Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- jctrnacty
- Začátečník

-
Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
zkousel jsem to zkopirovat a nejdo to
zadej si do googlu: linux ext4 vs btrfs
Vyjede ti celkem pekna tabulka. Podle toho co jsi psal, pro tebe je asi lepsi ext4.
zadej si do googlu: linux ext4 vs btrfs
Vyjede ti celkem pekna tabulka. Podle toho co jsi psal, pro tebe je asi lepsi ext4.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
- Krteq
- Středně pokročilý

-
EXT4 do NASu?
Good luck s RAID polem, data recovery nebo snapshotama
@Jey: Nahoď tam Btrfs, ne nadarmo tenhle FS používají by default distra přímo určená do NASu
Good luck s RAID polem, data recovery nebo snapshotama
@Jey: Nahoď tam Btrfs, ne nadarmo tenhle FS používají by default distra přímo určená do NASu
- Jey
- Středně pokročilý

Taky bych to viděl spíše na BTFRS. Půjde o ten Mint, primární disk si to hodí asi.. EXT4, mám to nainstalované, ale nezkoumal jsem, jen co mi vyhodil google ai. A na ten sekundární NASový disk dám rovnou BTFRS. O těch vlastnostech, snapshotech, raidech a rozšířitelnosti jsem (teď) už četl. Vychází mi to tedy zcela jasně. DĚKUJI
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- mr.qeg
- Začátečník

-
Ano, ne nadarmo Red Hat mimo svoje experimental testing pole jménem Fedora dává od BTRFS radši ruce pryč a do RHEL to radši neriskuje
Jey: BTRFS např. při zaplnění nad 90% začíná mít celkem problémy, ale dle tvůrců je to vlastně OK a vlastnost a daň za Copy on Write. Taky mě překvapuje, ten tvůj koment o výkonu, protože vždy ve všech testech to byl snad nejhorší FS. Ale to je asi celkem nepodstatné i tak. Máš odkaz na ten test?
Naposledy upravil(a) mr.qeg dne pon 18. kvě 2026, 12:12, celkem upraveno 1 x.
- Jey
- Středně pokročilý

Tak zaplnění nad 70-80% není v plánu. Ten test byl prvních pár obrázků, co vyhodil google. Byly tam testy read, write (různě velké soubory) srovnání vycházelo vždy o něco lépe pro BTRFS.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- jctrnacty
- Začátečník

-
Btrfs je v pohode, tady jedno video pro nerdeni. https://www.youtube.com/watch?v=4kMt5RtDZ7g
- Krteq
- Středně pokročilý

-
- Jey
- Středně pokročilý

Tohle je starý NAS z r. 2012, nebo ještě déle, Netgear ReadyNAS 312, ReadyNAS OS 6.10.9 (zastaralý, postavený na Debianu 8 Jessie, nástavbě Syslinux a velmi proprietární)
Je tam automaticky mirror OS. Nějaká schovaná partition s firmware (btrfs). A datová partition (btrfs). (uvádím pro příklad)
Nový NAS už jsem postavil "jako" desktop PC, přidal 5Gbit síťovku, dal tam Linux Mint, protože chci používat i GUI, nejen CLI pomocí rozhraní SSH. Ještě jsem uvažoval Ubuntu / Kubuntu spíše ne, nepotřebuju hyper Plasmu a další efekty. V novém NASu je NVME a HDD, co jsem četl, tak všechny tyhle desktop linuxy používají na primární system partition EXT4 a na ten sekundární disk dám BTFRS.
-----
Pak už jen luštím záhadu. Na starém NASu, řekl jsem si, že tam budu zálohovat fotky automatickou synchronizací z mobilu, jsem nacpal taky 5Gbit síťovku (pro LAN síť). Ok, staré jádro linuxu, musel jsem zkompilovat, přidat kernel driver, podporuje max 2,5gbit režím (zastaralost Debian 8). I tak úspěch. Jen jedna věc mi dumá... směrem do NAS zapisuju (SSD 500MB/s) 180MB/s konstatně, ale čtení 130MB/s, to je přes sambu (LAN). Ale zkusil jsem i iperf3 oběma směry a ukazuje to stejné hodnoty NAS->PC 1,2Gbit ale PC->NAS 1,5Gbit.. jako i tak je to úspěch, ale zároveň záhada. Příčina? O sambu a filesystem zřejmě nejde, když stejně měří i iperf3. Tak asi nějaká větší režie na CPU? Ale tímhle směrem? Je tam starý Intel Atom D2700 2x2,13Ghz, vytížení je 100%. Síťovka je RJ45-USB(3). Propojení pomocí CableMatters RJ45-USB (NAS) - 5Gbit switch - RJ45-USB (PC).
Kód: Vybrat vše
device fs_type label mount point UUID
-------------------------------------------------------------------------------
/dev/md0 btrfs 7c6df0fc:root (in use) id
/dev/sda1 linux_raid_member 7c6df0fc:0 (in use) id
/dev/sda2 linux_raid_member 7c6df0fc:1 (in use) id
/dev/md1 swap swap <swap> id
/dev/sda3 linux_raid_member 7c6df0fc:sda-0 (in use) id
/dev/md127 btrfs 7c6df0fc:sda (in use) id
Nový NAS už jsem postavil "jako" desktop PC, přidal 5Gbit síťovku, dal tam Linux Mint, protože chci používat i GUI, nejen CLI pomocí rozhraní SSH. Ještě jsem uvažoval Ubuntu / Kubuntu spíše ne, nepotřebuju hyper Plasmu a další efekty. V novém NASu je NVME a HDD, co jsem četl, tak všechny tyhle desktop linuxy používají na primární system partition EXT4 a na ten sekundární disk dám BTFRS.
-----
Pak už jen luštím záhadu. Na starém NASu, řekl jsem si, že tam budu zálohovat fotky automatickou synchronizací z mobilu, jsem nacpal taky 5Gbit síťovku (pro LAN síť). Ok, staré jádro linuxu, musel jsem zkompilovat, přidat kernel driver, podporuje max 2,5gbit režím (zastaralost Debian 8). I tak úspěch. Jen jedna věc mi dumá... směrem do NAS zapisuju (SSD 500MB/s) 180MB/s konstatně, ale čtení 130MB/s, to je přes sambu (LAN). Ale zkusil jsem i iperf3 oběma směry a ukazuje to stejné hodnoty NAS->PC 1,2Gbit ale PC->NAS 1,5Gbit.. jako i tak je to úspěch, ale zároveň záhada. Příčina? O sambu a filesystem zřejmě nejde, když stejně měří i iperf3. Tak asi nějaká větší režie na CPU? Ale tímhle směrem? Je tam starý Intel Atom D2700 2x2,13Ghz, vytížení je 100%. Síťovka je RJ45-USB(3). Propojení pomocí CableMatters RJ45-USB (NAS) - 5Gbit switch - RJ45-USB (PC).
Naposledy upravil(a) Jey dne pon 18. kvě 2026, 19:33, celkem upraveno 1 x.
- jctrnacty
- Začátečník

-
Zfs pro ten Nas thumb up
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Nj, ale on tam má nějakej prehistorickej kernel, tam bych to nedoporučoval
//Teda myslím ten starej. Na tom novým by to asi šlo
//Teda myslím ten starej. Na tom novým by to asi šlo
- killerek
- Začátečník

-
Jey ma snahu ozivovat mrtvoly. Jinak na NAS je hromada hotovych SW. Rekl bych, ze na jakekoliv vetsi nasazeni vyhraje ZFS jen musi pocitat se spotrebou RAM a spravne to nastavit.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Koncem ledna Jey řešil nasazení TrueNAS, ale asi to nedopadlo 
- nou
- Začátečník

-
Na otestovanie raw throught put skus a na druhom PC
A na NAS určite btrfs. Tam si potom pravidelne pustiť každé 1-3 mesiace pustiť scrub. Len sa vyhnuť RAID5/6 ktorý má problémy hlavne čo sa týka write hole a tiež pomalý scrub.
Kód: Vybrat vše
tar c adresar | nc -l 9999Kód: Vybrat vše
nc 192.168.1.# 9999 > /dev/null- Krteq
- Středně pokročilý

-