře ať to prověří. Dám vědět jak jsem dopadl.

Jinak, když nevypínám přepěťovku na noc, tak by se kondenzátory taky neměli úplně vybít, nebo jo? Poslední dobou jsem ji zkoušel na noc vypínat,a by do PC nešel proud, ale vliv na můj problém to nemá. Dělá to jak když jí nevypnu, tak i když ji vypnu.

A možná další zajímavost - občas když zapnu PC, tak slyším z casu takový praskání - tak jedno, dvě, max tři, těsně po startu PC, pak už ne. (hádám kondenzátory?).

Další zajimavost, ke který jsi mě navedl - včera jsem přišel domu a byl shozený jistič na mojí zásuvku (moje PC). Přitom celou noc a den byla vyplá přepěťovka.. Nechápu teda, proč jistič spadl, nikdy předtím se to nestalo (když mám vyplnou přepěťovku, jako laik věřim, že PC si nemůže odebírat žádny proud, tak proč spadnul jistič?). Tu noc zrovna byla lehká bouřka v okolí, tak možná to bylo tím a s tímhle to nemá co dělat a je to jenom náhoda. Ale jiný jistič spadlý nebyl.

A je fakt, že jsem zásuvku nechával dodělávat nedávno, cca před 3 měsícema. Ale je v ní pouze jedno PC , monitor a repráky, to by snad utáhnout měla. (respektive v tom konkrétním obvodu by toho o moc víc být nemělo)

Stejně ale nerozumím tomu, proč by se to projevovalo jenom při bootovaní, a ne už v systému, obzvlášt pod velkou zátěží (hraní her)
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Co zdroje v tech PC, neodchazeji? Me jeden nakopnuty zdroj pred lety obcas nechtel nastartovat PC, kdyz nabehnul, tak bezelo PC stabilne.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Ja mam cca rok starej Corsair 600W, přítelkyně má cca 4 roky starej Enermax 430W(nebo Thermaltake, teď si nejsem jistej).

No krom toho občasnýho zdlouhavýho najetí systému nepociťuju žádný jiný problémy..
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Zkus si prvně přeměřit ty zásuvky, (ad.Zivan) bude to chyba ve zdroji nebo v síti samozřejmě. Ale šance dvou odcházejících zdrojů je oproti chybě v el. síti dost malá.
EDIT: Pak můžeš zkusit přeměřit i zdroje "naprázdno"...
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

tak jsem ted nekolik dni v kuse zkousel startovat PC s vypojenym sitovym kabelem, a zatim se zpomalenej start neobjevil, tak by to snad mohlo bejt necim sitovym. Jeste budu par dni testovat a kdyz se to zas objevi, tak se vrhnu na zasuvky
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

Natural píše:Ono když PC restartuješ, kondenzátory ve zdroji se nestihnou vybít, takže jako by zdroj jel pořád "naplno". S nějakým menším poklesem napětí se zdroj normálně dokáže vypořádat, pokud ho ale spustíš, tedy ho pořádně zatížíš a je "vybitý", může mu trvat delší chvíli, než se "nabije" a proto se zdrží start systému, než deska dostane správnou "elektřinu".
Zdroj je buď v pohodě, nebo není.

Nějaký delší nabíjení, tak určitě bude kondenzátory nabíjet pět minut ne? Zdroj má ve zlomku sekundy naběhnout do provozního stavu (s daným průběhem růstu napětí) i s cca 10mF zátěžema na každé větvi a v dalším zlomku sekundy se má objevit Power Good, je-li vše v pořádku.

Vyloučí-li se zdroj, tak spíš bych to pak viděl třeba na nějaký checksumy a tak, grafice, disku trvá inicializace delší čas. Nechal bych to bejt, holt to uspávejte do S3/S4. Pokud se to bude zhoršovat, výměna desky, někde odchází nějakej šváb nebo jádro (grafický, čipset).

//edit Wilik - upraveno
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Tak nekolika dnech testovani s vypojenym sitovym kabelem pred startem PC a bez zadnych problemu jsem ted nechal startovat PC se zapojenym sitovym kabelem a problem se zas dostavil. Takze to zatim opravdu vypada na problem se siti

Ale nechapu, co se tomu nelibi tesne po zapnuti PC. Behem loadovani WIN bych to pochopil (nemuze detekovat IP adresu apod.), ale tesne po startu PC pri bootu mi to hlava fakt nebere. Navic je sice problem na dvou PC v jednom baraku, ale na druhym PC se problem objevil az po pul roce od vzniku problemu na prvnim PC. Zkusim resetnout modem do tovarniho nastaveni, reset nepomohl.

Znamej mi jeste doporucil pouzit UPC, ze pry vyrovna ruzne prepeti/podpeti/proudove razy v el. siti?To jsem dneska zkusil a problem se objevil hned pri prvnim startu, takze pokud ma znamy pravdu a UPC je opravdu schopne tohle vyrovnat (v manualu pisou ze ano), pak by to problem v el. siti byt nemel?
grimcz
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grimcz »

Jinak, elektriku jsem predevcirem premeril a vse ok.

//edit Wilik - promaz + upraveno
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“