Tento thread je určen výhradně pro diskusi o R600 a pro tyto účely bude sloužit až do oficiálního vydání produktu (pro diskusi o RV610/RV630 a dalších produktech bude založen specifický thread).
doba vývoje (včetně nevydaných návrhů jako R400, R500): >4 roky
dokončení návrhu čipu: 2006
očekávané datum vydání R600: 14. květen 2007
dostupnost: květen 2007
výrobní proces: 80nm performance TSMC s plánovaným přechodem na 65nm TSMC
~700-720 milionů tranzistorů
>800MHz top verze (nebude vydaná, 740-755MHz HD2900XT)
HD2900 series (XT, XTX)
HD2900XT vs. GF8800GTS-640MB
HD2900XTX vs. GF8800GTX (XTX zřejmě nebude vydaná)
odklady:
Q3/06: nedostupnost výrobního procesu
Q4/06: sloučení AMD + ATi
Q1/07: marketingové změny (komplet produktová řada), následeně úprava PCB a přechod na 65nm
výpočetní jednotky (spekulace):
64 vec4 (MADD) + scalar (ADD) - jako Xenos?
64 vec4 (MADD) + scalar (MADD)?
96 (Orton, zřejmě měl na mysli R650/R680)
320 "scalar" (64x5)
spotřeba:
250W (OEM verze)
225W (retail verze)
X1950XTX (pro srovnání) 190W peak
verze:
OEM - 12" PCB, chladič s heatpipes
retail HD2900XT
9" PCB
dostupná ode dne vydání
740-755MHz jádro
800-825(1600-1650)MHz GDDR3, 512MB
chladič vapochill (chladič nepotvrzen)
retail HD2900XTX
9" PCB
dostupnost neznámá (buďto na objednávku, nebo vůbec)
814MHz jádro
1050-1100(2100-2200)MHz GDDR4, 1GB
chladič vapochill (chladič nepotvrzen)
512bit paměťová sběrnice
1024bit ring-bus
"16" TMUs
16 ROPs
FSAA min. plnohodnotné sparse MSAA 8x
AA až 24x
EATM - kvalitnější a rychlejší Adaptive AA ("EATM")
Protože se jistým osobám nelíbilo, jakým způsobem bylo nakládáno s OT v minulém threadu, budu to řešit razantněji. Upozorňování bylo dost, tzn. OT rovnou mažu a podávám návrh na kartu. Pokud někdo nebude souhlasit s mým postupem, bude to se mnou řešit po soukromých zprávách a ne v sekci, která pro to není určena.
Naposledy upravil(a) no-X dne ned 29. dub 2007, 20:32, celkem upraveno 12 x.
lol dalsi thread na polemizovani o r600 no nic nebudu rikat bo by byl zas flame jenom by me zajimalo o cem tady chcete furt "spekulovat"?
A proc zase takova urazka na lidi co jsou pro nV, proc to nejsou zastanci ati v hlasovani jako : Atidement,Atihovado bo atimebcil ? ...
Bravo, PCT se uz dostal na uroven bulvaru Well done, diky omezenosti nekterych modu a adminu, co se mi nelibi to smazu, na argumentech nezalezi... to je ráj pro idioty
koukam ze k ty karte budou dodavat i nejakou vysuvnou tyc ktera ji bude podpirat
IMHO je docela velka, neni nejaka moznost ze by se prelomila? Chapu, pohromade ji drzi vetrak, ale stejne.. Uvidime az budou poradny testy, kdo bude lepsi, jestli nV nebo R
OndraSter: OEM verze nebude běžným zákazníkům dostupná a je určena především pro Apple a několik dalších OEM partnerů ATi, kteří vyžadují full-size karty kvůli montáži (expedují hotové počítače a u větších grafických karet je s přepravou těchto PC problém, protože drží pouze z malý bracket a PCI-E slot. Kdežto full-size jsou uchycené ještě navíc za konec PCB, čímž se zamezuje vypadnutí karty při transportu a poškození systému).
no-X píše:OndraSter: OEM verze nebude běžným zákazníkům dostupná a je určena především pro Apple a několik dalších OEM partnerů ATi, kteří vyžadují full-size karty kvůli montáži (expedují hotové počítače a u větších grafických karet je s přepravou těchto PC problém, protože drží pouze z malý bracket a PCI-E slot. Kdežto full-size jsou uchycené ještě navíc za konec PCB, čímž se zamezuje vypadnutí karty při transportu a poškození systému).
Za jaký konec karty upevnit?Pokud dobře vidím, je tam oproti retail navíc pouze větrák...A bůh (ATI ) jak silně je tam ten plast s ním přidělán, pcb je stejně velké jako u prodejní verze, ne?
Apple MacBook Pro Unibody | 2.4 GHz (@2.7 GHz Windows 7) | NViDIA 9400M/9600GT | 4 GB RAM | MyBook 750GB | Apple Numeric Keyboard | Apple Magic Mouse | Razer Copperhead | Razer ExactMat |vDell 2408WFP | Genius 5.1 ve dřevě
Apple iPhone 3G 8GB | Koss Porta/Pro
Shit píše:2 no-X: Nějak mně v tom hlasování chybí třetí volba - je jedno, jak ji nazveš -> realista, to a ani to..... nebo nějak podobně.
realista je automaticky nVidiot mezi ně se počítám i já. osobně jsem vůči R600 hodně hodně skeptik. podle mě to horko těžko dotáhne 8800GTX, bude to víc žrát, a 8900 to překoná. ATi dneska vidím podobně jako nVidii v době FX5800, ona 8800 je takovej strašák
ale na druhou stranu se na R600 těším, jednak proto abych se konečně dočkal až sklapnou ti co všechny fora zahlcujou posty typu "nekupujte ten shit ABC, počkejte si až vyjde R600 a všem vám vytře zrak", jednak proto že to bude znamenat zlevnění všeho ostatního, a jednak proto že zároven bude uvedena mainstreamová řada která nahradí dneska hypervýhodný x1950pro
zombux píše:realista je automaticky nVidiot mezi ně se počítám i já. osobně jsem vůči R600 hodně hodně skeptik. podle mě to horko těžko dotáhne 8800GTX, bude to víc žrát, a 8900 to překoná. ATi dneska vidím podobně jako nVidii v době FX5800, ona 8800 je takovej strašák
Já si právě myslím že R600 G80 mírně překoná, stejně jako R520 překonala G70. O té bys ve své době taky mohl říct že byla "strašák" - ATi na ní několik měsíců neměla odpověď, navíc o R520 kolovaly různý zvěsti který její reputaci moc nepomohly. Já očekávám že R600 bude při vydání srovnatelně výkonná a pak už to bude jenom lepší, protože nVidia navrhla G80 pro výkon v SM3.0 hrách kdežto ATi vždy navrhuje čipy pro výkon v budoucích hrách (v tomto případe DX10).
zombux píše:ale na druhou stranu se na R600 těším, jednak proto abych se konečně dočkal až sklapnou ti co všechny fora zahlcujou posty typu "nekupujte ten shit ABC, počkejte si až vyjde R600 a všem vám vytře zrak"...
No je asi pravda že R600 při vydání nikomu zrak nevytře. Ale až bude za rok G80 zaostávat o desítky procent, tak zase sklapnou ti co se budou zastávat nVidie. (záměrně píšu budou, protože momentálně je GF8800 jasná volba, ale po vydání R600 už to tak nebude)
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.