Windows10 vs Linux CachyOS Test

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Windows10 vs Linux CachyOS Test

Příspěvek od DOC_ZENITH »

CyberDeath píše: čtv 23. črc 2026, 08:26 Tak ja už to v linux topicu vysvětloval několikrát ... Roling release pokud víš co děláš je ve výsledku míň problému než přechody mezi verzemi "stable" distribuce :-) ...
A taky mám nějaké "LTS" verze softu ... MariaDB mám v LTS , kernel jedu na "stabilnějšim" Tachyon atd atd . A aktualně pár věcí které na "NAS" systémech nejdou.

Ale neboj :-) chystám se na přechod na trunas (chci provozovat imnich a pár dalších věcí abych nahradil cely Microsoft(onedrive/MS365) ecosystem a na trunasu s tim bude míň práce :-D

BTW -> ano o problemu s btrfs při velkém zaplnění vím , ale od dob SSD sem se s tím nesetkal protože nikdy nezaplňuji žádné SSD na víc jak 70% -> už jen z toho důvodu že pak klesá brutálně výkon a je jedno co je tam za filesystem.
Super výkon na nasu (z SSD) jsem měl s F2FS -> ale nedaj se upravovat velikosti partition a ma brutálně pomalé opravy a prakticky každý pád = poškození .
A nefunguje BTRFS náhodou snapshotovym způsobem? Tzn když máš volnejch 30% prostoru tak ve skutečnosti může disk stejně bejt plnej protože drží starý snapshoty? Tzn stav mam opravdu volnejch 30% by byl jen kdyby jsi více jak 70% zatim nkdy nezaplnil ala vše je relativně fresh. To volný místo na SSD je myšleno jako opravdu volné né logicky volné na straně partition.

Jinak já když něco upgraduju (ať už mint nebo Proxmox pod nim) tak vždy dělám kompletní zálohu disku, protože fatální faily jsou bohužel stále velice časté. Pár tejdnů dozadu naprostej epic fail. Mohl za to virtualbox, kterej používá kernel extension drivery které nejsou kompatibilní s kernelemama 7.x a pro jejich instalaci už systém nenabootoval. Řešení je jej odinstalovat a dát tam novější virtualbox co je už podporuje (ten ale zase nemá rád ty starší kernely) jenže jejich vlastní "store" nabízí a láduje automaticky ten starej ač ten samej updater rve do systému ten novej kernel.

Tohle je prostě k nasrání kor to že tě nikdo nikde nevaruje nebo se tě nezeptá. Věděl jsem že když nainstaluju virtualbox (kterej na mě svítil pro fresh isntalaci OS hned na první stránce jako dopročovanej SW), že si to tam nacpe věci co znemožněj pozdější upgrade OS? Že se tim nebude nikdo zabejvat, a že až onen upgrade přijde tak místo toho aby se to zeptalo nebo to preventivně checknulo tak to tam prostě začne ládovat a v případ failu kernel panic a už nebootujeme? a tohle je každejch pár měsíců něco takového. Když se naposledy upgradovala samba, tak mi to řeklo že je k dispozici novej defaultní config file a že já mám svůj pozměněnej jestli jej chci smazat a nahradit novym defaultem. Kdybych nedával pozor tak jsem přišel o celou pracně nastavovanou konfiguraci z minula. Jak "yes" na tohle může bejt defaultní volba! WTF!

Abych jen nenadával, tak pozitivní, podařilo se mi rozject ten klon asymetrickejch obrazovek, když se předem nastaví rozlišení (a i scaling na tom co má větší res), seděj poměry stran a tak, tak pak stačí do terminálu dát: "xrandr --output DVI-D-1 --same-as DP-1" a pokud člověk zvolí správnej monitor jako source tak to funguje. Větší monitor má 4K a druhej 1080p a jsou v klonu s tim že ten 4K má full kvalitu a ten menší se downscaluje.

Abych ale nepřechválil tak opět retardace, když je v systému více GPU tak jejich drivery se alespoň u mého stroje při bootu loadujou RANDOM. Občas naběhne první ten na NV občas první ten na Radeona. V čem je to problém? V pořadí výstupů které se díky tomu mění, občas je můj monitor na DP1 a HDMI1, občas je to HDMI 2 a DP3, tzn nemůžu si napsat ňákej statickej skript kterym bych to automatizoval protože pořadí výstupů se neustále mění, na palici. Jo a když se naloaduje NV driver jako první tak na tom velkym monitoru problikává kurzor, a novější 595 driver (kterej opět běží jen na kernelech 7.x a starší 585x zase jen na 6.x) to neřeší, ala kompatibilita driverů jen několik měsíců, a majitelé karet starších jak Turning jsou v hajzlu.

Já pořád linux nemam rád, jen jsme holt v situaci že win11 nesnášim ještě více.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

mr.qeg píše: čtv 23. črc 2026, 09:49 A jak třeba řešíš updaty na tom nasu? To opravdu pomalu každý druhý den dáváš Pacman -Syu? Nebo to necháváš déle bez a pak to za delší období updatuješ?

Já jsem MS ekosystém nahradil Nextcloudem už dávno. Immich mám taky někde v todo listu, ale zatím mi stačí i ten Nextcloud, tak s velmi nízkou prioritou, když je málo času :-(
Immich je super, kluci co znám to mají a chválí si to. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

DOC_ZENITH píše: čtv 23. črc 2026, 10:30 ...
VirtualBox býval fajn SW, dokud to nekoupil Oracle. Možná bych být tebou vyzkoušel KVM/Qemu, což je na desktop Linuxu tak nějak více používanější.

Vlastně ty jsi mě pár měsíců s GPU passthrough pod Proxmoxem inspiroval, abych si Nvidii, Win10 a hry rozjel v KVM/Qemu :-D a funguje to fajn. Jen trochu naprd je přepínání výstupu monitoru na druhý, kam je píchnutá ta GeForce. Ale účel to plní a nechtělo se mi tím už víc zabývat.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Já to právě stremuju přes Sunshine/moonlight, nepřepínám výstupy. Akorát tam byl 1 zádrhel a to myš, musel jsem snížit pooling rate mé Logitech MX580 na 250 protože při 1000 to občas random ujíždělo do aleluja, moonlight to evidentně nezvládá, snad to v budoucnu fixnou.

Pradaxo je že já jsem ten virtualbox ani nepoužíval, jen tam prostě byl nainstalovalenj protožer jsem si při instalaci řekl "proč ne" když jsem ho viděl, ale ono mi to pár měsíců později přineslo takový peklo, teď už tam neni heh.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

mr.qeg píše: čtv 23. črc 2026, 12:40
DOC_ZENITH píše: čtv 23. črc 2026, 10:30 ...
VirtualBox býval fajn SW, dokud to nekoupil Oracle. Možná bych být tebou vyzkoušel KVM/Qemu, což je na desktop Linuxu tak nějak více používanější.

Vlastně ty jsi mě pár měsíců s GPU passthrough pod Proxmoxem inspiroval, abych si Nvidii, Win10 a hry rozjel v KVM/Qemu :-D a funguje to fajn. Jen trochu naprd je přepínání výstupu monitoru na druhý, kam je píchnutá ta GeForce. Ale účel to plní a nechtělo se mi tím už víc zabývat.
Fakčí tam i EA anticheaty a podobný srajdy? :) To je poslední věc, co drží na druhým disku Wokna...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Hele, já jedu spíš staré hry a už vůbec né kooperativní, takže anticheat neřeším. Nejnovější hra pro mě je Witcher 3, jinak spíš tak roky 1998-2008. Vlastně vše, co jsem potřeboval jsem rozjel i pod Wine, mimo té zpropadené Rally Championship 2000, kterou jsem řešil i ve vedlejším 3dfx threadu. Kvůli ní mám Windows.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

mr.qeg : kazdy druhy den ne .. ale cca jednou za tyden spustim svuj update.sh (ve kterem mám pár dalsich věcí ať nemusím vypisovat ručně) :-)
I 14 dní přežije OK. -> Mám system na nasu postaven opravu na minimum a není tam žádný balíček co bych nepotřeboval (aktualně 581 balíčků) takže málo věcí co by se mohlo rozbít.

DOC_ZENITH : VirtualBox je uz pár let hnusný balast. Na linux jedine QEMU s libvirt gui. Na windows free VMware . BTRFS -> Lze nastavit jaké mnozstvi na disku snapshot vyuziva v jakych itervalech cisti atd :-)
DOC_ZENITH píše: čtv 23. črc 2026, 10:30 Já pořád linux nemam rád, jen jsme holt v situaci že win11 nesnášim ještě více.
:thumbsup: :thumbsup:

python.p : Jak jsem psal výše toto je jediné mínus aticheat pokud není napsán přimo pro linux a to znamená nativní port hry pro linux tak si bez šance -> zpusob jakym anticheaty fungují i na windows je takový humáč že tyto hry odmítám hrát už několik let i na windows takže to mně osobně nebolí.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> Endeavour OS
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Jako je to humáč, to vím, je to jeden z důvodů proč to nechci.

Nicméně pokud by to nějak prolezlo přes virtual, tak bych to asi zkousnul. Sem tam si chci něco zahrát s klukama a to se holt hrajou moderní hry. :)

CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Jo no .. už nevím co to bylo za hru co strasne hraje kolega v praci a ze mu najednou nejde -> jo chvili mi to dalo patrani ze vyzadoval funkcni SecureBoot
(Jako chápu k cemu SecureBoot je) ale je to první věc kterou na čemkoliv co mám doma vypínam = protože jsou to jen problémy ... Nejvic mě sralo když sem na to zapoměl na pracovním noťasu a pak sem skoro 2dny "kurvil" když sem se snažil rozjet starší zálohu kvůli Nefukčnímu firemnímu VPN na 25H2 Win 11 .
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W -> Endeavour OS - Hyprland
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - MangoVC
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W -> Win 11 Hell
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN -> Endeavour OS
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Těhlech pár titutů co maj tyhle extra hardcore DRM/anticheaty, tak ty hejtujou virtualizaci už dávno, ale mě to neva ty nehraju. Sorry ale jakmile člověk klesne tak hluboho že aby si něco zahrál tak musí mít v provozu kernel-level spyware, mít komp nakonfigurovanej přesně jak oni chtěji na jedinym podporovaqnym OS eh... no... to už taky tak trochu přestává bejt můj komp v tu chvíli nemyslíte si? Taková konzole kde si mohu zovlit vlastní CPU/GPU ale po SW stránce jsem spíš rukojmí než pán. S timhle ať jdou někam. Naštěstí mé "competitive dny" jsou dávno pryč a to co občas hrauju funguje na mym setupu krásně.

Nejlepší na tom je že tyhlencty hardcore tituly stejně maj cheatery. Kdyby to alespoň k něčemu bylo.
Mani
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mani »

DOC_ZENITH píše: čtv 23. črc 2026, 17:06 Nejlepší na tom je že tyhlencty hardcore tituly stejně maj cheatery. Kdyby to alespoň k něčemu bylo.
Ono to aj k necomu je - kernel level AC je vyrazne ucinnejsi ako ring-3 "klasicke" anticheaty. Vobec sa nemusi jednat o extra kompetitivne hry - v Battlefieldoch po pridani kernel-level AC sa vyrazne znizil pocet cheaterov. V BF5 uz na EU serveroch takmer vobec nestretavam cinskych cheaterov.

Pre taketo hry vie mat clovek nastaveny dual-boot na CachyOS a WIN11 a problem je vyreseny.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Pokud tu hru nehrajs denně tak ti to ještě víc zhnusi windows protože pokažde když si budeš chtít zahrát ti PC uablokuje celodenni update anebo vnucující otravné hlášky o vyhcozím nastavení jejich zasraného bingu a podobně :-)

PS : ano mám tam windows -> pro jistotu zkrouhl jsem jej na 200gb parition kdyby nahodou -> ale od té doby co jsem na main PC přešel na linux jsem ten windows nenabootoval :-D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mani -

Ne, neni. Pohled je takovej že win11 jsou spyware. Vše na co šahnou je potenciálně feedováno MS, jejich AI modelům, reklamním agregátorům či i různejm jinejm institucím který se zajímaj o tvé osobní věci. Máš tedy všechny data krom těhlech pár her na místech kam ta instalace win11 nevidí? Pokud je odpovědí na tohle NE, tak celej tvůj proces s cachym a tak je o ničem. To samé komunikátory, používáš při tom hraní discord? Poslední roky dost uff služba co se týče soukromí, a ten samej discord máš nainstalovanej i na tom Linuxu? Nuo tak to neni good. Atd, atd.

Jakmile se dostaneme do situace extrémně nepohodlného dual-bootovvání nebo nedej bože dual-PC kde každej má jinou VLANu co na sebe neviděj, tak je to zoufalství a ne vítězství.

Fakt si ale nedovedu představit situaci, že po šichtě přjdu zdrchanej domu a první co mi vleze do hlavy je "jdu na pár hodin hrát polsedního Battlefielda". O tom můj život už dekády neni. Na kompu a kolem kompů je 100+ věcí které bych dělal raději, pokud teda nejdu do přírody a na komp kašlu úplně, což je rovněž čím dál častější no, "old age". Těch pár her na který jsou nutný win11 s TPM a zaplym securebootem mě absolutně nezajímaj. Pro mě je to něco jako konzolový exkuzivky, ala je tisíce jinejch věcí co si člověk může zahrát.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Dneska otestuju to nove HALO klasicky na 6800XT win 10 vs cachyos a ted jeste nove zkusim na hlavnim kompu s 9700X a 5070TI + bazite vs win11. :-D
Btw porad mi nikdo neodpovedel jake distro je nejlepsi pro NV.Chtel bych to proste zkusit.Cachyos je pry dobre jen pro AMD a tak asi zvolim bazzite.
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

U NV je to težko ... tak jak Linus kdysi prohlasil "fuck of Nvidia" .

Většina dister jede dnes už na waylandu = problem pro nvidiu a zároveň potřebuješ co nejnovkekší kernel a ovladače ideálně s nějakou interní ulitou pro jejich instalaci.
Bazzite ? , Nebo ač jej nemám rád Manjaro d XFCE které myslím jede ještě na X11 = lehce "stabilnější" než arch s dobrým nástrojem pro instalaci driverů.
Ovšem v připadě manjaro pozor na app z Auru díky tomu že je v provnaním s arch staré může někdy způsobit problem s kompatibilitou.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Problémy NV jsou o NV ne o distru. žádné distro si custom NV drivery nepíše. Dám jenom jednu radu, že kdyby jsi měl display related problémy, typu mizernej framerate na desktopu ve waylandu, nebo mizející kurzor, nebo blackscreen na loguinu a pod, tak často pomůže použít non NV GPU jako output, pokud máš integrovanýho Radeona v CPU tak jej zapnout a outputy ject jen přes něj kde ta NV grafika bude počítat jen 3D rendering. V takovéto konfiguraci mívaj méně potíží.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

A nema nekdo commandy do steamu pro RTX 5070TI?
Dost casto koluje PROTON_VKD3D_HEAP=1.Pouzivam cachyos proton latest nebo proton GE latest.
Edit:Jinak prvni dojmy jsou OK.V RE2 vse 4K max vcetne RT nad 100fps.To neni vubec spatne.Ale jedna vec me prijde divna.V LACT jsem si udelal UV jako pod win11 0.815v/2600mhz + OC pameti na 34000 a pod win je vykon +- stejnej jako na defaultu.Pod linuxem je ale brutalni propad vykonu.Misto 110Fps to spadne na 91fps i kdyz spotreba je polovicni...Misto 300w jen 150w.Ale i tak je to divny.
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

Takze par mych postrehu cachy os na desktopu. Jako polovicni linux panic (na ntb pouzivam anduinos) jsem chtel zkusit jak bezi linux na desktopu.

Cachy os, kde plasma, (anduin ma gnome), da se na to rychle zvyknout, osobne mi gnome vyhovuje vic. z aplikaci ktere pouzivam, vse bezi jak ma, je to rolling, takze porad nejake updaty. zajimalo me jak je na tom gaming na linuxu. Tak tady opravdu mile prekvapeni, zacatky jsou pomalejsi a po pochopeni jsem nainstaloval, udpatoval a spustil zatim temer vsechno co hraju. slo mi hlavne o zprovozneni non steam her. (repacky apod.) Je to krkolomnejsi nez pod win ,ale jakmile se na to prijde, tak uz je to rutina.

Trochu mi to pripomina drbani napravo, levou rukou.

PLusy, vsechny ovladace ihned nabehly, system je docala sviznej, da se to celkem vsechno rychle pochopit. Kdyz je neco potreba, google hned poradi.

Minusy, chybi adrenalin, LACT neni spatnej ,ale vetsina nastaveni a aplikaci v andrenalinu chybi, tady by to chtelo hodne zabrat.
Jedu to zatim na obyc. hdd 8TB, pokud po par mesicich zjstim, ze je to stable a ty updaty to nijak nerozbiji, tak mam jasno , ze do konce roku bude plna migrace na linux a na jednom disku si necham win pro jistotu, kdyby neco nefungovalo, ale jinak asi papa strycku bille.

Duvod prechodu, jsem zatim na win 10, a jedenactky je takovej indickej vibecodovanej shit + spyware a bloat, ze uz to prekrocilo tu nepsanou hranici co si MS muze dovolit vuci uzivatelum. Rad si OS ovladam a prizpusobuju jak chci ja a ne aby to bylo naopak.

Takze za me lehke svetelko na konci tunelu, ze linux uz je asi viabilni platforma i pro desktop. Jeste to nejakou chvili bude trvat ,aby to vylo dokonaly, ale celkem se to blizi.
Naposledy upravil(a) jctrnacty dne sob 25. črc 2026, 06:56, celkem upraveno 2 x.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Lidi co šli do CachyOS nebo jiné Arch based distribuce -> s LACT bacha na RC verze kernelu .. většinou na prvni 2-3 RC problem a nefunguje .
Takze na desktopu jedu vzdy posledni cachyos "stable" kernel :-) (ted 7.1.4)

Ale na notasu jedu na 7.2 RC4 :-D = protože konečne integrovali v 7.2 do jadra novjejší rtw89 driver s podporou rtl8912au tak sem konečne mohl do notasu strcit tu Wifi7 kartu a vyuzit MLO :-D (nemam moc rad outofkernel drivery)
jctrnacty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jctrnacty »

NA 7.2 jsem hodne zvedavej, pry jsou tam dalsi optimalizace, takze kdo ma nejnovejsi system, tak bude zase rychlejsi. Pravy opak windows. Jestli indicti bratri nezaberou, tak budou nadale ztracet podil. Myslim, ze win12 budou zlomove. Pokud pojednou stejnou pisen, lze ocekavat dalsi sesup.

Chci zkusit jestli bude fungovat hypervisor pod linuxem, pry to na ac black flag resync funguje.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, 8TB HDD, X52 Pro, LG OLED 32GX850A-B, WMR HP Reverb G1
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“