Foťák na focení aktů

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Rhino.M
Začátečník
Začátečník

Re: Foťák na focení aktů

Příspěvek od Rhino.M »

Accuphose píše:Ale ještě mi nikdo neodpověděl na otázku, zda by měl výběr foťáku záviset na tom, zda se bude fotit černobíle nebo barevně.... :)
Myslím, že je to jedno, jak u digitálu, tak u filmu.

Z digitálu to budeš vyvolávat v PC, jak už bylo zmíněno. A co se týče klasické filmové zrcadlovky, tak tam je to o tom, jaký si koupíš negativ, zda čb nebo barevný...
Now working on Project Gaia
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=22340
CPU: Intel C2D E8400 MB: Gigabyte GA-P35-DS3 RAM: 2x 1024MB DDR2 A-data 800 MHz EE GPU: GAINWARD BLISS GTX260 Golden Sample PCIe OS: WinXP Pro SP3 CD/DVD: Lite-On SHW-16H5S LightScribe Case: CoolerMaster Dominator CM 690K Power: ATX Fortron 400W
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Jak píše Rhino.M, je to jedno. Jen u DSLR máš vyvolání v pc a následný postprocesing(upravení) jednodušší. Mě se třeba hodně líbí čb foto s oranžovým nádechem.

Můj pokus.
Obrázek Obrázek

PS>Přidal jsem na imageshack 25 makro fotek.
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

Furt mi vrtá hlavou blesk, má vůbec nějaký smysl, s ním se nedají dělat stíny a maximálně se to přesvítí, nebo mám špatnej názor? Ale jak chcete udělat třeba fotku rozsvíceného vánočního stromku v jinak setmělé místnosti, aby ta fotka vypadala přesně tak, jak ji vidí lidské oko, řeší to nějaká funkce?
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Blesk samozřejmě smysl má. Já ho v začátcích třeba nepotřeboval vůbec ani k DSLR. Ale na opravdové makro kde je třeba velká clona kvůli hloubce ostrosti je blesk nutnost. Taky pokud budeš trochu kreativní hodí se dálkové odpalování blesku.

To s tím vánočním stromkem řeší pentax K7(nevím jak ostatní značky) přes HDR, jinak přes soft v pc.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Accuphose píše:Furt mi vrtá hlavou blesk, má vůbec nějaký smysl, s ním se nedají dělat stíny a maximálně se to přesvítí, nebo mám špatnej názor? Ale jak chcete udělat třeba fotku rozsvíceného vánočního stromku v jinak setmělé místnosti, aby ta fotka vypadala přesně tak, jak ji vidí lidské oko, řeší to nějaká funkce?
další krok vedle. samozřejmě že blesk má smysl, to co tady píšeš platí leda tak pro integrované blesky na kompaktu. profesionální blesk je pak (správně použitý) samozřejmě jen pro dobro věci. jak to tak sleduju, tak si prvně kup kompakt a nauč se základní principy fotografování, pak teprv vymejšlej dál.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

S kompaktem s tím xindlbleskem se je ale nenaučí...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

kompakt s xindl bleskem mám (hrdě hlásím :-D)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

I na blbej kompakt jde udělat provizorní difuzor z pauzáku a podobně, takže ono je to hodně i o rukách a o snaze...
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Souhlas s Trinomem. Než jsem si koupil zrcadlovku, víc jsem při focení přemýšlel a snažil se. Jak s kompozicí, expozicí, tak i používanou výbavou. Se zrcadlovkou jsem v tomhle ohledu dost zlenivěl - proč bych tolik řešil kompozici, když je výstup tak kvalitní, že si můžu dovolit dodatečný ořez. Proč bych řešil expozici, když si ji v RAWu můžu upravit. Proč bych řešil nějaké filtry, když v RAWu můžu mnohé nahradit...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

no-X>Svatá pravda, MF skla mě alespoň nutí ostřit a clonit. Ty sw filtry jsou taky výborná pomůcka, stejně jako dva monitory pro photoshop a capture one, za ty dva dny co je mám jsem s na to tak navykl že jeden se mi zdá málo :)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Proč bych řešil nějaké filtry, když v RAWu můžu mnohé nahradit...
Jo, proto mi leží přechodáky v brašně :-D
Fox_25 píše:skla mě alespoň nutí ostřit a clonit.
tak na clonění snad nepotřebuješ MF skla ... a ostření, mám radši AF :)
Fox_25 píše:stejně jako dva monitory pro photoshop a capture one
já často používám dualview zobrazení Lightroomu.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Smith píše:tak na clonění snad nepotřebuješ MF skla ... a ostření, mám radši AF :)
Samozřejmě že ne. Jen mi to přijde přirozenější, přistihl jsem se jak jsem na seťáku hledal kroužek s clonou který tam není. Manuální ostření na AF skle jde samozřejmě taky, ale není to tak robustně provedeno jako u starých mf skel, často stačí drcnout prstem do přední části objektivu a je opět rozostřeno.
Smith píše:já často používám dualview zobrazení Lightroomu.
Myslel jsem rozšířenou plochu, upravovaná fotka na velkém CRT a nástroje na malém LCD.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Fox_25 píše:Manuální ostření na AF skle jde samozřejmě taky, ale není to tak robustně provedeno jako u starých mf skel, často stačí drcnout prstem do přední části objektivu a je opět rozostřeno.
Tak to je problém jen objektivů, které při ostření otáčí přední člen. Jinak mě se ještě nestalo, že by mi AF selhal a já musel ostřit na něco ručně.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Přechoďáky a polarizák by si uplatnění možná našly, ale se zrcadlovkou nejsou bezpodmínečně nutné - oproti FZ30, kterou jsem používal před tím. Pokud jsem chtěl, aby neby nebylo oproti zbytku vypálené, musel jsem používat polarizák nebo přechoďák s polarizákem, ale teď to jde i bez nich.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

No nevím, ale polarizák podle mě moc dobře nasimulovat nejde.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Smith píše:Tak to je problém jen objektivů, které při ostření otáčí přední člen. Jinak mě se ještě nestalo, že by mi AF selhal a já musel ostřit na něco ručně.
Není, mému seťáku kterému se přední člen neotáčí to vadí, oproti tomu tamron 70-200 na tohle háklivý není a tomu se přední člen točí. Navíc AF u 40D proti K100D bude úplně ale úplně někde jinde. Samozřejmě mluvím o low cost objektivech, na dražších jsem to nespozoroval. Navíc mě to už netrápí, zbyl mi poslední af objektiv který půjde brzo pryč. Budu odkázán pouze na MF a jsem rád :)
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

Mně se točí hlava z toho :lol: :-D Czech please
Rhino.M
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rhino.M »

No je pravda, že když člověk používá MF, dá si na celé fotce, dle mého názoru více záležet. Tehdy je to opravdu o focení a trpělivosti. Proto jsou dnes weby plné rádoby fotografů, kteří si v podstatě koupí zrcadlovku za x-tisíc a fotí jen na plný automat. Teprve až člověk přejde na plný manuál a RAW může o sobě trvdit, že je fotograf a fotí.

Jinak co se blesku týče. Absolovoval jsem jeden workshop v Českém Švýcarsku a tam nám profi fotograf radil (a podle vysledné fotky, je to i pravda), že někdy stačí pouze obyčejná taška z Teska. Bavíme se o vestavěném blesku. :wink:
Now working on Project Gaia
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=22340
CPU: Intel C2D E8400 MB: Gigabyte GA-P35-DS3 RAM: 2x 1024MB DDR2 A-data 800 MHz EE GPU: GAINWARD BLISS GTX260 Golden Sample PCIe OS: WinXP Pro SP3 CD/DVD: Lite-On SHW-16H5S LightScribe Case: CoolerMaster Dominator CM 690K Power: ATX Fortron 400W
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Smith píše:No nevím, ale polarizák podle mě moc dobře nasimulovat nejde.
Pokud se používá k odstranění odlesků, tak ne. Já jsem mluvil spíš o úpravě dynamického rozsahu.
Fox_25
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fox_25 »

Accuphose> Z tvého dotazu se diskuze "zvrhla" v diskuzi fotografů :-D co naděláš.

Rhino.M>Tak tak, s MF jsem víceméně úspěšně fotil i rally protože seťák se stejně nechytal. Hlavně z každé povedé fotografie MF sklem mám větší radost a kvůli posprocesingu a vyvolávání se 90% lidí co fotí bez rawu stejně neobejde.

Na blesk na těle se mi osvědčil papírový kapesník.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“