Záhadné závady v PC

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Záhadné závady v PC

Příspěvek od Wass »

Zdravim všechny, mám určitý problém, ani mne ani ostatní nenapadá, čím to je, proto to píšu do záhadnejch problémů, bude to román, ale už nevím, co dělat, proto si to prosím přečtěte a když vás něco napadne, tak prosím odpovězte, já už sem fakt bezradnej :( Moje sestava je:

MB: ASUS M2N-VM HDMI - nForce 630a
CPU: AMD Athlon 64 X2 6000+ 3GHz
GPU: ATI Sapphire HD3650 512MB DDR2
RAM: Kingston 4x1024MB DDR2 800MHz
HDD: Samsung HD321KJ - 320GB
Zdroj: Fortron ATX-400PNF 400W
OS: Windows Vista Ultimate SP1 (později SP2)/ nyní i XP SP3

Vše to začalo problémem se zvukem:
Asi před dvěmi měsíci se mi ještě za XP SP3 stávalo to, že mi samovolně vypadával zvuk (zvukovka je integrovaná v desce, je to nějakej Realtek), prostě to jelo, jelo a najednou vypadlo, jakoby se zasekly ovladače zvukovky, ovladač Realtek mi ukazoval, že nemám zapojenej jack u sluchátek, ale já ho zapojenej měl, prostě se to seklo a nereagovalo. Jenže kdyby nešel jenom zvuk, tak bych si třeba pustil hudbu, ale neslyšel bych jí, ale nešla mi pustit ani hudba, ani filmy a dokonce ani nějaké hry, prostě tam byla nějaká kolize a spousta aplikací z toho nechtěla naběhnout. Přeinstaloval jsem tedy systém, avšak i po všech nainstalovaných ovladačích to stále nešlo, když to vypadlo, tak se to někdy třeba za 5 minut zase nehodilo a jelo to dál, ale někdy se to už nenahodilo a když jsem PC restartoval, tak se ten ovladač vůbec nenačetl. Občas pomáhalo to, že sem PC nechal třeba hodinu nebo rovnou celou noc vypnutý, tak to po zapnutí zase jelo, dokud se to znova neseklo. Pak jsem kvůli jiným problémům nainstaloval Visty Ultimate a s těma to vypadalo, že to jede, ale teď se mi ten problém znova objevil. Úplně to stejné, jako u XP, je tam nějaká kolize, že to někdy jde a někdy ne a že se to po delším vypnutí zase nahodí a já nevím co s tím. Prostě zvuk šel, pak se to seklo a oznámilo mi to, že se odpojil konektor (přitom byl stále v jacku), nešly spustit hry ("Bla.exe přestal pracovat") a když jsem třeba něco náhodou hrál, tak když to vypadlo, tak se sekla celá hra a spadlo to (to se dělo u WoW, CoD2, GTA4, GRID...), flashnul sem BIOS, reinstaloval ovladače zvuku, chipsetu, prostě všeho co šlo, pak jsem zkusil odinstalovat ovladače tý zvukovky a zakázat jí v domění, že budu sice beze zvuku, ale ty hry půjdou, jenže když teď spustím jakoukoliv hru, tak to 10 sekund jede plynule a pak se to tak na 15 sekund zpomalí na 3 FPS a takhle furt dokola (i po nainstalovaání ovladačů zpět se to takhle seká), prostě to nespadne ale takhle se to seká, zkusil sem teda přeinstalovat systém, ale i na úplně novym systému, na kterym sem ještě nenainstaloval ovladače zvukovky, tak se WoWko (jediná hra, kterou sem zkusil) zase sekala úplně stejně, jako předtim... jediná hra, která mi jede, je Live for Speed, ale jinak se všechno ostatní seká... je to stejnej problém, jako když jsme PC koupili, ale pak sme to zavezli zpět do obchodu a tam nám vyměnili deksu za lepší typ (původně tam byla M2A-MX) a od tý doby to už jelo celej rok dobře... nyní jsem zkusil nasadit XP, všechno doinstaloval, včetně SP3 a všech ovladačů, zvuk zatím nevypadává, takže zvuk je možná vyřešený, ale ty hry se zase sekají... prostě chvíli to jede plynule, pak se to zpomalí na 3-4FPS a pak zase plynule a takhle furt dokola... už nevim co dělat, DMA u disku mám zaplé, RAMky sem zkoušel různě přehazovat a vyndavat, ale ve všech kombinacích se to sekalo, kvůli původnímu problému se zvukem jsem na aukru vydražil externí zvukovku Creative Sound Blaster Live 5.1, až mi dojde, tak jí zkusím, nevím, jestli se to tím spraví, ale přecejenom ten problém se sekáním her vznikl z toho problému se zvukovkou, ale když se zvukovka očividně spravila, tak by hry měly taky, ale tomu se tak nestalo... takže nevím, jestli to furt koření z té zvukovky a nebo se náhodou problém se sekáním objevil ve stejnou chvíli jako problém se zvukovkou... no prostě už nevím, co dělat, kdyby ste někdo věděl cokoliv, co by mohlo pomoct, tak to sem prosím napište, budu vděčný :)
Moje webovky > www.wass.ic.cz ;)
Cigi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cigi »

Wass píše:problem
Ad sekani her:

Kontroloval jsi vsechny teploty ???
Ja bych to videl na prehrivani nejake komponenty (pravdepodobne procesoru...).

Ad zvuk:

Taktez by mohla byt spatna deska (zkontroluj vizualne stav kondenzatoru, jestli nejsou nafoukly)

Projistotu bych projel PC "klasickymi" zatezovymi testy (Memtest, Orthos... ) a uvidis.
Proudí mi v žilách klingonská krev... }}:-(
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

I po koupi PC jsem se domníval, že to je teplotama, ale teploty jsou v pohodě - v klidu/v zátěži

CPU: 40°​/60°
GPU: 50°​/65°
HDD: 30°​/33​"
MB: 33°​/45°
Chipse​t: 85°​/85°
Teplo​ta vzduchu ve skříni: 30°​/35°

Ten Chipset je možná vysokej, ale takhle byl furt a jelo to dobře, 85° není pro integrák nijak závažná teplota. Kondenzátory mi nijak nafouklý nepřijdou, vypadaj normálně. Testy zkusím nějaké udělat, možná něco vyjde najevo. Na jak dlouho myslíte, že bych to měl nastavit, aby ty testy byly "smysluplné"? Jestli stačí pár minut, hodin nebo třeba celej den? Díky za rady :)

Edit: Na XPčkách mi teď už nejde ani Live for Speed :(
Cigi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cigi »

No, tech 85 na chipsetu je uz mnoho, a ani teplota CPU neni idealni (dle AMD max. teploty 55-63).... (chipset bych zkusil ofukovat nejakym vetrackem, a uvidis - treba se to tim vyresi)

Jako prvni test bych zkusil plne nalozit procesoru (Orthos ci Prime95) - cim dyl, tim lip - ja vetsinou doporucuju nechat testy jet cca 8 hodin (pres noc). K tomu bych si logoval i vsechny teploty.

Pak memtest a nakonec zatizit komplet sestavu (tzn. grafiku i procesor)

Az budes mit dalsi poznatky z testovani, tak je postni a uvidime co dal ;-)
Proudí mi v žilách klingonská krev... }}:-(
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Zkusim použít malej stolní větráček, ale ten udělá průvan na jeden metr před sebe, takže ho zkusim dát před ten chipset a uvidim, jinak co já vim, tak většina elektronických součástek snese 90-100° a pro integrovanej obvod by těch 85° bejt problém neměl, alespoň průmyslové součástky to vydrží a některé dokonce pracují lépe pod vysokými teplotami než pod nízkými. Ale až přijedu za dva tejdny z Brna (zejtra odjíždim), tak určitě udělám několik těch testů na stabilitu :)
jean
Nováček
Nováček

Příspěvek od jean »

zdravím všechny, mám delší problém s PC, už nevím co s tím.
modře jsou vyznačeny položky, které jsou stejné i po upgradu
rok 2008:
MB:ASUS M2N32-Sli deluxe (ATX 12V 4pin)
VGA: ATI 2900XT
RAM: A-DATA 800+ MHz vitesta edition 4GB
CPU: Athlon X64 X2 5600+
zdroj: Fortron Blue Storm II 500W (ATX 12V 4pin)
HDD: Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATAI
DVD-RW: PIONEER DVR-111
WINDOWS VISTA HOME Premium 64bit
zvukovka Soundblaster Audigy, TV karta Leadtek Winfast

Občas se stalo, že se objevila BSOD s chybou 0x0A nebo neco jineho, že USB a kdesi cosi, tak sem to restartnul a jel dal, nez se to treba za mesic stalo, ale cetnost nebyla velká, tak mě to moc neznepokojovalo, stávalo se to vesměs, když jsem zapojil něco do USB. Nevadí, málo často.

2009:
Od tedka se zacaly dít zajímavé věci, start PC, nenajede, dlouhé pípání speakeru, nenajede nic.
mám podezření na grafiku, dám tam jinou, která nepotřebuje napájení, PC naběhne a jelo mi 2 dny, než jsem si koupil GTX260 od Gainwardu 216SP, jinak ta 2900XT u kolegy v PC jela.

PC jelo celkem dobře, BSOD se snad objevila jen 1 nebo 2x. Hrál jsem FS X, potřeboval jsem silnější procák - 4 jádro. Po nějakých peripetiích a updatech BIOSu jsem nakonec rozjel CPU (phenom II 940), aji desku (GA 790X -UD4 (EATX 12V 8pin)), vše jelo.

JENŽE, po nějaké době, asi 2-3 dny, opět BSOD a PC při zapnutí OPĚT nenabíhal, dlouhé přerušované pípání (podle manuálu problém GK, ale to je nesmysl, nejela tam ani ta 2900XT). Vzal jsem PC k kámošovi, ten to zapnul a jelo mu to v pohodě, sem říkal, to není možné. Ještě mi přeměřil zdroj, na který jsem už měl podežření, a všechny větve ok. vzal jsem tedy PC domu a opet nejelo, zase dlouhé pípání, podezření na přepětí/podpětí v síti, jenže tam 238-242 V,což je myslím ještě OK.
Napadlo mě vyměnit napájecí kabel, vše jelo!! tak jsem byl rád asi 2 dny, než se to začlo opakovat zase znovu, dlouhé pípání, BSOD apod. Občas pomohlo pošulat s kabelem u zdroje, a zase to bylo dobre, ale nepomahalo to vzdy. Uz jsem byl fakt zoufalý. Vytáhl jsem tedy TV kartu a zvukovku, vše jelo 2 dny úplně bez problému, ale včera opět BSOD, celkem častokrát po sobě, když jsem hrál Heroes, po nějaká době začla blbnout grafika ve hře a sek, musel jsem reset, opět BSOD.
Ale zatím se neozývá dlouhé pípání a PC zapnout jde..

teploty na CPU a GPU v pohodě, chipset neměřen, skříň je ale dobře větraná, všechny napětí nastavené tak, jak mají být, vše default mimo RAM (2.0-2.1V)

paměti projeté v memtestu, v goldmemory, Prime95, vše OK

Nevíte náhodou někdo prosím, co s tím?

mě napadá jen zdroj nebo paměti, protože to se (mimo HDD,DVD) neměnilo, ale obojí je testované a OK

Za každý tip děkuju, už opravdu nevím, co s tím

PS: co se stalo dnes rano: večer jsem nahodil novou instalaci win, bez ničeho, jen spustil prime95, ráno cerna obrazovka s bilym pismem, ze je zmenen HW a ze potrebuji provest novou instalaci windows! spustit beznym zpusobem atd. nejde spustit, musim znova reinstall...
CASE: Thermaltake VE7000BWS Soprano DX CPU: AMD Phenom II 940 BE MB: Gigabyte GA-MA790X-UD4 RAM: DDR800+ 4*1GB CL4 A-data HDD: Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATAII VGA: Gainward GTX260 Golden Sample 896MB DVD-RW: Sony NEC Optiarc AD-7173S PSU: Corsair TX650 LCD: SAMSUNG 22" OS: WINDOWS VISTA HOME Premium 64bit
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Zkus tam dát jiný zdroj a paměti projet memtestem (aneb sám sis odpověděl).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
jean
Nováček
Nováček

Příspěvek od jean »

OndraSter píše:Zkus tam dát jiný zdroj a paměti projet memtestem (aneb sám sis odpověděl).
zdroj koupený, corsair TX650W, probíhá instalace...
CASE: Thermaltake VE7000BWS Soprano DX CPU: AMD Phenom II 940 BE MB: Gigabyte GA-MA790X-UD4 RAM: DDR800+ 4*1GB CL4 A-data HDD: Seagate Barracuda 7200.10 320GB SATAII VGA: Gainward GTX260 Golden Sample 896MB DVD-RW: Sony NEC Optiarc AD-7173S PSU: Corsair TX650 LCD: SAMSUNG 22" OS: WINDOWS VISTA HOME Premium 64bit
jean
Nováček
Nováček

Příspěvek od jean »

Jsou to 3 dny a vše zatím jede jak má, a to jsem mu dal chudákovi pěkně zabrat, jel prakticky 3 dny bez přestávky...
vypadá to, že to bylo tím zdrojem, zatím. pokud to bylo opravdu jím, tak je vadný už tak rok, zkusím ho dát někde na přeměrení. všem díky za připomínky
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

K tomu mému problému: zkusil jsem přes noc dát Prime95 a druhou noc jsem dal MemTest, obojí jelo 8 hodin a ani jedno mi nehodilo žádnej error, takže procesor i paměti jsou v pohodě a teploty cpu byly max 56° (těch 60° jsem jen odhadoval z paměti), takže tím to není. Taky sem přišel na to, že se mi sekaj i flash animace, takže jakmile sem na netu a je tam někde video nebo flash reklama, tak se mi to seká úplně stejně jako u her, takže chvíli to jede a chvíli se to seká. Pak sem taky zjistil, že skoro po každém zapnutí PC to vůbec nenajede, nenačte se ani BIOS, na monitoru nic není, na disku to nehrabe, prostě se to jenom rozjede ale nic se neděje, pak to vypnu natvrdo a když to znova zkusím za 20 minut, tak se to rozběhne, to taky teda nechápu čim to je, ale jak jsem psal, procesor i paměti jsou v pohodě, takže to je podle mne základní deskou, ale nevím... tak kdyby někdo něco věděl, tak mi prosím dejte vědět, už sem z toho na haluzi, protože takovýhle problémy jsou fakt ojedinělý a neodůvodnitelný :(

EDIT: Tak ve Photoshopu to dělá to samé, chvíli jede a chvíli se to seká, napadá mě, jestli to nebude grafikou, určitě to je deskou nebo grafikou, jenže to nemůžu nijak určit :( Možná bych se mohl s někým domluvit, abych u něj mohl zkusit mou grafiku, ale moc lidí v okolí nemám, uvidím...

EDIT 2: Grafiku jsem vypojil a zkusil jsem integrovanou nVidia GeForce 7050, ale u té taky hry blbnou, takže to je na 99% základní deskou... už jsem odeslal formulář online podpory ASUS, minule mi řekli, že s tim problémem (jednalo se o prasklý držák chladiče na cpu) nemůžou nic dělat (to je teda fakt podpora...) a odkázali mě na dovozce komponentů AGEM, tam byli ochotní a z vlastních zásob mi zadarmo vyměnili držák... ale jestli mě teď znova odkážou na někoho jiného, tak si zajdu k nim na pobočku a omlátim jim to o hlavu, formálně řečeno - budu uplatňovat zákonnou záruku za každou cenu... a kdyby to nešlo, tak prohodim pár slov o Obchodní inspekcí, případně o reportérech z televize a uvidíme :-D
street2style
Nováček
Nováček

Příspěvek od street2style »

V skole sme sa ucli programovanie TP7 tak som si povedal ze si to nainstalujem aj doma. Tak som ho nainstaloval spustil a program sa spustil ale neislo tam nic robit (vyzeralo to ako keby zamrzol) az po cca roku som zistil ze ho blokuje program na regulaciu otacok ventilatorov SPEEDFAN... cize ak som speedfan nespustil setko ficalo, akonahle som ho spustil TP7 neisiel...najvecia sranda bola ze speedfan sa mi spustal pri starte PC cize nadej na to ze to zistim bola minimalna :D

inak TP7 - TurboPascal 7 :D
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Takže jsem zkusil úplně jiný, nový zdroj Spire Jewel 550 - SP-ATX-550WTN-PFC (byl úplně nový za 600,-, byl někde na skladě, takže proto tak nízká cena, ale i s ním se hry sekají, takže to není zdrojem, grafikou, zvukovkou, procesorem, harddiskem, mechanikami a ani pamětmi, takže to je opravdu tou deskou... jenže stále nevím, jestli to je HW nebo SW problém, zrodilo se to z problému se zvukovkou, ale těžko říct... já už si teda vybral desku, kterou bych si pořídil, je to Gigabyte GA-MA790X-UD4, myslím, že to je dobrá volba, alespoň už budu moct i taktovat... ale stejně mě ta deska štve, opravdu nikdo z celýho fóra neví, čím by to mohlo být?
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Tak mam objednanou novou desku, díky všem za rady...
-hitman-
Nováček
Nováček

Příspěvek od -hitman- »

Pre mna je zahadou moj monitor Samsung 2493HM. Niekedy ho zapnem bez problemov normalne, ale vacsinou ked ho zapnem, vymienaju sa sami od seba rezimy obrazu (custom, text, internet, game...) monitor meni rezimy a nic nieje funkcne. Musim ho odpojit od siete a znovu zapojit.
V dalsom pripade sa mi stava, ze blika dioda, ktora za normalnych okolnosti ma svietit a taktiez nic nefunguje, dokonca ani vypnut.
Grafickym ovladacom to asi nebude, lebo nikdy nenabehla ziadna chyba a skusal som ho aj na starsom pc a robi to iste.
ereso
Nováček
Nováček

Příspěvek od ereso »

Zdravím všechny.
Mám problém:
PC: E7400, Gigabyte P35 DS3-L, A-data 2x2GB 1066, 500Wforton, 3870 Toxic 512MB
Můj problém je v tom, že někdy se mi PC nezapne a musím ho zapínat několikrát než naběhne.
Zapnu pc a roztočí se jen ventilátory v bedně, neběží ventilátor na procesoru a na grafice a reprák ani nepípne.
Když PC zapnu a naběhne je vše ok, teploty stabilita vše v pohodě.......jen ho zapnout :(

Prosím o rady, nevím kudy kam.
Zkoušel jsem:
odpojovat zařízení od zdroje, od desky i ventilatory i napájení grafiky
prohazovat i vyndavat RAM...
CPU: Core2 E7400 (2,9Ghz OC); MB: Gigabyte GA-P35-DS3L; RAM: DDR II A-DATA Extreme Edition 4MB 1100Mhz CL5 dual; GPU: Ati Radeon 3870 512MB Toxic; Disk: Samsung SpinPoint 500GB SATA II; Forton Blue Storm 500W; Artic Cooling Alpine 7 Pro
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Odchází ti zdroj nebo deska. 80:20
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
ereso
Nováček
Nováček

Příspěvek od ereso »

Díky za radu. No asi zkusím poptat někoho na půjčení zdroje a pak uvidím, když to nepomůže půjde deska do šrotu. Fortona mám rok a půl, je možné že by takhle rychle odešel?
CPU: Core2 E7400 (2,9Ghz OC); MB: Gigabyte GA-P35-DS3L; RAM: DDR II A-DATA Extreme Edition 4MB 1100Mhz CL5 dual; GPU: Ati Radeon 3870 512MB Toxic; Disk: Samsung SpinPoint 500GB SATA II; Forton Blue Storm 500W; Artic Cooling Alpine 7 Pro
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Může nefungovat nový zdroj, může odejít za den, za měsíc, za 5 let i za rok a půl.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
ereso
Nováček
Nováček

Příspěvek od ereso »

Tak jsem koupil novou základní desku a nic, stále problémy se zapínáním. Jinak jsem zkoušel z desky vyndat PCIe grafiku a PC se ihned spustilo, poté jsem ji zas vypnul, grafiku vrátil a zapnul a opět naběhl. Pak vypnul a opět při zapnutí problém.

Takže suma sumárum: Ram ne, deska ne
Zbývá: zdroj, GPU, CPU....
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Podle mě je to zdroj :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“