Disk v PIO

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
PetrB
Začátečník
Začátečník

Disk v PIO

Příspěvek od PetrB »

Ahoj,
táta za mnou přišel že se mu nějak děsně zpomalil komp.po chvíli zkoumání jsem zjistil že disk se při zátěži prepne do PIO modu. muj prvni tip byl na zdroj,protože to byl EC,dneska jsem ho vyměnil za enermax liberty 400W a...nic.furt PIO :x .taky sem si vsiml že mel teplotu pres 50 stupnu (až 55).pridal jsem vetrak a srazil to na 40.zkusil jsem vymenit sata kabel a komp disk vubec nenasel :shock: .nenapadá jeste nekoho neco co by to mohlo byt nebo je ten disk v haji?je to nějakej 80 GB maxtor,hd tune nenajde chyby.zbytek je mb:asus p4p800-x,1GB ram a p4 2,4GHz
dík
Shack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shack »

Tento problem som mal aj ja na doske v podpise. Pomohlo dat disky na 3 a 4 SATA slot a vyhodit IDE disk . Odvtedy nemam problemy. Mozno je to tak aj na tvojej doske . ....

Mozno pomoze dat aj najnovsie ovladace k doske ...
Naposledy upravil(a) Shack dne pát 9. úno 2007, 20:45, celkem upraveno 1 x.
XBOX360
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

diky,ale deska je microatx,cili se na ni nejak nevlezli vic než 2 sata porty :sad: ...ide disk tam neni a nejnovejsi ovladace sem tam dal když sem zkoušel preinstalit okna(což btw slo tak pomalu že už pri tom ten disk nemohl byt v udma).navic to predtim dva roky jelo v pohode(zaruka vyprsela 2.unora :evil: )asi se usmažil ve vlastni stave,ale rad bych si byl jiste,že to je diskem,protože bych nerad koupil disk a k ničemu to nebylo...
jeste nekdo neco? :huh:
Hoonzooid
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hoonzooid »

Být tebou, tak si radši zazálohuju důležitá data, protože jestli byla teplota 55°C (což už je tedy docela hooodně), je možné, že ti disk každou chvíli klekne... Nejlepší by bylo ho píchnout do jiného PC a zjistit, jak se chová tam...
Case: TCLink S-313BK - Middletower, CPU: Intel Core i3-3240 @ 3.4GHz, MB: Gigabyte GA-Z77-D3H, GPU: Sapphire AMD Radeon R9 270X, RAM: 8GB DDR3, SSD: Kingston HyperX 3K 120GB, HDD: Samsung HD502HJ 500GB SATA, CD/DVD: Samsung SH-S183L, Monitor: 24" DELL U2412M, Zdroj: Fortron FSP350-60THN-P 350W
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Hoonzooid píše:Být tebou, tak si radši zazálohuju důležitá data, protože jestli byla teplota 55°C (což už je tedy docela hooodně)
Jestli těch 55°C měřil softem tak by ho měl zkusit rukou - rozdíl např. 40-55°C je na dotek poznat. :wink:

Ve starém PC mě nějaké WD 20GB chodí při 57°C, ale nevypadá, že by mu to nějak vadilo. :)

//Ten mód disku by se měl dát nastavit v biosu, ale nejsu si jistý.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
djgeneral
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od djgeneral »

Zkus ten HDD v jiným PC, popřípadě jinej SATA HDD v tvým PC. Co se týče teploty může bejt špatně zkalibrovaný čidlo.
PetrB
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PetrB »

co s týče teploty,docela bych tomu věřil :) je to skříň eurocase,kde se o veškeré chlazení staral větrák na zdroji a box na cpu :roll: hodil jsem dozadu 8cm nexus a teplota sla hodne dolu...
zvlastni je,že když jsem tam dal jinej kabel,disk nenajel,pritom kabel je na 100%v pohode,vytahl jsem ze svyho kompu :)
problém je,že nemám kde disk vyzkoušet.na mým stroju jsou disky v ahci a pochybuju že by to fungovalo s timhle starym kramem...navic bych ani nevidel jestli se prepnul do pia,protože na ahci to neni poznat(nebo nevim jak :oops: )
tata stejně prohlásil že se na to může vykaslat,že novej kupovat nebude,že su prd odbornik a že mu stačilo na mou radu koupit zdroj za dva litry a k ničemu to nebylo :lol:
stejně díky všem
oyza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oyza »

PetrB píše:co s týče teploty,docela bych tomu věřil :) je to skříň eurocase,kde se o veškeré chlazení staral větrák na zdroji a box na cpu :roll: hodil jsem dozadu 8cm nexus a teplota sla hodne dolu...
zvlastni je,že když jsem tam dal jinej kabel,disk nenajel,pritom kabel je na 100%v pohode,vytahl jsem ze svyho kompu :)
problém je,že nemám kde disk vyzkoušet.na mým stroju jsou disky v ahci a pochybuju že by to fungovalo s timhle starym kramem...navic bych ani nevidel jestli se prepnul do pia,protože na ahci to neni poznat(nebo nevim jak :oops: )
tata stejně prohlásil že se na to může vykaslat,že novej kupovat nebude,že su prd odbornik a že mu stačilo na mou radu koupit zdroj za dva litry a k ničemu to nebylo :lol:
stejně díky všem
ohledne kabelu... sou kabely ktery nekde nejdou, ackoliv jinde jo... zvlastnost .)
nicmene zpet k puvodnimu tematu. kdyz nastavis v biosu udma natvrdo tak v nastaveni saty je volba bud ridi bios nebo nastavis sam. na nejakem foru se bavili o tomto problemu a bylo tam psano o hot-plugu. zkus odinstalovat sata pikatchovinu co dodavaj k desce.
voitano
Nováček
Nováček

Příspěvek od voitano »

Taky se mi to přihodilo, deska ASUS A8V hdd Seagate, vypadávalo to do PIO režimu. Po dlohém bádání a hledání jsem zjistil, že pokud WIN XP při přenosu zjistí větší mnoštví vadných dat tak přepínají disk do pomalejšího PIO režimu. Vyřešil jsem to výměnou za SATA. Možné řešení : WIN 2000 to prý nedělají (nemám odzkoušeno) Asi ty VIA čipsety nic moc
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“