NVIDIA DLSS - info a vše okolo
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Mafian277198
- Začátečník

Re: NVIDIA DLSS - info a vše okolo
Tvl, tolik ms už musí bejt hnus i u singleplayer střílečky (o multiplayeru ani nehovořim) i pro průměrnýho hráče, to mi neříkejte, že to FG nepoznáte zhoršeným ovládáním (vizuálně to fakt bude vypadat líp, ale to je tak možná pro nějaký tahovky se super náročnou grafikou nebo co)... vybavuju si, když sem kdysi hrál Vietcong multiplayer a byl tam server se 100ms... a tam se nedal hrát ani COOP proti botům, natož proti ostatním hráčům (možná tak pro důchodce) 
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ty rozbory byly zvětšený a zpomalený, a opravdu jen někde byly vidět, chyby , jinak hard to see. Bude to stejný jako to bylo, co se nadělalo s prvním RT a dlss. Není to technologie dokonalá, to nikdo netvrdil, nakonec jí budou používat všichni kromě pár nerdů, který maj z rozmazaný baterky ocd. Case closed.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro
>>>>Fórum pro much VRAM much doge věrozvěsty otevřeno! Vstup ZDARMA<<<<
- Delarge
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Hlavně tam v tom HWU videu jedou bomby ve stylu 30 to 120 fps je horší než 60 to 120 fps. Wooow, to je skoro jako na úrovni zjištění, že 30 fps je horší než 60 fps.
Taky že v latenci 120 fps nativ a 120 fps vygeneravaný 4x MFG budou obrovský rozdíly, si zaslouží nobelovku.
Ale to, že při stejným nastavení je rozdíl mezi native a 2x FG v Cyberpunku necelých 6 ms s o 60 fps více, a je tady bráno jako hroznej průser a nehratelnej input lag:roll:
Taky že v latenci 120 fps nativ a 120 fps vygeneravaný 4x MFG budou obrovský rozdíly, si zaslouží nobelovku.
Ale to, že při stejným nastavení je rozdíl mezi native a 2x FG v Cyberpunku necelých 6 ms s o 60 fps více, a je tady bráno jako hroznej průser a nehratelnej input lag:roll:
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
přesně tak. ono je dobré slyšet i to okolo, jako že některé hry tím netrpí, většinou neviditelné. do videa se samozřejmě dostaly demonstrační nejhorší případy, často zvětšené a zpomalené, něco jako se ukazoval RT šum na zvětšných loužích v Battlefieldu. je to pokaždé stejné.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro
- marek16
- Začátečník

Docu, imho to bereš moc kriticky. To samý se říkalo před dvěma lety u FG, "blee, bude to humus, nikdy to nezapnu, blabla".
Z mojí zkušenosti je to klidně použitelný, ale zásadně závisí na startovním (výsledným) framerate, a implementaci.
Pokud je výsledek 90-100fps a víc, tak se to v pohodě dá hrát a naprostou většinu času žádný artefakty nejsou vidět (ne, fakt tam nechodím s lupou zpomaleně).
Od té implementace se pak odvíjí inputlag a je zajímavá - jsou hry, kde:
- je to naprosto v pohodě a zlepšuje zážitek (Hogwarts, Atomic heart)
- hry kde když si to srovnávám, tak preferuju plynulých 100+ s FG nad "responzivních" 60 (Starfield - fakt jsem zkoušel a bez FG je to cukatura a už se mi to nelíbí).
- hry kde to vypadá v pohodě, ale lag je prostě už nad mou toleranci (CP2077)
- hry, kde je to absolutně nehratelný i na 100+ fps, protože studio zkurvilo implementaci tak epicky (případně už ten engine v základu je tak pomalej), že mám pocit jako bych tahal myš melasou ve zhuleným stavu. V tomhle fakt exceluje Witcher 3 s RT (naprosto nehratelný a ještě ke všemu brutálně rozmazaný), nebo novej Stalker (tam je lag tak 80ms a popravdě nechápu jak to někdo mohl hrát, namísto okamžitýho smáznutí).
Myslím, že s FG4 to bude podobná písnička s jedním ale. Pokud tu hru GPU moc nedává v základu, tak to samozřejmě bude stát za prd i s FG, což je třeba pro mě osobně s 4070ti docela důvod jít spíš do 5080, než do 5070ti, kvůli mizivýmu výkonovýmu odskoku u té druhé.
Z mojí zkušenosti je to klidně použitelný, ale zásadně závisí na startovním (výsledným) framerate, a implementaci.
Pokud je výsledek 90-100fps a víc, tak se to v pohodě dá hrát a naprostou většinu času žádný artefakty nejsou vidět (ne, fakt tam nechodím s lupou zpomaleně).
Od té implementace se pak odvíjí inputlag a je zajímavá - jsou hry, kde:
- je to naprosto v pohodě a zlepšuje zážitek (Hogwarts, Atomic heart)
- hry kde když si to srovnávám, tak preferuju plynulých 100+ s FG nad "responzivních" 60 (Starfield - fakt jsem zkoušel a bez FG je to cukatura a už se mi to nelíbí).
- hry kde to vypadá v pohodě, ale lag je prostě už nad mou toleranci (CP2077)
- hry, kde je to absolutně nehratelný i na 100+ fps, protože studio zkurvilo implementaci tak epicky (případně už ten engine v základu je tak pomalej), že mám pocit jako bych tahal myš melasou ve zhuleným stavu. V tomhle fakt exceluje Witcher 3 s RT (naprosto nehratelný a ještě ke všemu brutálně rozmazaný), nebo novej Stalker (tam je lag tak 80ms a popravdě nechápu jak to někdo mohl hrát, namísto okamžitýho smáznutí).
Myslím, že s FG4 to bude podobná písnička s jedním ale. Pokud tu hru GPU moc nedává v základu, tak to samozřejmě bude stát za prd i s FG, což je třeba pro mě osobně s 4070ti docela důvod jít spíš do 5080, než do 5070ti, kvůli mizivýmu výkonovýmu odskoku u té druhé.
Ryzen 9800X3D | RTX 5080 16GB | 64GB DDR5 6000 CL30 | Gigabyte B650 Aero G | Samsung 990 PRO 2TB | LG BX 4K
Quis custodiet ipsos custodes?
Quis custodiet ipsos custodes?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ale ty argumenty jsou furt stejný, takže se co se FG týče nic nezměnilo, jen to nyní půjde vyhnat do ještě většího extrému. Ještě více generovanejch FPS za cenu ještě většího lagu a více artefaktů. Meh.
Jinak DF otestovalo novej ray reconstruction a funguje to mnohem lépe jak dosud. Možná to už dokonce začíná být.... koukatelný? Doporučuji hlavně ty Cyberpunk části... ten masivní ghosting-fest co je nyní konečně pryč, musim se s hrůzou zeptat, vy jste to takhle hráli? Na tohle jste se mohli dívat? Škoda je že ač ta nová technologie je k dispozici pro všechny GPU tak starší jak Ada maj velkej performace hit.
https://youtu.be/rlePeTM-tv0?t=810
Jinak DF otestovalo novej ray reconstruction a funguje to mnohem lépe jak dosud. Možná to už dokonce začíná být.... koukatelný? Doporučuji hlavně ty Cyberpunk části... ten masivní ghosting-fest co je nyní konečně pryč, musim se s hrůzou zeptat, vy jste to takhle hráli? Na tohle jste se mohli dívat? Škoda je že ač ta nová technologie je k dispozici pro všechny GPU tak starší jak Ada maj velkej performace hit.
https://youtu.be/rlePeTM-tv0?t=810
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je ale právě to, co bylo potřeba otestovat a vedla se o tom diskuze. Pár jedinců tady totiž tvrdilo, jakej to bude pokrok a přitom je to pořád to stejné. 4x framegen je v podstatě useless, pokud nemáš 240/360/480hz monitor a už v základu ti to běží velice slušně nebo to není titul, kde není problém inputlag. Běžní smrtelníci s 120/144/165hz monitorama z toho nemají prakticky žádný benefit. Když máš nízké fps, tak buď pouzijes dlss nebo snizis detaily, aby ses dostal někde ke 100fps a až pak můžeš přemýšlet o tom, jestli nezapnes framegen.
Takže jo, technologie dobrá ale prezentace vyšších fps jako vyššího výkonu viz nvidia je hloupost a teda normálně nechápu, kam až ti marketeri jsou schopní zajít. Z tohoto pohledu je ten hwu test mythbuster a velice užitečný. Nechápu ten hejt. Tohle by mělo být součástí snad každé recenze, aby se šířilo povědomí. Protože jsou lidi, kteří tohle neznají a uvidí na slidech nvidie obrovský náskok 5000 řady, který prostě neexistuje.
- Delarge
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
DOC:Argumenty typu "najisto poznám rozdíl mezi 35 ms a 40 ms lagem - FG bad"...
No a k tvojí otázce. Zvykneš si, když je Cyberpunk PT o dvě generace dál než jakýkoliv jiný nasvícení u jiných her
Zpomalený zazoomovaný detaily někde v dálce to fakt nezabijou. Ale ano, prostor na zlepšení tam byl a teď s transformer modelem padla i tahle nevýhoda. FG je taky vylepšený...více FPS s menším dopadem na VRAM.
No a k tvojí otázce. Zvykneš si, když je Cyberpunk PT o dvě generace dál než jakýkoliv jiný nasvícení u jiných her
Back to AMD: Ryzen 7 9800X3D + Noctua NH-U12A CB -- MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi -- Gainward Phantom RTX 4080 -- Kingston FURY Beast 2x32GB DDR5 6000MT/s CL30 -- Seagate FireCuda 530 2TB + WD Black SN850 2TB + Samsung 990 PRO 4TB -- Corsair RM750x -- Fractal Design Torrent -- USB DAC EarMen Eagle -- PreSonus Eris 3.5 BT -- Fractal Design Scape -- Samsung Odyssey OLED G8 -- Razer BlackWidow V3 Pro + Razer DeathAdder V2 Pro + Xbox Wireless Controller -- Windows 11 Home 25H2
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Zase ten argument s tim zoomem? Přečti si můj velkej post na minulý stránce. Sorry já nejsem slepej, a používám 32" 4K obrazovku, já nemusim zoomovat aby mě tyhle věci okamžitě praštily do očí. Už mnoho let dozadu u mojí první hry s TAA (Black desert) to byl jeden z důvodů proč se mi to nelíbilo protože ghostingfest galore, ač všichni kolem grafiku na tehdejší dobu chválili.
Bude to pocitově plynulejší? Možná? ale nad 120fps to fakt už přestává bejt znát, ty nejrychlejší monitory si kupujou typicky třeba CS fanitici ala ti co chctěj co nejrychlejší rekace/odezvu a s tim si FG jako koncept totálně protiřečí. Někdo takovej si koupí 240hz monitor s 0,5ms inputlagu a minimální odezvou, aby si tam přidal 45ms inputlagu při FG z 60? Něco mi tady uniká? Člověk co bude hrát s 240fps vytvořenejch přes framegen prohraje s člověkem co bude hrát na 60 native, nebo nedej bože 120 native.
Pro non-competitive hry bude dost záchranou relfex2, co používá podobné triky jako se používaj u VR brejlí, ala samotnej pohyb kamery už nebude mít lag. To je to nejvíce zásadní pro mě protože to je to z čeho se mi dělá šoufl a doslova pak chci prorazit monitor pěstí. Když hraju na monitoru co má 30ms inputlag hraje se mi zle a sere mě to, doslova mě vytáčí to tovládat. 45 a více beru jako joke, jako real-time rendered prezentaci, ne hru. Pod 20 to přestávám vnímat ale mé skóre v UTčku třeba stejně klesne oproti obrazovkám co maj defakto nulu. Třeba ale z mých 5 kolegů v práci jen jeden dokázal poznat těch 45 a zbylí 4 nepoznali vůbec nic špatného ani u těch 45....
Znovu ale opakuji non-competetive, protože samotné kliknutí/výstřel, objevení se nepřítele co zrovna vykouknul za rohem to vše stále bude lagem afektováno, ale už ne ten pohyb kamery ze kterýho se mi dělá špatně když má lag.
K čemu ti bude framegen na 240fps u 240hz monitoru, když to s FG 4x znamená min FPS 60, copž je už celkem velkej inputlag.Natural píše: ↑ned 26. led 2025, 12:44 Tohle je ale právě to, co bylo potřeba otestovat a vedla se o tom diskuze. Pár jedinců tady totiž tvrdilo, jakej to bude pokrok a přitom je to pořád to stejné. 4x framegen je v podstatě useless, pokud nemáš 240/360/480hz monitor a už v základu ti to běží velice slušně nebo to není titul, kde není problém inputlag. Běžní smrtelníci s 120/144/165hz monitorama z toho nemají prakticky žádný benefit. Když máš nízké fps, tak buď pouzijes dlss nebo snizis detaily, aby ses dostal někde ke 100fps a až pak můžeš přemýšlet o tom, jestli nezapnes framegen.
Takže jo, technologie dobrá ale prezentace vyšších fps jako vyššího výkonu viz nvidia je hloupost a teda normálně nechápu, kam až ti marketeri jsou schopní zajít. Z tohoto pohledu je ten hwu test mythbuster a velice užitečný. Nechápu ten hejt. Tohle by mělo být součástí snad každé recenze, aby se šířilo povědomí. Protože jsou lidi, kteří tohle neznají a uvidí na slidech nvidie obrovský náskok 5000 řady, který prostě neexistuje.
Bude to pocitově plynulejší? Možná? ale nad 120fps to fakt už přestává bejt znát, ty nejrychlejší monitory si kupujou typicky třeba CS fanitici ala ti co chctěj co nejrychlejší rekace/odezvu a s tim si FG jako koncept totálně protiřečí. Někdo takovej si koupí 240hz monitor s 0,5ms inputlagu a minimální odezvou, aby si tam přidal 45ms inputlagu při FG z 60? Něco mi tady uniká? Člověk co bude hrát s 240fps vytvořenejch přes framegen prohraje s člověkem co bude hrát na 60 native, nebo nedej bože 120 native.
Pro non-competitive hry bude dost záchranou relfex2, co používá podobné triky jako se používaj u VR brejlí, ala samotnej pohyb kamery už nebude mít lag. To je to nejvíce zásadní pro mě protože to je to z čeho se mi dělá šoufl a doslova pak chci prorazit monitor pěstí. Když hraju na monitoru co má 30ms inputlag hraje se mi zle a sere mě to, doslova mě vytáčí to tovládat. 45 a více beru jako joke, jako real-time rendered prezentaci, ne hru. Pod 20 to přestávám vnímat ale mé skóre v UTčku třeba stejně klesne oproti obrazovkám co maj defakto nulu. Třeba ale z mých 5 kolegů v práci jen jeden dokázal poznat těch 45 a zbylí 4 nepoznali vůbec nic špatného ani u těch 45....
Znovu ale opakuji non-competetive, protože samotné kliknutí/výstřel, objevení se nepřítele co zrovna vykouknul za rohem to vše stále bude lagem afektováno, ale už ne ten pohyb kamery ze kterýho se mi dělá špatně když má lag.
- Delarge
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nevim, kdo kde tady tvrdil, že najednou z "filmových" 30 fps uděláš úžasně hratelných 120 fps. I ten NV marketing se zaměřoval na high refresh monitory s 4x MFG, je docela logický, že u 144Hz monitoru ti bude asi 200+ fps trochu k ničemu. A DLSS samozřejmě dneska použiješ vždycky, nativ je mrtvej.Natural píše: ↑ned 26. led 2025, 12:44Tohle je ale právě to, co bylo potřeba otestovat a vedla se o tom diskuze. Pár jedinců tady totiž tvrdilo, jakej to bude pokrok a přitom je to pořád to stejné. 4x framegen je v podstatě useless, pokud nemáš 240/360/480hz monitor a už v základu ti to běží velice slušně nebo to není titul, kde není problém inputlag. Běžní smrtelníci s 120/144/165hz monitorama z toho nemají prakticky žádný benefit. Když máš nízké fps, tak buď pouzijes dlss nebo snizis detaily, aby ses dostal někde ke 100fps a až pak můžeš přemýšlet o tom, jestli nezapnes framegen.
DOC: Myslíš, že 240 fps vs 60 fps, bude jenom "možná" pocitově plynulejší?
A nějak nechápu, proč sem furt motat nějaký competitive střílečky, proboha v těch snad nikdo na 30 nebo 60 fps nehraje, ne?? A taky tam asi úplně nejde o vizuální kvalitu.
Naposledy upravil(a) Delarge dne ned 26. led 2025, 13:09, celkem upraveno 2 x.
- TankGeorge
- Začátečník

-
Jasně, že si to někteří zahráli ve 40ti FPS s artefaktama. Kde jinde jsi mohl vidět path tracing? Mě spíš jako známka stárnutí přijde neschopnost adoptovat nové věci, sorry. Já se s gamepadem naučil po třicítce, a když je hra dělaná na gamepad, tak raději vytáhnu gamepad, než bojovat s větrnými mlýny. Jak ten Cyberpunk asi testovali? Rozdaj brigádníkům gamepady, nechají je projít úsek, a když se nemůžou trefit do nepřátel, tak enemáky zpomalí. Hrát singleplayerovky na M+K je jak naběhnout na fotbalové hřiště se školačkama a začít je tam drtit. Vyjímek ála Doom Eternal je hodně málo.
Ano, FG zhoršuje latenci, ale podstatné části userů je to fuk, protože se to dá hrát i s latencí by design. To ještě bude prdel s tím Reflex 2, který si pro změnu vymýšlí obraz za účelem zlepšení latence. To bude mindfuck jestli raději nižší latenci s artefakty =D
Ano, FG zhoršuje latenci, ale podstatné části userů je to fuk, protože se to dá hrát i s latencí by design. To ještě bude prdel s tím Reflex 2, který si pro změnu vymýšlí obraz za účelem zlepšení latence. To bude mindfuck jestli raději nižší latenci s artefakty =D
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
- havli
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No, já teda PT viděl jen jako čtvrtinové fps, jinak jsem ve vizuálu hry nepozoroval nic mimořádného.... to klidně oželím.TankGeorge píše: ↑ned 26. led 2025, 13:06 Jasně, že si to někteří zahráli ve 40ti FPS s artefaktama. Kde jinde jsi mohl vidět path tracing? Mě spíš jako známka stárnutí přijde neschopnost adoptovat nové věci, sorry. Já se s gamepadem naučil po třicítce, a když je hra dělaná na gamepad, tak raději vytáhnu gamepad, než bojovat s větrnými mlýny.
Stejně tak jako hry designované na gamepad - takové si prostě nekoupím a hrát nebudu, easy.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce/gr ... /rtx-5090/
Tak schválně
- Raikkonen
- Začátečník

-
Podle statistik Steamu má většina hráčů stejně takové grafiky, že jsou za 60fps v nových náročných hrách rádi a cokoliv, co alespoň vytvoří zdání větší plynulosti bude vítané. To je trochu podobné jako kdysi s nástupem G/Free-sync. Tehdy kdo byl citlivý na tearing, tak pro 60Hz V-synch monitor musel mít hru odladěnou tak cca 70fps v průměru a pak na novém G/Free-sync monitoru koukal, že to i s 50fps vypadá pocitově úplně stejně.
Dneska je těch 144Hz u herních monitorů minimum a brzy bude nejspíš normál těch 240, takže když BFU framegen pomůže ten monitor nakrmit a pocitově se to bude zdát plynulejší, tak to bude jistě dost vítané. Akorát, aby tohle výrobci marketingově moc nepřestřelili a nenatlačili to do BFU takovým způsobem, že by si masově řekli, proč mám kupovat třeba drahou x80 grafiku, když i x60 dává tolik fps, že je to dost pro můj monitor? Proto bych se ani nedivil, kdyby to přesně z tohodle důvodu omezili nebo úplně zařízli na mainstreamu.
Dneska je těch 144Hz u herních monitorů minimum a brzy bude nejspíš normál těch 240, takže když BFU framegen pomůže ten monitor nakrmit a pocitově se to bude zdát plynulejší, tak to bude jistě dost vítané. Akorát, aby tohle výrobci marketingově moc nepřestřelili a nenatlačili to do BFU takovým způsobem, že by si masově řekli, proč mám kupovat třeba drahou x80 grafiku, když i x60 dává tolik fps, že je to dost pro můj monitor? Proto bych se ani nedivil, kdyby to přesně z tohodle důvodu omezili nebo úplně zařízli na mainstreamu.
- Delarge
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No ale to vidíš bez DLSS, je to tam jasně napsaný, takže nějaký matení fakt nehrozí. A nikdo nebude hrát path traced hru bez upscalu...to ještě docela dost dlouho. V jakým videu vidíš "hromady" artefaktů?Natural píše: ↑ned 26. led 2025, 16:52https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce/gr ... /rtx-5090/
Tak schválněJá u mfg vidím akorát právě těch 30 na 240 (včetně sr). A taky v tom celkem dlss friendly videu vidím hromadu artefaktů.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Reflex 2 bude mít stejné artefakty, na ty to nebude mít vliv, bude si to vymýšlet nové maximálně na okrajích obrazovky pokud pohyb kamery bude příliš prudkej a nepůjde to tam predikovat.TankGeorge píše: ↑ned 26. led 2025, 13:06 Jasně, že si to někteří zahráli ve 40ti FPS s artefaktama. Kde jinde jsi mohl vidět path tracing? Mě spíš jako známka stárnutí přijde neschopnost adoptovat nové věci, sorry. Já se s gamepadem naučil po třicítce, a když je hra dělaná na gamepad, tak raději vytáhnu gamepad, než bojovat s větrnými mlýny. Jak ten Cyberpunk asi testovali? Rozdaj brigádníkům gamepady, nechají je projít úsek, a když se nemůžou trefit do nepřátel, tak enemáky zpomalí. Hrát singleplayerovky na M+K je jak naběhnout na fotbalové hřiště se školačkama a začít je tam drtit. Vyjímek ála Doom Eternal je hodně málo.
A řeknu ti to takhle. Já nikdy neakceptuji regresi. Pokud si myslíš že bych se měl sklonit a lízat prdel neschopům co tlačej do her TAA protože "většině je to jedno" tak se klaň ty, já zůstanu stát i kdybyc jednoho dne stál sám. Jak je ale vidět dle komentářů pod videi co toto rozebíraj, nejsem zdaleka sám.
V době voodooček jsem na CRTčkách hrál total bez lagu (glide neměl lag ani v nízkejch FPS, což byla jedna z jeho nej výhod), to je můj baseline. Tzn sorry ale zaartefaktěnej zalagovanej obraz beru jako regresi. Mam jinej startovací bod. Kdyby můj startovací bod byla PS3 a pak PS4, tak bych současnej koncept viděl asi jako posun, ale já vidim regresi, jak vizuální (viz DX12 topic o Unreal Enginu a TAA), tak hratelnostní. Já regresi neuznávám, to to radši zahodim, taky že jo, dnes 99% novejch her nehraju. Přeci jen je to hobby, a hobby má bejt pro radost a ne ke vzteku.
Btw reflex jako takovej je super věc, je něčím co aktivně bojuje proti inputlagu protože dlouhou dobu bylo jediné ok řešení "měj více FPS na GPU než refresh tvého monitoru a dej si framecap těsně pod tuto hodnotu", protože to byl jedinej způsob jak zajistit aby GPU pipeline nebufferovala snímky. Já to ale beru jako snahu o jeho potlačení obecně, reflex pomáhá i bez framegenu, neni nikdy důvod jej nepoužít. To samé DLSS, dnes už je tak good že naopak pomáhá odstraňovat TAA artefakty. Můj velkej problém je framegen.
- Sasakr
- Začátečník

Mám už starší telku (skoro 8 let), ale motion interpolation v ní zapínám. Je to 18 ms bez interpolace vs. 24 ms s interpolací. To nejde poznat. Ale ano, má to logicky artefakty (hlavně HUD). To jen tak na okraj, že to není tak nesmyslná záležitost.DOC_ZENITH píše: ↑ned 26. led 2025, 01:44S timhle ať si NV tahne do konzolí někde k zalagované televizi (snad to nebude dobrej LG oled ty zalagovaný dnes nejsou), ať si rovnou zapnou motion interpolationj i na ní! Ať je to extra plynulá lahoda! Tfuj.
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Jestli to nevidíš, tak se asi není o čem bavit. Beru to jako potvrzení toho, že se 99% lidí za těch 10s podívá akorát na ty čísla. Navíc si neodpověděl na otázku, kde se dočteš o tom, že 30fps a framegen nejde dohromady.Delarge píše: ↑ned 26. led 2025, 18:21No ale to vidíš bez DLSS, je to tam jasně napsaný, takže nějaký matení fakt nehrozí. A nikdo nebude hrát path traced hru bez upscalu...to ještě docela dost dlouho. V jakým videu vidíš "hromady" artefaktů?Natural píše: ↑ned 26. led 2025, 16:52
https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce/gr ... /rtx-5090/
Tak schválněJá u mfg vidím akorát právě těch 30 na 240 (včetně sr). A taky v tom celkem dlss friendly videu vidím hromadu artefaktů.
- hnizdo
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jenom upozorním že 30fps a MFG jde doohromady, pouze budou občas, ne vždy, viditelnější některé druhy artefaktů.
Když hraju Indianu s PT a DLSS-B+FG, mam občas base fps 30, žádnej lag necítím, artefakty nevidím a je to smooth. S myší pane, ne s ovladačem.
Když hraju Indianu s PT a DLSS-B+FG, mam občas base fps 30, žádnej lag necítím, artefakty nevidím a je to smooth. S myší pane, ne s ovladačem.
- _DAVE_
- Začátečník

Pročetl jsem si ty sáhodlouhé postřehy a vůbec příspěvky z roku 25 a je víc než jisté, že FG je opravdu kontroverzní funkcionalita.
A to samozřejmě i v mých očích.
Osobně jsem na půl hodiny zkusil FSR3 FG v Cyberpunku (cca 50fps na vstupu) a dobrý fungovalo to, ale že mě to nějak rajcovalo - to fakt ne.
FG nebude nikdy pro mě, protože prostě cílím na 60fps a víc nepožaduju.
Ale mezi casual publikum co neřeší nějaký artefaktík kdesi na horizontu se to bezpochyby brzy rozšíří.
Jednak všemocný marketing a jednak všechny ty notebooky většinou s výkonem desktopové 2060 co se ale prodávají jak housky na krámě a mají 144Hz monitor.
Nepochybuji. Navíc to ta nV app člověku co si s tím nehraje "manuálně" prostě naservíruje sama a on ani nemusí vědět co nějaké FG je.
Prostě to jede na 144fps a cajk.
Co jsem ale z celé té 5xxx "generace" velmi ocenil je "TransformerModel",, vzhledem k tomu že to aplikuješ i na 2060 je to pecka.
A zapínat nativní 4k je dnes už definitivně NESMYSL.
A to samozřejmě i v mých očích.
Osobně jsem na půl hodiny zkusil FSR3 FG v Cyberpunku (cca 50fps na vstupu) a dobrý fungovalo to, ale že mě to nějak rajcovalo - to fakt ne.
FG nebude nikdy pro mě, protože prostě cílím na 60fps a víc nepožaduju.
Ale mezi casual publikum co neřeší nějaký artefaktík kdesi na horizontu se to bezpochyby brzy rozšíří.
Jednak všemocný marketing a jednak všechny ty notebooky většinou s výkonem desktopové 2060 co se ale prodávají jak housky na krámě a mají 144Hz monitor.
Nepochybuji. Navíc to ta nV app člověku co si s tím nehraje "manuálně" prostě naservíruje sama a on ani nemusí vědět co nějaké FG je.
Prostě to jede na 144fps a cajk.
Co jsem ale z celé té 5xxx "generace" velmi ocenil je "TransformerModel",, vzhledem k tomu že to aplikuješ i na 2060 je to pecka.
A zapínat nativní 4k je dnes už definitivně NESMYSL.
HTPC: i5-12400f, 32GB RAM, RTX4060ti, (3GHz/18,5GHz) - 16GB, case Grandia, 3DTV-LG 47"/ 3D Acer Projektor.
RPCS3 + Nintendo GC +Wii + WiiU + Switch emulator.
Ukázky her v plně stereoskopickém 3D, je potřeba - 3DTV, 3D projektor, VRset:: https://www.youtube.com/@stereoscopicga ... 9/featured
RPCS3 + Nintendo GC +Wii + WiiU + Switch emulator.
Ukázky her v plně stereoskopickém 3D, je potřeba - 3DTV, 3D projektor, VRset:: https://www.youtube.com/@stereoscopicga ... 9/featured