Retardovaný router Tenda N60?
Moderátor: Don
- LoCo99
- Začátečník

Retardovaný router Tenda N60?
vlastnim router Tenda N60 (né N6, pro zmatek je na vrchu routeru ještě číslo N600), který jsem kdysi zakoupil jako nejlevnější GLAN GWAN dual band wifi router... Už aspon 2 roky tu máme net od upc 120/20 (kterej v létě jednou zrychlili na 240/40) , a já přísahám že tenhle router skutečně tlačíl 120 respektive 240 mbps naměřenejch přes speedtest.net
jenže
od 15.1. měnilo UPC všem smlouvy a nám vnutili tu 240/20 + chujoviny k TV za příplatek +50kč asi k stavající smlouvě, no já sem na těch stránkách nic moc nevykoukal tak sem to neřešil a nechal je převest tu službu na tenhle tarif. Dýl než měsíc před a ted 14 dní po ten internet běží od 60-90 megabit/s download, tak jsem volal do UPC jestli teda to změnili, že to jde furt naho*no, tak mi potom volal technik že u nich je zapnutá linka na 240, tak jestli tam mam router tak at to změřim bez něj. A skutečně bez něj se dostáváme na kapitalistickejch 190, takže hodně (zrychlený). Tak jsem mu poděkoval, a začal jsem zkoumat, kde je chyba. Ale nenašel sem jí, tak se zeptám vás.
1, vyřeší mi muj problem nějakej firmware ? udajně existuje alternativní firmware "tomato" 1.28 pro tenhle router ale je to pokročilejší frajeřina
2, ten router má skutečně gigabitový lanky i wan, proč to nejde rychlejc než 90 mbps ?
3, pokud bych přecejen měl koupit něco jinýho, tak co ? cena někde v civilnim sektoru pro střední třídy prosím, 1000-2000 ale spíš míň než víc, stačí když to bude zvládat tu linku a nějak rozumně to bude šířit wifi signal s nějakym standartním zabezpečením
update : nahodil sem custom firmware a dostal sem se na 110 mbps, pokud to chápu tak 1 GBit port mi neumožní víc než teoretickejch 125 MB/s, ale pokud nejsem uplnej dement tak to se stále pohybuju hluboko pod limitem ne ?
jenže
od 15.1. měnilo UPC všem smlouvy a nám vnutili tu 240/20 + chujoviny k TV za příplatek +50kč asi k stavající smlouvě, no já sem na těch stránkách nic moc nevykoukal tak sem to neřešil a nechal je převest tu službu na tenhle tarif. Dýl než měsíc před a ted 14 dní po ten internet běží od 60-90 megabit/s download, tak jsem volal do UPC jestli teda to změnili, že to jde furt naho*no, tak mi potom volal technik že u nich je zapnutá linka na 240, tak jestli tam mam router tak at to změřim bez něj. A skutečně bez něj se dostáváme na kapitalistickejch 190, takže hodně (zrychlený). Tak jsem mu poděkoval, a začal jsem zkoumat, kde je chyba. Ale nenašel sem jí, tak se zeptám vás.
1, vyřeší mi muj problem nějakej firmware ? udajně existuje alternativní firmware "tomato" 1.28 pro tenhle router ale je to pokročilejší frajeřina
2, ten router má skutečně gigabitový lanky i wan, proč to nejde rychlejc než 90 mbps ?
3, pokud bych přecejen měl koupit něco jinýho, tak co ? cena někde v civilnim sektoru pro střední třídy prosím, 1000-2000 ale spíš míň než víc, stačí když to bude zvládat tu linku a nějak rozumně to bude šířit wifi signal s nějakym standartním zabezpečením
update : nahodil sem custom firmware a dostal sem se na 110 mbps, pokud to chápu tak 1 GBit port mi neumožní víc než teoretickejch 125 MB/s, ale pokud nejsem uplnej dement tak to se stále pohybuju hluboko pod limitem ne ?
- Salamander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Retardovaný router Tenda N60?
1Gbit WAN a 1GBit LAN jeste nezarucuji, ze router zvladne routovat plnou rychlosti tech portu, kdybys chtel neco takoveho, potrebujes zarizeni o tridu vys.
Dobre je to videt treba na performance testech co dela k RouterBoardum Mikrotik
http://routerboard.com/RB2011UiAS-2HnD-IN - dole na strance "Performance test results"
A pozor na megabit vs megabyte
Dobre je to videt treba na performance testech co dela k RouterBoardum Mikrotik
http://routerboard.com/RB2011UiAS-2HnD-IN - dole na strance "Performance test results"
A pozor na megabit vs megabyte
Tak dlouho se chodí s Acerem do práce, až mu víko upadne.
Acer wiki || Acer servis || Zkušenosti by Intri
Acer wiki || Acer servis || Zkušenosti by Intri
- LoCo99
- Začátečník

Hm, tak to je solidní oj*b, věděl jsem že ne každej router zvládá připojení stejně, ale že to nezvládne jedno zařízení krmit nějak solidně...
Jakej router by teda byl lepší ? Tenhle si nechám jako AP na druhej konec bytu asi
Jakej router by teda byl lepší ? Tenhle si nechám jako AP na druhej konec bytu asi
- ^Paja^
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
koukni sem http://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/view jsou tam tabulky a porovnani routeru podle jednotlivejch hodnot co namerili v realnejch testech, najdes tam i tebou zminovane WAN-LAN propustnosti atd. Jinak obecne hledat dobrej router v cene 1000-2000 neni zadna vyhra, lepsi kousky jsou az tak kolem 2500-3000. Ze znacek bych vybiral ASUS, Netgear, Cisco/Linksys to je overena kvalita. Alternativni FW urcite doporucuju OpenWRT - https://wiki.openwrt.org/start
Intel 5820K@4.6Ghz | Asus X99-A | MSI GTX 1080Ti Gaming X | 32GB DDR4 Corsair 2400Mhz | Creative Soublaster Z | SSD Samsung 850PRO 1TB |NZXT H440 + 875W Thermaltake toughpower XT | Logitech G400s@Icemat 2nd edition blue | 23" 120Hz Dell Alienware OptX + 23" IPS Dell P2314H| Windows 10 Pro 64-bit
- LoCo99
- Začátečník

Update, tohle jsem naměřil teď ráno
. Ta rychlost roste, jasně teď jsem měřil mimo špičku a není takovej traffic jako večer, ale stejně je to divný. Nemůže se ten router přehřívat ?
Co všechno si teda pohlídat podle testů na tý stránce ? jasně potřebuju tady LAN to WAN a WAN to LAN (kolik v praxi ale ? stačí těch 250 Mbps ?)
Přemýšlim jestli nebude jednodušší v UPC změnit tarif na pomalejší.
. Ta rychlost roste, jasně teď jsem měřil mimo špičku a není takovej traffic jako večer, ale stejně je to divný. Nemůže se ten router přehřívat ? Co všechno si teda pohlídat podle testů na tý stránce ? jasně potřebuju tady LAN to WAN a WAN to LAN (kolik v praxi ale ? stačí těch 250 Mbps ?)
Přemýšlim jestli nebude jednodušší v UPC změnit tarif na pomalejší.
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Na speedguide nekdo v komentari dole tvrdi, ze mu Tenda N60 zvlada skoro 500Mbps:
http://www.speedguide.net/routers/tenda ... eless-2731
Muze tam byt nejaky problem s nastavenim, zdroj?
http://www.speedguide.net/routers/tenda ... eless-2731
Muze tam byt nejaky problem s nastavenim, zdroj?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- LoCo99
- Začátečník

Hm, zvláštní, jinde jsem ale taky našel někoho koho brzdil WAN na tomhle routeru. Není to 100 Mbps, ale je to jen o trochu víc prostě
Udajně nejde v žádnym nastavení forcenout wan speed 1 Gbit, musí se to nechat na auto a jenom v tom modu to detekuje Gbit.
Problem se zdrojem nevim jakej, ale napadlo mě nechat router vychladnout a potom vypnout Wi-Fi a potom zkusit změřit
Udajně nejde v žádnym nastavení forcenout wan speed 1 Gbit, musí se to nechat na auto a jenom v tom modu to detekuje Gbit.
Problem se zdrojem nevim jakej, ale napadlo mě nechat router vychladnout a potom vypnout Wi-Fi a potom zkusit změřit
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No ja se nedostanu taky pres 100Mbit, mam Cisco Linksys E4200v1, koncim nekde na 98Mbit a vice ani za prase.