Windows10 vs Linux CachyOS Test

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Windows10 vs Linux CachyOS Test

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Krteq píše: stř 27. kvě 2026, 13:39 Mám to víceméně stejně jak DOC. Z klientských Windows se stal polofunkční OS s hromadou bloatu.

Zpět k tématu:
@HEAD: Zkoušel jsi to vůbec s tím co jsem ti psal nebo jsi klasicky poslal rant a šmitec?
Já si myslim že Headovi to celkem jede. Koukal jsem na ty grafy a jako většina her jede podobně, což je cíl. Některé jedou hůře ale jedou už to je dost úspěch, neměl 50% epic failu. U těch co jedou ale hůře by mohl pomoci ten NTSYNC.

Na druhou stranu ale tohle je 14 let starej CPU. V podstatě nejstraší stále použitelnej CPU. HEDT Haswell je nejstarší CPU co jednak má AVX2 a druhak má dost jader aby se nezadusil na každym rohu. Plnej děr a side-channel zranitelností, jejich patche srážej výkon a na linuxu kolikrát více než na win protože tam se na tohle hraje dost brutálně. Naopak se divim jak dobře mu to jede.

Linux poslední měsíce dost bojuje, třeba můj proxox má schválně starší kernel, protože vše po 6.11 snižuje výkon a nové sedmičkové kernely ještě o něco více, protože Linux jak se ukázalo je děravej jak řešeto a ten jeho mýtus bezpečnosti byl hostoricky spíš "security trough obscurity" a teď jak to začaly bombarodovat ty nový LLMKa dělaný na detekci security děr tak najednou je oheň na střeše a furt se něco řeší a tahle řešení nám výkon nezvedaj a problémy jinde naopak přinášej.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

"mitigations=off" kernel parametr si HEAD snad nastavil, ale Bůh ví :D
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

jctrnacty píše: úte 26. kvě 2026, 22:48
Hladis píše: úte 26. kvě 2026, 22:04 O tom, jak linux prejede Win, jsem cetl od linuxackych "rozumnych" fanatiku, uzavrenych ve svy bubline, uz dekady a je to stale stejna pisnicka. Ten system je pro beznyho usera stale useless a nikdo "rozumnej", co se nechce sebetryznit, na nej fakt prechazet nebude. :roll:
Pockame si par let ty "chytraku", pak se uvidi. Nokia taky mela 90% market share, vsichni vime jak to dopadlo.
Klid, aspoň tady. :) Však je to pravda, linux mě baví, čím dál víc. Ale tohle je prostě fakt.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

PS: MacOSx je na tom poslední dobou stejně jak MS, přijde update rozjebe ti to nastavení sítě... dáš enter aby ses posunul do dalšího řádku, okno se zavře a musíš zase 2x kliknout, bych blil.

U Linuxu tě tak něco sem tam nasere, ale je to takové konstantní a má to většinou nějaký řešení. Pohodový řešení.

Jak jsem psal jinde na notesech jsem to jel dlouho, teď mám MacBook, fugnuje to, brew jede, MC též. Na hlavním stroji Bazzite, pár app nutno přepnout do X11, ale funguje to. Vyřešený. A hry co by mi chtěli hrabat do systému, kernelu, ringu 0, tak na ty seru a už jen z principu je hrát nebudu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Koukam ze se tu rozrostla diskuze :lol: Tohle mel byt jen malej test stock linux vs win10 z pohledu normalniho uzivatele.Zadne specialni commandy pod linuxem jsem nedelal a pod win10 jsem taky nic nemenil.Ten blbej vykon pod chef simulatorem i tomb raiderem je kvuli cpu bottlenecku(a vlastne i forza jede nahovno a je tam cpu bottleneck), takze by vypnuti mitigations=off mozna pomohlo.Na druhou stranu pod win10 to bezi uplne krasne a tam jsem taky nic nemenil.
Btw Krteq Linux nikde nehejtim.Precti si co pisu v prvnim postu.
Ma tu nekdo prikazy pro max vykon s 6800XT?
Naposledy upravil(a) HEAD dne stř 27. kvě 2026, 20:08, celkem upraveno 1 x.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

HEAD píše: stř 27. kvě 2026, 20:00 Ma tu nekdo prikazy pro max vykon s 6800XT?
Ano, v mém druhém postu :roll: + teda nastavit mitigations=off kernel parametr
Krteq píše: pát 22. kvě 2026, 21:20Prvně, swapni mesa za mesa-git

Až budeš na mesa-git, pouštěj to s tímhle:

Kód: Vybrat vše

RADV_EXPERIMENTAL=heap PROTON_VKD3D_HEAP=1 VKD3D_CONFIG=descriptor_heap,dxr12 radv_wait_for_vm_map_updates=true mangohud %command%
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Na ntbk jsem presel na linux, abych to zkusil, jestli to uz konecne jde pouzivat. K memu prekvapeni vse bezelo okamzite (ryzen 7 s integr. grafikou) celkem rychle se v tom da zorientovat, coz me jako linux panice taky mile prekvapilo.

Prechod na desktopu dam asi koncem roku, s tim , ze si necham zvlast disk s win kvuli kompat. Kdyz zjistim , ze to nebude potreba, tak to pak smazu a bye bye MS.
Trosku otravnejsi je komplikovany mazani logu......( vi nekdo o nejake util?). Jinak to mam stejne, ten system me bavi.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Krteq píše: stř 27. kvě 2026, 20:08
Ano, v mém druhém postu :roll: + teda nastavit mitigations=off kernel parametr
Krteq píše: pát 22. kvě 2026, 21:20Prvně, swapni mesa za mesa-git
Až budeš na mesa-git, pouštěj to s tímhle:

Kód: Vybrat vše

RADV_EXPERIMENTAL=heap PROTON_VKD3D_HEAP=1 VKD3D_CONFIG=descriptor_heap,dxr12 radv_wait_for_vm_map_updates=true mangohud %command%
Vyzkouseno ve forze a beze zmeny.Podle vseho to dela CPU.Chef simulator tam je porad micro stuttering.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

jctrnacty píše: čtv 28. kvě 2026, 18:45 Na ntbk jsem presel na linux, abych to zkusil, jestli to uz konecne jde pouzivat. K memu prekvapeni vse bezelo okamzite (ryzen 7 s integr. grafikou) celkem rychle se v tom da zorientovat, coz me jako linux panice taky mile prekvapilo.

Prechod na desktopu dam asi koncem roku, s tim , ze si necham zvlast disk s win kvuli kompat. Kdyz zjistim , ze to nebude potreba, tak to pak smazu a bye bye MS.
Trosku otravnejsi je komplikovany mazani logu......( vi nekdo o nejake util?). Jinak to mam stejne, ten system me bavi.
A co jsi zvolil za distro?

jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

To tu nemuzu rict, protoze vsichni budou rvat , ze je to cinskej spyware :-D . Mam tam anduinos, zadna telemetrie tam neni, postoval jsem tu uz video, kde to zjistovali. Mam to tam na zkousku a jsem s tim spokojenej. Presvedcilo me to, ze se na linux uz da v pohode prejit.

Desktop zvolim bud cachyos nebo neco primo herniho. Slo mi o to se s tim trochu szit a zjistit jak to vubec funguje. Jsem mile prekvapen.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Já ty rolling nějaký měl, ale na PC asi radši Bazzite - fedora, tam už člověk něco málo zná.

mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

jctrnacty: A co máš přesně za problém? Jakože příliš mnoho vytvořených souborů ve /var/logs, tak to musíš promazávat? Osobně jsem prošel mnoha různými distry a doma (ne v práci), jsem na tuto složku snad nikdy nemusel sahat, vždy měla tak do 1GB. Ale jestli tam máš mnoho souborů, to snad znači i nějaký problém a možná se spíš pokusit vyřešit to, jako primární příčinu.

Každopádně 11 z 10 linuxáků ti poradí udělat si systemd timer službu a tím peridicky spouštět rm -r /var/logs :-D
Naposledy upravil(a) mr.qeg dne pát 29. kvě 2026, 07:21, celkem upraveno 1 x.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

To je na mě? :)

Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

To byla asi reakce na:
jctrnacty píše: čtv 28. kvě 2026, 18:45...Trosku otravnejsi je komplikovany mazani logu......( vi nekdo o nejake util?)...
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

jctrnacty: Nebo je tu logrotate, ale v pripade, ze ti ta slozka na beznem PC moc roste, tak bych se do tech logu podival, jestli tam nemas nejaky problem. Vetisnou ani server to moc s logovanim "neprehani".
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Diky, mrknu na to.
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“