A nefunguje BTRFS náhodou snapshotovym způsobem? Tzn když máš volnejch 30% prostoru tak ve skutečnosti může disk stejně bejt plnej protože drží starý snapshoty? Tzn stav mam opravdu volnejch 30% by byl jen kdyby jsi více jak 70% zatim nkdy nezaplnil ala vše je relativně fresh. To volný místo na SSD je myšleno jako opravdu volné né logicky volné na straně partition.CyberDeath píše: ↑čtv 23. črc 2026, 08:26 Tak ja už to v linux topicu vysvětloval několikrát ... Roling release pokud víš co děláš je ve výsledku míň problému než přechody mezi verzemi "stable" distribuce...
A taky mám nějaké "LTS" verze softu ... MariaDB mám v LTS , kernel jedu na "stabilnějšim" Tachyon atd atd . A aktualně pár věcí které na "NAS" systémech nejdou.
Ale nebojchystám se na přechod na trunas (chci provozovat imnich a pár dalších věcí abych nahradil cely Microsoft(onedrive/MS365) ecosystem a na trunasu s tim bude míň práce
BTW -> ano o problemu s btrfs při velkém zaplnění vím , ale od dob SSD sem se s tím nesetkal protože nikdy nezaplňuji žádné SSD na víc jak 70% -> už jen z toho důvodu že pak klesá brutálně výkon a je jedno co je tam za filesystem.
Super výkon na nasu (z SSD) jsem měl s F2FS -> ale nedaj se upravovat velikosti partition a ma brutálně pomalé opravy a prakticky každý pád = poškození .
Jinak já když něco upgraduju (ať už mint nebo Proxmox pod nim) tak vždy dělám kompletní zálohu disku, protože fatální faily jsou bohužel stále velice časté. Pár tejdnů dozadu naprostej epic fail. Mohl za to virtualbox, kterej používá kernel extension drivery které nejsou kompatibilní s kernelemama 7.x a pro jejich instalaci už systém nenabootoval. Řešení je jej odinstalovat a dát tam novější virtualbox co je už podporuje (ten ale zase nemá rád ty starší kernely) jenže jejich vlastní "store" nabízí a láduje automaticky ten starej ač ten samej updater rve do systému ten novej kernel.
Tohle je prostě k nasrání kor to že tě nikdo nikde nevaruje nebo se tě nezeptá. Věděl jsem že když nainstaluju virtualbox (kterej na mě svítil pro fresh isntalaci OS hned na první stránce jako dopročovanej SW), že si to tam nacpe věci co znemožněj pozdější upgrade OS? Že se tim nebude nikdo zabejvat, a že až onen upgrade přijde tak místo toho aby se to zeptalo nebo to preventivně checknulo tak to tam prostě začne ládovat a v případ failu kernel panic a už nebootujeme? a tohle je každejch pár měsíců něco takového. Když se naposledy upgradovala samba, tak mi to řeklo že je k dispozici novej defaultní config file a že já mám svůj pozměněnej jestli jej chci smazat a nahradit novym defaultem. Kdybych nedával pozor tak jsem přišel o celou pracně nastavovanou konfiguraci z minula. Jak "yes" na tohle může bejt defaultní volba! WTF!
Abych jen nenadával, tak pozitivní, podařilo se mi rozject ten klon asymetrickejch obrazovek, když se předem nastaví rozlišení (a i scaling na tom co má větší res), seděj poměry stran a tak, tak pak stačí do terminálu dát: "xrandr --output DVI-D-1 --same-as DP-1" a pokud člověk zvolí správnej monitor jako source tak to funguje. Větší monitor má 4K a druhej 1080p a jsou v klonu s tim že ten 4K má full kvalitu a ten menší se downscaluje.
Abych ale nepřechválil tak opět retardace, když je v systému více GPU tak jejich drivery se alespoň u mého stroje při bootu loadujou RANDOM. Občas naběhne první ten na NV občas první ten na Radeona. V čem je to problém? V pořadí výstupů které se díky tomu mění, občas je můj monitor na DP1 a HDMI1, občas je to HDMI 2 a DP3, tzn nemůžu si napsat ňákej statickej skript kterym bych to automatizoval protože pořadí výstupů se neustále mění, na palici. Jo a když se naloaduje NV driver jako první tak na tom velkym monitoru problikává kurzor, a novější 595 driver (kterej opět běží jen na kernelech 7.x a starší 585x zase jen na 6.x) to neřeší, ala kompatibilita driverů jen několik měsíců, a majitelé karet starších jak Turning jsou v hajzlu.
Já pořád linux nemam rád, jen jsme holt v situaci že win11 nesnášim ještě více.