NVIDIA DLSS - info a vše okolo
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- mouldy
- Pokročilý

Re: NVIDIA DLSS - info a vše okolo
Psal jsem to o tři příspěvky nad tebou. Neskutečné to hituje hotspot, jakože o více jak 10°C vyšší delta, než jakékoliv jiné vytížení.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
- JohnXXL
- Mírně pokročilý

Zkusil jsem to v Gothic remake a je to fakt krasny pekelny rozdil pokles fps u me na 4K je z cca 110 az 120 na cca 70fps.
teplota hotspotu pod vodou vyleze o cca 5st a mam k max 63st bezne jsem mel v burnu a po xhodinach hrani max k 58st u hotspotu.
Je sance ze to bude casem trosku optimalizovany a nebo proste hold za cenu rapidniho poklesu fps a pockat si hold na dalsi generaci extra topidla se spotrebou jeste vic jak ted je u 5090..
teplota hotspotu pod vodou vyleze o cca 5st a mam k max 63st bezne jsem mel v burnu a po xhodinach hrani max k 58st u hotspotu.
Je sance ze to bude casem trosku optimalizovany a nebo proste hold za cenu rapidniho poklesu fps a pockat si hold na dalsi generaci extra topidla se spotrebou jeste vic jak ted je u 5090..
MB: Asus X670-P Prime CPU: R9 9950X3D @PBO+200/-25CO Cooling: Water block (CPU,GPU,RAM) RAM: DDR5 Kingston FURY RENEGADE 96GB (2x48GB)@6000 CL26
Čerpadlo: 2x EK D5 pump + Dual D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: Gigabyte RTX 5080 XTREME WATERFORCE 16GB HDD: 2x FireCuda 530 2TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB
Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI MPG 322URX QD-OLED + MSI G274QPF
Čerpadlo: 2x EK D5 pump + Dual D5 TOP Radiator: MO-RA3 420 black 4x NF-A20 PWM Chromax @500rpm
VGA: Gigabyte RTX 5080 XTREME WATERFORCE 16GB HDD: 2x FireCuda 530 2TB, 5x HPE Samsung Enterprise PM883 3.84TB
Case: Chieftec BigToWER + Corsair AX1600i Monitor: MSI MPG 322URX QD-OLED + MSI G274QPF
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je fajn.Da se to dat do vsech DX10/11/12 her.Problem je, ze mi to vsude snizi 3x FPS(v tomhle pripade skoro 4x).Mam taky pocit, ze je DLSS5 hodne zavislej na propustnosti.Po pretaktovani pameti se mi fps zvedli z 40 na cca 45.mouldy píše: ↑stř 2. zář 2026, 01:13 Zkusil jsem pár her s DLSS5 pomocí https://github.com/rakanki911/DLSS5-Swapper/releases
Pokud není na scéně hodně ksichtů, za ten perf drop to nestojí.
Jinak co se týče hotspotu na mé RTX 5080, tohle je s přehledem větší burn, než furmark.
Při leaknutém dlss5 je hotspot o 11 stupňů vyšší, jak při plném burnu ve Furmarku.
Ukazka z TR 2013 coz je hra, ktera vysla kdyz jsem mel GTX670
https://imgico.com/c/DHuibXl
- danco
- Začátečník

-
Nechce sa ti to porovnat z DL DSR ?
- mouldy
- Pokročilý

Říkám si, jestli má smysl používat RT při zapnutém DLSS5. Ale ještě jsem nezkoumal, jak si s tím pak DLSS5 poradí bez RT.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-35CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 Timing OC|| RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nemá, viz mé přechozí posty....
"ze je DLSS5 hodne zavislej na propustnosti."
Opět viz mé předchozí posty - naprosto logické protože všechny inference LLM jsou hard-memory bandwidth capped.
"ze je DLSS5 hodne zavislej na propustnosti."
Opět viz mé předchozí posty - naprosto logické protože všechny inference LLM jsou hard-memory bandwidth capped.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- iambenny
- Začátečník

(předchozí diskuze jsem nečetl, tak se omlouvám, jestli to už zde bylo)
DLSS5 přijde i na 40-Series. V průběhu 6 měsíců vývoje už se jim podařilo pětinásobně zlepšit výkon. Dual RTX 5090 už tedy není realita.
Nvidia: Jak zaznělo na brífinku, DLSS 5 je náš dosud výpočetně nejnáročnější model. Od chvíle, kdy jsme jej v březnu poprvé oznámili, jsme dosáhli pětinásobného nárůstu výkonu (5×) a další zlepšení ještě přijdou. V současné době se soustředíme na optimalizaci výkonu pro řadu GeForce RTX 50, přičemž aktualizace modelu očekáváme později na podzim. Jakmile bude výkon na řadě RTX 50 lépe vyladěn, plánujeme pracovat na rozšíření oficiální podpory i na řadu GeForce RTX 40.
Source: https://www.hardwareluxx.de/index.php/a ... -2k27.html
Asi můžeme sledovat pěkně turbulentní vývoj a scaling jako v LLM, kdy nově představené malé modely jako Qwen3.8 27B, které spustíš na hardwaru v obýváku jsou na úrovni (lepší v 16 z 24 benchmarků) Claude Opus 4.6 Max, které vyšlo v únoru, platili jsme za něj stovky dolarů měsíčně a běželo jim na B200.
DLSS5 přijde i na 40-Series. V průběhu 6 měsíců vývoje už se jim podařilo pětinásobně zlepšit výkon. Dual RTX 5090 už tedy není realita.
Nvidia: Jak zaznělo na brífinku, DLSS 5 je náš dosud výpočetně nejnáročnější model. Od chvíle, kdy jsme jej v březnu poprvé oznámili, jsme dosáhli pětinásobného nárůstu výkonu (5×) a další zlepšení ještě přijdou. V současné době se soustředíme na optimalizaci výkonu pro řadu GeForce RTX 50, přičemž aktualizace modelu očekáváme později na podzim. Jakmile bude výkon na řadě RTX 50 lépe vyladěn, plánujeme pracovat na rozšíření oficiální podpory i na řadu GeForce RTX 40.
Source: https://www.hardwareluxx.de/index.php/a ... -2k27.html
Asi můžeme sledovat pěkně turbulentní vývoj a scaling jako v LLM, kdy nově představené malé modely jako Qwen3.8 27B, které spustíš na hardwaru v obýváku jsou na úrovni (lepší v 16 z 24 benchmarků) Claude Opus 4.6 Max, které vyšlo v únoru, platili jsme za něj stovky dolarů měsíčně a běželo jim na B200.
- -+_[]
- Začátečník

-
Zase bych nečekal nějaké HW optimalizace tak, aby to mělo výrazně nižší performance hit na současné generaci GPU. Spíše mírné zlepšení kvality atp. Řekl bych, že to bude jeden z hlavních sellpointů RTX6000 někdy v budoucnosti. To, že to udělají nativně i pro RTX4000 je teda fajn. Ten model má vlastně jen 148 milionů parametrů ale tím, jak intenzivně se musí dokola procházet, tak to tu grafiku pěkně zahulí
.
Včera jsem to zkoušel ještě na Gothic Remake nikoli přes RenoDX, ale přes Optiscaler fork od Dagherbou, tam se dá i nastavit rozlišení modelu a snížit ho třeba jen na 25 procent. Pak byl performance hit cca 15 procent v 3440x1440 - DLSS-Quality a pořád to vypadalo lépe (chápu, je to subjektivní), než nativ. Kolem 70 procent rozlišení modelu (perf. hit max 25 procent) to už bylo velice dobré. Téměř jak v nativu.
Kdo si chce s tím pohrát, doporučuji DLSS 5 Swapper od rakanki911 (vše na githubu), už mě to přestalo bavit kopírovat ručně tam a zpět soubory. Má podporu i pro nižší RTX řady přes Reshade a přes Optiscaler bude mít podporu pro nižší RTX řady snad dnes/zítra.
Včera jsem to zkoušel ještě na Gothic Remake nikoli přes RenoDX, ale přes Optiscaler fork od Dagherbou, tam se dá i nastavit rozlišení modelu a snížit ho třeba jen na 25 procent. Pak byl performance hit cca 15 procent v 3440x1440 - DLSS-Quality a pořád to vypadalo lépe (chápu, je to subjektivní), než nativ. Kolem 70 procent rozlišení modelu (perf. hit max 25 procent) to už bylo velice dobré. Téměř jak v nativu.
Kdo si chce s tím pohrát, doporučuji DLSS 5 Swapper od rakanki911 (vše na githubu), už mě to přestalo bavit kopírovat ručně tam a zpět soubory. Má podporu i pro nižší RTX řady přes Reshade a přes Optiscaler bude mít podporu pro nižší RTX řady snad dnes/zítra.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jak Ada tak Blackwell uměj 4x speed FP8 a tohle je FP8 model. Tudiž logicky poběží na obojim podobně, jako už ostatně běží na tom leaknutym modelu. Trochu jsem čekal že to bude ofiko jen pro Blackwella aby si boostli prodeje ale Nvidia se tentokrát nezachovala sviňsky, ok ostatně ani u DLSS4+ se nezahovali sviňsky. Aby to na Blackwellu běhalo ňák výrazně lépe museli by to předělat do FP4.
Nikde ale nevidim zmínku o multiGPU podpoře. Ten leak pokud vim jí neobsahuje. Byla by velká škoda kdyby to znemožnili, protože budou lidé co budou mít vedle ňákou 4070/5070tku a ta by mohla počítat onen DLSS5 upscaler solo pro mnohem menší performance hit.
Nikde ale nevidim zmínku o multiGPU podpoře. Ten leak pokud vim jí neobsahuje. Byla by velká škoda kdyby to znemožnili, protože budou lidé co budou mít vedle ňákou 4070/5070tku a ta by mohla počítat onen DLSS5 upscaler solo pro mnohem menší performance hit.
- -+_[]
- Začátečník

-
O multi GPU jsem také nic nenašel. Akorát jen pro zajímavost to někdo zkoušel přes Lossless Scaling (který sám o sobě multi GPU podporuje). Což je dost krkolomné. No multi GPU by bylo fajn. Ale to už je takový 1st world problém trochu
. Kór v dnešní době grafických karet "za hubičku"
.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Stejně to bude zajímavé jen pro majitele 5090tek,4090tek a možná s odřenýma ušima a s těžkejma kompromisama někde tamhle 5080/4080/5070TI. A právě ti majitelé 5090 jsou ta sorta co si klidně koupí další GPU jen aby jim to jelo lépe. 50% performance hit je bad. Původní verze na té první předváděčce byla multiGPU, takže z pricipu to určitě jde.
- mouldy
- Pokročilý

Pro hračičky a vyzkoušení asi v pohodě, jinak to za mě není něco, co bych chtěl používat v aktuálním stavu, tedy polovina FPS a extrémní spotřeba karty.
- StepanPepan
- Žlutá karta Bazar

-
Zvýšení z 290 na 350W znatelné určitě je, ale je extrémní?
.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.