Televize s 4K místo monitoru k počítači

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Televize s 4K místo monitoru k počítači

Příspěvek od Wlkus »

Začínám trochu pokukovat po tomhle řešení, protože většina letošních modelů televizí už má HDMI2 vstup s podporou 60Hz/4:4:4 přenosu 4K obrazu. Uvažuju o 40/43" modelu na stůl, mám ho celkem hluboký a aktuální sestava dvou LCD je na šířku v podstatě stejně velká, takže to by šlo. Hloubku stolu mám 1m, takže prostor je. S Windows 10 se dá kotvit okna jednoduše do rohů monitoru, takže snad aspoň taková náplast za výhody dvou displejů. Ale potřeboval bych s někým kdo to už má zkonzultovat pár detailů, než se do toho vrhnu.

4K a výkon grafické karty
Mám GeForce GTX 970, takže si nedělám iluze o tom, že bych na tom hrál ve 4k. Teda, asi nějaké staré hry, ale jinak je to i zbytečné podle mého. Takže bych to asi pouštěl na 1080p, což je přesně čtvrtina obrazových bodů a tak upscale by nemusel dopadnout nějak zásadně špatně. Ale vůbec netuším, třeba sem naivní a bude to vypadat hnusně?

Případně máte někdo zkušenosti jak to funguje když upscale obrazu nahodím přes grafiku, Nvidia má v ovládacím panelu pro to možnost a tak že bych upscaloval přes grafiku z 1080p na 4k a posílal to do TV/monitoru.

Input lag
Moc exaktně to nikde neřeší, já si v životě nikdy ničeho nevšimnul a navíc rychlé hry nějak zásadně moc už nehraju, tak snad by to mělo být ok. Ale třeba mě to překvapí a bude štvát, nemá někdo zkušenosti? Našel jsem tohle kde testují souhrnně pár televizí http://www.rtings.com/tv/reviews/by-tes ... /input-lag a je zajímavý rozdíl v tom, když televize jen zobrazuje signál a pokud ho ještě musí zvětšit z 1080p na 4k. Každopádně v optimálním případě je to 50ms a v nejhorším něco přes 100ms, což už mi přijde celkem dost. Proto plán zkusit upscale na grafice...

Vypínání a zapínání
Tohle mě napadlo teď nedávno, klasická televize nefunguje jako počítačový monitor a nečeká na signál z portu, aby se automaticky zapla. Tedy, třeba u konzolí to takhle funguje, jenže ty podporují ten hdmi cec, což jak jsem pochopil u PC grafik není i když by to stálo pár halířů navíc. Chápu to teda správně, že když probudím počítač kliknutím na myš (jedu na sleep), tak budu muset ještě najít ovladač a pustit telku? Navíc co mám v poslední době zkušenosti s TV, tak ty nabíhají celkem dlouho, klidně 10+ sekund. A samozřejmě pokud se mi počítač uspí, tak vypne signál do TV, která ale bude svítit dál. Případně se sice vypne, ale jak se PC probere, zase můžu hledat ovladač :P

To je zatím asi vše, další nápady a komplikace klidně sem, třeba mě to nakonec od plánu úplně odradí...
PCT BOSS
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Televize s 4K místo monitoru k počítači

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já ti tohle budu rozmlouvat.

Sám něco takového plánuju, ale inputlag je pro mě naprosto zásadní, to samé obecně kvalita obrazu. Relita 4K TV je dnes stále otřesná.

Zaprvné inputlag. Je tragickej, to se týká i 4K monitorů, žádnej z nich zatim fakt neni na hry. TV to samé, většina z nich má 30+ ns což považuji za nepoužitelné. Je pár modelů, jen pár co se dostaly pod 20. A to konkrétně 2 řady. Vizio P series, a nejnovější Samsung SUHD řada.

Výhody Visio P: Nejmenší inputlag, a při 1920x1080 umí 120hz input, tzn na hry asi nejlepší TV. Nevýhody: Gamut nic moc, neumí 4:4:4, jen 4:2:2, u nás nejde koupit musí se shánět ze zahraničí.

Výhody Samsung SUHD - Nejlepší LCD TV na světě. Má qanum dots, tzn gamut a obecně obraz nádhernej, unpuztlag v 4K 60hz se dostal pod 20ms. Nevýhody: CENA, zatim jen curved modely, low-inputlgag jen v game modu kterej je omezenej na 4:2:2. Při plnym 4:4:4 jde inputlag až k 50ms.

Obecně - Jsou to high-end řady své doby. Tzn jsou jen velký (ne tvá požadvoaná velikost) a celkem drahý. To co ty chceš na trhu neni, ty levné menší TV maj typicky shit elektroniku a obrovskej inputlag. Navíc jsme v době nástupu Quantum dots, a brát teď TV bez wide-gamutu s hnusnym LED backlight sRGB mi přijde jako kravina, chce to QD a nádhernej obraz s tim spojenej. Takže doporučuju ještě vičkat až toto přijde i do mainstreamu. Taky bacha na další věc a tou je backlight, aby si nechytil nběco co bliká ala s PWM backlight dimmingem. Těžko se to dohledává, nejlepší je udělat "pencil-test" rovnou v obchodě, protože výrobci to tajej, já jsem napsal třeba mail na support Vizio a oni mi to odmítli říci "this information is confidental", fakt skvělý...
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Na Vizio sem koukal - vycházelo dobře v tom testu co sem linkoval, ale telku z Ameriky si kupovat nebudu. To je nesmysl.

Inputlag pro mě třeba 50ms je v pohodě, stejně hraju tanky a strategie, CS a podobné jsem vypustil před lety protože mě to nebavilo už.

Dobrej gamut je fajn, ale zase neživím se fotkama, léta sem žil s TN a taky to bylo fajn. Teď mám PLS a naprostá spokojenost, sondou sem to zkalibroval tak, aby to mělo +- stejné barvy jako 10 let staré HP 2036 s IPS co mám vedle a to mi stačí. V tomhle sem asi míň náročnej, bojím se spíš toho vypínání a 4K a nároků na hry, pokud bude upscale z 1080p nepoužitelný...

Edit: uvažuju, že si půjčím něco rozbaleného z Alzy a omrknu co a jak, ale zase mě štve představa, že to budu muset opatrně vybalit, vyzkoušet, zabalit, odvézt.
PCT BOSS
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

50ms to se pomalu nedá používat ani na net a desktop, ten lag je tak obrovskej že je problém klikast myší na tlačítka.... podle toho co píšeš, tvé standardy jsou extrémě nízké, ty si můžeš defakto cokoliv. Jdi do obchodu vyber něco s OK obrazem a bez PWM a je to.
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Třeba jsem ještě nezažil nějaký zásadnější inputlag :P

Nevím, stejně to asi jinak než vyzkoušením nepůjde, takže to tak dopadne...
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Wlkus píše:Dobrej gamut je fajn, ale zase neživím se fotkama, léta sem žil s TN a taky to bylo fajn.
.. prostě takový ukázkový marketingem zblbnutý BFU přístup. :-D
Hlavně ať to je to "úžasné 4K", barvy jsou vedlejší (o nich se nemluví, protože W-LED sotva zvládá sRGB)... V době kdy už hlavně TV fasují pomalu quantum dots a gamut se blíží k budoucímu rec.2020 je hloupost požadovat jen 4K nálepku.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Hehe, je samozřejmě fajn mít doma monitor, co lze profesionálně zkalibrovat a budu na něm moct dělat DTP a postprodukci videa, jenže nehodlám do toho nalít hromadu peněz - jednoduše proto, že takové věci na tom profesionálně nikdy dělat nebudu. Nejlevnější televize, co vezmou 4K z PC a podporují 60hz/4:4:4 už jsou okolo patnácti, tak mi přišlo fajn to vyzkoušet. Můžeme tady řešit to, že sem blbej a nepočkám si na QD, ale nevěřím, že v nejbližší době budou QD dostupné normálním smrtelníkům za cenu, co do toho chci dát.

Ano, byly doby kdy jsem se za podobnýma věcma hnal, ale dneska mi přijde užitečnější dávat peníze do něčeho, kde to má smysl a ne vyhazovat za dokonalý obraz. Nad tím si můžu honit triko v hospodě, ale v praxi ho nevyužiju.

Mě třeba stačí, když zobrazovadlo nekurví kontrast při pohledu z úhlu jako TN, maximálně vidím hnusné přechody co byly na TN, ale že bych poznal při běžném používání rozdíl mezi profi monitorem s kalibrovanýma barvama a základním IPS konzumním modelem to fakt ne. Netvrdím, že mi třeba bude ten levný 4k TV monitor vyhovovat, ale proto to chci vyzkoušet a řeším provozní věci. Pokud mě odkážete na zásadně lepší model do 20k, nemám problém si připlatit, ale to o čem je tu řeč jsou telky tak za 50k+ v lepším případě a v úhlopříčkách přes půl stěny :P
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Wlkus píše:Můžeme tady řešit to, že sem blbej a nepočkám si na QD, ale nevěřím, že v nejbližší době budou QD dostupné normálním smrtelníkům za cenu, co do toho chci dát.
To je omyl. QD se právě dostává do PC monitorů a cenu produktu nijak zásadně nenavyšuje!
Na trh přivě přichází 27" QD monitor od Philipsu: http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=276E6ADSS
= za cca stejnou cenu jaká je běžná pro 27" Full HD IPS monitory se stejnou výbavou.

Takže se snad dá i očekávat, že QD se dostanou i do běžných TV (ne jen těch 55" a více), za podobné ceny jako jejich obyčejní W-LED kolegové.

... no záleží jak na to spěcháš :-) Dneska si samozřejmě takovou TV nekoupíš.

EDIT: Rozhodně ale díky QD nebude platit to co píšeš o dokonalým obrazu (nutnost vetší investice)... podle mě jsou důležitější barvy, než si honit triko nad tím že mám 4K (které je z dnešního pohledu jen zdroj problémů z výkonem).

Ale tak každý má jiné preference. Já osobně bych dal za stejnou cenu přednost FHD Quantum Dots monitoru/TV, než 4K W-LED. :wink:
Naposledy upravil(a) Ache dne úte 27. říj 2015, 14:31, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Jenže já už 27" monitor s barvama co mě naprosto vyhovujou mám, chtěl sem si udělat radost a dát nějaký upgrade. To že něco někdy bude je hezké, ale jak říkám, příští rok to dají do televizí od 50k nahoru jako super mega vylepšení, za 2 roky střední třída a za tři roky to nahradí něco nového a ještě víc převratného :P

BTW popis toho LCD je super:
Technologie QD Vision's Color IQ™ je inovativní technologie na bázi polovodičů a nanokrystalů s přesným vyzařováním světla, která se postará, aby modrá byla modřejší, zelená zelenější a červená červenější. Monitory LCD s technologií Color IQ™ produkují větší dynamický rozsah barev a zobrazují skutečně přirozenou paletu barev.
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Popis té QD cca sedí, jsou to nanokrystaly co konverutjí modré světlo (z led podsvícení) na čisté červené a zelené. Tím se získají sytější primární barvy RGB = širší barevný rozsah.

No pokud pominu ty barvy, tak mě stejně myšlenka použít TV místo PC monitoru nepřijde moc rozumná. Lag, odezva, interpolace nižší rozlišení... (a hlavně si hlídat, že vstup je opravdu v plným formátu 4:4:4)
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Však sem psal, chci to vyzkoušet a uvidím - ale předem jsem chtěl vědět, jestli někdo už má zkušenosti, ne teorii jak je to špatný a co všechno bude lepšího :-)
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

No tak já ti můžu říct jen mojí zkušenost ze 4K monitorem (nějaký 28" ASUS), kde upscaling z 1920x1080 (kvůli grafice to bude na náročné hry nutné) vypadal výrazně hůře než nativní 1920x1080 na 23" FHD monitoru. Prostě to bylo mázlý, protože to místo zdvojení pixelů (to by z FHD na 4K bylo možný) pohnalo obraz klasickým bilinear up-sample. Otázka je zda vůbec existuje TV/monitor, co FHD na 4K převede bez rozmazání (jen každý pixel z FHD namapuje na 4pixely z 4K rozlišení)
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

A jak funguje ta blbost od nvidie, kde si nastavíš, že chceš scaling přes GPU a jde to dál definovat? To se na to dá použít nebo je to nějaký nesmysl? Myslím tohle:
https://drive.google.com/file/d/0BwnMej ... p=drivesdk
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Wlkus píše:A jak funguje ta blbost od nvidie, kde si nastavíš, že chceš scaling přes GPU a jde to dál definovat? To se na to dá použít nebo je to nějaký nesmysl? Myslím tohle:
https://drive.google.com/file/d/0BwnMej ... p=drivesdk
To funguje vetšinou lépe než interpolace v monitorech, ale jedná se také o nějaký bilinear filtr - můžeš si to zkusit sám. Nevím co máš teď za monitor, ale nastav si tu interpolaci na GPU a nastav nižší rozlišení a pak to porovnej s interpolací při nastavení na monitoru.
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Hmm vypadá to líp než co dělá monitor, ale zázrak to není. Ale je pravda, že mám 1680x1050 LCD tady, na 4k by to ve hře mohlo být ok.
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Pokud to budeš mít dál od očí, tak by to teoreticky mohlo být ok, na úrovni nepostřehnutelnosti ve hrách. Ale objektivně bys to mohl posoudit jen v případě že bys vedle toho měl stejně velké nativní full HD LCDčko. :) Já to 28" 4K porovnával z malé vzdálenosti.
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

Našel sem teď tady tohle https://www.alza.cz/40-philips-bdm4065u ... 06#recenze

Za 20k v alze, dá se sehnat za 17k. Je to VA panel, což by mi celkem nevadilo, ale PWM podsvícení i když někdo to na heurece hodnotí že to je v pohodě. Co mě ale sere jsou výstupu dozadu, takže na zeď to člověk pořádně nedá a ovládání taky vzadu, super design...

Za ty prachy dávaj telku se stejnou obrazovkou, navíc má tuner, lepší repro a vlastní OS. Jediná výhoda toho monitoru je proti tomu vstupy a minimální inputlag, teoreticky. Nechápu za co si účtujou přirážku...
PCT BOSS
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Recenzi na to máš zde:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/phi ... 4065uc.htm

Na to že to je 4K lag, ujde (je na úrovni QHD monitorů). Ale PWM 240Hz... to je fakt blbý (ale nemusí to vadit - záleží na očích).
Flasar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Flasar »

Wlkus píše:Našel sem teď tady tohle https://www.alza.cz/40-philips-bdm4065u ... 06#recenze

Za 20k v alze, dá se sehnat za 17k. Je to VA panel, což by mi celkem nevadilo, ale PWM podsvícení i když někdo to na heurece hodnotí že to je v pohodě. Co mě ale sere jsou výstupu dozadu, takže na zeď to člověk pořádně nedá a ovládání taky vzadu, super design...

Za ty prachy dávaj telku se stejnou obrazovkou, navíc má tuner, lepší repro a vlastní OS. Jediná výhoda toho monitoru je proti tomu vstupy a minimální inputlag, teoreticky. Nechápu za co si účtujou přirážku...
Koukni na toto https://www.youtube.com/watch?v=ZnPrGXG_30o
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

No nádhera.... a těch 240hz je prostě kiler, to se nedá, vždyť zen flicker zachytila i ta kamera na tom videu (i když se to video zabejvá něčim jinym).
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“