Oběh vzduchu vzhůru - narušení čelním a zadním ventilátorem?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Re: Oběh vzduchu vzhůru - narušení čelním a zadním ventilátorem?

Příspěvek od A.l.ee.x »

ehw píše:koupíš aktivní chladič na ramky,ale nelíbí se mi ty malinkaté ventilátorky
Ani mně se nelíbí, s 40-60mm ventilátory mám je ty nejhorší zkušenosti a už je v počítači nikdy nechci vidět.

Mirek E. píše:Ventilátory bych dal všude kromě bočnic. Dej ho tedy dopředu, dozadu, zespod a zvrchu.
Přední a dolní nasaje studený vzduch a zadní, horní + zdroj vysaje teplý vzduch z case ven.
To byl přesně můj původní záměr.

Mirek E. píše:Co to je za case?
Nahoď alespoň foto vnitřku.
Fotka je právě problém, jinak bych tu fotografii sem už nahrál dávno. Jedná se o midi-tower klasických rozměrů. Má tlusté hliníkové šasy a vnitřek působí kvalitně. Na druhou stranu je skříň už docela stará a hodně poškrábaná, takže mi nečinní problémy do ní řezat díry :-).

Pro představu se můžeš podívat např. na tuto fotku skříně, kterou jsem náhodně vybral z obchodu a jejíž vnitřek je až na perforace prakticky identický s mojí skříní.
Obrázek
Co se týče modifikací, tak krom vyřezání děr přímou bruskou ještě udělám skříni vysoké nožičky, aby byl dobrý přístup ke spodním prachovým filtrům.
Aleš Papoušek
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

A nevyplatilo by se ti spíš obětovat 1500,- Kč a koupit novou skříň?
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Kdybych koupil nový midi-tower, v čem by se oproti té staré lišil? Velikostně by to bylo úplně to samé, kvalitativně přibližně také a úpravy bych dělal stejné, tzn. přidal nožičky a řezala díry a perforace.
Aleš Papoušek
Mirek E.
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mirek E. »

Měl by jsi ale vzhledově novou case a ne nějakou starou oprýskanou.

Do 1 500,- Kč seženeš kvalitní case od Coolermaster, Chieftec nebo podobné. Koukni např. do nabídky CzC.cz.
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ano, měl bych nablyštěnou skříň s „vychytávkami“, o které nemám zájem (vyndavací/otočené 3,5“ pozice na disky, bezšroubové uchycení 3,5“ a 5,25“ zařízení, atd.).

Vzhledově mi na skříni vůbec nezáleží, zmíněné vychytávky nepotřebuji a jak jsem již psal, ačkoliv je tato skříň stará, tak je poměrně kvalitní. Mám zkušenosti s příšernými KME a Redstar do 800 Kč a tato moje skříň rozhodně taková není. Jinak řečeno, přidaná hodnota nové skříně je pro mě v tomto případě nulová. Každopádně děkuji za tip.
Aleš Papoušek
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Ja to mam pro inspiraci v Aerocoolu takto.
Ale je to BTX case. Jedinej ventilator out je momentalne ten za ninjou.
Zdroj taha teplo jen sam ze sebe.
Omluvte kvalitu, ale uz jsem asi 10 let v maxku nedelal :-D

Na strope casu je dira, pozustatek po vodnikovi a je zakryta linem.
Mozna by se paradoxne vyplatilo udelat pak windtunel, co nebude horem odsavat, ale prihanet vzduch ke grafice, aby se netloukly ventilatory. Zbyde pak ale jen jeden fan na out, tak jeste uvidim :-) a nebo windtunel ke grafice jeden vetrak in a vedle vetrak out :-D Je tam ted dira asi 11x20cm nahore zakryta.

Modre sipky vzduch studenej z venku
Fialove z case
Cervene out teplo
cervenej kvadr je grafika a to zeleny vzadu deska.

Ty tri tmave kvadry jsou 3 disky v Silentmaxxu :-D neprekrocej 32°C
Zbytek snad jde poznat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Pak me napadla tato moznost az budu mit lepsi grafiku, bude i delsi.
Uz ted se mi vejde k diskum jen tak tak. Takze pak budu muset posunout disky doprostred nebo dolu.
S tim ze me napadlo udelat windtunel primo k vetraku grafiky a pak vedle dat ventilator co bude odtahovat teply vzduch pryc. Aby na vyfuk tepla byly alespon 2 ventilatory.
Ventilatory na bok case nebo dospoda, je podle me nesmysl at uz se jedna o jakoukoliv case.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Enemy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Enemy »

Pro inspiraci se muzes podivat na link v mem podpisu. Pokud se ti prace povede, budes z toho mit rozhodne lepsi pocit nez kdyby si jenom zasel do obchodu a koupil celou novou skrin :).
Pokud na spodni ventilator na dne case osadis i kvalitni prachovy filtr nemusis se niceho bat a muzu toto reseni jenom doporucit. Horni ventilator by mohl taky krasne zefektivnit odvod tepleho vzduchu ale ja bych mel asi strach aby se touto cestou shora neprasilo dovnitr case (samozrejme ve vypnutem stavu kdy ventilator nebude tlacit vzduch ven).
Intel core i7 860, Asus P7P55D EVO, 2x2GB Kingstone 1600Mhz CL8, Gigabyte Nvidia GTX580 SOC, 2x 320GB Samsung, Seasonic M12D 750W, ThermalRight Ultra 120Extreme ("lapovano") + Arctic Silver 5 + 4x Noctua NF-P12 + Thermaltake Swing

AMD Phenom II X2 555 BE 4300Mhz, MSI 790FX-GD70, 2x1GB Patriot 1333Mhz CL7, Gigabyte Radeon HD5850 970Mhz, 250GB Seagate, Enermax Liberty 500W, ThermalRight IFX-14 ("lapovano") + Arctic Silver 5 + ThermalTake Tsunami
A.l.ee.x
Nováček
Nováček

Příspěvek od A.l.ee.x »

Butch píše:Omluvte kvalitu, ale uz jsem asi 10 let v maxku nedelal :-D
Náhodou je to moc pěkné zobrazení. Dobrá práce Butch ;-)
Enemy píše:budes z toho mit rozhodne lepsi pocit nez kdyby si jenom zasel do obchodu a koupil celou novou skrin
Přesně moje řeč!
Enemy píše:Horni ventilator by mohl taky krasne zefektivnit odvod tepleho vzduchu ale ja bych mel asi strach aby se touto cestou shora neprasilo dovnitr case (samozrejme ve vypnutem stavu kdy ventilator nebude tlacit vzduch ven).
To mě po pravdě nenapadlo. Možná by nebylo špatné udělat upgrade tak, že koupím přístrojovou krabici takovéhoto typu:
Obrázek
a na ventilátor z vrchu dám jednu polovinu krabice. Vzduch tak bude proudit dopředu a dozadu nebo doleva a doprava (v závislosti na natočení) a dovnitř se nebude prášit ;-).
Aleš Papoušek
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“