Tak jsem zase trochu pokročil s výrobou počítače Vulcanus.

Poměrně dlouhou dobu jsem strávil zkoušením různých povrchových úprav a technik. Nejlépe se mi osvědčilo potřít kov chloridem železitým, který vytvoří moc pěknou rez – čímž trochu imitujeme zašlý vzhled. Potom povrch natřu odrezovačem, který tu rez sežere. Pak odrezený kov natřu lněným olejem a zahřívám propan-butanovým hořákem, dokud se olej nespálí a nezčerná. Je to velmi hezký a přírodní způsob černění kovu – výsledný povrch není mastný a nelepí. Načerněný povrch vydrbu ocelovým kartáčem, vystouplé části zvýrazním jemným smirkovým papírem a nakonec to vyleštím na leštičce zelenou pastou. Vznikne krásný strukturovaný povrch příjemný na pohled i na dotek.

Tento typ povrchu použiju asi na všech částech počítače - kromě mřížky na víku. Hotový povrch ještě nakonec navoskuju směsí včelího a karnaubského vosku (aby to nelepilo) a vyleštím. K tomuto počítači patří pouze přírodní materiály, takže nějaký lak nebo jiné moderní „vymoženosti“ nechci používat – pokud to nebude nezbytné. Z tohoto důvodu bych chtěl použít na mřížce víka nějaký přírodní povrch – moc se mi líbí kombinace leštěné a zrezivělé oceli. Myslel jsem, že bych rezatý povrch mřížky zafixoval voskem, ale s tím je problém. Když totiž rez navoskujete, tak hrozně ztmavne a má takovou jednolitou tmavě hnědou barvu – to tedy nemůžu použít. A nechat tam nezafixovaný rezatý povrch se bojím – aby se to nešířilo. Máte nějaký nápad, jakou povrchovou úpravu vytvořit na té mříži?
Docela dost práce dalo srovnat víko k těm bočnicím. Když jsem vykoval ty pásoviny pro víko, tak byly úplně přesně, ale když jsem na ně navářel mřížku, tak se asi teplem zdeformovaly, takže jsem musel dodatečně celé víko k pevné části počítače „napasovat“.
Přemýšleli jsme se Stoobim nad osvětlením case. Ty žárovky, které dělají efekt plamene, jak psal Woyta, tak ty vypadají moc pěkně. Opravdu to simuluje plamen a hlavně to je takové jemné decentní osvětlení. Ale bohužel je s těmi žárovkami trochu problém. Ono tam totiž na to osvětlení bude docela málo místa – já totiž musím nacpat osvětlení i před radiátor a disky, aby byla osvětlená celá mříž. Tyhle žárovky tam nenacpu, takže tam budu muset asi použít diody, které budou postupně zhasínat a rozsvícet se. Stoobi mi půjčil katodu s „bubble efektem“ – možná by tam stačilo přepájet diody, vyhodit tu bublinovatou trubičku a zkusit to tam nějak narafičit... uvidíme... Každopádně tam ty žárovky určitě chci použít – na pár místech – vypadají docela efektně

Ještě jsem se dívalna netu, jak prodávají takové ty „umělé krby“ s „umělým plamenem“. Nevím, jak to mají udělané, jestli je to diodami, nebo čím. Nebo jestli by ten umělý oheň nešel nasimulovat nějak diodami... nevím... v elektronice se moc nevyznám.
Teď, když už mám hotové bočnice i víko, tak můžu postupně na víko přivářet kostru a takové to různé uchycení na jednotlivé komponenty a vodníka. Jen pořád přemýšlím nad povrchovou úpravou té mřížky na víku – chtěl bych použít něco přírodního a hlavně musí to být odlišné od toho leštěného kovu... budu moc vděčný za nápady...
Tak a teď ty obrázky:

svařená a „onýtovaná“ část počítače, která bude napevno – nebude se vyklápět – finální povrchová úprava

pevná část počítače i s „víkem“ – u víka ještě budu muset vymyslet povrchovou úpravu

nýty na bočnici

kombinace kartáčované a leštěné oceli a „rezaté“ mřížky

krásný „rezatý“ povrch – možná ho použiju na mřížce víka

detail „víka“ počítače

hezké křivky case