... - DiL - ův SV (dočasně pozastaveno resp. zpomaleno)...

Hotové nebo rozdělané projekty - úpravy a modifikace počítačových skříní krok za krokem.
V této sekci se nezapočítají příspěvky.

Moderátor: L4mka

-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

...radiátor hotov, už ho nikdy nechci ani vidět:

Obrázek

...vlevo s upravenym žebrováním, vpravo originál...
POZOR! koupim pouzity rostlinny / fritovaci olej v jakemkoliv mnozstvi!
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
DELL Precision M70 s WUXGA (1920 x 1200) a nVidia Quadro FX Go1400
BGA rework stanice ACHI-IR-PRO-SC
Dj´ Frodo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dj´ Frodo »

tak to musela bejt pekna piplacka ale ted to bude mit asi lepsi prutok vzduchu a tak se to bude lip chladit. ale prdet bych se stim nechtel.
PC: CPU: AMD Sempron64bit 2600+ (1,6Ghz@2Ghz) MB: MSI K8N Neo GPU: Ati Radeon 9200 128Mb RAM: 256Mb DDR 333Mhz HDD: WD-20Gb, Seagate Baracunda 80Gb OS: Windows XP prof.
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

já bych ho nechal husčí, protože to má větší plochu a bude víc chladit (u pasivu je to jiná věc tam je potřeba škvíra ale pokud tam dáš 120 tak je lepší husčí)
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

B@RT píše:já bych ho nechal husčí, protože to má větší plochu a bude víc chladit (u pasivu je to jiná věc tam je potřeba škvíra ale pokud tam dáš 120 tak je lepší husčí)
...sry, ale nemáš pravdu. respektive máš, ale jen z části. hustý chladič má pochopitelně větší plochu, ale ta je ti k ničemu, když ji vzduch dostatečně neofukuje. to je přesně případ radiátoru z favorita. příliš hustý žebrování znemožňuje dostatečný proudění vzduchu mezi jednotlivými žebry, takže ve výsledku hustý radiátor chladí hůře než ten s méně žebry. víc informací najdeš (pokud budeš chtít) v sekci Chladiče a chlazení thread TEPLO... :oops: ...
www.NTBOOK.cz - DIY opravy, pouzite notebooky, nahradni dily pro notebooky, informace o rework-u BGA (reflow, reball - prekulickovani)
B@RT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od B@RT »

a ty to budeš mít se 120 ventilátorem, nebo jako pasivní
Sbírka grafických karet:
3Dfx B@RT Collection

Sbírka PC:
Intel B@RT Collection
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

B@RT píše:a ty to budeš mít se 120 ventilátorem, nebo jako pasivní
...vzhledem k rozměrům radiátoru (250x130) na něj hodlám nainstalovat dvě regulovaný 120-ky...

...ještě k tomu hustýmu žebrování - zkoušel jsem neupravenej radiátor profukovat průmyslovýma ventilátorama SUNON 120mm 230V s fakt velikym průtokem vzduchu a nevěřil bys, jak velikej odpor tenhle radiátor má. když jsem ho následně použil jako tepelnej výměník ve starym kompu s normálníma 120-kama na 7V, chladilo to skoro stejně jako původní (nicméně poměrně výkonný) vzduchový chlazení. zkusil jsem změřit teplotu vody a žeber a bylo to jasný - obě hodnoty byly prakticky stejný. pro normální ventilátory představuje tenhle radiátor moc velkej odpor. musel by se použít např. ventilátor topení z auta, což je ale vzhledem k velikosti a hluku nemožný. jedinou možností byla úprava žebrování...
BodyZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od BodyZ »

odbornosti nejdal dojdes :D . kdyz se ta prace vyplati, tak je to pak sranda ne? vypada to dobre ale dulezitejsi je aby to i dobre chladilo ne? a to vse zda ze bude.
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

... :( dočasně přerušeno respektive zpomaleno. nemůžu jinak, zítra odjíždím na kolej a začínám dělat na diplomce, takže vše včetně práce na tomhle monstru musí jít (a taky půjde) stranou. prvotní a jedinej účel - velmi tichej kolejní komp - zůstal nezrealizován... :sad: ...snad se alespoň o víkendech najde trocha času a do konce prvního semestru to dodělám...

...pár fotek ve stavu, v jakym case ukládám do pokoje:

Obrázek

- čerpadlo a trubkoví kolem něj. v pravo nahoře radiátor s pod ním umístěným ventilátorem

Obrázek

- intake ventilátory, nad nimy první Al HDD BOX (5mm Al plech)

Obrázek

- trochu blbá fotka, měl to být detail uchycení radiátorového kompletu k chassis casu, paradoxně je vidět skoro všechno, jen uchycení ne... :oops: ...tak to alespoň popíšu - za přívodním kabelem k ventilátoru je vidět šroub M6 (je uchycen v matici přibodované k podélnému jaklu 15x15) který přes malou plexi destičku a chassis ventilátoru (ten je oboustranou lepící pásku přichycen k žebrování radiátoru) tlačí proti "učku" tvořenému plocháčem 20x3 a dvěma dráty s navařenými podložkami, které je nasunuto do výřezů ve stropě case...uff...no tak jestli tohle někdo pochopí... :oops:

Obrázek

- celkový pohled na case včetně rodící se přední nástavby na mechaniky, PSone display, potenciometry, bargrafy atd atd...

Obrázek

- přední plexi nástavba, respektive její "hrubá stavba". původně jsem nic takovýhohle neplánoval (čelo case mělo zůstat original - tzn. bez jakýchkoliv úprav) - přeci jenom, tohle neni žádnej mod ale funkční úprava case - bohužel bylo nutný "posunout" mechaniky o několik cm dopředu. při původním způsobu montáže se totiž velmi zmenšil prostor mezi zdrojem a zadní částí mechanik, což by kladlo velký odpor vzduchu proudícímu od intake ventilátorů k ventilátorům pod radiátorem...

Obrázek

- takový nic neříkající snímek z pohledu blízko prolétavající mouchy...

...no, toť prozatím vše...
Dj´ Frodo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dj´ Frodo »

me se nahodou ta plexi nastavba vepredu liby. jinak je to dobra prace ale bohuzel nedokoncena. ale snad to nekdy dokoncis.
PC: CPU: AMD Sempron64bit 2600+ (1,6Ghz@2Ghz) MB: MSI K8N Neo GPU: Ati Radeon 9200 128Mb RAM: 256Mb DDR 333Mhz HDD: WD-20Gb, Seagate Baracunda 80Gb OS: Windows XP prof.
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

-- DiL --e,
je vidět, že víš co děláš a je to docela funkčně provedný, celkem sis na tom máknul. Říkáš, že prvotní a jedinej účel je velmi tichej kolejní komp, tady si ale myslím, že by na tom šlo ještě trochu zapracovat, ne? Myslíš, že je nezbytně nutný, mít tam pět 120-tek, není to na tichej komp zbytečně moc? Nevím, co přesně tím budeš chladit, ale nestačilo by fan ve zdroji + 1 na radiátoru + dostatečné pasivní nasávání vzduchu dole v case? Ale nevím, třeba máš v každém tom větráku nějaké rozumné opodstatnění.

Ale mě by hlavně zajímal ten HDD BOX, jakým způsobem ten hdd v tom boxu přesně chladíš a odhlučňuješ? Pokud to není tajný :), hoď třeba foto.
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

VlasTik píše:Ale mě by hlavně zajímal ten HDD BOX, jakým způsobem ten hdd v tom boxu přesně chladíš a odhlučňuješ? Pokud to není tajný :), hoď třeba foto.
Taky by mě zajímalo...
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

VlasTik píše:-- DiL --e,
je vidět, že víš co děláš a je to docela funkčně provedný, celkem sis na tom máknul. Říkáš, že prvotní a jedinej účel je velmi tichej kolejní komp, tady si ale myslím, že by na tom šlo ještě trochu zapracovat, ne? Myslíš, že je nezbytně nutný, mít tam pět 120-tek, není to na tichej komp zbytečně moc? Nevím, co přesně tím budeš chladit, ale nestačilo by fan ve zdroji + 1 na radiátoru + dostatečné pasivní nasávání vzduchu dole v case? Ale nevím, třeba máš v každém tom větráku nějaké rozumné opodstatnění.

Ale mě by hlavně zajímal ten HDD BOX, jakým způsobem ten hdd v tom boxu přesně chladíš a odhlučňuješ? Pokud to není tajný :), hoď třeba foto.
Tak není jedno, jestli tam bude mít větrák jeden nebo pět, když všecky budou mít stejnou hlučnost?
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
-- DiL --
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -- DiL -- »

to Dj´ Frodo:
...ta plexi nástavba by mohla vypadat zajímavě, kdyby se nasvítila LED-kama... :wink: ...přesto se mi ale nelíbí. zatim...třeba se z toho ale po "dostrojení" vyklube něco zajímavýho...

to VlasTik:
...ono je to trochu složitější. priorita byla jasná - tichej kolejní komp. to taky bude - s ventilátory staženými na min. popř. vypnutými. na druhou stranu se díky předimenzování chlazení nepřipravim o možnost využít slušnýho chladícího potenciálu - např. při pařbě...
...pak je tu ještě odhlučnění. tohle EC-čko má celej plechovej plášť v celku - tzn. obě bočnice i strop jsou z jednoho kusu plechu (takový "účko"). celý tohle účko, celej vnitřek casu i plastový čelo budou z vnitřní strany polepený odhlučňovacím materiálem z GUMEXU (ten už mám doma). na stropu casu (nad otvorem pro radiátor) bude plexisklovej box s přepážkama (opět vylepenej absorbční hmotou), taktéž bude tenhle box i na výstupu vzduchu ze zdroje...
...princip boxu je následující:

Obrázek

- je to jednoduchý - akustický vlny vycházející ze zdroje (rovné šipky - samozřejmě se nešíří jenom rovně, ale i šikmo) se díky dvěma přepážkám nemohou šířit do okolí přímo (ale pouze odrazem) JENŽE díky absorbční hmotě (zelená barva) se při dopadu na plášť BOX-u pohltí (místo aby se odrazily). naproti tomu vzduch (křivá šipka) projde přes přepážky poměrně snadno...samozřějmě, takhle by to fungovalo v ideálnim stavu. v reálu k nějakému odrazu dojde, navíc přepážky kladou procházejícímu vzduchu jistý odpor...tolik k hlučnosti...

to VlasTik & Kopi.:
...a HDD box? je to úplně normální krabička z Al plechu, která nemá jednu stranu (tam, kde má HDD konektory). u týhle první verze se bočnice přímo dotýkají boků HDD, druhá verze bude o něco větší a mezi boxem a HDD bude vodivá guma...
...první verze dobře tlumí vysoký "pískot" SATA Seagate 160GB (7+), ale vůbec netlumí drnčení při čtení/zápisu...

to Perfect_
...jj, je to prakticky jedno...navíc když budou fany regulovaný a vypnutelný, může jich tam bejt klidně deset...
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to -- DiL -- : OK, takže ti jde i o nějaký lepší OC, tak to už beru :). To víš, já jsem na hluk PC dost háklivej :). Koukám, že další odhlučnění se teprve chystá, tak uvidíme pak :wink: . To řešení boxů s přepážkama je mě jasný a určitě to pomůže snížit hluk kompu a do hodně funkčního vzhledu case to i zapadne, ale bude to i na úkor chlazení, ale s tím určitě počítáš. Já mám podobnou hmotou (+ dalšíma vychytávkama) vylepenej celej box na mechaniky a fakt rulezz. Jinak větráky a čerpadlo nepoužívám.

HDD box: jsem rád, že taky konečně někdo myslí i na odhlučnění a chlazení disků, nevím jestli jsi viděl moje boxy, ale taky už jsem něco takovýho dělal, ta guma je tam hodně důležitá - vede teplo, vyrovná nerovnosti HDD a tlumí vibrace přenášející se na chladič, možná by chtělo odhlučnit i tu stranu s konektorama, jinak hlavní problém bude v tom disku, seagate má seek jako sviňa, mě se víc osvědčily samsungy.

to Perfect_ : no tak tohle jsem přesně čekal :), další teoretický řeči. Takže říkáš, že když jede jeden fan nebo třeba dvacet fanů, tak je to furt stejně hlučný? Tak to bych neřekl, si to nejdřív vyzkoušej, než něco napíšeš. Mění se charakteristika zvuku, frekvence, je to prostě výraznější zvuk, jde z více míst. atd, vem si třeba, když bubnuje jeden člověk nebo když bubnuje pět a každý jinak, taky je to horší poslouchat :)
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

VlasTik píše: to Perfect_ : no tak tohle jsem přesně čekal :), další teoretický řeči. Takže říkáš, že když jede jeden fan nebo třeba dvacet fanů, tak je to furt stejně hlučný? Tak to bych neřekl, si to nejdřív vyzkoušej, než něco napíšeš. Mění se charakteristika zvuku, frekvence, je to prostě výraznější zvuk, jde z více míst. atd, vem si třeba, když bubnuje jeden člověk nebo když bubnuje pět a každý jinak, taky je to horší poslouchat :)
Počkej, jako když budu mít jeden fan, kterej má třeba 20 decibelů a dalších 5, který maj taky 20 decibelů, tak to bude mít víc něž 20 decibelů? Samozřejmě s tím, že de zvuk z více míst souhlasím, ale hluk by měl být víceméně stejnej ne? A s těma bubnama, když každej bude bubnovat stejně, a budou od sebe vzdáleny max 1m, tak to bude taky stejný (když počítám stejnej rytmus (fany taky dělaj hluk pernamentně a ne chvílu jo a chvílu ne)). Samozřejmě nemusím mít pravdu, protože doma mi vždicky jeden fan přehluší ty ostatní, ale logicky by to tak mělo být ne? Nechcu tu dělat OT, ale todle by mě, fakt docela zajímalo a rád se poučím, protože mi to nejde do hlavy.
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Perfect_: nechci se hádat, větráky mě už vůbec nezajímaj :wink:
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

2 DiL: ja jsem uplne odvazanej z tech trubek, fakt dost dobra prace mit to vsechno takhle krasne spajeny a bez hadicek :o re5pect
:worship: :worship: :worship:
Huggi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Huggi »

Perfect_ píše:Počkej, jako když budu mít jeden fan, kterej má třeba 20 decibelů a dalších 5, který maj taky 20 decibelů, tak to bude mít víc něž 20 decibelů?
urcite bude..zcasti se to nascita..treba 1 vetrak a3 (stejny) asi rozdil normalne slysitelnej nebude..ale u tech 10 by to podle me uz poznat bylo..i kdyby byli tesne u sebe..
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

Tak nechtěl jsem říct, že ten rozdíl je nějak hodně drastický a mě nešlo ani tak o to zhoršení charakteristiky vydávaného hluku, ale už z principu dobře udělanýho a promyšlenýho chlazení. Prostě podle mě není žádný umění, narvat do case větráků, co se do ní vejde, ale právě omezit je na minimum - to je to umění a je hned vidět, že autor nad tím přemýšlel a každý fan si hodně promyslel, zda je nutný, či není a třeba až dodatečně dolaďovat, až podle praktických zkušeností z provozem té konkrétní case/sestavy.
Perfect_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Perfect_ »

Já jsem se samozřejmě hádat taky nechtěl, ale jen mi to najde do hlavy, chtěl jsem nějaké logické vysvětlení založené na fyzikálních zákonech. Pořád nechápu, jak se hlučnost může nasčítat. Ale to je jedno, nebudem to zde už řešit.
pc i5, etc.
ntb i5, etc.
Odpovědět

Zpět na „Projekty“